Κ. Υπουργέ
Στην δίνη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, έχετε την τιμή να ηγείστε ενός Υπουργείου από την δράση και την παραγωγικότητα του οποίου, η ελληνική κοινωνία περιμένει να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση.
Σήμερα έχοντας την εμπειρία...
Στην δίνη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, έχετε την τιμή να ηγείστε ενός Υπουργείου από την δράση και την παραγωγικότητα του οποίου, η ελληνική κοινωνία περιμένει να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση.
Σήμερα έχοντας την εμπειρία...
των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όπου η συντονισμένη προσπάθεια για ποσοτική αύξηση της γεωργικής παραγωγής οδήγησε τη χώρα σε αυτάρκεια σε τρόφιμα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα της χώρας.
Η ελληνική γεωργία όμως βρίσκεται σήμερα σε πτώση με αποτέλεσμα: η παραγωγή να μειώνεται, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων επίσης να μειώνεται, οι εισαγωγές προϊόντων ζωικής παραγωγής να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ τα γεωργικά εισοδήματα να παρουσιάζουν επιταχυνόμενη πτωτική τάση.
Είναι λοιπόν ανάγκη να υποστηριχθούν δράσεις που στόχο θα έχουν:
ü την αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης του,
ü την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας,
ü την προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων,
ü την παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας και ασφάλειας,
ü την ενθάρρυνση δημιουργίας μικτών εκμεταλλεύσεων, με την σύνδεση της φυτικής παραγωγής με την κτηνοτροφία,
ü την αναβάθμιση των συλλογικών επιχειρήσεων των αγροτών.
Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος βασίζεται:
Ø Στην αλλαγή της νοοτροπίας που λέει «εφαρμόζω αγροτική πολιτική για τον αγρότη και τις ανάγκες του» αντί του ορθού «εφαρμόζω αγροτική πολιτική για τη χώρα, με συνιστώσες τις πολιτικές για τον αγρότη, για τον γεωτεχνικό σύμβουλο, για τον καταναλωτή, για την κοινωνία και το περιβάλλον»
και επιπλέον,
Ø Στην κινητοποίηση της Πολιτείας και των νέων Καλλικρατικών Ο.Τ.Α., για τη δημιουργία των βασικών υποδομών και την οργάνωση αποτελεσματικών Υπηρεσιών Υποστήριξης.
Ø Σε αναγεννημένο Συνεταιριστικό Κίνημα που θα υπηρετήσει επιτέλους τον σκοπό ίδρυσής του, δηλαδή την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και τον έλεγχο των γεωργικών εισροών.
Ø Στο σχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας, με τον έλεγχο του κόστους παραγωγής, την μέριμνα για αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ø Στην αξιοποίηση των υφιστάμενων ή/και στη δημιουργία νέων υποδομών γεωργικής έρευνας.
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης προκειμένου να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας σταχυολογεί ορισμένες προτάσεις:
1) Πλήρης αξιοποίηση του Π.Α.Α. 2007-2013 και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του (Επίσπευση προκήρυξης προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας κ.λ.π.).
2) Αποκέντρωση των υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. και αξιοποίηση των υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων διοικήσεων και των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων υλοποίησης του Π.Α.Α. 07-13 (Αξιολόγηση προτάσεων, ενημέρωση δικαιούχων – λοιπών φορέων, παρακολούθηση πορείας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων μέτρων και πράξεων Αγροτικής ανάπτυξης, σύνταξη εκθέσεων, ενημέρωση πληροφοριακού συστήματος κ.λ.π.).
3) Στον Αναπτυξιακό Νόμο να δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό κάτω των 200.000 €).
4) Δημιουργία στο Υπ.Α.Α.Τ. ειδικής υπηρεσίας Έρευνας αγοράς και τάσης αγορών για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων που παράγουμε.
5) Στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων Γεωπόνων και επαναφορά του Γεωπόνου στο χωράφι και τον στάβλο. Θα μπορεί έτσι να γίνει η παρακολούθηση της ορθότητας της παραγωγικής διαδικασίας, η μεταφορά της τεχνογνωσίας στους παραγωγούς, με τελικά οφέλη την παραγωγή ποιοτικών – ανταγωνιστικών προϊόντων και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
6) Εξυγίανση και αυτονομία του ΕΛ.Γ.Α., χωρίς πολιτικό εναγκαλισμό, με αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού του χωρίς παρεκκλίσεις, για να δημιουργία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στον αγροτικό χώρο.
7) Δημιουργία υποδομών γεωργικής έρευνας και σύνδεσή τους με την παραγωγή και την εκπαίδευση.
8) Λειτουργία Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη.
9) Αποκατάσταση των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του λιγνίτη και απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία για γεωργική χρήση.
10) Για την τρέχουσα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης: α) Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία των Σχεδίων Βελτίωσης κατά δύο τουλάχιστον μήνες. Δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις όταν ακόμα και σήμερα είναι σε εκκρεμότητα σειρά αποφάσεων. β) Διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κοζάνη, σε συνέχεια του από 08.02.2011 εγγράφου μας. γ) Παράταση 2 ετών στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης των Νέων Γεωργών του 2006, για να έχουν την δυνατότητα να ωφεληθούν από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να μείνει στην περιφέρεια και στο αγροτικό επάγγελμα πλήθος νέων ανθρώπων.
Κ. Υπουργέ
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάταση του γεωργικού τομέα της χώρας και είμαστε πάντοτε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Σιόγκας Θεόδωρος | Η Γ. Γραμματέας Πιστόλα Ευαγγελία |
http://geoponoikozanis.blogspot.com/2011/05/06052011.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου