Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Στην δημοσιότητα το ν/σ για τα φυτοφάρμακα μετά την συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο

Στην δημοσιότητα το ν/σ για τα φυτοφάρμακα μετά την συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο
Στην δημοσιότητα το ν/σ για τα φυτοφάρμακα μετά την συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο

Στο πλαίσιο ενός πιο αποτελεσματικού ελέγχου της εμπορίας και διάθεσης των γεωργικών φαρμάκων και της ορθολογική τους χρήση από τους παραγωγούς κινείται το ν/σ με θέμα «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων», το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ συζητήθηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτό τα στοιχεία διακίνησης εμπορίας και χρήσης των φυτοφαρμάκων θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα είναι στη διάθεση τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και των πολιτών.

Επίσης εντείνεται η προσπάθεια για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, αλλά και η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντωνΕιδικότερα το Νομοσχέδιο:

  • Καταργεί και αντικαθιστά συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων στη χώρα, που ισχύει για διάστημα άνω των 30 ετών.

Θεσπίζει μέτρα που αφορούν την εφαρμογή:

- Του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.

- Του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.

- Της Οδηγίας 2009/128 που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

  • Εναρμονίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
  • Αξιοποιεί για πρώτη φορά τη σύγχρονη τεχνολογία για την καταγραφή των πωλήσεων φυτοφαρμάκων, τη διαμόρφωση εθνικής βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση των ακολουθούμενων πολιτικών, την παρακολούθηση της χορήγησής τους, τη διαφάνεια.
  • Διασφαλίζει τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων.
  • Θεσπίζει ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα όλης της αλυσίδας παραγωγής-διάθεσης-διακίνησης-ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων.
  • Εισάγει ένα αποτρεπτικό, αναλογικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων
  • Λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των τιμών που καταβάλουν οι γεωργοί, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της αγοράς αγροτικών εισροών.
  • Προσδιορίζει το ρόλο των επιμέρους δημοσίων αρχών, κεντρικών και περιφερειακών, στην υλοποίηση του Νόμου.
  • Λαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης.

Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

1. Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου


Οι διαδικασίες χορήγησης, τροποποίησης ή ανάκλησης άδειας κυκλοφορίας των γεωργικών φαρμάκων που προβλέπονται, ακολουθούν εναρμονισμένους κανόνες και κριτήρια με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένα ενιαίο επίπεδο προστασίας, η αμοιβαιότητα και η διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ωφελούν τη φυτική παραγωγή και δεν αναμένεται να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επιπλέον γίνεται σαφής διαχωρισμός της αρμόδιας αρχής που αξιολογεί τον κίνδυνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ενός γεωργικού φαρμάκου, (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ή άλλος αντίστοιχος οργανισμός), και της αρχής που χορηγεί την άδεια και διαχειρίζεται τον κίνδυνο (Δ/νση Φυτοπροστασίας του ΥΠΑΑΤ), που παράλληλα ορίζεται ως Συντονιστική Εθνική Αρχή για την εφαρμογή του Νόμου. Ο σαφής αυτός διαχωρισμός αρμοδιοτήτων εξασφαλίζει διαφάνεια, απλούστευση και περιορισμό των επικαλύψεων συναρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες που εξασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων της χρηστής διοίκησης.

2. Εξορθολογισμός χρήσης γεωργικών φαρμάκων


Προσδιορίζεται δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και θέσπισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αποβλέπει στον καθορισμό ποσοτικών στόχων, μέτρων πολιτικής και δεικτών παρακολούθησης για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, την εισαγωγή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, τις εναλλακτικές τεχνικές με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα. Για την επεξεργασία του εθνικού σχεδίου, θα ακολουθηθεί ευρύτατη ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

3. Ορισμός Επιστημονικής Επιτροπής Γεωργικών Φαρμάκων


Συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση σε ευρύτερα ζητήματα φυτοπροστασίας και ενστάσεων αδειοδότησης φυτοφαρμάκων. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων και επιστήμονες συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων κατά προτίμηση μέλη ΔΕΠ. Επιπλέον θα συμμετάσχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος των αγροτών, του Συνδέσμου Φυτοπροστασίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

4. Ηλεκτρονική καταγραφή της διακίνησης των φυτοφαρμάκων


Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΥΠΑΑΤ και απ’ ευθείας σύνδεση όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων με αυτήν, στην οποία καταχωρούνται αυτόματα όλες οι συναλλαγές, τα στοιχεία του επαγγελματία – χρήστη, τα χορηγούμενα σκευάσματα, τα αίτια χορήγησης, τα παραστατικά πώλησης κ.λ.π.


Η εν λόγω ηλεκτρονική εφαρμογή θα αξιοποιηθεί επίσης για τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλα τα νόμιμα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σκευασμάτων βιολογικής καταπολέμησης, των προδιαγραφών, των οδηγιών χρήσης και προστασίας κ.λ.π.


Με τον τρόπο αυτό θα αποκτηθούν για πρώτη ίσως φορά έγκυρα στατιστικά δεδομένα, δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων και παρεμβάσεων, διαφάνεια.

5. Έλεγχοι και κυρώσεις


Θεσπίζεται σύστημα ελέγχων διαρθρωμένο σε τρία επίπεδα: τους ελέγχους τήρησης των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης αδείας, τους ελέγχους ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και τους ελέγχους υπολειμμάτων.


Επιπλέον αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των κεντρικών και περιφερειακών αρχών στις διαδικασίες αυτές και προσδιορίζονται οι κατά περίπτωση διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

6. Ειδικές πρακτικές και χρήσεις


Θεσπίζονται ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές και ειδική μέριμνα για την παρέκκλιση από την απαγόρευση των αεροψεκασμών, την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού, τη μείωση ή πλήρη απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, από ευπαθείς ομάδες, στις προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π.

7. Κατάρτιση


Θεσπίζεται πρόγραμμα κατάρτισης ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι επαγγελματίες χρήστες και διανομείς. Το πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού επαρκούς γνώσης, ενώ προσδιορίζονται οι καταληκτικές ημερομηνίες για την εφαρμογή του.

8. Εξοπλισμός, διαδικασίες εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την καταλληλότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τη διαχείριση των κενών συσκευασίας μετά τη χρήση τους, την ορθή αποθήκευση, την καταστροφή του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου.

9. Τιμές γεωργικών φαρμάκων


Για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς θεσπίζονται μέτρα που αφορούν τον τρόπο αναγραφής και δημοσιοποίησης των τιμών λιανικής, την κοινοποίηση των καταλόγων χονδρικής στις αρμόδιες αρχές, την ίδρυση παρατηρητηρίου παρακολούθησης τιμών σε συνέργεια με άλλες δημόσιες αρχές.

Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου όπως αυτό δόθηκε από το ΥπΑΑΤ


www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: