Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σπύρος Μάμαλης θέσεις του Νέου Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ

ImageΒρήκε πρόεδρο, ψάχνει πολιτική το ΓΕΩΤΕΕ

Ένας γεωπόνος, με πλούσιο επιστημονικό και επαγγελματικό βιογραφικό και πολλά χρόνια ενεργή δράση στο Επιμελητήριο, καλείται στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας του ΓΕΩΤΕΕ να το αναγεννήσει από τις στάχτες του. Ο Σπύρος Μάμαλης ήταν από τους ανθρώπους που δέχτηκαν τα πυρά τόσο της «αντιπολίτευσης» όσο και μιας μερίδας γεωτεχνικών, κατά την προεκλογική διαδικασία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του. Είναι, όμως, αποφασισμένος – με την αρωγή των συναδέλφων του γεωτεχνικών και με γνώμονα την ανάκτηση της εικόνας του ΓΕΩΤΕ- να αλλάξει τις ισορροπίες στο Επιμελητήριο και να διορθώσει όσα από τα κακώς κείμενα περνούν από το χέρι του. Ξέρει ότι αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, όταν όλοι οι γεωτεχνικοί ζητούν μια εκ βάθρων αλλαγή στο Επιμελητήριο, αλλά και στον κλάδο γενικότερα. Ποντάρει στη συλλογική δουλειά και έχει ως στόχο του να απαλλάξει το ΓΕΩΤΕΕ από άγονες συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις, ώστε να δικαιώσει την επιλογή και την εμπιστοσύνη που έδειξαν αυτοί που τον όρισαν πρόεδρο.

Μετά από 40 κύματα αναλαμβάνετε την προεδρεία του ΓΕΩΤΕΕ. Ως γνωστό, άφησε καμένη γη ο πρώην πρόεδρος. Καλείστε, λοιπόν, να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση στην ιστορία του Επιμελητηρίου. Πως σκοπεύετε να το «αναστήσετε»;

Το ΓΕΩΤΕΕ βίωσε μια άνευ προηγουμένου τριετία στην οποία πήγε πολλά χρόνια πίσω. Γνωρίζουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, η οποία είναι παρά πολύ δύσκολη, γνωρίζουμε όμως και τις δυνατότητες μας και αυτές των συναδέλφων μας γεωτεχνικών που είναι μέλη μας και θα είναι αρωγοί, σε αυτή την προσπάθεια που αρχίζουμε. Φιλοδοξούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Επιμελητηρίου και των μελών του. Μια νέα σχέση η οποία θα βασίζεται στη συνένωση προσπαθειών και δυνάμεων από όπου και αν προέρχονται, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του συναδέλφου γεωτεχνικού.

Στόχος μου είναι η ανατροπή των δεδομένων και η δημιουργία ενός νέου ξεκινήματος που θα βγάλει τον κλάδο από τη μιζέρια και την απαξίωση. Πραγματικά πιστεύω πως το Επιμελητήριο μπορεί να διεκδικήσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο. Με όπλο μας την επιστημονική γνώση των συναδέλφων γεωτεχνικών, μπορούμε να κερδίσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση μέσω των θέσεων και της προσφοράς μας.

Ας μη ξεχνάμε πως είμαστε επιστημονικός και όχι συνδικαλιστικός φορέας και το πλαίσιο διεκδίκησης της αναγνώρισης μας θα πρέπει να περνά σε κάθε περίπτωση μέσα από τη δημιουργική συμβολή μας στην άσκηση πολιτικής.

Τι συνέβη κατά την εκλογική διαδικασία και καθυστέρησε τόσο η ανάδειξη του νέου προέδρου;

Η διαδικασία ανάδειξης νέου Δ.Σ. και προεδρείου καθορίζεται με σαφή τρόπο από τον ιδρυτικό νόμο. Δυστυχώς ο νόμος προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες που σε συνδυασμό με τις συγκυρίες που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν αυτή την καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. και εγώ προσωπικά θεωρούμε πως ο ιδρυτικός νόμος οφείλει να αλλάξει στην κατεύθυνση της επιβολής λειτουργικών και πολιτικών λύσεων και συγκλίσεων και να δίνει τη δυνατότητα στο Επιμελητήριο να απεγκλωβιστεί από άγονες αντιπαραθέσεις.

Οφείλουμε να δουλέψουμε σε αυτή την προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν όλα εκείνα τα νομικά και παντός φύσεως εμπόδια που δημιουργούν ακαμψία και στασιμότητα στη λειτουργία του Επιμελητηρίου. Θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από νοοτροπίες του παρελθόντος, από πολιτικές σκοπιμότητες και άγονες αντιπαραθέσεις καθώς και από προσωπικές συνδικαλιστικές διαδρομές και να βρούμε τα σημεία σύγκλισης που θα μας επιτρέπουν να δίνουμε γρήγορες λειτουργικές με πολιτικό περιεχόμενο λύσεις.

Ήσασταν από αυτούς που «χτυπήθηκαν» κατά την προεκλογική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά πήρατε τις περισσότερες ψήφους. Τι απαντάτε σε όσους μάλλον «δεν σας ήθελαν» στο τιμόνι του Επιμελητηρίου;

Όχι μόνο κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και τα τελευταία τρία χρόνια δέχτηκα προσωπικές και πολιτικές επιθέσεις που τις περισσότερες φορές ήταν έξω από τα όρια της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας. Στο πρόσωπο μου επιχειρήθηκε να στηθεί μια ολόκληρη ιστορία συκοφάντησης της παράταξης της ΔΑΚΕ και των θέσεων που διαχρονικά πρεσβεύει.

Παρ’ όλη την πολλές φορές μεγάλη αγανάκτηση μου, δεν απάντησα ποτέ και δεν κατέστησα συνομιλητή μου κανένα από όλους αυτούς που ανώνυμα με συκοφαντούσαν. Σε όλο αυτό το διάστημα είχα τη δια-παραταξιακή στήριξη των συναδέλφων και των ανθρώπων που γνωρίζουν τις θέσεις, το ήθος και τη διαδρομή μου.

Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς και της δικαίωσης της εμπιστοσύνης τους. Είμαστε σε μια θέση όχι για να πάρουμε αξιώματα και οφίτσια αλλά για να πραγματώσουμε ένα όραμα προσφοράς στον κλάδο, στους συναδέλφους μας και στην Ελλάδα.

Στην τελευταία συνέλευση ορίστηκε μόνο ο πρόεδρος και μάλιστα με μειοψηφία, κάτι που εξαρχής απευχόσασταν. Σε ένα προεδροκεντρικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου δικαίου, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, οι τρέχουσες λειτουργίες μπορούν να προχωρήσουν. Τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τουλάχιστον τυπικά;

Βασική μου αρχή και θέση είναι ότι για να πετύχουμε χρειαζόμαστε συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που χρειάζονται τη συνδρομή όλων για την επίλυση τους. Σε όλες τις περιπτώσεις το πλαίσιο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας είναι κοινό και τους χρειαζόμαστε όλους στο νέο ξεκίνημα που φιλοδοξούμε να κάνουμε.

Οι παρατάξεις έδειξαν ωριμότητα και αυτή η ωριμότητα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί μέσα από συνεργασίες πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις. Σε μια λειτουργία Δ.Σ. υπάρχουν ρόλοι και θέσεις για όλους, αρκεί να υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και αλληλοκατανόησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα δουλέψουμε όλοι μαζί και το τονίζω αυτό, τα μέλη του Δ.Σ. σε συνεργασία και με την υπηρεσία, για το καλό των συναδέλφων και της οικονομίας στο σύνολο της.

Στην προηγούμενη θητεία έγινε μια προσπάθεια να «μοιραστεί» η προεδρεία μεταξύ των παρατάξεων. Οι καθυστερήσεις στην εκλογή του νέου προεδρείου επέτρεψαν σε κάποιους να επαναφέρουν το ίδιο σενάριο και για φέτος. Υπάρχει τέτοια εκδοχή; Πως σκοπεύετε να κινηθείτε ως παράταξη και ως πρόεδρος;

Στην προηγούμενη θητεία έγιναν λάθη που επέτρεψαν την ανάπτυξη ανώμαλων για το Επιμελητήριο καταστάσεων που μας ταλανίζουν και θα μας ταλανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κυριότερο την καταστρατήγηση της δεοντολογίας και της πολιτικής ηθικής που πρέπει να μας διέπει. Κάποιοι φυσικά ζητούσαν μια επανάληψη της προηγούμενης κατάστασης, ως δικαίωση των επιλογών τους. Ωστόσο το Δ.Σ. έχοντας την εμπειρία και τα πολιτικά αντανακλαστικά, δεν επέτρεψε την ευόδωση των προσδοκιών αυτών και με τη στάση του διέψευσε όλους αυτούς οι οποίοι μέσω της διάλυσης εξυπηρετούν προσωπικές διαδρομές δίνοντας μου μια συνειδητή εντολή προεδρίας του Δ.Σ. ως ο πρώτος μεταξύ ίσων.

Ποιες είναι οι ιδέες σας ως γεωτεχνικός και ως πρόεδρος για την ανάπτυξη του χώρου στο σύνολό του;

Για μένα το ΓΕΩΤΕΕ θα πρέπει να είναι αντάξιο της αποστολής και του ρόλου του. Να κερδίζει το σεβασμό και την αναγνώριση με τις θέσεις και την προσφορά του. Να παρεμβαίνει ουσιαστικά στο κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Να καταθέτει προτάσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και να αυξήσει την παρεμβατικότητα του.

Θα δικαιώσουμε το ρόλο μας όταν δεν θα τρέχουμε πίσω από την επικαιρότητα αλλά θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτή. Όταν θα μπορούμε να προβλέπουμε και να είμαστε έτοιμοι για αυτά που θα έρθουν. Όταν απαλλαγούμε από σκοπιμότητες και συντεχνιακές λογικές με την κακή έννοια του όρου. Όταν θα μπορούμε να είμαστε οι πρωτοπόροι, οι καινοτόμοι και οι οδηγοί των εξελίξεων.

Κυριότερο όλων είναι όμως να πετύχουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ υμών και των μελών μας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν.

Το ΓΕΩΤΕΕ είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα αγροτικής πολιτικής και περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, εκτός πιθανόν από σπάνιες περιπτώσεις, δεν άκουσε καμία εισήγηση ή συμβουλή του Επιμελητηρίου. Που οφείλεται αυτό;

Το ΓΕΩΤΕΕ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα μέλη του, την αγροτική πολιτική το περιβάλλον κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις που διατύπωσε έγιναν πραγματικότητα όπως το σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, που είναι αποκλειστικά έργο του ΓΕΩΤΕΕ για την Ελλάδα όχι μόνο ως διατύπωση άποψης αλλά και ως πραγμάτωση.

Σε άλλες περιπτώσεις οι απόψεις μας έγιναν εν μέρει δεκτές, όπως στην περίπτωση του ελέγχου και της ασφάλειας των τροφίμων και της ίδρυσης των κέντρων αγροτικής ανάπτυξη. Και σε άλλες όπως η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα οι απόψεις μας δεν έγιναν δεκτές.

Θεωρώ πως η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων στα οποία αναφερόμαστε θα εκτιμήσει την συμβολή και το ρόλο μας ως επιστημονικός σύμβουλος και στο μέλλον θα «αναγκαστεί» να υιοθετεί τις απόψεις μας ώστε να βοηθηθεί στην επιτυχία του έργου της.

Who is who

Ο Σπύρος Μάμαλης είναι γεωπόνος, απόφοιτος του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στο διεθνές μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και διδακτορικό στο μάρκετινγκ των υπηρεσιών εστίασης από το πανεπιστήμιο NEWCASTLE UPON TYNE. Ο κ Μάμαλης είναι 39 ετών, από την Αλιστράτη Σερρών. Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Γκαγκάνη και έχει δύο παιδιά. Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής μάρκετινγκ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Καβάλας και διδάσκει στο τμήμα οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ και στο μεταπτυχιακό του Δ.Π.Θ.

Συνέντευξη στην Ελένη Δούσκα

Από το 294ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια: