Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο ΕΛ.Γ.Α καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για ζημιές από θεομηνίες


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες(πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2009».

Ο ΕΛ.Γ.Α. με την παρούσα Ανακοίνωση καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, από 12-1-2012έως και 10-2-2012, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τους που ζημιώθηκαν, εκτός των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Α. ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

· Κάθε κάτοχος γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, ΜΙΑ αίτηση(φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά καθορί ζ ονται αναλυτικότερα παρακάτω), στο Δήμο ή στη Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται η ζημιωθείσα γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση. Αν υπάρχουν ζ ημιωθείσες δραστηριότητες, από τα προαναφερόμενα ζημιογόνα αίτια, του ιδίου παραγωγού, και σε άλλο Δήμο ή Δημοτική Ενότητα της χώρας, πρέπει να υποβληθεί και άλλη (νέα) αίτηση (στο Δήμο ή στη Δημοτική Ενότητα που ανήκουν), χωρίς την κατάθεση πλήρους φακέλου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται ο Δήμος ή η Δημοτική Ενότητα στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος.

· Η αίτηση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο αναλόγως του είδους της ζημιάς:

Ø Έντυπο Α για Φυτική Παραγωγή και Φυτικό Κεφάλαιο,

Ø Έντυπο Β για Ζωική Κεφάλαιο (και συγκεκριμένα μόνο χοίροι και πτηνά),

Ø Έντυπο Γ για Πάγιο Κεφάλαιο και

Ø Έντυπο Δ για Αποθηκευμένα Προϊόντα και ζωοτροφές. (και συγκεκριμένα μόνο για ζημιές από θεομηνίες ή εφόσον έχει καταστραφεί ο αποθηκευτικός χώρος από καλυπτόμενο από την ανακοίνωση αυτή αίτιο).

Στην αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται:

ü το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου

ü οι αριθμοί: φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.),

ü ο αριθμός λογαριασμού τραπέ ζ ης(ΑΤΕ)

ü η διεύθυνση κατοικίας

ü το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό)

ü τα στοιχεία της εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το έντυπο)

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης και προκειμένου για φυσικά πρόσωπα θα επισυνάπτονται και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

2. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός λογαριασμού

3. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου Ο.Γ.Α (εφόσον υπάρχει), όπου θα διακρίνονται τα στοιχεία του αιτούντα και η σχετική θεώρηση. Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί βιβλιάριο θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του Ο.Γ.Α.

4. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1)οικονομικού έτους 2010 και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημεώματοσ

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2010, πρέπει να προσκομίσει σχετικά παραστατικά(υπεύθυνη δήλωση) με σφραγίδα από την αρμόδια ΔΟΥ, ότι «παρελήφθη όμοιο»

5. Φωτοαντίγραφο τωνσχετικών νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας,σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα –συνοδευόμενοι από πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το Υποθηκοφυλακείο ή φωτοαντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και τυχόν τροποποιητικών της ή φωτοαντίγραφο της Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2009 (Α.Ε.Ε.) ή

Σε περίπτωση μισθωμένης εκμετάλλευσης ή αγροληψίας, η οποία δεν αποδεικνύεται από την ΑΕΕ 2009, η κατοχή θα αποδεικνύεται:

είτε με την προσκόμιση πρωτότυπων ή θεωρημένων από τη Δ.Ο.Υ όπου ανήκει η εκμετάλλευση ιδιωτικών συμφωνητικών βεβαίας χρονολογίας, οπωσδήποτε με ημερομηνία μίσθωσης προγενέστερης της ζημιάς και υπολειπόμενη διάρκεια τουλάχιστον πέντε ή δέκα έτη, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση όπου το μίσθωμα δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο που κάθε φορά ορίζεται αρμοδίως για την υποχρεωτική κατάθεση του μισθώματος στη Δ.Ο.Υ (ισχύον 1.200€) θα προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο,θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή και με ημερομηνία προγενέστερη της ζημιάς. Σε περίπτωση μακροχρόνιων μισθωτηρίων, διάρκειας μεγαλύτερης των εννέα ετών, για τα οποία απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη, θα προσκομίζεται και το αντίγραφο μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο

είτε από το έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δηλώνεται το ποσό του καταβληθέντος ενοικίου και το οποίο αναλύεται σε συνημμένη κατάσταση όπου αναγράφονται τα μισθωμένα αγροτεμάχια, το αντίστοιχο μίσθωμα, το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη και ο αριθμός του φορολογικού του μητρώου

είτε με ένορκη βεβαίωση των συμβαλλομένων (μισθωτή και εκμισθωτή) ενώπιον Συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκη ότι η μίσθωση έχει καταρτισθεί, πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, προφορικά

είτε με πληρεξούσιο, με ημερομηνία προγενέστερη της ζημιάς

είτε με χρησιδάνειο, μόνο μεταξύ συζύγων και γονέων- τέκνων, βεβαίας χρονολογίας και με ημερομηνία προγενέστερη της ζημιάς.

6. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας και όπου χρειάζεται βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ότι υποβάλλουν Δήλωση Εσοδείας, Παραγωγής κλπ σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΚΑΝ. (ΕΚ)1282/2001, για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστη ο αμπελώνας τους

7. Φωτοαντίγραφο του μητρώου εκμετάλλευσης, για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφική τους μονάδα ή το ζωικό τους κεφάλαιο (χοίροι και πτηνά)

8. Για ζημιές σε αποθηκευμένες εξ’ αγοράς ζωοτροφές θα συνυποβάλλονται τα παραστατικά αγοράς (τιμολόγια, δελτία αποστολής ή ότι άλλο προβλέπεται από τον Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων). Σημειώνουμε ότι αγοραπωλησίες μεταξύ συζύγων και συγγενών 1ου και 2ου βαθμού δεν λαμβάνονται υπόψη.

9. Φωτοαντίγραφα των σχετικών αδειών, κατά περίπτωση, για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστησαν σε πάγιο κεφάλαιο (πχ αδειών λειτουργίας,ίδρυσης, οικοδομικών αδειών, έγκρισης τύπου για τα θερμοκήπια, εγγύηση του κατασκευαστή κλπ)

10. Όσοι παραγωγοί δεν εμπίπτουν στο καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης από τον ΕΛ.Γ.Α.πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσής τους κατά τη χρονική περίοδο που ζ ημιώθηκε η εκμετάλλευση.

Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης και προκειμένου για νομικά πρόσωπα θα επισυνάπτονται φωτοαντίγραφα των παρακάτω δικαιολογητικών:

1. Καταστατικό της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις του

2. Μετοχολόγιο και φορολογικές δηλώσεις των μετόχων

3. Η πρώτη σελίδα του Τραπεζικού Βιβλιαρίου

4. Δήλωση φορολογίας Εισοδήματος της εταιρείας (Ε3 οικονομικού έτους 2010)

5. Δήλωση ακίνητης περιουσίας της εταιρείας ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό μίσθωσης

6. Άδεια λειτουργίας και σχετικές άδειες, κατά περίπτωση

7. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

8. Εγγύηση του κατασκευαστή, για αντιστάθμιση ζημιών παγίου κεφαλαίου

9. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να αποδεικνύει ότι κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσης είναι ασφαλισμένα, εφόσον χρειάζεται.

Δ.ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά φυσικών και νομικών προσώπων θα υποβάλλονται συνοδευόμενα από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής(επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα), όπου θα δηλώνεται ότι:

« α. τα στοιχεία που δηλώθηκαν & τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν είναι αληθή (σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2690/99)

β. δεν έχω /ή έχω υποβάλει αίτηση για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε παλαιότερο πρόγραμμα ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα (σε περίπτωση που είχε υποβληθεί, θα αναφερθεί με ακρίβεια το έτος ζ ημιάς, το ζ ημιογόνο αίτιο, το όνομα του προγράμματος κλπ. )

γ. δεν έχω ενταχθεί στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών (κατά τις διατάξεις του Καν. 1257/99), πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος

δ. δεν έχω καταδικασθεί, την τελευταία πριν τη ζημιά τριετία ή το έτος ζημιάς, για: α)εξαπάτηση Δημοσίου, β)υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, γ)ζωοκλοπή, δ)καταστροφή του περιβάλλοντος.

ε. δεν έχω /ή έχω ενταχθεί στο παρελθόν σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δεν δήλωσα ψευδή στοιχεία και δεν αθέτησα, με υπαιτιότητά μου, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανέλαβα.

στ. δεν έχω καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία κρίθηκε ασυμβίβαστη

ζ. αποδέχομαι κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες εθνικές ή κοινοτικές αρχές

η. γνωρίζω τους όρους και τις προϋποθέσεις, για τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση καθώς και τις κυρώσεις από τη μη τήρησή τους.»

Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. ατελώς. Η αίτηση θα πρωτοκολλείται και θα δίνεται στον αιτούντα πρωτοκολλημένο αντίγραφό της.

Οι Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δεν θα παραλαμβάνουν Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Οι χορηγούμενες ενισχύσεις διακρίνονται σε:

· Ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου καθώς και συμπληρωματική ενίσχυση λόγω της ανασύστασης του φυτικού κεφαλαίου

· Ενίσχυση για απώλεια Φυτικής παραγωγής

· Ενίσχυση για απώλεια αποθηκευμένων προϊόντων και ζωοτροφών (μόνο για ζημιές από θεομηνίες ή εφόσον έχει καταστραφεί ο αποθηκευτικός χώρος από καλυπτόμενο από την ανακοίνωση αυτή αίτιο)

· Ενίσχυση για αντικατάσταση Ζωικού κεφαλαίου (χοίροι και πτηνά)

· Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών Παγίου κεφαλαίου.Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις για ζημιές στον εξοπλισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, για ζημιές στις περιφράξεις των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και για ζημιές σε πηγάδια και γεωτρήσεις.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι το επίπεδο των ζημιών ,που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες(ανεμοθύελλα, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες), να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Ι. Δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων μπορεί να κριθούνφυσικά πρόσωπα που:

Ø Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους μέλους της ΕΕ

Ø Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη

Ø Είναι νόμιμοι κάτοχοι της εκμετάλλευση τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο

Ø Παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε

Ø Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης (έως 150 χλμ. )

Ø Είναι γεωργοί,δηλαδή ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

· Είναι γεωργοί κατά κύρια απασχόληση δηλαδή είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το γεωργικό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το εξωγεωργικό τους εισόδημα ή

· Είναι νέοι αγρότες, εφόσον η ένταξή τους έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης ή

· Είναι γεωργοί μη κατά κύρια απασχόληση ή μικροεπαγγελματίες ή μικροεισοδηματίες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το εξωγεωργικό ατομικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το Εισόδημα Αναφοράς (15.000 €) ή

· Είναι συνταξιούχοι οποιουδήποτε ταμείου και το εξωγεωργικό ατομικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το Εισόδημα Αναφοράς (15.000 €) ή

· Είναι περιστασιακοί εργάτες, μερικής απασχόλησης μισθωτοί κλπ, εφόσον το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά από τη δραστηριότητα αυτή δεν ξεπερνά το 1/3 του Εισοδήματος Αναφοράς (δηλ. 5.000 €)

Ø Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν ξεπερνά το τριπλάσιο του εισοδήματος αναφοράς (45.000€), εκτός των περιπτώσεων που το γεωργικό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο του εξωγεωργικού οικογενειακού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: