Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΠΟΣΕΓ: Ανακοίνωση για τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2011


ΠΟΣΕΓ: Ανακοίνωση για τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2011
Η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011 αλλάζει και είναι φανερό ότι είμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Τα βήματα που έγιναν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:

1. Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης χωρίς μεταβολές. Όλες οι Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2011 που δεν έχουν μεταβολές στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2010, μπορούν γίνουν τηλεφωνικά στον τετραψήφιο 1540, από τον ίδιο τον παραγωγό. Το πρώτο βήμα έγινε.
2. Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης με μεταβολές στα αλφαριθμητικά δεδομένα. Αναμένεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ανακοίνωση των λεπτομερειών υποβολής μέσω της ελεύθερης επιλογής του φορέα υποβολής.
3. Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης με μεταβολές στα γαιοχωρικά δεδομένα. Αναμένεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αποτυχία του διεθνούς διαγωνισμού, η επιλογή της λύσης. Το τρίτο βήμα σχεδιάζεται. Για να μπει ολοκληρωτικά το ΟΣΔΕ σε μια νέα εποχή το τρίτο βήμα είναι το σημαντικότερο.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ολοκληρώσει την προσπάθεια του και θα ανταποκριθεί στην απαίτηση των καιρών, για αποκατάσταση της νομιμότητας στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, για διαφάνεια στις επιδοτήσεις, για πάταξη της διαφθοράς και για περιστολή της σπατάλης του δημόσιου χρήματος.

Η τακτική των απευθείας αναθέσεων του ΟΣΔΕ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ και μέσω αυτής στις ΕΑΣ, που ακολούθησαν για 15 συνεχή χρόνια μέχρι και το 2010 όλες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα μας. Είναι περίεργη και εντυπωσιακή η εμμονή στις αναθέσεις και σε ένα απηρχαιωμένο και αναποτελεσματικό για τους ελέγχους σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης στοιχείων. Ακόμα και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και υποχρέωνε όλα τα κράτη μέλη από 1/1/2005 να εφαρμόσουν το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ) η Ελλάδα δεν το εφάρμοσε, παρόλο που το ΣΑΑ ήταν έτοιμο από το τέλος του 2003. Όλα αυτά είχαν ως μοναδικό αποτέλεσμα :

• Να επιβληθούν στη χώρα μας πρόστιμα 2 δις € περίπου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
• Να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό χώρο, διότι ήταν η μόνη χώρα που αμφισβητείτο η νομιμότητα και η κανονικότητα των πληρωμών.
• Να στερήσουν από τη χώρα μας ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.

Η ΠΟΣΕΓ από το 2003 έκανε πολλές προσπάθειες για να πείσει:
• το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι απευθείας αναθέσεις όποια σκοπιμότητα και αν εξυπηρετούν είναι αδιέξοδος δρόμος,
• την Ελληνική Δικαιοσύνη να δει ανεπηρέαστη τα γεγονότα της κακοδιαχείρισης των ενισχύσεων και
• την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει την διαδικασία των διαπιστωτικών πράξεων που καταλήγουν σε καταλογισμούς (πρόστιμα) και επιστροφή χρημάτων προς τα ταμεία της και να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα των πλασματικών καταχωρήσεων μέσα από τις οποίες λυμαίνονται τις ενισχύσεις συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η ζημιά που έχουν υποστεί, από τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο ΟΣΔΕ, οι αγρότες, η αγροτική οικονομία, ο ελληνικός λαός και η εθνική οικονομία, δεν έχει καταγραφεί.

Η ΠΟΣΕΓ αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της συγκέντρωσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ, Δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δημιουργία
ενός αξιόπιστου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και

Καλεί όλους τους γεωπόνους να στηρίξουν, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονται, αυτή τη προσπάθεια.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Ευθύμιος Ιακωβάκης Δημήτριος Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: