Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ελληνοϊσραηλινές μπίζνες στα αγροτικά προϊόντα

Συνεργασία για την τοποθέτηση ελληνικών προϊόντων σε σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και των ΗΠΑ
Αξιοποίηση των εμπορικών δικτύων που είναι γνωστό ότι διαθέτουν οι Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο για την τοποθέτηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο και κρασί, στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ανοίξει μεταξύ τους και στον αγροτικό τομέα.
Πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτός ο μακρόπνοος στόχος είναι η δημιουργία κοινών εταιρικών σχημάτων αποτελούμενων από συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις των δύο χωρών. Αυτό το θέμα αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών Κώστα Σκανδαλίδη και Ορίτ Νοκέντ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας επικεφαλής αντιπροσωπείας.
Στην ατζέντα των δύο υπουργών που πριν από έναν χρόνο είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, βρέθηκαν επίσης η συμβολαιακή γεωργία, η συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων από τον κλάδο της διατροφής, η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία με ισραηλινή τεχνογνωσία, θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, η βιολογική γεωργία και οι ιχθυοκαλλιέργειες. Ενας άλλος τομέας συνεργασίας αφορά τη δυνατότητα online παραγγελιών και πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στο Ισραήλ και ήδη σχετική συμφωνία έχει υπογράψει το Επιμελητήριο Ημαθίας με φορείς της χώρας

Συμβόλαια. Τις δύο χώρες ενδιαφέρει κατ' αρχάς η συνεργασία στη συμβολαιακή γεωργία μεγάλης κλίμακας, δηλαδή η πώληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις της σοδειάς ελλήνων παραγωγών και συνεταιρισμών σε προκαθορισμένες τιμές και με συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις του κλάδου της διατροφής να εξασφαλίσουν σε ετήσια ή και πολυετή βάση την καλλιέργεια συνεταιρισμών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω συμφωνιών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ακριβώς πόση ποσότητα θα παραγάγουν και σε ποια τιμή θα αμειφθούν.
Ευκαιρία για να κλείσουν τέτοιες συμφωνίες είναι η αποστολή 20 επιχειρηματιών από την Κόρινθο στο Ισραήλ που προγραμματίζεται τον Μάιο, με αιχμή τους τομείς του ελαιολάδου και του κρασιού, προκειμένου να παρευρεθούν στην έκθεση αγροτικών προϊόντων Agritech. Προ ημερών πάντως η κ. Νοκέντ, ο ισραηλινός πρέσβης και επιχειρηματίες της χώρας επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Κορινθίας ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου, με σκοπό τη μεταφορά στη χώρα μας τεχνογνωσίας στη γεωργική καινοτομία.

Πύλη η Ελλάδα. Αλλος τομέας ενδιαφέροντος είναι τα πρώτα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα αγροτικών προϊόντων, αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για σύγχρονα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πύλη για τα ισραηλινά προϊόντα προς τις αγορές των Βαλκανίων και της Κ. Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, εκτός της Κ. Μακεδονίας διαμετακομιστικά κέντρα μπορεί να είναι «όλες οι περιοχές που συγκεντρώνουν παραγωγικό ενδιαφέρον και παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν εμπορικά και εξαγωγικά κέντρα». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ισραήλ βλέπει στην Ελλάδα μια δυνάμει πύλη προς την Ευρώπη, τόσο για τη διακίνηση προϊόντων όσο και για τη συμμετοχή του σε κοινοτικά προγράμματα σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, όπου η χώρα μας έχει σημαντική τεχνογνωσία, όπως π.χ. η διαχείριση του νερού. Ηδη, στη Μακεδονία έλληνες και ισραηλινοί επιστήμονες συνεργάζονται για τη χρησιμοποίηση στην άρδευση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων.

Ιχθυοκαλλιέργειες. Οσον αφορά τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, πέραν της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εξετάζεται η δημιουργία μεικτών σχημάτων μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα και λαβράκι) και πλέον του 80% της παραγωγής εξάγεται στις αγορές της ΕΕ. Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τον δεύτερο δυναμικότερο κλάδο των ελληνικών εξαγωγών, μετά τα αγροτικά προϊόντα στο σύνολό τους και οι Ισραηλινοί βλέπουν στον τομέα αυτό σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας.
Παράλληλα ετοιμάζεται η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ημαθία για online παραγγελίες, πωλήσεις και διακίνηση αγροτικών προϊόντων, φυτοφαρμάκων κ.ά. μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ. Ηδη, σχετική συμφωνία έχουν υπογράψει το Επιμελητήριο Ημαθίας και η Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ. Μέσω αυτής της e-πλατφόρμας, οι δυνάμει αγοραστές θα έχουν πλήρη εικόνα για το είδος, την ποσότητα και τις τιμές των προς πώληση προϊόντων, φυτοφαρμάκων κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: