Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Νέους βιότοπους δημιουργεί το πρόγραμμα επικονιαστών της Syngenta Ηellas

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το 3ετές πιλοτικό πρόγραμμα της Syngenta Hellas , "Operation Pollinator " που στοχεύει στην ενίσχυσης του πληθυσμού των εντόμων επικονιαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη χρήση δοκιμασμένων τεχνικών, δημιουργίας νέων βιότοπων, προσαρμοσμένων στις εκάστοτε συνθήκες, σε τοποθεσίες «κλειδιά» γύρω από καλλιεργούμενες εκτάσεις, με στόχο την αύξηση του πληθυσμού των επικονιαστών, καθώς και την αύξηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας.
Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εγκαταστήσουν με σπορά ειδικά μίγματα ανθοφόρων ειδών, στα όρια αλλά και δίπλα από καλλιεργούμενες εκτάσεις, με στόχο τη δημιουργία ανθοφόρων φυτικών ζωνών, πλούσιων σε γύρη, που θα παράξουν απαραίτητη τροφή για τους επικονιαστές και θα αποτελέσουν καταφύγιο για διάφορα είδη επικονιαστών και ωφελίμων εντόμων.


Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Operation Pollinator βρίσκει ήδη εφαρμογή σε 13 χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ελλάδα), καθώς και στις Η.Π.Α., ενώ δέσμευση της Syngenta είναι να αφιερωθούν στο πρόγραμμα 10.000 εκτάρια πανευρωπαϊκά, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ενδιαιτήματα που θα αποτελέσουν τις απαραίτητες πηγές τροφής για τους επικονιαστές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή της τάσης μείωσης του πληθυσμού τους.


Στη χώρα μας, η Syngenta Hellas σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο βρίσκονται στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στους αμπελώνες του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα», στο Αμύνταιο Φλώρινας και σε ελαιώνα, στην περιοχή της Μεσαράς, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με την εταιρία, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχετικά με την προσέλκυση και επισκεψιμότητα των επικονιαστών στα νέα αυτά ενδιαιτήματα,αλλά και την παρουσία ωφελίμων εντόμων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ήδη γίνει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Μ.Φ.Ι., ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με το πέρας και του τρίτου χρόνου εφαρμογής, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πιλοτικό στάδιο του προγράμματος.
Επίσκεψη φοιτητών στο Κτήμα Άλφα
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκδρομή 50 φοιτητών του τμήματος φυτικής παραγωγής, του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσ/νίκης, στους αμπελώνες του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα», στο Αμύνταιο της Φλώρινας.
Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του κτήματος, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πλούσιες σε ανθοφορία φυτικές ζώνες που εγκαταστάθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Operation Pollinator, στα περιθώρια του αμπελώνα, κοντά στην είσοδο του οινοποιείου «Κτήμα Άλφα».

Tαυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους επιστήμονες από το Μ.Φ.Ι. που παρακολουθούν το πρόγραμμα, να εκφράσουν όλες τους τις απορίες και να μάθουν λεπτομέρειες για τη σημασία αλλά και τα ποιοτικά χαρακτικά της εφαρμογής τέτοιων φυτικών ζωνών.
Οι μεγάλοι πληθυσμοί των επικονιαστών και η παρουσία τους μέσα στις φυτικές ζώνες ήταν αυτό που μαγνήτισε ιδιαίτερα τα βλέμματα και την προσοχή των φοιτητών, καθώς είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα στα άνθη.
Το πρόγραμμα Operation Pollinator της Syngenta κάνει την επιστήμη πράξη και αποδεικνύει με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η συνύπαρξη σύγχρονης γεωργίας και ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνει και μια απάντηση στο πρόβλημα της ολοένα και μεγαλύτερης μείωσης του πληθυσμού των επικονιαστών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το: www.operationpollinator.com
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: