Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΨΗ : Αγροτικά προϊόντα και επενδύσεις. Tου Aλεξη Aλεξιου


ΑΠΟΨΗ : Αγροτικά προϊόντα και επενδύσεις

Tου Aλεξη Aλεξιου*

Οι κακές καιρικές συνθήκες σίγουρα είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται για τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χαθεί 1-3 εκατ. στρέμματα καλαμποκιού, ενώ έχει φυτευτεί πολύ μικρό ποσοστό γης σε σχέση με πέρυσι. Η καθυστερημένη φύτευση συχνά σημαίνει χαμηλότερη απόδοση των καλλιεργειών και μεγαλύτερο κίνδυνο από πρόωρους παγετούς.

Στον Καναδά επίσης είχαμε πολύ υγρή άνοιξη, ενώ αντίθετα οι γεωργοί στην Ευρώπη υποφέρουν από ξηρασία. Η Κίνα επίσης είχε τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί χειμώνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απειλεί τη σίτισή μας. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών και έχουν διαπιστώσει ότι τείνουν να πλήττουν τη γεωργία σε μεγάλο βαθμό. Η παραγωγή αραβοσίτου μειώθηκε περισσότερο από 30% στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 2003. Μια μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 90% ότι η μέση θερμοκρασία της καλλιεργητικής περιόδου στο τέλος του αιώνα θα είναι υψηλότερη από τα πιο ακραία επίπεδα του παρελθόντος.

Υπάρχει και ένας πρακτικός κανόνας κάποιων οικολόγων: Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από το βέλτιστο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αναμένεται μια μείωση 10% των αποδόσεων των σιτηρών. Η επίδραση του καύσωνα στις καλλιέργειες έγινε πολύ εμφανής στη Δ. Ρωσία πέρυσι το καλοκαίρι. Η συγκομιδή αποδεκατίστηκε, όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν στα ύψη και οι τιμές το ίδιο. Η ζάχαρη έχει αυξηθεί 63% τους τελευταίους 12 μήνες, το καλαμπόκι 60%, ο καφές 43%, το βαμβάκι 39%, η σόγια 34% και η βρώμη 6%. Αν κανείς πιστεύει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των αγροτικών προϊόντων ή ακόμη και σε διατήρησή τους στα παρόντα επίπεδα, μπορεί να επιλέξει μέσα από διαφορετικούς τρόπους επένδυσης με σκοπό το κέρδος ή την αντιστάθμιση κινδύνου στον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις υψηλές τιμές τροφίμων.

Μπορεί κάποιος να αγοράσει διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) ευρείας γκάμας αγροτικών προϊόντων όπως τα DBA και RJA ή το MOO που επενδύει σε αγροτικές μετοχές και όχι συμβόλαια.

Για τους πιο μυημένους υπάρχουν ΔΑΚ (ETF) σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα όπως: CORN (καλαμπόκι), CAFE (καφές), SGAR (ζάχαρη), CHOC (κακάο), BAL (βαμβάκι) κ.ά. Ενας πιο έμμεσος τρόπος είναι η επένδυση σε εταιρείες που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση. Για παράδειγμα οι μετοχές του κατασκευαστή εξοπλισμού John Deere (DE) ή της εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων Potash (POT).

Για πιο εξειδικευμένη προσέγγιση μπορεί κανείς να «στραγγαλίσει» συμβόλαια ή ETF πουλώντας ταυτόχρονα δικαιώματα προαίρεσης (sell put & call options) αγοράς και πώλησης σε μακρινές τιμές εξάσκησης. Αν οι τιμές παραμείνουν μέχρι τη λήξη (π.χ. 3-5 μήνες μετά) μεταξύ των ορίων που έχουν τεθεί, μπορεί να κερδίσει ανεξάρτητα από την κατεύθυνση! Φυσικά πάντα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση ρίσκου και να υπάρχει έτοιμο πλάνο εξόδου. Η καλοκαιρινή «αδρανής» περίοδος ευνοεί τέτοιες στρατηγικές εισοδήματος, ειδικά μετά την πρόσφατη έξαρση μεταβλητότητας.

* Υπεύθυνος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων Oxygen Capital ΑΕΠΕΥ. Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: