«Εξαιρούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους αγρότες, ακόμη και τους εύπορους. Δεν πρέπει να κάνουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα; Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο δίχτυ της εφορίας, πολύ περισσότερο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες από το 2015». Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο μεταξύ απαλλάσσονται πλέον από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.
Αυτό προβλέπεται από την εγκύκλιο εφαρμογής του «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (Κ.Φ.Α.Σ.) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών (ΠΟΛ.1004/4.1.2013) και με την οποία παρέχονται αποσαφηνίσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.
Έτσι, η εγκύκλιος προβλέπει την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής των φυσικών προσώπων, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.
Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.
Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που τηρούσε πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες, όπως ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ., ακόμη περιλαμβάνονται ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση και ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.) θα υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων, ακόμη και αν τα ακαθάριστα έσοδά τους είναι μικρότερα των 10.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο στις δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «θα πρέπει να έχει δημοσιονομικό στόχο. Από τα 13,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, πάνω από 11 δισ. θα τα καλύψουμε από τις δαπάνες και ένα μικρό κομμάτι από τα έσοδα. Δεν θα μπορούσαμε να μην καλύπταμε και από τα έσοδα και να μειώναμε περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
Ορισμένες δαπάνες όπως οι ιατρικές, εκπίπτουν. Υπήρχαν γενικότερες φοροαπαλλαγές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό δεν ήταν σωστό. Κάνουμε μία βασική τομή φέτος, καταργούμε αρκετές φοροαπαλλαγές και προβλέπεται μια αρκετά μεγάλη έκπτωση φόρου, όπως ισχύει και στα περισσότερα κράτη της Δύσης. Ορισμένες, όμως, βασικές δαπάνες συνεχίζουν και εκπίπτουν. Ορισμένες πράγματι έχουν καταργηθεί».
Και συνέχισε «Με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει 2 δισ. έσοδα, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, με δύο και τρία παιδιά, κερδίζουν. Το 90% του κόσμου κάνει δήλωση εισοδήματος κάτω των 25.000 ευρώ. Η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Από μόνοι μας είχαμε εξαιρέσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τους ελεύθερους επαγγελματίες με το αρκετά μεγάλο αφορολόγητο και φτάσαμε στο σημείο ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ το χρόνο. Εξαιρούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους αγρότες, ακόμη και τους εύπορους. Δεν πρέπει να κάνουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα; Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο δίχτυ της εφορίας, πολύ περισσότερο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες από το 2015. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Θα εκπίπτει βέβαια από τις δαπάνες του, δεν θα φορολογείται στον τζίρο, θα φορολογείται στο καθαρό του αποτέλεσμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου