Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Το περιβάλλον και το μέλλον των αγροτών

Το περιβάλλον και το μέλλον των αγροτών
Την άμεση ανάγκη για ισόρροπη σύνδεση του αστικού κόσμου με τον αγροτικό κόσμο διεκήρυξαν στις 6 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύσκεψη ολοκλήρωσης των εργασιών οι Νέοι Αγρότες στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 3 - 6 Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Αρχαία Ολυμπία.



Οι αντιπροσωπείες από τις 22 Ενώσεις Νέων Αγροτών της Ελλάδος εξεδήλωσαν την βαθειά ανησυχία τους για τις τεχνικές μεθοδεύσεις συνεχούς απομάκρυνσης των βασικών στοιχείων που μπορούν να συνθέσουν προοπτικές Τοπικής Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι Νέοι Αγρότες παρακολουθούν να απομακρύνεται συνεχώς και μεθοδικά η διαχείριση των υδατικών πόρων από το Υπουργείο της Γεωργίας ή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από το Υπουργείο Ανάπτυξης Υπαίθρου ή … ή … γενικά, από τον χώρο των αγροτών, ενώ όλοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι με την σημερινή χρήση του 85% περίπου των νερών από τους αγρότες, εξασφαλίζονται η τροφή και οι απαραίτητες πρώτες ύλες για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Οι Νέοι Αγρότες βλέπουν ότι όλοι μέχρι σήμερα μιλούν για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν οργανωθεί σε συλλόγους, σε οργανισμούς, σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), ακόμα και σε Κυβερνητικές Υπηρεσίες, χωρίς να έχουν κάποιας μορφής επαφή με τον αγροτικό κόσμο, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι Αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του Περιβάλλοντος, και διαχειρίζονται το 92% της επιφανείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Οι Νέοι Αγρότες μαθαίνουν ότι κυκλοφορούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα για το φυσικό περιβάλλον (Life, ΕΠΠΕΡ, κλπ) στα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη προαπαιτούμενης εμπλοκής των αγροτών-κατοίκων της υπαίθρου.

Οι Νέοι Αγρότες είδαν με έκπληξη να μεταφέρεται ο Αγροτουρισμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πρώτα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ακολούθως στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά να συνεχίζει να απορροφά κονδύλια για τον Αγροτουρισμό από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είναι και όλες οι δραστηριότητες των αγροτών, και θα έπρεπε να είναι και ο αγροτουρισμός, ως καθαρά αγροτικό επάγγελμα.

Οι Νέοι Αγρότες ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ το περιβάλλον, οι Νέοι Αγρότες αξιοποιούν το περιβάλλον (νερό, έδαφος, ήλιο κλπ) για να παράγουν κυρίως τρόφιμα, οι Νέοι Αγρότες ενδιαφέρονται για το περιβάλλον όπως και οι άλλοι συμπολίτες τους (για αναψυχή, για υγεία, για εξασφάλιση ζωής), οι Νέοι Αγρότες γνωρίζουν περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για την πραγματικότητα στο φυσικό περιβάλλον διότι δουλεύουν μέσα σ’ αυτό, οι Νέοι Αγρότες λειτουργούν συμβιωτικά και αειφόρα στο φυσικό περιβάλλον από πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχει το περιβάλλον προβλήματα (κτηνοτροφία, δάση, πυρκαγιές κπ), οι Νέοι Αγρότες ΖΟΥΝΕ μέσα στο φυσικό περιβάλλον, και γι’ αυτό νοιάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για το περιβάλλον.

Οι Νέοι Αγρότες αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ήλιο και τον αέρα μέχρι σήμερα. Μπορούν να είναι και παραγωγοί ενέργειας από τον ήλιο, από τον αέρα, από τα νερά, από την βιομάζα. Οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα έπρεπε να είναι ποιο εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιήσιμες από τους κατοίκους της υπαίθρου και θα μπορούσαν να συμβάλουν στον εξορθολογισμό των ενεργειακών δαπανών, προσφέροντας μια εναλλακτική ανάσα στο αγροτικό εισόδημα.

Οι Νέοι Αγρότες επισημαίνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν σαν πρώτο «θύμα» τους αγρότες και τις αγροτικές καλλιέργειες. Μια μικρή αύξηση στην μέση θερμοκρασία της Ελλάδος θα επιφέρει μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά 36%, μείωση υδάτινων πόρων κατά 20% με εκτιμώμενο κόστος αντιμετώπισης των επιπτώσεων περίπου 4 δις € ετησίως, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής των κυρίως βλαπτομένων στον καλύτερο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους.

Οι Νέοι Αγρότες μπορούν, με κατάλληλες καλλιέργειες και εκτροφές, να είναι το κλειδί για την συγκράτηση των αερίων του θερμοκηπίου και η λύση για την αναστροφή του κλίματος, και πρέπει να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των λύσεων, μαζί με τους επιστήμονες και τους τεχνολόγους του χώρου τους.

Οι Νέοι Αγρότες υφίστανται τις μεγαλύτερες αναλογικά καταστροφές από τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από την ανομβρία και άλλα. Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης τους πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη τους ανθρώπους και τους επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται μέσα στο περιβάλλον.

Οι Νέοι Αγρότες διακήρυξαν ότι πρέπει όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την Ύπαιθρο και το φυσικό περιβάλλον, έξω από τις πόλεις, να είναι συγκεντρωμένα σε ένα Υπουργείο, και αυτό πρέπει να είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι κάποιο καινούργιο Υπουργείο, που θα πολυδιασπάσει το ενιαίο περιβάλλον στην ύπαιθρο, και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αναποτελεσματικότητας, αλλά και επιμήκυνσης της ταλαιπωρίας των αγροτών-επαγγελματιών της υπαίθρου.

Άλλωστε εδώ και χρόνια το Υπουργείο που χειρίζεται τα θέματα της υπαίθρου έπαυσε να είναι Υπουργείο Γεωργίας, δηλαδή αντικειμένου, και έγινε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή διαδικασίας, επιτελικό. Ο χώρος εκτιμάται ότι δεν χωρά και άλλο ένα επιτελικό Υπουργείο για τον ίδιο χώρο. Είναι καλύτερα να μειωθούν και τα υπουργεία και να συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες για τον ίδιο χώρο, στο ίδιο Υπουργείο, με οποιοδήποτε ονομασία, Υπουργείο Ανάπτυξης Υπαίθρου ή Υπουργείο Περιβάλλοντος ή Υπερυπουργείο ή όπως αλλιώς.

Οι Νέοι Αγρότες προσυπογράφουν όσα ακούστηκαν στην έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, από όλους τους χαιρετισμούς, όπως:

«Οι Νέοι Αγρότες, που επέλεξαν να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό, τα βιολογικά, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη γεωργία, που παραμένουν στα χωριά τους, που ενδυναμώνουν την Περιφέρεια, που καλλιεργούν τη γη με σεβασμό στο περιβάλλον, που είναι το αύριο της χώρας μας, επιδιώκουν την αναζήτηση λύσεων που θα κάνουν την επαγγελματική τους ζωή ανεκτή, και οπωσδήποτε όσο ποιο απλή γίνεται από πλευράς Υπηρεσιών του Κράτους»

«Η πολιτεία και οι φορείς έχουν χρέος και καθήκον να συνεργάζονται και να στηρίζουν την αγροτική τάξη, γιατί μόνο αυτό εγγυάται μια αρμονική σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Διότι αγρότες και φυσικό περιβάλλον είναι έννοιες συνυφασμένες, αλληλεξαρτημένες και η μία στηρίζει την άλλη. Οι Νέοι Αγρότες αποτελούν την ελπίδα για το αύριο και την εγγύηση για το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και του φυσικού περιβάλλοντος».

«Η ανάπτυξη ενός αειφόρου συστήματος γεωργίας που στηρίζει τις διατροφικές, αλλά και ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αποκτά νέα δυναμική με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, αλλά και την βελτίωση της οικολογίας των αγροτικών συστημάτων, με αγρότες πληροφορημένους και άριστα εκπαιδευμένους. ΘΕΛΟΥΜΕ τους ΝΕΟΥΣ και τις ΝΕΕΣ να ΜΕΝΟΥΝ στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ, να ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ και να ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» ...

«Πρέπει να είστε υπερήφανοι, γιατί οι αγρότες, και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες, είναι η μεγάλη δύναμη της ελληνικής Περιφέρειας. Χωρίς εσάς, η αληθινή Ελλάδα θα σβήσει. Οι νέοι αγρότες έχουν δικαίωμα να ζήσουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν και να ευημερούν. Να ευημερούν στον τόπο που επέλεξαν. Σας διαβεβαιώνω ότι η θέση σας στο μέλλον της χώρας είναι εξασφαλισμένη και θα είναι περίοπτη. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια χώρα με σημαντική και πρωτοποριακή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Έχετε το φυσικό μας πλούτο στα χέρια σας, έχετε τη διάθεση. Μπορείτε να πετύχετε. Χρειάζεται απλώς η δική μας στήριξη» ...

Οι Νέοι Αγρότες επιζητούν κυρίως αυτή την στήριξη, με την συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων σε μια υπηρεσία του κράτους, όσο ποιο απλή, σε ένα Υπουργείο.
πηγή:agronews.gr

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Άρθρα συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ελένη Πλιακώνη και Γεώργιος Δ. Νάνος:Προσδιορισμός των αναγκών ελαιόδεντρων σε αρδευτικό νερό

Προσδιορισμός των αναγκών ελαιόδεντρων σε αρδευτικό νερό



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑ&ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Άρθρα συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γεώργιος Δ. Νάνος: Ορθές Γεωργικές Πρακτικές στην Άδρευση της Ελιάς

Ορθές Γεωργικές Πρακτικές στην Άδρευση της Ελιάς



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑ&ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Άρθρα συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γεώργιος Δ. Νάνος και Ελένη Πλιακώνη:Άρδευση και παραγωγικότητα της ελιάς


Άρδευση και παραγωγικότητα της ελιάς
Γεώργιος Δ. Νάνος και Ελένη Πλιακώνη
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Οδός Φυτόκου, 384 46 Βόλος


Η άρδευση βελτιώνει σημαντικά την απόδοση του ελαιώνα σε ελαιόλαδο χωρίς να μειώνει ουσιαστικά την ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Με έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η ποσότητα τουχορηγούμενου αρδευτικού νερού χωρίς σημαντική μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας της παραγωγής των ελαιοδένδρων.

Η ελιά μπορεί να αναπτυχθεί και να παράγει καρπό χωρίς άρδευση και στις πιο ξηρές συνθήκες της χώρας μας.
Μόνο με 200-800 mm βροχής ετησίως καλλιεργούνται τα περισσότερα ελαιόδεντρα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Όταν οι βροχοπτώσεις είναι λίγες και κύρια κατανεμημένες το φθινόπωρο και χειμώνα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες άνοιξης και καλοκαιριού, η παραγωγή βλαστών και καρπών είναι ελάχιστη και η παρενιαυτοφορία έντονη, ώστε η μέση παραγωγικότητα του ελαιώνα να είναι έως και 1-2 κιλά λάδι το δέντρο. Με τις σημερινές τιμές του ελαιολάδου (που δεν αναμένεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον) και το κόστος όλων των γεωργικών εφοδίων και εργασιών, είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί η ελιά χωρίς άρδευση και να αποδώσει οικονομικό αποτέλεσμα για τον επαγγελματία αγρότη. Όπου όμως υπάρχει διαθέσιμο νερό, ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα και το κόστος του, η ελαιοκαλλιέργεια είναι δυνατόν να αποφέρει κέρδος στον παραγωγό ιδιαίτερα όταν ο ελαιόκαρπος προορίζεται για μεταποίηση σε επιτραπέζια ελιά και προϊόντα της.
Η άρδευση βελτιώνει τη βλάστηση, μειώνει την ένταση της παρενιαυτοφορίας, μειώνει το ποσοστό ατελών ανθέων (ξηρικός ελαιώνας 53% άγονα άνθη, αρδευόμενος 8% άγονα άνθη από έρευνα στην Ιταλία), βελτιώνει την καρπόδεση και ανάπτυξη του καρπού και, όταν γίνεται ορθά,διατηρεί την ελαιοπεριεκτικότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.


Στην ελαιοποιήσιμη ελιά ποικ. Κορωνέικη η αύξηση παραγωγής ελαιόλαδου σε επίπεδο ελαιώνα από τη στάγδην άρδευση έφτασε το 30-58% ανάλογα με τον τύπο εδάφους και την κατάσταση των ελαιόδεντρων (Chartzoulakis et al.,1992). Στη βρώσιμη ελιά με το κατάλληλο κλάδεμα και την ορθή άρδευση και λίπανση πετυχαίνουμε υψηλή παραγωγή καρπών εμπορικού μεγέθους, ικανοποιητική ποιότητα (διατροφική αξία, συντηρησιμότητα) και σχεδόν εκμηδενισμό της παρενιαυτοφορίας. Έτσι βλέπουμε ότι με την άρδευση πολλές φορές ο παραγωγός αξίζει να εφαρμόσει στην ελιά είτε τις απαραίτητες ποσότητες είτε μεγαλύτερες από αυτές (δες χωριστό άρθρο για τον υπολογισμό των αναγκών σε νερό). Όμως υπάρχει και η άποψη να περιορίσουμε τη χρήση αρδευτικού νερού είτε γιατί αυτό είναι δυσεύρετο ή και ακριβό είτε γιατί με λιγότερο αρδευτικό νερό μπορούμε με ελάχιστη απώλεια ποσότητας να πετύχουμε καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου και καρπού. Έτσι γίνονται εκτεταμένα εργασίες διεθνώς με σκοπό την κατανόηση της επίδρασης της περιορισμένης άρδευσης(με ποσότητες μικρότερες από τις ολικές υπολογιζόμενες ανάγκες του δέντρου) πάνω στην ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Δοκιμές γίνονται για τον περιορισμό της χρήσης αρδευτικού νερού και στην Ελλάδα.

Η υδατική καταπόνηση μείωσε την περιεκτικότητα ελαιολάδου στους καρπούς (επί ξηρού ή νωπού βάρους). Όσον αφορά την ποιότητα μικρές μόνο αρνητικές αλλαγές βρέθηκαν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων πλην των διατροφικά σημαντικών στερολών, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της υδατικής καταπόνησης.
Τέλος, όσον αφορά την ποιότητα της φρέσκιας πράσινης ελιάς ποικ. Κονσερβολιά, η περιορισμένη άρδευση (δες ανωτέρω για μεταχειρίσεις από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IRRIQUAL) δεν τροποποίησε το χρώμα φλοιού, μέγεθος καρπού, % ξηρού βάρους της σάρκας και τα ολικά φαινολικά, δηλ. δεν επηρέασε αρνητικά την ποιότητα (εξωτερική, εσωτερική) του καρπού.
Συνοπτικά, η άρδευση βελτιώνει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου από τον ελαιώνα χωρίς να μειώνει ουσιαστικά την ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ είναι απαραίτητη για την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Η ποσότητα όμως αρδευτικού νερού μπορεί να περιοριστεί με κατάλληλες γνώσεις που συσσωρεύονται στην Ελλάδα και μπορούν να εφαρμοστούν από τις ομάδες των παραγωγών που θέλουν να προωθήσουν με ένα διαφορετικό σκεπτικό τα προϊόντα τους στην αγορά περιλαμβάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την περιορισμένη χρήση νερού για άρδευση παράλληλα με άλλες φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑ&ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Υπεγράφησαν τα ΠΣΕΑ του 2008


Υπεγράφησαν τα ΠΣΕΑ του 2008
Η Απόφαση για την καταβολή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ που αφορούν τη χρονική περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2008, συνυπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.
Συγκεκριμένα, με την Απόφαση αυτή, ο ΕΛΓΑ θα υλοποιήσει τα μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμό) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολική βροχόπτωση, χαλάζι, παγετό, χιονόπτωση) κατά τους τελευταίους εννιά μήνες του 2008, συνολικής δαπάνης 10.000.000€.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση ενισχύσεων μέσω ΕΛΓΑ με σκοπό:
Την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση για την απώλεια της φυτικής παραγωγής
Την κάλυψη απώλειας εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση)
Την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των πλαισιοκυψελών
Την αντιστάθμιση ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο και σε εξοπλισμό
Την αντιστάθμιση ζημιών σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και ζωοτροφές

Συγκεκριμένα, με σχετική εγκύκλιο του ΕΛΓΑ που θα εκδοθεί, θα καθορισθεί η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων Χορήγησης Ενίσχυσης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών, εκ μέρους των πληγέντων παραγωγών.

Κατανομή ποσού 50 εκατ. € σε Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές Οινοποιητικές Οργανώσεις για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής 2009-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κατανομή ποσού 50 εκατ. € σε Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές Οινοποιητικές Οργανώσεις για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της αμπελοοινικής περιόδου 2009-2010

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες από τα συναρμόδια υπουργεία που αφορούσαν την κατανομή ποσού 50 εκατ. € σε Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές Οινοποιητικές Οργανώσεις για αγορά ή παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της αμπελοοινικής περιόδου 2009-2010.
Με Απόφαση του Αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη γίνεται η κατανομή σε 151 Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές Οινοποιητικές Οργανώσεις.
Οι ενισχύσεις αυτές ικανοποιούν την ανάγκη στήριξης του κλάδου του αμπελοοινικού τομέα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, όπως των υψηλών αποθεμάτων, της πτώσης κατανάλωσης, τις χαμηλές τιμές στη πρωτογενή παραγωγή καθώς και της αδυναμίας απορρόφησης της επερχόμενης παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 70% ζητά ο FAO


Να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 70% ζητά ο FAO

Κατά 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, θα πρέπει να αυξηθεί η παγκόσμια γεωργική παραγωγή μέχρι το 2050 καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη τότε θα φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια. Για το σκοπό αυτό, ο FAO έχει συγκαλέσει για τις 12 και 13 Οκτωβρίου ένα φόρουμ επιστημόνων με τίτλο "Πώς να θρέψουμε τον κόσμο το 2050". Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν περίπου 300 ειδικοί συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών, ερευνητών, μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συνάντηση θα αποτελέσει προοίμιο μίας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη διατροφική ασφάλεια που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 16 έως 18 Νοεμβρίου.

Στοιχεία του ΟΗΕ, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη δημογραφική αύξηση έως το 2050, θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αναμένεται στην υποσαχάρια Αφρική όπου η άνοδος θα φτάσει το 108%. Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό υπολογίζεται στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία (+11%).
Αντίστοιχα, ο FAO κρίνει ότι η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους από 2,1 δισ. τόνους που είναι σήμερα. Από την άλλη, η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια τόνους για να φτάσει τα 470 εκατομμύρια τόνους το 2050. Εξ αυτών, το 72% θα καταναλώνεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι του 58% που καταναλώνεται σήμερα.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι οι πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων ανά καθεστώς



Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι οι πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων ανά καθεστώς με το αντίστοιχο ποσό προς τους δικαιούχους αγρότες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:





Πληρωμές Σεπτεμβρίου 2009 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ(Αποφάσεις)

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση για 1 νέο cluster για αειφόρο δόμηση 22-23/9

Θέμα: Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας για τη δημιουργίας ενός συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας (cluster) για την Αειφόρο Δόμηση

Αξιότιμες Κυρίες,
Αξιότιμοι Κύριοι,

Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου “IC-MED: Inter-Clusters Méditerranée” του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» (MED, http://www.programmemed.eu/). Στο έργο συμμετέχουν 13 τεχνολογικοί - αναπτυξιακοί φορείς περιφερειών και του δημόσιου - ευρύτερου δημόσιου τομέα από την Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Στα πλαίσια αυτού του έργου δημιουργούνται προϋποθέσεις και διερευνάται η δυνατότητες δημιουργίας και ανάπτυξης ενός ελληνικού cluster Καινοτομίας για την Αειφόρο Δόμηση. Η διάρκεια είναι 36 μήνες με έναρξη τον Ιούνιο 2009.

Τα clusters αποτελούν πλέον σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε όλη την Ευρώπη. Παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα, προωθούν την περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτά επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας και εμβέλειας, έχουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία και εμπειρία, και συμβάλλουν στον καθορισμό στρατηγικών βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης (επισυνάπτεται σχετική ενημέρωση «Cluster Αειφόρου Δόμησης»).
Στόχος της πρωτοβουλίας του ΚΑΠΕ είναι:
να αξιοποιήσει το σημαντικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών, καινοτόμων, ενεργειακών κτιριακών προϊόντων αλλά και ολοκληρωμένων εφαρμογών,
να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη του cluster στα πρώτα βήματά του στοχεύοντας στην επιτυχή και βιώσιμη λειτουργία του στο μέλλον,
να διαμορφώσει κατάλληλες προϋποθέσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με σπουδαία και μακρόχρονη εμπειρία σε clusters Αειφόρου Δόμησης,
να υποστηρίξει την εξωστρέφεια του cluster διεισδύοντας στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά,
να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εμπλεκόμενων επιχειρήσεων,
να συμπλεύσουμε και ενδυναμώσουμε την εθνική ενεργειακή πολιτική (π.χ. εφαρμογή του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον κ.ά.)


Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη συνάντηση εργασίας για τη δημιουργία του Cluster Αειφόρου Δόμησης. Πιστεύουμε ότι από κοινού μπορούμε να διαμορφώσουμε στρατηγικές συνεργασίας και να αναδείξουμε τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας στον τομέα της αειφόρου δόμησης.



Παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ακολουθεί.



Για τη Διεύθυνση Αναπτυξιακών Προγραμμάτων,


Με εκτίμηση,
Λίζα Πανοπούλου

Lisa Panopoulos
Architect, M. Arch
Division of Development Programs
Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES)
19th klm Marathonos Ave.
GR 190 09 Pikermi
Tel: +30 210 6603227
Fax: +30 210 6603303
Email: liza@cres.gr

Παραλαβές φετινής σοδειάς ελιών στο Πήλιο



Παραλαβές φετινής σοδειάς ελιών στο Πήλιο
Η συγκέντρωση ποσοτήτων ελιάς φετινής σοδειάς από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πηλίου - Βορείων Σποράδων ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στα Άνω Λεχώνια, με ανοιχτές για την ώρα τιμές. Οι παραλαβές αφορούν σε πράσινη, ξανθιά και μαύρη ελιά εσοδείας 2009 – 2010 και πραγματοποιούνται καθημερινά από τις επτά το πρωί μέχρι και τις δώδεκα το μεσημέρι.

Η συγκέντρωση των ποικιλιών ελιάς ανεξαρτήτως τεμαχισμού θα γίνεται για λογαριασμό των παραγωγών μέσω της ομάδας προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αλλά και με εξαγορά για μεμονωμένους παραγωγούς εκτός ομάδας.
Σύμφωνα με την Ένωση, ανοιχτές παραμένουν οι τιμές παραλαβής των ποικιλιών ελιάς και αναμένεται να διαμορφωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα καθώς η ΕΑΣ Πηλίου περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε πανελλαδικό επίπεδο για να καθορίσει και τις δικές της.
Στο μεταξύ στα μέσα του ερχόμενου Οκτώβρη ξεκινά η λειτουργία του ελαιοτριβείου της ΕΑΣ Πηλίου στην Αργαλαστή με ανταγωνιστικό εκθλιπτικό δικαίωμα για τους παραγωγούς