Το στοιχείο που πραγματοποιεί την ειδοποιό διαφορά για το νέο τύπο φωτοβολταϊκού είναι ένα κυρτός καθρέπτης με το συγκεκριμένο φ/β να συγκρατεί την ηλιακή ακτινοβολία χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του, διαχέοντας την ενέργεια περιστροφικά με αποτέλεσμα να έχει 50% μεγαλύτερη απόδοση από ένα κανονικό πάνελ. Το φωτοβολταϊκό βρίσκεται πάνω σε μία περιστρεφόμενη βάση που προσαρμόζεται στη φορά του ηλίου επιτυγχάνοντας βέλτιστη απόδοση.
Ο Blake Coughenour που συμμετέχει στο εγχείρημα αναφέρει πως «το φωτοβολταϊκό αυτό είναι τόσο έξυπνο που ξέρει πότε και από πού θα ανατείλει ο ήλιος από τον ορίζοντα, τον οποίο ακολουθεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα, μετά την νύχτα κοιμάται». Οι καθρέπτες του φ/β αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του και θυμίζουν το σχήμα ενός πιάτου. Ο Coughenour σχολιάζει πως «οι καθρέφτες στα περισσότερα φωτοβολταϊκά έχουν το σχήμα ενός κυλίνδρου για να αιχμαλωτίζουν την θερμότητα. Εμείς μάθαμε πώς να λυγίζουμε το γυαλί με απόλυτη ακρίβεια ώστε να στοχεύει σε μία γραμμή ή ένα σημείο»
Στην περίπτωση αυτή οι κυψέλες που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες με αυτές των διαστημοπλοίων και δεσμεύουν κάθε αχτίδα του ήλιου με αποτέλεσμα να φυλάσσουν φως ταυτόχρονα και θερμότητα. Για το συγκεκριμένο λόγο σχεδιάστηκε ένα ειδικό σύστημα με μικρούς ανεμιστήρες που βοηθά το όλο σύστημα να διατηρεί μία μέση θερμοκρασία στους 36 βαθμούς.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα σύστημα με δύο καθρέπτες είναι αρκετό για να καλύψει την ενέργεια που απαιτείται για δύο κατοικίες. Ο στόχος όμως είναι να τοποθετηθούν οκτώ τέτοιοι καθρέπτες σε κάθε φ/β για την παραγωγή 10 GW κατά τις ώρες ηλιοφάνειας σε μία έκταση 11 επί 11 χλμ, αντίστοιχη δηλαδή ποσότητα ενέργειας που παράγεται και από μία πυρηνική μονάδα.
Τσατσάκης Γιάννης
http://www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου