Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 11 – 17/9/2010

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών με φυσιολογικούς για την εποχή ρυθμούς μέχρι και την 16/9 και με τις τιμές «σταθερά σφικτές». Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών αναμένεται να συνεχισθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα και ρυθμούς για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τιμές αντίστοιχες και ελαφρώς βελτιωμένες των περσινών, εάν και εφ όσον υπάρξει ομαλή διάθεση αυτοκινήτων προς μεταφορά και δεν υπάρξει παρεμπόδιση διακίνησής τους από απεργίες και μπλόκα.

Οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών Διεθνών Μεταφορών μαζί με αυτές των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων έπληξε και τις εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, δήλωσε σχετικά:
«Απευθύνουμε έκκληση στους απεργούς όπως εξαιρέσουν και επιτρέπουν στα έμφορτα με ελληνικά φρούτα και λαχανικά αυτοκίνητα που προορίζονται για εξαγωγή την ομαλή διακίνησή τους, τόσο προς τα συσκευαστήρια όσο και προς τις ξένες αγορές, προκειμένου να μην ανακοπεί η παρουσία τους στις καταναλωτικές αγορές άλλως υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα αρκετά νωπά προϊόντα μας και να χαθούν προγραμματικές συμφωνίες με αλυσίδες λιανικής στην Ευρώπη με ζημιά των παραγωγών, των εξαγωγέων αλλά και των ίδιων των μεταφορέων.
Εκ παραλλήλου απευθύνουμε και έκκληση προς την Κυβέρνηση όπως ικανοποιήσει τα δίκαια εκ των αιτημάτων των ιδιοκτητών Διεθνών Μεταφορών, όπως π.χ. η ένταξή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο για εκσυγχρονισμό του στόλου των ελληνικών αυτοκινήτων για την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη διακίνηση των ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων».
Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρεται και στην επικύρωση της Συμφωνίας Ε.Ε. και Μαρόκου και δήλωσε ότι: «ο Σύνδεσμος μας και άλλες Οργανώσεις των παραγωγικών Κρατών της Ε.Ε. απορρίπτουν την επικύρωση σ όλα α θέματα που άπτονται των φρούτων και λαχανικών που βλάπτουν τον Τομέα στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία επικύρωσης από το Ευρωκοινοβούλιο δεν προβλέπεται να επιτευχθεί πριν από τα μέσα του 2011».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 11 – 17/9/2010, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια: 281.175 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 203.798 τόνων
Λεμόνια: 655 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 481 τόνων
Νεκταρίνια 18.702 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 13.003 τόνων
Ροδάκινα 49.087 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 37.012 τόνων
Καρπούζια 139.466 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 121.928 τόνων
Κεράσια 4.805 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.933 τόνων
Βερίκοκα 10.917 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 8.324 τόνων

www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: