Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μεγαλώνει ο λαχανόκηπος του ΑΠΘ!





Επιτυχημένο κρίθηκε το περσινό εγχείρημα του ΑΠΘ, όταν κληρώθηκαν σε 300 νέους κομμάτια γης του πανεπιστημίου, για να τα καλλιεργήσουν με βιολογικές μεθόδους.
Στην προσπάθεια εκείνη εγκατέλειψαν μόλις 15 άτομα! Έτσι και επεκτείνεται ο λαχανόκηπος του ΑΠΘ, αφού στα σχέδια του πανεπιστημίου με τη νέα χρονιά είναι να μοιραστούν άλλα 200 «αγροτεμάχια» σε νέους καλλιεργητές.
Σύμφωνα με το πρόεδρο της Γεωπονικής Σχολής και καθηγητή, Δημήτρη Κωβαίο, «Το μεγάλο ενδιαφέρον των ίδιων των καλλιεργητών και ο ζήλος με τον οποίο φροντίζουν τα λαχανικά τους μένοντας πιστοί στις οδηγίες που τους δίνουμε, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ιδέα της λειτουργίας των λαχανόκηπων ήταν επιτυχής και μας δίνει τη δύναμη να το επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο».
Ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά με παρατεταμένους καύσωνες και μεγάλη ξηρασία, η παραγωγή πήγε καλά. «Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που κάναμε, η αξία των προϊόντων που παρήγαγε κατά μέσο όρο ο κάθε καλλιεργητής υπολογίζεται σε 2.000 ευρώ».
Ωστόσο, όπως είπε, «Υπήρχαν αρκετοί συνάδελφοί μου οι οποίοι ήταν απαισιόδοξοι ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος. Πίστευαν ότι οι άνθρωποι της πόλης που δεν έχουν επαφή με τις αγροτικές εργασίες θα ήταν δύσκολο να παράξουν βιολογικά προϊόντα. Τελικά όμως τα καταφέραμε».
Ο κ. Κωβαίος επισήμανε ακόμη πως «Η επιτυχία της λειτουργίας των λαχανόκηπων είναι προϊόν μιας πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ καλλιεργητών, φοιτητών, καθηγητών και Πρυτανείας», επισήμανε ο κ. Κωβαίος, τονίζοντας ότι «σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη χώρα μας μπορούμε να στείλουμε στην κοινωνία το μήνυμα ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε πολύ αρμονικά και δημιουργικά».
Αυτήν τη στιγμή, αν και έχουμε μπει ήδη στο χειμώνα, οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ «σφύζουν από ζωή». Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέπτονται καθημερινά το αγρόκτημα για να φροντίσουν και να συγκομίσουν τα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούν.
Οι εργασίες για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στο Μάιο και οι πρώτες μεταφυτεύσεις θα γίνουν τον Απρίλιο. «Ετοιμαζόμαστε ήδη ώστε να έχουμε έγκαιρα τα πρώτα φυτά για τη νέα περίοδο και πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε τις καθυστερήσεις που είχαμε πέρυσι», ανέφερε ο κ. Κωβαίος.
Όσον αφορά στο επιμίσθιο των 120 ευρώ που πληρώνουν οι καλλιεργητές, ο κ. Κωβαίος είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί τη νέα χρονιά, αντίθετα ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμα και να μειωθεί.
Τη νέα χρονιά το ΑΠΘ σκοπεύει να λειτουργήσει και ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα όπου οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν τα λαχανικά που θα συλλέγουν μόνοι τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής, το μόνο που απομένει για να ανοίξει το αγρόκτημα της πύλες του στο κοινό είναι κάποια λογιστικά θέματα για τα οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διευθετηθούν σύντομα.


ΥΓ. θα μπορούσε αυτή η ιδέα να γίνει πράξη και στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: