Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Προβληματίζει η φετινή υπερπαραγωγή στο κεράσι. Μέχρι στιγμής σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού

Προβληματίζει η φετινή υπερπαραγωγή στο κεράσι. Μέχρι στιγμής σε καλά επίπεδα οι τιμές
 παραγωγού
Σε καλά επίπεδα – δεδομένης της φετινής υπερπαραγωγής – κινούνται οι τιμές παραγωγού στο κεράσι αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί βγαίνουν ιδιαίτερα κερδισμένοι αφού το κόστος καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς αυξανόμενο. Την ίδια στιγμή υψηλή είναι και η τιμή καταναλωτή αφού σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και παραγωγοί αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι ακόμα είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο της χρονιάς μιας και δεν έχουμε εισέλθει ακόμα στην περίοδο του κύριου όγκου της παραγωγής. Κατά μέσο όρο πάντως αυτές τις ημέρες η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Διονύσης Μάρκου, πρόεδρος Α.Σ. Κερασιάς Βόρρας στην Έδεσσα: «η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές μέχρι τώρα που είναι η αρχή ακόμα είναι καλές. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν ξεκινήσει ο κύριος όγκος της παραγωγής. Η τιμή παραγωγού διαφέρει ανάλογα με τα χιλιοστά του προϊόντος. Έτσι στο ψιλό κεράσι ξεκινάει από 1,40 και φθάνει έως και τα 3 ευρώ το κιλό στο πιο χοντρό».

Και 4 ευρώ στον καταναλωτή

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ένωσης Έδεσσας - Σκύδρας κ. Αντώνης Σόθτσης μας τονίζει: «Το καλό κεράσι είναι ακριβό αλλά δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες καλού κερασιού. Κατά μέσο όρο και ανάλογα πάντα με τα μεγέθη η τιμή παραγωγού για το καλό κεράσι κυμαίνεται στα 2 ευρώ/κιλό η οποία είναι στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει πιο δυναμικά στην περιοχή μας σε μια εβδομάδα περίπου».
Και προσθέτει: «Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υπερπαραγωγή ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στο εμπόριο. Κάποιοι φοβούνται ότι ίσως κάποιες ποσότητες μείνουν και στα δέντρα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν πάντως όταν ξεκινήσει ο κύριος όγκος της συγκομιδής».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμή καταναλωτή ο κ. Σόθτσης μας αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κεράσια ίσως φθάνουν και τα 4 ευρώ/κιλό.

Ενδιαφέρον για εξαγωγές

Για ενδιαφέρον στις εξαγωγές κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, η κα. Αθανασία Σερδάρη, Διευθύντρια Πωλήσεων του Α.Σ. Νάουσας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει η ίδια: «Φέτος έχουμε υπερπαραγωγή που σημαίνει ότι υπάρχει και μικροκαρπία αφού τα δέντρα είναι φορτωμένα. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στην διάθεση διότι τα κεράσια είναι πάρα πολλά αλλά ευτυχώς υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Ρωσία και Ουκρανία. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο καταναλωτής προτιμάει και το ψιλό κεράσι αφού δεν μπορεί να πληρώσει τα πιο χοντρά κεράσια. Μέχρι στιγμής υπάρχει μια καλή υπηρεσία. Οι τιμές αυτή την περίοδο για τον παραγωγό κυμαίνονται από 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο κερασοπαραγωγός κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου από την περιοχή της Ημαθίας: « Σε γενικές γραμμές η συγκομιδή πάει καλά με την τιμή περίπου στα 2 ευρώ το κιλό. Έχουμε μία αύξηση της παραγωγής περίπου σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι. Κάποιες μικροζημιές από τον καιρό σε κάποιες περιοχές δεν επηρεάζουν πολύ το σύνολο της παραγωγής».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: