Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

18η Ανάρτηση Αγροτεμαχίων Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης προς Μίσθωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως κάθε Πέμπτη, στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης αναρτήθηκαν σήμερα για δεύτερη φορά αγροτεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Συγκεκριμένα, αναρτώνται 21 νέα τεμάχια έκτασης 788 στρεμμάτων, από τα οποία 8 τεμάχια είναι για γεωργική χρήση και 13 τεμάχια είναι για κτηνοτροφική χρήση. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 21/3/2012.
Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας θα παραδοθούν στους δικαιούχους την Τρίτη 28/2/2012 παρουσία Υφυπουργού ΥπΑΑΤ και ΓΓ ΥπΑΑΤ.
Στο διαδικτυακό σύστημα έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 3409 αιτήσεις με την κατανομή σε Περιφερειακές Ενότητες σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα.


Αιτήσεις: 3409
ΓΡΕΒΕΝΑ
23
ΗΜΑΘΙΑ
522
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
788
ΚΑΒΑΛΑ
129
ΚΙΛΚΙΣ
274
ΞΑΝΘΗ
278
ΠΕΛΛΑ
168
ΠΙΕΡΙΑ
177
ΡΟΔΟΠΗ
233
ΣΕΡΡΕΣ
368
ΦΛΩΡΙΝΑ
37
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
202
ΒΟΙΩΤΙΑ
45
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
60
ΛΑΡΙΣΑ
84
ΕΥΒΟΙΑ
21



agrotopos.blogspot.com

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μία πραγματικά όμορφη ιστορία

Μία πραγματικά όμορφη ιστορία

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του.

Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.

Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.

Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.

Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο.

Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.

Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος.

Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.

Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε.

Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.

Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.

Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του.

Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα.

Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.

Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.

Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.

Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.

Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.

Πρόσθεσε, 'Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος.'

Επίλογος:

Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τις δική μας κατάσταση.

Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται.

Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις τα οποία δεν αγοράζονται με χρήματα.

'Το σήμερα είναι ένα δώρο, γι' αυτό αποκαλείται ' Το παρόν.'

Μην κρατήσεις αυτό το γράμμα.

Απλά προώθησέ το στους φίλους .

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος από ιδιώτες για να εισπραχθεί το ποιοτικό παρακράτημα στο σκληρό σιτάρι... προβλήματα προμηνύονται στις πληρωμές!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπισθεί πολλά λάθη και ελλείψεις σε στοιχεία παραγωγών που έχουν αποσταλεί από τον ΟΠΕΓΕΠ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα στο σκληρό σιτάρι.

Αυτό συνέβη γιατί ο ΟΠΕΓΕΠ έστειλε μη ενημερωμένους πίνακες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πίνακες που έχει λάβει ο ΟΠΕΓΕΠ τον καιρό που οι δηλώσεις καλλιέργειας δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί.

Έτσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε πρόσβαση στους ιδιώτες μελετητές να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Παρόλα αυτά, από ότι φαίνεται το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ… «μπάζει» από παντού, αφού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχουν χαθεί στοιχεία ή δεν εμφανίζονται στοιχεία παραγωγών, που έχουν πιστοποιηθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί και… Ένας εξ’ αυτών είναι (αν είναι δυνατόν!!!) οι συνωνυμίες… Όταν στους πίνακες των φορέων πιστοποίησης εμφανίζονται παραγωγοί με ίδιο όνομα και επίθετο τότε πιστοποιείτε μόνο ένας εξ’ αυτών, και αν δεν αλλάξει κάτι θα πληρωθεί ΜΟΝΟ αυτός!!! Επίσης, στοιχεία παραγωγών που δεν ταυτίζονται ακριβώς με το ΚΕΠΥΟ, εμφανίζουν σφάλματα στην πληρωμή, για παράδειγμα αν κάποιος λέγεται Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος και το όνομα που έχει σταλεί από το φορέα πιστοποίησης είναι Παπαδόπουλος Κων/νος τότε δυστυχώς ο παραγωγός δεν θα πληρωθεί, αν και εφόσον ο μελετητής του δεν έχει κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις!!!

Η προθεσμία για τις πρώτες αυτές διορθώσεις λήγει την Τετάρτη 29/2/2012 αλλά από ότι φαίνεται θα έχουμε πολλά αδιόρθωτα στοιχεία μέχρι τότε…

Μετά την Τετάρτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ζητηθεί από τους μελετητές να γίνει έλεγχος των εκτάσεων… και μάλλον εκεί θα χαθεί τελείως το «παιχνίδι», αφού σύμφωνα με το πρότυπο AGRO πιστοποιείται το σύνολο της καλλιέργειας ανά παραγωγό και όχι μόνο τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου.

Αυτό που προτείνεται από φορείς και μελετητές είναι το εξής:

Από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει πλέον τα περισσότερα στοιχεία των πιστοποιημένων παραγωγών ταυτοποιημένα, μπορεί να πληρώσει τους εν λόγω παραγωγούς σύμφωνα με τα «καρτελάκια» που έχουν δηλώσει στη δήλωση καλλιέργειας τους.

Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αντιπαραβολή του ΑΦΜ του παραγωγού, με τον αριθμό καρτών σκληρού σίτου που έχει δηλώσει ο κάθε δικαιούχος.

Είναι ανούσιο να γίνει έλεγχος των πιστοποιημένων αγροτεμαχίων σκληρού σιταριού, αφού κάθε παραγωγός πιστοποιεί την καλλιέργεια σκληρού σίτου στο σύνολο της εκμετάλλευσης του.

Επιπλέον, δεδομένου του πολυτεμαχισμένου κλήρου ένας τέτοιος έλεγχος θα διαρκούσε 2 με 3 μήνες.

Επιπλέον:

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι φορείς πιστοποίησης ή οι ιδιώτες μελετητές είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε τέτοιους ελέγχους στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να αμείβονται από την υπηρεσία.

Τον πρώτο λόγο και την ευθύνη των πληρωμών φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και για αυτό υπεύθυνοι για όλοι την κατάσταση είναι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις εκεί ...

Καλό είναι, πάντως, όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιώτες να συνεργαστούν για να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι φίλοι παραγωγοί. Και ειδικά στις μέρες μας, όταν η ρευστότητα είναι μικρότερη από ποτέ... καλό είναι τέτοιες διαδικασίες να επιταχύνονται για να βγει «χρήμα» στην αγορά….

www.thessalikigi.gr

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : Πρόσκληση & Πρόγραμμα της εσπερίδας '' Στέβια - Καινοτόμος & Εναλλακτική καλλιέργεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας''



Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε την Πέμπτη 1 Μαρτίου στις
18.00 μ.μ. στην εσπερίδα που διοργανώνουμε στην αίθουσα εκδηλώσεων
του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας,

(Καψούρη 4 - Λάρισα) με θέμα:

«ΣΤΕΒΙΑ

Καινοτόμος και Εναλλακτική Καλλιέργεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ
18.00 - 18.15

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
18.15 – 18.30

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
18.30 - 19.00

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Πέτρος Λόλας. σ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
19.00 - 19.20

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ευαγγελογιάννης Θωμάς. Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Καρδίτσας
19.20 - 19.45

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ-ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κων/νος Πετρωτός. Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας
Χημικός Μηχανικός - Μηχανικός Τροφίμων & Αγροτικών Βιομηχανιών
19.45 - 20.15

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ
ΓΕΩΤΕΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Καψούρη4, 41222, Λάρισα
Τηλ. & fax : 2410 / 618.638

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση της ανεργίας με κέρδη για τους γεωργούς


Μείωση της ανεργίας με κέρδη για τους γεωργούς
Μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιέργεια αναμένεται να δοθεί στο καλαμπόκι
Σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τη διατήρηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων κοντά σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, οι Αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε όλα τα μέτωπα.
Πρόσφατη έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg έδειξε ότι θα καλλιεργηθούν φέτος περίπου 226,9 εκατομμύρια εκτάρια αραβοσίτου, σόγιας και σιταριού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση από το 1984 και για αύξηση 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο καλαμπόκι, η μέση τιμή του οποίου ανήλθε το 2011 στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Αύξηση εισαοδήματος
Το ράλι των τιμών είχε ως αποτέλεσμα το εισόδημα των αγροτών στις μεσοδυτικές πολιτείες να αυξηθεί κατά 28% στα 100,9 δισ. δολάρια και η αξία της καλλιεργήσιμης γης να εκτιναχθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2.350 δολαρίων ανά εκτάριο, όπως υπολογίζει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Αρκετοί κάτοικοι αυτών των πολιτειών έχουν στραφεί στη γεωργία, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας σε αυτές να έχει υποχωρήσει στο 7,9%. Το κόστος των τροφίμων έχει βεβαίως υποχωρήσει περίπου 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέσω αύξησης της παραγωγής της Κίνας, του Καναδά, και άλλων χωρών, αλλά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. 6,90 δολάρια ανά μπούσελ
Αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε ότι η τιμή του καλαμποκιού θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 7% στα 6,90 δολάρια ανά μπούσελ σε ορίζοντα έξι μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν, σύμφωνα με την έρευνα του Βloomberg, να καλλιεργήσουν την εφετινή περίοδο 94,329 εκατομμύρια εκτάρια αραβοσίτου, προοριζόμενου για ζωοτροφές και για την παραγωγή αιθανόλης.
Από το 1944 Η καλλιεργήσιμη έκταση θα είναι μεγαλύτερη κατά 2,6% σε σχέση με πέρυσι και η υψηλότερη από το 1944.
Εάν βεβαίως οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση της παραγωγής επιβεβαιωθούν, η τιμή του αραβοσίτου, ύστερα από την ενίσχυσή της τους επόμενους μήνες, ενδέχεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs σε έναν χρόνο από τώρα ενδέχεται να βρίσκεται στα 5,25 δολάρια ανά μπούσελ.
Ταχύτερη προβλέπεται να είναι η πτώση στις τιμές άλλων σιτηρών. Αναλυτές της Allendale εκτιμούν έως τον Ιούλιο η τιμή του σιταριού ενδέχεται να έχει υποχωρήσει στα 5,5 δολάρια και των σπόρων σόγιας στα 10,20 δολάρια ανά μπούσελ.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Προοπτικές ανάπτυξης από τις νέες καλλιέργειες

Προοπτικές ανάπτυξης από τις νέες καλλιέργειες
Ιδανική ευκαιρία για αναβίωση των περίφημων ελληνικών οσπρίων, και δη της φακής και των φασολιών, στα οποία το ισοζύγιο της χώρας μας είναι έντονα ελλειμματικό, προσφέρει η κρίση που διανύει η ελληνική οικονομία, όπως επίσης και για ανάπτυξη τριών σύγχρονων και ιδιαίτερα προσοδοφόρων καλλιεργειών, της τρούφας, της ροδιάς και των αρωματικών φυτών, μαζί με την καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών στέβης και ελαιοκράμβης, σύμφωνα με τους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica με θέμα «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία ως Προοπτική Ανάπτυξης».
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, από τους 32.800 τόνους φασόλια που καταναλώνονται ετησίως στην ελληνική αγορά οι 26.000 προέρχονται από το εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Αργεντινή κ.α.) ενώ αντίστοιχα από την Τουρκία, τη Συρία και τον Καναδά προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των 10.800 τόνων φακής που καταναλώνεται στη χώρα μας, την ίδια ώρα που η χώρα μας διαθέτει πολύ υψηλής ποιότητας τοπικές ποικιλίες
οσπρίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο γεωπόνος της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοίου» κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου ότι οι δυνατότητες για την παραγωγή οσπρίων στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα είναι τεράστιες και η τεχνογνωσία στην παραγωγή έχει βελτιωθεί, όπως και οι γεωργοί, με αποτέλεσμα το συγκομισμένο προϊόν να είναι καλύτερο. Ωστόσο, η σποροπαραγωγή δε γίνεται οργανωμένα και πολλές φορές ο σπόρος είναι πολύ ακριβός, αλλά ούτε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα βοηθά τους
παραγωγούς.
Πολύ μεγάλο είναι, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου /ασικών Ερευνών, κ. Στέφανο Διαμαντή, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρας μας για την καλλιέργεια τρούφας, την οποία όπως και τις καλλιέργειες καστανιάς-καρυδιάς και κρανιάς προωθεί το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για την αξιοποίηση των γεωργικών εκτάσεων σε ορεινές περιοχές, που εγκαταλείφθηκαν τις περασμένες
δεκαετίες από τη μαζική μετανάστευση των νέων στα αστικά κέντρα.
Η έλλειψη πιστοποιημένων σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού και η «απόσταση» που χωρίζει την πρωτογενή παραγωγή με τη βιομηχανία (συσκευασία-απόσταξη και παραγωγή αιθέριων ελαίων) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που περιορίζουν σήμερα την επέκταση των καλλιεργειών αρωματικών φυτών στη χώρα μας, η οποία ωστόσο διαθέτει στη χλωρίδα της τουλάχιστον 500-600 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Χρήστο /όρδα, η καλλιέργειά τους μπορεί να επεκταθεί με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και καλλιεργητικών τεχνικών, την αξιολόγηση αυτοφυούς γενετικού υλικού και τη δημιουργία πιστοποιημένου γενετικού υλικού, τη βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των αρωματικών φυτών μέσω της τυποποίησης και μεταποίησής τους και
την ανάδειξη πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων (βιολογικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ) κ.ο.κ.
ΒΑΣ ΒΕΓΙΡΗ - naftemporiki.gr

Προβολή αγροτικών αγαθών Έως τις 30 Απριλίου

Προβολή αγροτικών αγαθών
Έως τις 30 Απριλίου οι Ομάδες Παραγωγών αγροτικών προϊόντων μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης προϊόντων ποιότητας (μέτρο 133 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013), προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης (κοινοτικές + εθνικές ενισχύσεις) ύψους 4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, καθώς το υπόλοιπο 30% αποτελεί την ιδιωτική συμμετοχή των φορέων του έργου.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή στήριξης σε Ομάδες Παραγωγών, που παράγουν αγροτικά προϊόντα ποιότητας, προοριζόμενα για ανθρώπινη κατανάλωση, ώστε να μπορέσουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές και να προωθήσουν τα εν λόγω προϊόντα στην αγορά.
Ως προϊόντα ποιότητας νοούνται εκείνα που έχουν παραχθεί με βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας ή εκτροφής και με συστήματα ολοκληρωμένης
διαχείρισης της παραγωγής και διασφάλισης της ποιότητας (AGRO 2 και 3).
Εντάσσονται και ενισχύονται η προώθηση και προβολής για μεν τη βιολογική παραγωγή επιτραπέζιες ελιές, ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, σταφύλια, σταφίδα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κρασιά, ξύδι, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, παρασκευάσματα κρεάτων, προϊόντα αλευροποιίας, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά και εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων και πουλερικών που παράγουν κρέας, γάλα ή αυγά. Για δε τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής κατά AGRO 2 οι επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες ελιές, δημητριακά, όσπρια, σταφύλια και σταφίδα, καθώς και τα αρωματικά
και φαρμακευτικά φυτά, ενώ κατά AGRO 3 το χοιρινό κρέας.
Χρηματοδοτούνται μια σειρά δραστηριοτήτων όπως, μελέτες επιχειρηματικού σχεδιασμού, έρευνες αγοράς, διαφημιστικές καταχωρήσεις, διοργάνωση-συμμετοχή σε συνέδρια, εκθέσεις και εμποροπανηγύρεις, επισκέψεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών σε μονάδες παραγωγής, δημόσιες σχέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις (γευσιγνωσίες, προβολές εντός καταστημάτων λιανικής πώλησης, επιχειρηματικές συναντήσεις κ.α.).
Το μέγιστο ποσό επιλέξιμου προς ενίσχυση προϋπολογισμού ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ανά Ομάδα Παραγωγών (70.000 η δημόσια δαπάνη), ανάλογα με τον αριθμό των μελών της, ο ΦΠΑ δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη, ενώ η στήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρία χρόνια.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ - naftemporiki.gr

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

To Πρωτοδικείο Αθηνών Μονιμοποιεί και αποζημιώνει όσους έκαναν stage

http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=232337&w=400&h=300&q=80
Υπέρ των εργαζομένων με συμβάσεις μαθητείας («stage») είναι η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι' αυτό οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με το Έθνος, το δικαστήριο έκανε δεκτό και το αίτημα αναδρομικής καταβολής των νόμιμων αποδοχών που έπρεπε να εισπράττουν αυτό το διάστημα, ενώ κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιστροφή στις εργασίες τους και την άμεση είσπραξη των οφειλομένων.
Οι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ παρέχοντας τις υπηρεσίες τους ανασφάλιστοι και με μηνιαίες αποδοχές περίπου 500 ευρώ στις εφορίες, με την υποχρέωση υπογραφής διαδοχικών συμβάσεων που τιτλοφορούνταν ως «συμφωνητικά εργασίας» δήθεν για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Πηγή: newsbeast.gr

Νέες διατάξεις για το βιολογικό οίνο

Ορίζονται καινούριοι γενικοί κανόνες στην οινοπαραγωγή

Νέες διατάξεις της ΕΕ για την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και θα δημοσιευθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες στην Επίσημη Εφημερίδα.

Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της Ε.Ε. και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων.

Αν και υπάρχουν ήδη κανόνες για τον «οίνο από βιολογικά σταφύλια», στην ουσία δεν καλύπτουν τις οινολογικές πρακτικές, δηλαδή το σύνολο των διεργασιών μεταποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή οίνου.

Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ο μόνος που δεν καλύπτεται πλήρως από τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία. Οι νέοι κανόνες έχουν το πλεονέκτημα ότι βελτιώνουν τη διαφάνεια και την αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές.

Εκτός του ότι θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν τη θέση των βιολογικών οίνων της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι πολλές άλλες χώρες οινοπαραγωγής (ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία, Νότια Αφρική) έχουν ήδη θεσπίσει πρότυπα για τους βιολογικούς οίνους.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ένα επιμέρους σύνολο οινολογικών πρακτικών (πρακτικών οινοποίησης) και ουσιών για τους βιολογικούς οίνους που ορίζονται στον κανονισμό αριθ. 606/2009 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ).

Για παράδειγμα, το σορβικό οξύ και η αποθείωση δεν θα επιτρέπονται και το επίπεδο των θειωδών ενώσεων στον βιολογικό οίνο πρέπει να είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 30-50 mg ανά λίτρο σε σχέση με το συμβατικό ισοδύναμό τους (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα).

Εκτός από αυτό το επιμέρους σύνολο προδιαγραφών, θα εφαρμόζονται επίσης οι γενικοί κανόνες οινοποίησης που ορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς.

Όπως και οι οινολογικές αυτές πρακτικές, ο «βιολογικός οίνος» πρέπει φυσικά να παράγεται επίσης από σταφύλια βιολογικής παραγωγής – όπως ορίζεται στον κανονισμό 834/2007.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας


Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας τη Δευτέρα, στο Μεζεδοπωλείο «Μπαχάρικο»στο Βόλο.

Σε ζεστό κλίμα με τη συνοδεία μουσικής από το συνάδελφο Κατσικαβέλη Γεώργιο οι συνάδελφοι διασκέδασαν και τραγούδησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξεχνώντας για λίγες ώρες τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το φλουρί είχε δώρο μία ηλεκτρονική συσκευή , ενώ κληρώθηκε ένα τριήμερο στο Αρχοντικό Πρεπάλα στο Νεοχώρι.

Εξαιρετική στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση του συναδέλφου Ιωαννίδη Γιάννη από το πρόεδρο του Συλλόγου Λάμπρο Κωνσταντίνο παρουσία τριών παλαιότερων προέδρων προέδρων κας Καλαβριώτου Παρί κου Κουντουρά Αθανάσιου και κου Παπαλεξανδρή Κωνσταντίνου για τη συνεχή και διαρκή παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αλλά και για την προσφορά του στον Γεωτεχνικό χώρο, την Γεωπονική Επιστήμη και την Αγροτική Παραγωγή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν o Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, ο ΓΓραμματέας της ΕΝΠΕ Απόστολος Παπατόλιας, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι και γεωπόνοι Αργύρης Μποτός και Δημήτρης Μεργιαλής, ο γεωπόνος πρώην Δήμαρχος Ιωλκού Πάρις Μουτσινάς, Διευθυντές υπηρεσιών και πολλοί συνάδελφοι.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία σε όλους δήλωσε «για αυτή την περίοδο ας ξεχάσουμε τα συνδικαλιστικά και τα συντεχνιακά και ας λειτουργήσουμε όλοι από το μετερίζι μας για το καλό της πατρίδος με όποιο κόστος. Οι δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, με την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τις οικογένειές μας ας μην μας στερήσουν το χαμόγελο και το δικαίωμα στη χαρά της ζωής. Μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα, η ευτυχία δεν κρύβετε πίσω από το χρήμα. Τα λεφτά μας αυτά που δεν μας περισσεύουν και αν τα πάρουν ας μην τους αφήσουμε να υποδουλώσουν την σκέψη μας και κυρίως την ψυχή μας. Η περηφάνια μας και οι αξιοπρέπεια μας είναι δεδομένη και ας καταλάβουνε όλοι ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε εμείς οι Γεωπόνοι είμαστε αυτοί που ακλουθώντας το παράδειγμα του συναδέλφου Ιωαννίδη που παρά τις δεκαετίες που κουβαλά στην πλάτη του, είναι μάχιμος, μπροστάρης και μας υποδεικνύει την διέξοδο από την κρίση, την πρωτογενή αγροτική παραγωγή».

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκδήλωση με θέμα: «Κανονισμός Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014 - 2020» Τετάρτη 15Φεβρουαρίου


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Βόλος 13/2/2012
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Αργύρη Κοπάνα, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» τους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου και τον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, σας προσκαλεί, την Τετάρτη 15Φεβρουαρίου 2012, στην εκδήλωση με θέμα:
«Κανονισμός Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014 - 2020»
Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι:
Μποτός Αργύρης, Γεωπόνος,Περιφερειακός Σύμβουλος.
Κουτσομήτρος Σωτήρης, Γεωπόνος - Μηχανικός Περιβάλλοντος Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής ΥΠ.Α.Α.Τ.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 πμ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο και στις 18:00 μμ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, στον Αλμυρό.
Οργανωτική Επιτροπή:
Μιχαλακόπουλος Παναγιώτης, ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Λαΐτσου Ελένη, Δήμαρχος, Δήμος Ρήγα Φεραίου.
Σαρρής Αθανάσιος, Αντιδήμαρχος, Δήμος Αλμυρού.
Λάμπρος Κωνσταντίνος, Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Πληροφορίες: e-mail:ogeekad@otenet.gr
τηλ: 2422021473, 2425350220.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Γεωπονικός Συλλόγου Μαγνησίας-Ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά, σας προσκαλούμε στην ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας,του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, που θα γίνει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012και ώρα 9:00 μ.μ., στο Μεζεδοπωλείο «Μπαχάρικο»
( Δημητριάδος 186 B & Γαμβέτα - Βόλος ).

Τιμή Πρόσκλησης : 15,00 € (Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποτά)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος -Ο Γραμματέας


Κωνσταντίνος Λάμπρος- Αθανάσιος Μπίτης


Παρακαλώ για την προώθηση της πρόσκλησης και την ενημέρωση όλων των συναδέλφων.

Η πρόσκληση είναι για φίλους και συντρόφους ώστε να περάσουμε όλοι μας, μια ξέγνοιαστη βραδιά, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας!!!

Την επιμέλεια της μουσικής αναλαμβάνει ο συνάδελφος Γ. Κατσικαβέλης!!!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αρωματικά φυτά για γλάστρα.

Αρωματικά φυτά για γλάστρα.



photo by nakae
Υπέροχη γεύση στη σάλτσα μια νότα που έλειπε από την σαλάτα, ένα άρωμα που μας μεταφέρει μακριά, αλλά είναι τόσο κοντά που αρκεί να απλώσεις το χέρι σου και κόψεις ένα κλαρί. Όνειρο; δε νομίζω. Αντιθέτως τα αρωματικά φυτά εύκολα καλλιεργήσιμα και η πιο λογική καλλιέργεια για γλάστρα, αφού με μια γλάστρα μπορούμε να έχουμε αρκετή ποσότητα, μέχρι την επόμενη φορα που θα φυτέψουμε.
Παράλληλα οι απαιτήσεις τους είναι ελάχιστες και δεν θα απαιτήσουν τίποτα παραπάνω από νερό ήλιο και λίγο χώμα.
Για την φύτευση θα χρειαστείτε, μια γλάστρα μεσαίου μεγέθους, σπόρια και αρκετό χώμα, ώστε να γεμίσει την γλάστρα μας, σχεδόν μέχρι επάνω.
Κάλο γενικό μείγμα φύτευσης είναι: 3/5 χώμα 2/5 χούμους, με το όποιο θα γεμίσετε την γλάστρα σχεδόν μέχρι επάνω, έπειτα ανάλογα εάν έχετε φυτά ανοίξτε μια τρύπα φυτευτέ το φυτο σας ή εάν έχετε σπόρια ακολουθήστε τις οδηγίες …εδώ.
Τα πιο κοινά είδη είναι
  • Άνηθος (Anethum graveolens)
  • Βασιλικός (Ocimum basilicum)
  • Δάφνη (laurus nobilis)
  • Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
  • Δυόσμος ή Πράσινη Μέντα ή Βάλσαμο (Mentha viridis)
  • Θυμάρι ή Θύμιο (Thymus vulgaris)
  • Κάρδαμο (Lepidium Sativum)
  • Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas)
  • Μαϊντανός (Petroselinum Apiaceae)
  • Μάραθος (Foeniculum vulgare)
  • Ματζουράνα (Origanum majorana, Lamiaceae)
  • Μέντα (Mentha piperita, Mentha pulegium, Mentha Rotundifolia
  • Ρίγανη (Origanum Vulgare)
  • Ρόκα (Eruca sativa)
  • Σέλινο (Apium Graveolens)
  • Φασκόμηλο (salvia officinalis)
  • Απήγανος (Ruta graveolens)
  • Μαντζουράνα (Origanum majorana)
  • Θρούμπι Θύμβρα η ορεινή. (SATUREIA MONTANA) Θρούμπι, Θυμπρί, Θυμπρός, Μελιτζίνι.
  • Μέντα
  • Λουίζα (ALOIZIA LIPPIA CITRIORORA) Λεμονόχορτ
  • Τσαι του βουνου (Sideritis euboea)
  • Αχιλεα ( Αchillea, millefolium)

Θέμα:Αξιολόγηση αιτήσεων του προγράμματος “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Σας κοινοποιούμε επιστολή της ΠΟΣΕΓ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για δικιά σας ενημέρωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Διδότου 26, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10680, Τηλ. 210 3623594, 6947 566915, fax 210 3623784 email: poseg@otenet.gr, www. poseg.gr

Ημ/νία: 06/02/2012

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Ειδικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Διβάρη

2. Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων & Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη

2. Υφυπουργό κ. Γιάννη Δριβελέγκα

3. Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κανελλόπουλο

4. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

5. Γεωτεχνικοί Φορείς & Γεωπόνοι

6. ΜΜΕ

Θέμα: Αξιολόγηση αιτήσεων του προγράμματος “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007–2013”

Κύριε Ειδικέ Γραμματέα

Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 17/01/2012 σας εκθέσαμε τα προβλήματα σχετικά με την διαδικασία, Αξιολόγηση αιτήσεων του προγράμματος “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007–2013”.

Ως γνωστόν τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης από αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής γεωργίας – κτηνοτροφίας έγιναν αιχμή του προβλήματος. Πέρασαν πέντε μήνες από την κατάθεση των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα και οι αξιολογήσεις δεν προχωράνε. Το πρόγραμμα όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει έχει αφεθεί στη τύχη του και κυριολεκτικά είναι σε σημαντικό αδιέξοδο.

Τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει δυσκολεύουν τις αξιολογήσεις, πολλά ερωτήματα ως προς την διαδικασία αξιολόγησης μένουν αναπάντητα, οι αδυναμίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι σημαντικές, οι ελλείψεις και τα λάθη των εφαρμοστικών αποφάσεων γίνονται αδιέξοδα.

Η κατάσταση αυτή αδικεί το ίδιο το πρόγραμμα, φέρνει σε απόγνωση τους μελετητές, απογοητεύει τους αγρότες και αποδυναμώνει την όποια προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος στον αγροτικό χώρο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τελευταία πράξη του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί είναι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου αξιολόγησης ο οποίος θα αξιολογήσει 5.000 αιτήσεις σε ένα 6μηνο και θα παραδώσει ολόκληρο το έργο σε ένα 12μηνο, έναντι του ποσού των 100.000 περίπου ευρώ.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την επιλεγείσα διαδικασία είναι πολλά εμείς επισημαίνουμε τα σημαντικότερα:

· Τι είδους αξιολογήσεις και με ποιες προδιαγραφές θα γίνουν όταν οι αδυναμίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι εμφανέστατες, το εφαρμοστικό πλαίσιο έχει σοβαρά λάθη, ουσιαστικές παραλήψεις και αναντιστοιχίες οι οποίες δημιουργούν υποκειμενικές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, για την κατάταξη των υποψηφίων ως δικαιούχων και των επενδυτικών προτάσεων ως επιλέξιμων.

· Τι είδους έργο θα παραδοθεί εντός 6μήνου από 6μελή ή 10μελή ομάδα έργου σε 150 ημέρες εργασίας (6 μήνες Χ 25 μέρες εργασίας τον μήνα).

· Τι είδους αξιολόγηση θα γίνει όταν πρέπει να αξιολογηθούν 4-6 αιτήσεις την ημέρα σε 2 ώρες μέχρι μία ώρα και 20 λεπτά η κάθε αίτηση (5.000 αιτήσεις / 150 μέρες / 6 έως 10 άτομα το 8ωρο).

· Τι χρόνο χρειάζεται κάθε αίτηση για μία αντικειμενική αξιολόγηση.

· Τι είδους έργο θα παράγει ο ανάδοχος στο 12μηνο με κόστος 100.000 περίπου ευρώ (χωρίς τον φόρο), ποια θα είναι η αμοιβή του αναδόχου και ποιά η αμοιβή των μελών της ομάδας εργασίας.

· Τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή και ποιος χαρακτηρισμός μπορεί να τις αποδοθεί.

Εμείς θέτουμε τους προβληματισμούς εσείς παίρνετε τις αποφάσεις και η κοινωνία ως συνήθως πληρώνει το κόστος.

Για όλα τα παραπάνω, ζητήσαμε και ζητάμε από εσάς να διασφαλίσετε την ομαλή διαδικασία της αξιολόγησης, να αποτρέψετε την εμπλοκή στην διαδικασία αξιολόγησης παραγόντων που έχουν άμεσα συμφέροντα από την κατάταξη των υποψηφίων και να κάνετε πράξη την πολυπόθητη αντικειμενικότητα.

Εμείς θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή όλες τις διαδικασίες και θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των υποψηφίων και των συναδέλφων. Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και δεν αντέχει τις παρεμβάσεις των εμφανισθέντων κατά το παρελθόν και έτοιμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κατά το παρόν ως σωτήρων του προγράμματος. Το πρόγραμμα πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους παρεμβάσεις που είναι υποκειμενικές και εμπεριέχουν σκοπιμότητες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

Ευθύμιος Ιακωβάκης

Δημήτριος Καρακώστας