Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου στην Πορταριά

Για 40η συνεχή χρονιά πραγματοποιήται η Αναβίωση των Εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά, όπως πάντα, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.
Την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 21.00, με αφορμή τη γαμήλια προετοιμασία,  παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από Ελληνικούς Συλλόγους στην πλατεία της Πορταριάς.
Η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων έγινε το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου 2013, στις 21.00 μ.μ, με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Στη συνέχεια, το παιδικό τμήμα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και η βραδιά  έκλεισε με λαϊκό πανηγύρι και την ορχήστρα του Θανάση Δραγανη.
Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 το πρωί, μετά την τέλεση της θείας λειτουργείας, θα πραγματοποιηθούν στις 11 π.μ. τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα και το κόψιμο του νυφικού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εθίμων οι επισκέπτες θα μπορούν να γευθούν το ντόπιο τσίπουρο στο παραδοσιακό μαγαζάκι.
Στις 20.00 μ.μ. το βράδυ, η 40η Αναβίωση των εθίμων θα ολοκληρωθεί με το ξεκίνημα του ζευγαριού για την τέλεση του μυστηρίου, το γαμήλιο γλέντι, το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού. Την παρουσίαση των εθίμων και όλο το τελετουργικό θα συνοδεύει μουσικά παραδοσιακή ορχήστρα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Δημήτρη Πετρή.
Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς.
Πηλιορείτικος Γάμος
Τα έθιμα του Πηλιορείτικου γάμου προέρχονται από το μυθικό γάμο της περιοχής, που οδήγησε στη γέννηση του Αχιλλέα και τον Τρωικό Πόλεμο, το γάμο του Πηλέα (από τον οποίο έλαβε το όνομά του το βουνό του Πηλίου) με τη Νηρηίδα Θέτιδα.
Ο Πηλιορείτικος Γάμος που αναβιώνει για 40 χρόνια στην Πορταριά, γιορτάζεται με γλέντι τρικούβερτο και δημιουργεί την αίσθηση σε πολλούς μελλόνυμφους ότι ο τόπος αυτός είναι γούρικος ώστε να τελέσουν τους γάμους τους στο πηλιορείτικο χωριό.
Ο θεσμός της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Βόλου, της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς, της Τοπικής Κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς καθώς και με την ευγενή χορηγία πολλών επιχειρηματιών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: