Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πέντε τρόφιμα των οποίων η... μυρωδιά βοηθάει στην απώλεια βάρους

Τι αποκάλυψε μελέτη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση στο πόσο λαχταράμε να φάμε κάτι, όπως μια φρεσκοψημένη μηλόπιτα ή ένα αχνιστό καρβέλι ψωμί. Υπάρχουν όμως κάποια καλά νέα που δεν περίμενε κανείς, καθώς αποδεικνύεται ότι η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο...


Μια νέα έρευνα από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τη χημεία των τροφίμων απέδειξε ότι ακόμα κι η μυρωδιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Όταν προστέθηκε σε γιαούρτι αρωματικό εκχύλισμα λαδιού, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες και είχαν καλύτερη ανταπόκριση του ζαχάρου του αίματος σε σύγκριση με εκείνους που δοκίμασαν απλό γιαούρτι χωρίς τα προστιθέμενα εκχυλίσματα. Είχαν επίσης και μεγαλύτερες αυξήσεις σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον κορεσμό. Όλα αυτά είναι καταπληκτικά νέα για όσους αγαπούν το ελαιόλαδο, καθώς αυτή η λιπαρή ουσία έχει και πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα υγιεινά λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς. 

Σκόρδο



Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavour το 2012, τα ισχυρά αρώματα μας κάνουν να τρώμε μικρότερες μπουκιές από το φαγητό μας. Γι’ αυτό το λόγο, ψάξτε για πικάντικα φαγητά με δυνατές γεύσεις, όπως τσίλι, σκόρδο ή κρεμμύδια ή δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό κόκκινο πιπέρι σε μια απλή σούπα για να αποκτήσει σπιρτάδα. 

Πράσινα μήλα και μπανάνες



Μια έρευνα του ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research Foundation απέδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που έχουν μυρίσει μπανάνες ή πράσινα μήλα όταν ένιωσαν πείνα έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Πιστεύεται ότι η μυρωδιά ουδέτερα γλυκών τροφίμων μπορεί να περιορίσει την όρεξη, επομένως αν δεν έχετε πρόχειρα κάπου μαζί σας μια μπανάνα ή ένα πράσινο μήλο, δοκιμάστε να μυρίσετε βανίλια ή μέντα. 

Μάραθος


Αυτό το τραγανό, δροσιστικό φυτό με τη γεύση της γλυκόριζας χρησιμοποιείται από παλιά από τους Ιταλούς για να καθαρίζει τον ουρανίσκο ανάμεσα στα γεύματα, αλλά σύμφωνα με το West Coast Institute of Aromatherapy είναι αποτελεσματικό επίσης και για να καταπολεμά την όρεξη. Όταν έρχονται οι λιγούρες, λοιπόν, καθαρίστε ένα κομματάκι μάραθο, μυρίστε το και πιείτε μαζί κι ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό. 

Γκρέιπφρουτ 



Το γκρέιπφρουτ είναι το αγαπημένο φρούτο των διαιτολόγων, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και λυκοπενίου, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, η οποία γίνεται μεγαλύτερη αν προτού το καταναλώσετε αφιερώσετε λίγα λεπτά να το μυρίσετε. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Οσάκα στην Ιαπωνία βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών στο άρωμα του ελαίου από γκρέιπφρουτ για 15λεπτα διαλλείματα μείωσε την όρεξη και το βάρος τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως έχει να κάνει με το πώς η μυρωδιά αλληλεπιδρά με τα ένζυμα του συκωτιού. 
 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κερασιά Πηλίου. Με επιτυχία η 2η «Διεθνής Ημέρα της Μαγείας των Φυτών» από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας


Με πλήρη επιτυχία, ως προς την οργάνωση και τους στόχους, επιτεύχθηκε η εκδήλωση της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των Φυτών» την Κυριακή 19-5-2013 στην Κερασιά Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου έθεσαν στόχους, οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας, αυτή την όμορφη διεθνή εορτή, μοναδική για την περιοχή μας.

Τo χωριό της Κερασιάς και οι Κερασιώτες βάλανε «τα καλά τους» και υποδέχτηκαν το κοινό που ενδιαφέρεται, αγαπά και σέβεται τον κόσμο των φυτών. Η αυλή του σχολείου στολίστηκε από πολύχρωμα λουλούδια καθώς και από όμορφες φωτογραφίες με τα πολυάριθμα είδη των αυτοφυών ορχιδέων του Βορείου Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε όλους όσους νοιάζονται για τον περίεργο και μυστηριώδη κόσμο των ορχεοειδών.




Οι εισηγήσεις των κ. Οικονομίδη Δημητρίου, Λύκα Χρήστου και Μιχαλάκη Δημητρίου με τα εξαιρετικά βίντεο και τις πολυάριθμες φωτογραφίες των φυτών του Πηλίου προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια όλων. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, κ. Λάμπρος Κ. διέπρεψε με τα μεστά και τα περιεκτικά σχόλια στο τέλος κάθε εισήγησης.


Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο καθένας από τους εισηγητές ήταν:

- «Η μαγεία της άγριας Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου» (εισηγητής ο καθηγητής Φυσιογνώστης κ. Οικονομίδης Δημ. από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας Β. Πηλίου)
 - «Ανθοφόρα και αρωματικά φυτά του Πηλίου» (εισηγητής ο κ. Λύκας Χρήστος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ανθοκομίας) και
- «Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά» (εισηγητής ο κ. Μιχαλάκης Δημήτριος, Δασολόγος από το Φορέα διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου).

        Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ήταν αρωγοί, ο καθένας από την πλευρά του, οι παρακάτω φορείς:  

  
1. ο Δήμος Ρήγα Φεραίου
2. το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
3. ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας
4. ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –
    Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου 

    (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) 
5. το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης & Έρευνας Γενετικού
    Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ) και
6. το φυτώριο του Κλόντζα Δημήτρη.



Την όλη διοργάνωση βοήθησε ο ιατρός αλλεργιολόγος κ. Λεφούσης Χρ. με τη γραφιστική δημιουργία της αφίσας, της πρόσκλησης, καθώς και της δημιουργίας ενός βίντεο παρουσίας όμορφων εικόνων από τη χλωρίδα του Βορείου Πηλίου επενδυμένου με ανάλογη μουσική.

Επίσης οι κυρίες Αναγνώστου Βασιλική, Αναγνώστου Χρύσα, Ζενίδη Μεταξούλα, Κουκουζέλη Έφη, Παντοπούλου Κούλα και Σταθάκη Βασούλα βοήθησαν στην παρασκευή τοπικών γλυκών και διεκπεραίωσαν ζητήματα, που προέκυψαν κατά την περίοδο προ της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και με την παρέμβαση της η δήμαρχος κ. Ελένη Λαῒτσου. Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόλας Π., εκπρόσωπος της βουλευτού κα Χρυσοβελώνη Μ., η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κερασιάς κα Αντωνία Χασιώτη και ο εκπρόσωπος του Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς κ. Κώστας Βασδέκης. 

Για όσους θέλουν να δούνε τις συνολικές εκδηλώσεις και τις λεπτομέρειες καθεμιάς, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των φυτών» στην χώρα μας, μπορούν να εισέλθουν στο σύνδεσμο http://www.plantday12.eu/greece.htm. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας.



Για επιπλέον πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστοχώρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου (http://www.rigas-feraios.gr/) ή στο blog του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας (http://geovolos.blogspot.gr/), ενώ με τους υπευθύνους του Κέντρου μπορείτε να έρθετε σε επαφή στα: 24280 73353, 24210 70317 και 6947 214 670.


Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη ολοκλήρωση της εκδήλωσης, καθώς και τους κατοίκους και επισκέπτες που παραβρέθηκαν στη Κερασιά για τη 2η «Διεθνή Ημέρα της Μαγείας των Φυτών».
 

 

φωτογραφομουσικό ταξίδι - από τη χλωρίδα του Β. Πηλίου  πηγή:  http://naturahellas.blogspot.gr/

Ενισχύσεις για γεωργικές εφαρμογές και παραγωγή καινοτόμων τροφίμων

Επιδοτήσεις ύψους έως και 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην υψηλή τεχνολογία, στην καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προσφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013» που «τρέχει» η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα προβλέπεται η ενίσχυση προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την ανάπτυξη τροφίμων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων (π.χ. λειτουργικά τρόφιμα).Για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα προβλέπεται η ενίσχυση προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την ανάπτυξη τροφίμων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων (π.χ. λειτουργικά τρόφιμα).
Ειδικά για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, προβλέπεται η ενίσχυση προτάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων καθώς και  την ανάπτυξη τροφίμων υψηλής υπεραξίας για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων (π.χ. λειτουργικά τρόφιμα) ακόμα και η εξέλιξη και παραγωγή φυτικών καλλυντικών.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ελληνικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους, οι οποίες, κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασής τους, έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση, όπως παρουσιάζεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους ή εμφανίζεται στα επίσημα φορολογικά τους στοιχεία και δραστηριοποιούνται στους θεματικούς τομείς της επόμενης παραγράφου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για επιχορήγηση μπορεί να υποβληθεί από μία και μόνο επιχείρηση ή από κοινού/ σύμπραξη από δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, η μία από τις επιχειρήσεις ορίζεται από τους ενδιαφερόμενους ως συντονιστής, αλλά καθεμία ευθύνεται εξ ολοκλήρου απέναντι στη ΓΓΕΤ.


Προϋπολογισμός και δράσεις

Το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται στα 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει στις 400.000 ευρώ, όταν σ’ αυτό συμμετέχουν μία ή δύο επιχειρήσεις και στις 800.000 ευρώ, όταν συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 75%.
Οι κυριότεροι θεματικοί τομείς που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

1.       Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία Γεωργία ακριβείας.Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας για τη βιώσιμη παραγωγή και διαχείριση του φυσικού, αλιευτικού και ζωικού κεφαλαίου αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων, υποπροϊόντων και άλλων σχετικών πρώτων υλών για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
2.       Τρόφιμα/Ποτά-Υγιεινή διατροφή-Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, καταναλωτική συμπεριφορά. Ανάπτυξη τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων προϊόντων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων και κλινικές μελέτες που συνδέονται με τα προϊόντα αυτά Εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών στη Βιομηχανία Τροφίμων.
3.       Ενέργεια-Ανάπτυξη. Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση-ψύξη, ηλεκτροπαραγωγή και γεωργία. Συνδυασμένα συστήματα. Αεριοποίηση βιογενών καυσίμων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Αποθήκευση ενέργειας, ιδιαίτερα ΑΠΕ. Υβριδικές τεχνολογίες.
4.       Περιβάλλον. Ανάπτυξη περιβαλλοντικών τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και μεθόδων διαχείρισης/αξιοποίησης γεωργικών, βιομηχανικών και αστικών στερεών/υγρών αποβλήτων και αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ή/και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

5.       Χημικές διεργασίες. Ανάπτυξη νέων χημικών διεργασιών, «καθαρότερων» τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής, με στόχο τη βιομηχανική παραγωγή με μηδενικά κατάλοιπα (στερεά, υγρά και αέρια), Χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών ΑΠΥ και φυσικών προϊόντων (renewable resources)  για την παραγωγή νέων προϊόντων, Εφαρμογές νανοτεχνολογίας σε χημικά και άλλα προϊόντα για τη βελτίωση των επιδόσεών τους.
6.       Φαρμακευτικά/Καλλυντικά προϊόντα. Ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαγωγιμότητας. Βελτιστοποίηση drug delivery devices, Εκμετάλλευση (εγχώριου ή μη) φυτικού πλούτου στην ανάπτυξη φαρμάκων, παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.
7.       Προηγμένα Υλικά Ανάπτυξη νέων/σύνθετων/έξυπνων υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, φιλικών προς το περιβάλλον και την υγεία, με βελτιωμένες ιδιότητες. Νανο-υλικά για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και με βελτιωμένες ιδιότητες (π.χ. επικαλύψεις, συγκολλητικά, πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα) Νάνο/μικρο–ηλεκτρονική, αισθητήρες και τεχνολογίες ημιαγωγών.
8.       Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμοί – Δίκτυα «Πράσινης» Τεχνολογίας (Green Wireless). Τεχνολογίες ανάπτυξης ασύρματων συστημάτων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος, εξυπηρετούμενων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, διαχείριση ενέργειας για χαμηλή κατανάλωση, διασύνδεση αντικειμένων, σύνθεση δεδομένων από ετερογενείς αισθητήρες. Ηλεκτρονικά παιχνίδια, με έμφαση στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους ρόλο. Έρευνα και Εφαρμογή συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας και Knowledge Management με τη χρήση Αυτοματισμών στη Βιομηχανία.
 
Η προθεσμία
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκπνέει στις 13 Ιουνίου. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα: https://apps.gov.gr/minedu/industrial/PABET/

Κάλεσμα για συγκέντρωση κριθαριού από την ΕΒΟΛ

Η ΕΒΟΛ ανακοινώνει τη συγκέντρωση κριθαριού στα σιλό της στον Άγιο Δημήτριο και στην αποθήκη Μικρού Περιβολακίου.
Συγκεκριμένα, η ΕΒΟΛ ανακοινώνει στους παραγωγούς ότι θα προβεί στη συγκέντρωση κριθαριού στα σιλό Αγίου Δημητρίου καθώς και στην αποθήκη Μικρού Περιβολακίου.

Τρόποι πληρωμής:

Α) για όσους παραγωγούς δεν επιθυμούν εκκαθάριση θα δοθεί προκαταβολή 0,18 ευρώ/κιλό και η εξόφληση θα γίνει ως το τέλος του Ιουλίου και σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες τιμές της αγοράς.

Β) για όσους παραγωγούς επιθυμούν άμεση εκκαθάριση, η τιμή είναι 0,20 ευρώ/κιλό (τελική τιμή).
Οι πληρωμές θα γίνονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ στην Α ΒΙΠΕ κάθε Τρίτη και Πέμπτη
 

Σε Άραβες επενδυτές περνάει το 20% της Μύλοι Λούλη

Στρατηγική συμφωνία για την είσοδο της αραβικής εταιρείας Al Dahra Holding στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη με ποσοστό 20% υπέγραψαν οι δυο πλευρές την Τρίτη 21 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Agronews.
O πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης (αριστερά) με τον αντιπρόεδρο της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.O πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης (αριστερά) με τον αντιπρόεδρο της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.
To ντηλ ανακοίνωσαν επισήμως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 22 Μαϊου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης και ο αντιπρόεδρος της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.
To ιστορικό της συμφωνίας
Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 21 Μαϊου η Al Dahra Agriculture Spain S.L., θυγατρική της Al Dahra Holding απέκτησε 1.522.228 μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ακολούθως, με σύμβαση που υπεγράφη την ίδια μέρα, η Al Dahra Agriculture Spain θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7.777.781 ευρώ με την οποία θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό ώστε το σύνολο της συμμετοχής της μετά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου να ανέλθει στο 20%. Σύμφωνα με τον κ. Λούλη, οι διαδικασίες για την αύξηση θα δρομολογηθούν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
Ο Νίκος Λούλης έκανε λόγο για μια συμφωνία-σταθμό στη μακρόχρονη ιστορία του ομίλου μέσω της οποίας επεκτείνεται στο εξωτερικό και αποκτά πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες αγορές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για άλευρα, όπως η Ασία και η Αφρική.
Τόνισε, επίσης, ότι συνδέει την ελληνική αλευροβιομηχανία απευθείας με την πρωτογενή παραγωγή σιτηρών. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Agronews διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεασθούν οι ποσότητες σιταριού που αγοράζει από την ελληνική αγορά αφού το συγκεκριμένο κομμάτι της συμφωνίας αφορά κυρίως την προμήθεια μαλακού σιταριού η παραγωγή του οποίου στη χώρα μας είναι χαμηλή και το οποίο ούτως ή άλλως η Μύλοι Λούλη μέχρι σήμερα προμηθευόταν από χώρες όπως π.χ. η Γαλλία.
Ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι το ντηλ συνδέει τη Μύλοι Λούλη με αραβικές χώρες, ανοίγει τον δρόμο για διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας, από τις οποίες προέρχεται το 85% της ετήσιας παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού, ενώ τέλος θέτει ισχυρές οικονομικές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο Khadim Al Darei, αντιπρόεδρος της Al Dahra, ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας ήταν η στρατηγική είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής αλλά και τη διερεύνηση επέκτασης της συνεργασίας των δύο εταιρειών.
Στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε, είναι μέσω των επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή τροφοδοσία τροφίμων τόσο προς τα ΗΑΕ όσο και προς τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και την Ασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων διατροφικής στήριξης.
Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Λούλη, η συνεργασία της Μύλοι Λούλη με την Al Dahra ανοίγει νέους ορίζοντες.
Η Al Dahra με αυτήν τη συνεργασία επιτυγχάνει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα υψηλής τεχνολογίας διαμετακομιστικό και μεταποιητικό κέντρο δημητριακών στην Ευρώπη, μέσω των επιλιμένιων εγκαταστάσεων των Μύλων Λούλη σε Βόλο και Πειραιά με συνολική αποθηκευτική δυνατότητα 90.000 τόνων.
Η Al Dahra έτσι θα μπορεί να διακινεί την παραγωγή της από τις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σερβία) προς τη Μέση Ανατολή.
Επίσης, επιτυγχάνει να διασφαλίσει την τροφοδοσία αλεύρων με εγγυημένη, άριστη και σταθερή ποιότητα προς τις αραβικές χώρες καθώς επίσης και να αποκτήσει πρόσβαση σε know-how (τεχνογνωσία) για την κατασκευή μύλων άλεσης δημητριακών, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή πρότυπων μύλων άλεσης σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται μπαίνοντας έτσι δυναμικά και στη δευτερογενή παραγωγή.
Ποια είναι η Al Dahra
Η Al Dahra είναι εταιρεία με έδρα το Aμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Ινδία, Μαρόκο, Ναμίμπια και Πακιστάν.
Δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, ενώ αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της κυβέρνησης του Aμπού Ντάμπι στον τομέα του προγράμματος διασφάλισης τροφίμων για τα ΗΑΕ (Food Security Vision).

Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διακίνηση υψηλών προδιαγραφών αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα όπως σιτάρι, ρύζι, τριφύλλι, σανό, οπωροκηπευτικά, χουρμάδες, ελιές και εσπεριδοειδή. Το 2012 καλλιεργώντας 1.500.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης (μέσω συμβολαίων ιδιοκτησίας ή μακροπρόθεσμου lease), παρήγαγε συνολικά πάνω από 2.000.000 τόνους προϊόντων σε 10 διαφορετικές χώρες. Το 2012 άγγιξε τα 500 εκ € τζίρο απασχολώντας 1.300 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της εταιρείας είναι, μέσω των επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή τροφοδοσία τροφίμων τόσο προς τα ΗΑΕ όσο και προς τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και την Ασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων διατροφικής στήριξης.

http://www.agronews.gr 

Τσατσάκης Γιάννης

ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» -ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ



Το ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης με έδρα την πόλη της Λάρισας και παραρτήματα στο Βόλο, στην Ευξεινούπολη Αλμυρού, την Κομοτηνή και την Καρδίτσα.  Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Κατάρτισης, Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων, Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το ΚΕΚ Δυναμική προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που θα προκηρύξει το  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τίτλο: «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών», το οποίο περιλαμβάνει:

  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών
  • Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών (5 μήνες για 5 ώρες ημερησίως).
  • Ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη έναντι ατυχήματος
  • Υπηρεσίες υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών (γεννηθέντες μετά την 1-1-1984), οι οποίοι μπορεί να είναι απόφοιτοι:

  • ΑΕΙ /ΤΕΙ
  • υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα

·         2.700€ (απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ)

·         2.400€ (απόφοιτοι Γυμνασίου/ Λυκείου/ ΙΕΚ)

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα υποδεχθούν άνεργους για πρακτική άσκηση, ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, χωρίς να υπάρχει σε αυτές καμία οικονομική ή ασφαλιστική επιβάρυνση.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ:

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ νεα

Βόλος

Δ/νση: Ξενοφώντος 1

Τηλ.: 2421039464

Email: kekdynamikivol@gmail.com

Αρμόδιoς: Δημήτρης Ναζάρης

ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 229   ΠΥΘΑΓΟΡΑ, 41221, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΗΛ-FAX: 2410-287061/287062/579560 e-mail: kek@dynamiki.gr ,site: www.dynamiki.gr
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΤΗΛ-FAX: 24220-26529 e-mail:kekdynamiki@yahoo.gr
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ 6- 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΤΗΛ-FAX: 25310-32300 e-mail: kek.dynamiki.komotinis@gmail.com
1o ΧΛΜ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ 43100 ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΗΛ: 2441076612, FAX: 2441076613 e-mail: kek@dynamiki.gr
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 1 38100 ΒΟΛΟΣ, ΤΗΛ.-FAX: 2421039464, e-mail: kekdynamikivol@dynamiki.gr

Δελτίο τύπου της Π.Ο.Σ.Γ, της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωπόνων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Του ΓΕΩΤ.Ε.Ε της Π.Ο.Σ.Γ και της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ)

 

Το Σάββατο 17 Μαϊου πραγματοποιήθηκε  στην Λάρισα κοινή σύσκεψη  της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ της Π.Ο.Σ.Γ και του  ΓΕΩΤ.Ε,Ε, με θέμα τις εξελίξεις στις συλλογικές συμβάσεις ,των γεωπόνων  ιδιωτικών υπαλλήλων ,καθώς και τις επιπτώσεις του νέου πολυνομοσχεδίου, στα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων.
 
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε κ. Μάμαλης Σπύρος  και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ κ. Σοφολόγης Δημήτρης  , αναφέρθηκαν στις ενέργειες που γίνανε για την κινητοποίηση του κλάδου, απέναντι στην προσπάθεια κατάργησης του ρόλου του Γεωτεχνικού ,με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή 28 Απριλίου. Επιπλέον, εξέφρασαν την επιθυμία τους και την δέσμευση τους, να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε μέσο, στην προσπάθεια για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων.
 
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ  κ..Γουτούλης Βασίλης ,αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν γίνει με τον ΣΕΒ και την ΓΣΕΒΕΕ  και τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, καθώς και τις εξελίξεις από την προσπάθεια καταγραφής των εταιρειών του κλάδου, που επιθυμούν την υπογραφή  νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, δια μέσου των εργοδοτικών φορέων του ΕΣΥΦ, του ΣΠΕΛ και του ΕΕΠΕΣ .
 
Παρευρέθηκαν γεωπόνοι από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ από όλους τους παρευρισκόμενους ,εκφράστηκε η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των επαγγελματικών και των εργασιακών δικαιωμάτων  των Γεωπόνων ,γιατί μόνο έτσι προάγεται η ασφάλεια των τροφίμων και του καταναλωτή και η προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζόμενων στην γεωργία.
 
 Στη συνάντηση ακόμη παρευρέθηκαν ο κ. Κωτούζας  Απόστολος  αντιπρόεδρος της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ και πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής ,Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν.Αιγαίου  «ΗΣΙΟΔΟΣ» ο κ. Γιαννακός Κωσταντίνος  Πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας  καθώς και ο κ. Νάνος Βαγγέλης Πρόεδρος του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου, ο Γεν.γραμματέας της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ κ.Περικλής Κολοκοτρώνης και πρόεδρος του σωματείου Γεωπόνων ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Μακεδονίας),ο Ταμίας της Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ κ. Λευτέρης Μαγκαφάς ο  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ κ.Σιόγκας Θεόδωρος  ο Γεν.Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Γ κ. Παναγούλης Χρήστος  ,ο Υπεύθυνος Τύπου της Π.Ο.Σ.Γ κ.Γιάντσης Ιωάννης,
 
  Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν γεωπόνοι μέλη διαφόρων Γεωπονικών  Συλλόγων

 

Τέλος, αποφασίστηκε στα τέλη του Ιουνίου, η επανάληψη της συνάντησης.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Παρέχεται γη, εκπαίδευση, απορρόφηση παραγωγής και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα!

Παρέχεται γη, εκπαίδευση, απορρόφηση παραγωγής και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα!
 
 
Πέντε χιλιάδες στρέμματα γης σε όλη τη χώρα θα διαθέσει ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς σε νέους, μέχρι 35 ετών, που επιθυμούν να μπουν στον αγροτικό χώρο υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
 
 
H υποβολή αιτήσεων ξεκινά την 1η Ιουνίου.
 
Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και όσοι επιλεγούν:

• Θα ενταχθούν σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
• Ο όμιλος θα φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση της αγροτικής τους παραγωγής κατά τα πρώτα 3 χρόνια
• Θα βοηθήσει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρακτικές λύσεις στα όποια προβλήματα δημιουργηθούν
• Οι νέοι αγρότες, θα ενισχυθούν μέσω ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη της εγκατάστασής τους, των αναγκών τους σε μηχανήματα, σπόρους ή σποριόφυτα, αγροεφόδια.
• Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου του παραπάνω προγράμματος, η γη θα παραχωρείται στους συγκεκριμένους αγρότες.
 
 

Τροποποίηση της ΚΥΑ «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού».

 
Τροποποίηση της ΚΥΑ «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού».

15 03 13 Tropopoiisi FEK χρήσης νερού

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Λεμονιά - Καλλιέργεια, ποικιλίες εχθροί και ασθένειες

Λεμονιά - Καλλιέργεια, ποικιλίες εχθροί και ασθένειες

λεμόνια
Τα είδη του γένους Citrus ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και στη φυλή Citreae. Όλα τα μέλη της φυλής έχουν χαρακτηριστικό καρπό, το εσπερίδιο που είναι είδος ράγας με χρώμα κίτρινο και ο φλοιός δεν αποσπάται από τη σάρκα. Τα είδη αυτά είναι η λεμονιά, η κιτριά και το βοτρυόκαρπο. Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως είναι το κίτρο και το μανταρίνι. Η λεμονιά προέρχεται από την κεντρική Ινδία, όπου καλλιεργήθηκαν και τα πρώτα δένδρα.
Η λεμονιά μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 6 μέτρα ύψος αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά της έχουν αγκάθια, τα φύλλα είναι πράσινα και λαμπερά. Τα άνθη είναι λευκά εξωτερικά, ενώ εσωτερικά τείνουν προς το μωβ.
Άνθη λεμονιάς
Εικόνα 1. Άνθη λεμονιάς.
Καρποί λεμονιάς
Εικόνα 2. Καρποί λεμονιάς.
Κοινή ονομασία: Λεμονιά, οικογένεια Ρυτοειδών
Επιστημονική ονομασία: Citrus limon, οικογένεια Rutaceae
 

Είδη και ποικιλίες της λεμονιάς

Στην Ελλάδα, η κυριότερη ποικιλία είναι η Μαγληνή, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με την ιταλική ποικιλία Femminelo. Η ελληνική ποικιλία είναι αρκετά παραγωγική αλλά ευαίσθητη στη κορυφοξήρα. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους με λείο και λεπτό φλοιό και ωριμάζει νωρίς το φθινόπωρο. Θεωρείται ότι είναι καλή ποικιλία και αποτελεί τη βάση της λεμονοπαραγωγής της χώρας αφού αποτελεί το 55% της συνολικής παραγωγής.
Ακολουθεί σε όγκο παραγωγής η Καρυστινή, ποικιλία χωρίς αγκάθια και με μέτρια ανθεκτικότητα στη κορυφοξήρα. Ο καρπός της είναι καλής ποιότητας, πλούσιος σε χυμό με όξινη γεύση και ο φλοιός είναι τραχύς, μετρίου πάχους. Ωριμάζει από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές άνοιξης. Συμμετέχει κατά 20% στη συνολική παραγωγή λεμονιών στην Ελλάδα.
Τώρα τελευταία διαδίδεται και η Αδαμοπούλου που έχει ομοιότητες με τη ποικιλία Libson. Η ποικιλία Αδαμοπούλου είναι πολύ παραγωγική, ανθεκτική στη κορυφοξήρα και προωθείται για τη παραγωγή καλοκαιρινού λεμονιού. Ο καρπός της είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, ο φλοιός είναι παχύς με επιφάνεια τραχεία.
Στη Κρήτη, γνωστή είναι η ποικιλία Κιτρολεμονιά, με μεγάλο καρπό, παχύ φλοιό και λίγα οξέα. Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Επίσης, στην Κρήτη συναντάμε και τη ποικιλία Ζαμπετάκη, γνωστή και στη Πελοπόννησο.
Πολύ καλή ποικιλία είναι η Εύρηκα ή Eureka, όπου το δένδρο δεν έχει καθόλου αγκάθια και οι καρποί της ωριμάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μια άλλη ποικιλία που ο καρπός της  μοιάζει με τον καρπό της Εύρηκα είναι η Libson, αλλά αυτή έχει αγκάθια. Ο καρπός της είναι πλούσιος σε κιτρικό οξύ και παρουσιάζει μεγάλη περίοδο ωρίμανσης των καρπών.
Στην Κύπρο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία Λάπηθος, η οποία έχει ομοιότητες με τη Libson και είναι ανθεκτική στη κορυφοξήρα.
Τέλος, στις ελληνικές ποικιλίες συγκαταλέγεται κα η Μικρόκαρπη Χίου ή αλλιώς γνωστή και σαν “Λεμονάκι της Χίου”.
Υπάρχουν Ιταλικές ποικιλίες όπως: Femminelo, Monachello, Lunario και Interdonato.
Υπάρχουν Ισπανικές ποικιλίες όπως: Verna και Fino.
 

Υποκατάστατα λεμονιάς

Υπάρχουν “αντικαταστάτες” της λεμονιάς για περιόδους που δεν έχουμε λεμόνια και που αντέχουν σε ακόμα μικρότερες θερμοκρασίες.
1. Μεξικάνικη λιμεττία: τα βενέτικα λεμόνια είναι πρασινοκίτρινα, με διακριτικό άρωμα και δίνουν παραγωγή τον Σεπτέμβριο, τότε που υπάρχει έλλειψη από λεμόνια. Κατάλληλη για καλλιέργεια σε κήπο αλλά πρέπει να φυτευτεί σε θέση προστατευμένη από τον αέρα και το κρύο.
2. Κόκκινα λεμόνια: οι καρποί τους είναι λείοι, με λεπτή φλούδα και γίνονται κόκκινοι όταν ωριμάσουν. Αντέχουν στο κρύο μέχρι τους -6 βαθμούς Κελσίου.
3. Limequat: οι λεμονιές αυτές έχουν την μορφή θάμνου, είναι παραγωγικές και οι καρποί τους πλούσιοι σε χυμό. Ωριμάζουν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτη, αντέχουν μέχρι τους -6 βαθμούς Κελσίου και χρησιμοποιούνται πολύ για τη παρασκευή λικέρ.
Κάποτε χρησιμοποιούνταν και η “Λιμεττία της Ταϊτής” αλλά είναι πολύ ευαίσθητη σε ιούς και δε θα συνιστούσα να την επιλέξετε!
 

Υποκείμενα λεμονιάς

Βολκαμεριάνα ( Citrus volkameriana)

Είναι φυσικό υβρίδιο λεμονιάς, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα ασβεστώδη εδάφη και μέτρια ανθεκτικότητα στο κρύο και την αλατότητα. Είναι ανεκτικό στη τριστέτσα και στους ιούς αλλά όχι και στη κορυφοξήρα. Στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για τη λεμονιά αλλά και για τα άλλα εσπεριδοειδή. Παρουσιάζει έντονα το φαινόμενο να εκπτύσσει λαίμαργους βλαστούς που δρούν ανταγωνιστικά.

Benton

Το υβρίδιο αυτό παρουσιάζει ανεκτικότητα στη φυτόφθορα και η λεμονιά έχει καλή συμφωνία με αυτό.

Γλυκολιμμετιά- Sweet lime

Το καλύτερο υποκείμενο για τη λεμονιά, τα δένδρα παράγουν πολύ, προσαρμόζονται σε βαθιά εδάφη αλλά  οι καρποί δεν είναι πάντα καλής ποιότητας. Έχει ευαισθησία στα άλατα και στο ψύχος.

Παρατηρήσεις για υποκείμενα λεμονιάς

Σε περιοχές που η λεμονιά είναι ευαίσθητη στη κορυφοξήρα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
α) χρησιμοποιήστε ως υποκείμενο τη νεραντζιά, ως ενδιάμεσο εμβόλιο τη πορτοκαλιά και κατόπιν εμβολιάζουμε τη λεμονιά και
β) εμβολιάζουμε λεμονιά πάνω σε μανταρινιά (ποικιλία Κλεοπάτρα).
Σε ψυχρά περιβάλλοντα κατάλληλο υποκείμενο είναι η πορτοκαλιά η τρίφυλλη.
 

Κλίμα και έδαφος κατάλληλο για τη λεμονιά

Η λεμονιά απαιτεί κλίμα υγρό και θερμό με ήπιο χειμώνα, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Στους -2 βαθμούς Κελσίου τα άνθη, οι νεαροί βλαστοί και οι καρποί παθαίνουν ζημιά ενώ στους -5 βαθμούς Κελσίου παθαίνουν ζημιά οι βλαστοί μεγαλύτερης ηλικίας και οι καρποί. Στους -10 βαθμούς Κελσίου παρατηρείται νέκρωση των δένδρων. Επίσης, η λεμονιά επηρεάζεται από τους ισχυρούς ανέμους και για αυτό προτείνεται η δημιουργία ανεμοφράκτη, όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Θέλει γόνιμο αλλά ελαφρύ έδαφος που να αερίζεται καλά.
 

Πολλαπλασιασμός της λεμονιάς

Η λεμονιά πολλαπλασιάζεται συνήθως με εμβολιασμό σε κατάλληλα υποκείμενα αλλά και με μοσχεύματα.
Για τον εμβολιασμό κατάλληλες περίοδοι είναι Μάρτιος-Απρίλιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος και η μέθοδος είναι το όρθιο ή αναστραμμένο Τ.
Τα  μοσχεύματα λεμονιάς ριζοβολούν εύκολα, λαμβάνονται από καλά αναπτυγμένους βλαστούς, το μήκος τους κυμαίνεται γύρω στα 15 εκατοστά και να έχουν 3-4 καλούς οφθαλμούς.
 

Φύτευση της λεμονιάς

Η κατάλληλη απόσταση για φύτευση λεμονιάς σε κήπο είναι 6-8 μέτρα και η καλύτερη εποχή η άνοιξη, όταν έχει περάσει εντελώς ο κίνδυνος παγετού. Αρχικά σκάβετε έναν λάκκο με πλάτος αρκετά μεγάλο και βάθος μέχρι μία φορά μεγαλύτερο από το ύψος της. Αν θέλετε προσθέτετε και οργανικό λίπασμα και στη συνέχεια γεμίζετε τον λάκκο με το χώμα μέχρι να φτάσει το ύψος του εδάφους. Το δενδρύλλιο αφού φυτευτεί χρειάζεται υποστήριξη και ο κορμός προστασία από τον ήλιο και τα τρωκτικά. Συνήθως περιβάλλεται από λευκό ειδικό χαρτί με τη μορφή του κυλίνδρου.
 

Κλάδεμα της λεμονιάς

Το κατεξοχήν σχήμα στη λεμονιά είναι το κύπελλο με 3-5 βραχίονες. Αφού επιλέξουμε τους βασικούς βραχίονες κλαδεύουμε ελαφρώς για να μπει το δένδρο γρήγορα σε καρποφορία.  Η λεμονιά κλαδεύεται κάθε 2 χρόνια. Σε κάποιες ποικιλίες όπως η Αδαμοπούλου και η Libson το κλάδεμα γίνεται μετά τη συγκομιδή, Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ενώ όψιμες ποικιλίες μπορούν να κλαδευτούν και με τους καρπούς σε όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι προτιμότερο όμως να γίνεται άνοιξη-καλοκαίρι όταν η παραγωγή όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί.
Μη ξεχνάτε: στις τομές του κλαδέματος κάνουμε επάλειψη με μαστίχα ή αλοιφή κλαδέματος. Επίσης, μπορούμε κα φτιάξουμε μόνοι μας αλοιφή με μίγμα θειικού χαλκού, θειϊκού σιδήρου και ασβεστίου ή μίγμα υγρής ασφάλτου σε ανάμιξη με λινέλαιο.
 

Άρδευση της λεμονιάς

Η λεμονιά είναι επιπολαιόριζο δένδρο που σημαίνει ότι οι ρίζες του δεν φτάνουν σε πολύ μεγάλο βάθος και ως εκ τούτου η άρδευση θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με ποσότητα νερού τόση όση να καλύπτουμε το 1 μέτρο βάθος. Τα νεαρά δένδρα καλό είναι να ποτίζονται 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ τα δένδρα μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται λιγότερο τακτικά πότισμα, κάθε 8-0 ημέρες το καλοκαίρι και τον χειμώνα ακόμα πιο αραιά.
 

Καλλιέργεια της λεμονιάς σε γλάστρα

Η λεμονιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρα εφόσον υπάρχουν νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 2 μέτρα. Αγοράζετε γλάστρα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη διάμετρο, βάζετε φυτόχωμα (σχεδόν μέχρι το μισό του ύψους) και κάποιο λίπασμα, τοποθετείτε το δενδρύλλιο και συμπληρώνετε με χώμα μέχρι πάνω, στο χείλος της γλάστρας. Για καλύτερα αποτελέσματα, στο κάτω μέρος της γλάστρας ανοίγουμε μια τρύπα για καλύτερη στράγγιση αλλά για να μην μας “φεύγει” χώμα, τοποθετούμε μόνιμα ένα κομμάτι ύφασμα ανάμεσα από τη γλάστρα και από το πιατάκι (όπως στη πορτοκαλιά).
Τη λεμονιά στη γλάστρα τη ποτίζουμε συχνά αλλά θα ήταν σοφό το πότισμα να γίνεται με βάση την αποστράγγιση του χώματος και τη θερμοκρασία. Σχετικά με τη λίπανση θέλει κάθε 15-20 ημέρες και το λίπασμα πρέπει να είναι πλούσιο σε άζωτο και στα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
 

Λίπανση της λεμονιάς

Οι απαιτήσεις σε λίπανση ποικίλουν από έδαφος σε έδαφος και από εποχή σε εποχή. Τη προηγούμενη δεκαετία υπήρχε η τάση να χρησιμοποιούνται μικτά λιπάσματα σε συνδυασμό με συμπληρωματική αζωτούχο λίπασμα (θειική αμμωνία, νιτρική αμμωνία, ουρία κ.α.) Αυτό γινόταν σε επαναληπτική βάση με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα των καρπών όχι μόνο της λεμονιάς αλλά όλων των εσπεριδοειδών. Κατά τη φύτευση σε κάθε δέντρο χορηγείται μέσα στο λάκκο φύτευσης λίπασμα αναλογίας 1:3:2, με ιχνοστοιχεία, σε ποσότητα 100-250 γρ. ανά δέντρο, ανάλογα με την ανάπτυξη του και το μέγεθος του λάκκου.
 

Λίπανση της λεμονιάς κατά την ανάπτυξη

Τον χειμώνα χορηγείται ποσότητα 0,5-1 κιλό λίπασμα κοκκώδες ανά δέντρο, αναλογίας 1:1:2 σε όλη την επιφάνεια προβολής της κόμης του δέντρου.
Επιφανειακά, μπορούμε να χορηγήσουμε πολλές μικρές δόσεις υδατοδιαλυτού λιπάσματος αναλογίας 4:1:2 με ιχνοστοιχεία σε συνολική ποσότητα 1,5-2 κιλά ανά δέντρο και ανά καλλιεργητική περίοδο, δηλ. Μάρτιο-Οκτώβρη.
 

Ασθένειες της λεμονιάς

Κορυφοξήρα

Η κορυφοξήρα ήταν γνωστή και σαν "ασθένεια του Πόρου", διότι είχε παρατηρηθεί στο ομώνυμο νησί από το 1900. Εκδηλώνεται συνήθως με απότομο μαρασμό και ξήρανση των ακραίων βλαστών στην αρχή και μπορεί να φτάσει και στα μεγάλα κλαδιά και στους βραχίονες του δένδρου. Τα φύλλα συστρέφονται, ξηραίνονται και παραμένουν επάνω στα ξερά κλαδιά για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και την εξέλιξη της προσβολής. Προσβεβλημένα δένδρα λεμονιάς ξηραίνονται τελείως συνήθως σε 1-2 χρόνια. Είναι ασθένεια των αγγείων του ξύλου και προσβάλει ιδιαίτερα τις λεμονιές και τις κιτριές. Κατά κανόνα, οι προσβολές από την συγκεκριμένη ασθένεια γίνονται τους χειμερινούς μήνες στα φύλλα και στα κλαδιά.
Η κορυφοξήρα που αρχίζει με προσβολές από τις ρίζες είναι γνωστή ως Mal nero και χαρακτηρίζεται από ένα σκούρο μεταχρωματισμό του ξύλου στο τμήμα της βάσης του κορμού που προχωρεί προς τους βραχίονες.
κορυφοξήρα-παρατηρείται ο μεταχρωματισμός του ξύλου
Εικόνα 3. Παρατηρείται ο μεταχρωματισμός του ξύλου.
Λεμονιά προσβεβλημένη από κορυφοξήρα
Εικόνα 4. Λεμονιά προσβεβλημένη από κορυφοξήρα.
Όταν ένα δένδρο προσβληθεί από κορυφοξήρα, θα πρέπει να αποφεύγεται η λίπανση  με λιπάσματα όπως νιτρική αμμωνία και ουρία και να χρησιμοποιούνται λιπάσματα όπως το νιτρικό ασβέστιο και το φωσφορικό μονοκάλιο.
Αντιμετώπιση: γενικά μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή της, με έγκαιρο κλάδεμα και αφαίρεση των ξηρών κλαδιών μαζί με τμήμα υγιούς ξύλου, αργά την άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχών. Τα ξηρά κλαδιά πρέπει να καίγονται. Επίσης πρέπει να ξεριζώνονται και να καίγονται τα δένδρα που ξεράθηκαν. Μετά από κάθε κλάδεμα και κατά την επικίνδυνη για μολύνσεις περίοδο (από τέλος Οκτωβρίου και σε μηνιαία διαστήματα) ή μετά από χαλάζι ή παγετό, συστήνεται να γίνονται 3-4 ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής σκευάσματα:
1.  Bordo Mix 25 WG: διαλύουμε 3-3,5 γραμ. σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύλλα το φθινόπωρο. Εφαρμόζεται όμως 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή, όχι πιο μετά,
2.  P.B. Manica 20 WP: όμοια, διαλύουμε 4 γραμ. σε 1 λίτρο νερό, εφαρμόζεται το φθινόπωρο, 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή και ψεκάζουμε τα φύλλα και
3.  Βορδιγάλειος πολτός-Αγκροσιντ Κανδηλίδη 20 WP: όμοια με τα παραπάνω, σε ποσότητα 4 γραμ. σε 1 λίτρο.
 

Ανθράκωση

Η ανθράκωση είναι ασθένεια που εμφανίζεται όταν παραμελούμε εμείς οι ίδιοι τα δένδρα μας και τα συμπτώματα στους βλαστούς και τα κλαδιά μοιάζουν με της κορυφοξήρας και τελικά τα δένδρα μπορεί να ξεραθούν ολόκληρα. Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας και ονομάζεται "ξήρανση κορυφών". Όταν η αποξήρανση είναι απότομη τα φύλλα παραμένουν νεκρά πάνω στο δένδρο ενώ στα προσβεβλημένα φύλλα εμφανίζονται σκούρες νεκρωτικές κηλίδες, με κόκκινο περιθώριο. Στους καρπούς, τα συμπτώματα εμφανίζονται με την μορφή μικρών κυκλικών, βυθισμένων, ξηρών κηλίδων σκούρου χρώματος, στις οποίες σχηματίζονται οι καρποφορίες του μύκητα (μικρά μαύρα στίγματα).
Ανθράκωση σε νεαρό βλαστό
Εικόνα 5. Ανθράκωση σε νεαρό βλαστό.
Αντιμετώπιση: κατάλληλο είναι το Coupradin 52 SC: 1,8-2 γραμ. /λίτρο, με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου στο φύλλωμα, γύρω στις 20 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Το συγκεκριμένο μυκητοκτόνο κάνει και για τη κορυφοξήρα, ακριβώς με τις ίδιες οδηγίες που χρησιμοποιείται και για την ανθράκωση.
 

Φυτόφθορα ή Περονόσπορος των καρπών

Προσβάλλονται οι καρποί της λεμονιάς τις χρονιές που το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πολύ βροχερά.

Εικόνα 6. Περονόσπορος σε καρπό λεμονιού (σήψη καρπού).
Αντιμετώπιση: συνιστώνται ψεκασμοί με χαλκούχα ή παραφινικά και φυτικά λάδια ή εκχύλισμα από πολυκόμπι. Στην περίπτωση της σήψης των καρπών από φυτόφθορα είναι καλό να διατηρείται η επιφάνεια του εδάφους καλυμμένη με ελεγχόμενα αγριόχορτα και επίσης να ψεκάζουμε με φωσφορικό κάλι. Τα παθογόνα της πράσινης και κυανής σήψης των καρπών ελέγχονται σημαντικά με τη χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων από τα εσπεριδοειδή.
 

Εχθροί της λεμονιάς

Ψευδόκοκκος

Γνωστό και ως “Μπαμπακίλα” εξαιτίας του λευκού κηρού που αφήνει στους καρπούς, στα φύλλα και στα κλαδιά. Προσβάλλει όλα τα φυτικά μέρη και τα καλύπτει με αυτά τα βαμβακώδη κέρινα νημάτια. Οι καρποί υφίστανται σημαντική υποβάθμιση από τα διάφορα αποχωρήματά του εντόμου και την άφθονη μελιτώδη ουσία που εκκρίνει. Εξασθενεί τα φυτά με την απομύζηση χυμών κι επιπλέον προκαλεί την ανάπτυξη καπνιάς στα μελιτώδη εκκρίματά του.
Ψευδόκοκκος
Εικόνα 7. Ψευδόκοκκος.
Ψευδόκοκκος σε πράσινο λεμονάκι
Εικόνα 8. Ψευδόκοκκος σε πράσινο λεμονάκι.
Τα μυρμήγκια έλκονται από τον ψευδόκοκκο και εν συνεχεία τον προστατεύουν, οπότε αν δείτε πολλά μυρμήγκια μαζεμένα...
Αντιμετώπιση: βασικό στοιχείο στην καταπολέμηση του ψευδόκοκκου αποτελεί το κλάδεμα για αραίωμα του φυλλώματος. Επίσης, οι φερομονικές παγίδες βοηθούν αποτελεσματικά στον προσδιορισμό του πληθυσμού του ψευδόκοκκου και συνεπώς και στην έγκαιρη καταπολέμησή του. Χρησιμοποιείτε θερινό πολτό αλλά πριν από κάθε ψεκασμό πρέπει να γίνεται άρδευση και να μην χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. O θερινός πολτός συνδυάζεται με οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα και δίνει καλύτερα αποτελέσματα, ενώ δεν συνδυάζεται με καρβαμιδικά.
Όσον αφορά τη βιολογική του καταπολέμηση συστήνεται εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Leptomastix dactylopii και του αρπακτικού Cryptolaemus montrouzieri, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του ψευδόκοκκου.
 

Φυλλοκνίστης

Προσβάλλεται η τρυφερή βλάστηση, κυρίως τα φύλα, αλλά και οι νεαροί βλαστοί και οι πράσινοι καρποί. Τα φύλλα καρουλιάζουν, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Σε ένα φύλλο μπορούμε να δούμε περισσότερες από μια προνύμφες να τρέφονται. Η ζημιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δενδρύλλια και στα τρυφερά εμβόλια, αφού καταστρέφεται η βλάστηση. Η προσβολή φαίνεται ότι είναι εντονότερη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα δένδρα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, φαίνεται ότι ανέχονται χωρίς επιπτώσεις μεγάλες προσβολές στα φύλλα τους.
Ενήλικο άτομο του φυλλοκνίστη
Εικόνα 9. Ενήλικο άτομο του εντόμου.
Προσβεβλημένο φύλλο από φυλλοκνίστη
Εικόνα 10. Προσβεβλημένο φύλλο από φυλλοκνίστη. Φαίνονται οι στοές που έχει δημιουργήσει.
Πορτοκάλι που έχει πάθει ζημιά από φυλλοκνίστη
Εικόνα 11. Πορτοκάλι που έχει πάθει ζημιά από φυλλοκνίστη.
Αντιμετώπιση: η χημική καταπολέμηση γίνεται στην αρχή του καλοκαιριού, όταν αρχίζει να εμφανίζεται η νέα βλάστηση. Με το ριζοπότισμα, σε νέα μη παραγωγικά δένδρα: 1γραμ./φυτό. Για να ψεκάσουμε τα φύλλα: 0,2-0,25 γραμ./λίτρο νερού. Για βιολογική καταπολέμηση συνίσταται Βάκιλος της Θουριγγίας.
 

Ζιζάνια

Χρειάζονται προσοχή στη λεμονιά, είτε στον κήπο είτε στη γλάστρα. Σε δένδρα που μόλις έχετε φυτέψει, καλύψτε το χώμα με μαύρο πλαστικό.
 

Φαρμακευτική και μαγειρική χρήση του λεμονιού

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, η λεμονιά θεωρείτο στη Κρήτη δένδρο αριστοκρατικό και φυτευόταν σε κήπους και αυλές αρχοντόσπιτων.
Ο χυμός του λεμονιού χρησίμευε στη λαϊκή φαρμακευτική για διάφορες παθήσεις όπως συμβαίνει και σήμερα.
Χυμός λεμονιού ανακατεμένος με ωμό καφέ χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση της διάρροιας.
Λεμονάδα βραστή με ζάχαρη βοηθά τη πέψη και δίνει ευεξία.
Επίσης, λεμονάδα πίνουν νηστικοί αυτοί που υποφέρουν από ζαλάδες.
Χυμός λεμονιού μαζί με αλάτι χρησιμοποιείται για γαργάρες στον πονόλαιμο.
Ο φλοιός του καρπού  με λίγο αλάτι καθαρίζει τα δόντια και προστατεύει τα ούλα.
Άνθη λεμονιάς με άνθη νεραντζιάς δίνουν το ανθόνερο, το οποίο με λίγη ζάχαρη πίνεται ως φάρμακο κατά της αϋπνίας.
Καρπός λεμονιάς: χωνευτικός, αντισηπτικός.
Φλοιός καρπού: τονωτικό της καρδιάς, αντίδοτο της μέθης και αυξάνει την όρεξη.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ενδείκνυται για την καταπολέμηση του σκορβούτου και των κρυολογημάτων.
Τέλος, τα άνθη της λεμονιάς χρησιμοποιούνται και στις γαμήλιες τελετές ως σύμβολο αγνότητας.
Στα σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα υπάρχουν σημαντικές αναφορές για τον ρόλο της λεμονιάς στην υγεία του ανθρώπου επειδή τα φύλλα, ο καρπός και το εσωτερικό του καρπού περιέχουν σημαντικά συστατικά (αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή) τα οποία είναι ρυθμιστές διαφόρων παθήσεων.
 
Σοφία Παπάζογλου για το http://www.kalliergo.gr
Τεχνολόγος Γεωπόνος Msc  “Διαχείριση Περιβάλλοντος”