Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ .θερμά συγχαρητήρια από το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού έλεγχου (Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε) Μαγνησίας (Βόλος) ως Εθνικό Εργαστήριο για προσδιορισμό βαρέων μετάλλων, το τελευταίο διάστημα προέβη σε αναλύσεις δειγμάτων σε κηπευτικά της περιοχής Βοιωτίας . Με βάση τις αναλύσεις αυτές σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Πειραιά, στην περιοχή ευθύνης του και συγκεκριμένα στις περιοχές Οινόφυτα, Σχηματάρι, Άγιος Θωμάς και σε περιοχές του Δήμου Θήβας .

Τα δείγματα απεστάλησαν για ανάλυση στο Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε Μαγνησίας

2. Οι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες

3. Ο συνολικός αριθμός των αναλυθέντων δειγμάτων ήταν τριάντα πέντε (35) και αφορούσαν : μαρούλια, καρότα, λάχανο, πράσα, σπανάκι, μαϊντανό, πατάτες, ρέβες, κρεμμύδια ξερά και χλωρά και σέλερι.

4. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι σε mg/Kgr νωπού προϊόντος και δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα προϊόντα της γης που παράγονται στην ελεγχόμενη περιοχή , καθ όσον :

* Σε ότι αφορά το κάδμιο οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις είναι μικρότερες των ορίων που προβλέπονται από τον Καν.1881/2006

* Σε ότι αφορά τον υδράργυρο, επειδή δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια, από τον Καν.1881/2006 οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις στα δείγματα συγκρινόμενες με τα όρια των κοινοτικών υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων (MRL ‘s ), είναι μικρότερες.

* Σε ότι αφορά το Μόλυβδο , λαμβάνοντας υπ όψιν το ότι η αβεβαιότητα της μεθόδου προσδιορισμού του είναι +(-)37% , δεν υπάρχει πρόβλημα διότι σε κανένα δείγμα το αρνητικό 37% της ευρεθείσας τιμής από την ανάλυση δεν ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια του Καν. ΕΚ 1881/2006 .

* Τα ευρήματα των δειγμάτων για τα λοιπά βαρέα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος) δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί από τον καν. 1881/2006 δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια .

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

1. χρονοδιάγραμμα δειγματοληψίας -αναλύσεων

Α/ΑΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ

Π.Κ.Π.Φ& Π.Ε. ΒΟΛΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΑΝΑΛΥΣΗΣ

1

24-12-2010

10

Οινόφυτα, Σχηματάρι,

Α. Θωμάς

13-1-11(6 δείγματα)

&

1-2-11 (4 δείγματα)

2

13-01-2011

15

Δήμος Θήβας2-2-11
3

15-10-2007

10

Οινόη, Α. Θωμάς,

Οινόφυτα

3-2-11

Επισυνάπτονται οι πίνακες ανάλυσης βαρέων μετάλλων.


Από το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου και στο προσωπικό του Περιφερειακού Κέντρου καταρχήν για τον ορισμό τους ως Εθνικό Εργαστήριο για τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων αλλά και για την εργώδη προσπάθεια που έγινε για να φθάσουν στο σημείο να αποκτήσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ώστε να μπορούν με ασφάλεια να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους.
Είναι συνάδελφοι ,η απόδειξη ότι στη χώρα μας, υπάρχουν επιστήμονες που με μεθοδικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες προσπαθούν για τη διασφάλιση, της ποιότητας των προϊόντων διατροφής που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: