Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

José Bové: "Δραματική" η κατάσταση των αγροτών

Τα κύρια σημεία

Ο José Bové εξηγεί…

Αν οι τιμές των τροφίμων συνεχώς αυξάνονται, το ίδιο δεν ισχύει και για τα εισοδήματα των αγροτών, προειδοποιεί ο διάσημος Γάλλος αγρότης, ακτιβιστής και νυν ευρωβουλευτής, José Bové, έκθεση του οποίου για την έλλειψη διαφάνειας στην αγορά τροφίμων, θα συζητείται σήμερα στο Στρασβούργο. Μιλήσαμε με τον κ. Bové λίγο πριν από την ολομέλεια.

Ο καταναλωτής βλέπει τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται συνεχώς, όμως οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και πολλοί κατηγορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για αισχροκέρδεια. Η αλήθεια που ακριβώς βρίσκεται;

Η κατάσταση είναι δραματική. Όταν οι τιμές παραγωγού πέφτουν, οι καταναλωτές δεν βλέπουν καμία διαφορά. Αντιθέτως, βλέπουν τη διαφορά μόλις όταν οι τιμές των πρώτων υλών ανέβουν κερδοσκοπικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ξεκάθαρα ότι το μερίδιο των παραγωγών στην υπεραξία της αλυσίδας διατροφής έπεσε από 31% σε 20% από το 1995. Οι αγρότες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ζήσουν πουλώντας το προϊόν τους και τη διαφορά καρπώνονται είτε οι μεγάλες επιχειρήσεις της μεταποίησης είτε οι μεγάλοι του λιανεμπορίου.

Ποιο πρακτικά, τι προτείνετε με την έκθεσή σας για να διορθωθούν αυτά;

Αγροτικό εισόδημα

  • Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται 3,3% ετησίως από το 1996
  • Στο ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού αυξάνονται μόνο 2,1% ετησίως
  • Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε 12% το 2009
Κατ' αρχήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στις πρώτες ύλες. Οι αγορές πρέπει να λειτουργούν με βάση την πραγματικότητα των αποθεμάτων και των αναγκών, όχι, όπως σήμερα, την κερδοσκοπία.

Δεύτερο σημείο είναι η δημιουργία πραγματικού παρατηρητήριου για το κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να υποχρεώνονται οι παραγωγοί να πουλήσουν κάτω του κόστους.

Τρίτο, πρέπει να υπάρξουν αυστηρότατοι κανόνες καταπολέμησης της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Τεράστιος αριθμός χωρών, οργανώσεων καταναλωτών και παραγωγών ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τέλος, πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες των αγροτικών συνεταιρισμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ παραγωγών, εταιριών μεταποίησης και λιανεμπορίου.

Στην έκθεσή σας αναφέρετε ότι μέχρι και το 30% της παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια…

Σήμερα, στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας, οι απώλειες φθάνουν το 30%, κάτι που είναι απαράδεκτο όταν υπάρχουν τόσοι στην Ευρώπη που πεινούν. Πρέπει να μικρύνουν τα δίκτυα διανομής. Πρέπει να προωθηθούν οι απευθείας πωλήσεις από τον παραγωγό στον καταναλωτή, πρέπει τέλος να αλλάξουν οι κανόνες που επιτρέπουν να καταλήγουν τόσα τρόφιμα στα σκουπίδια, όπως βλέπουμε να γίνεται στα σούπερ-μάρκετ και τα εργοστάσια τροφίμων.

Σας ικανοποιεί η έκθεση όπως διαμορφώθηκε ή θα θέλατε να πηγαίνει και λίγο πιο μακριά;

Είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος καθώς μπορέσαμε να εργασθούμε σε βάθος και να μιλήσουμε με κόσμο από όλες τις πλευρές. Η ψηφοφορία (σ.σ. στις 26 Ιουνίου) στην επιτροπή Γεωργίας πήγε πολύ καλά: η έκθεση στηρίχθηκε από το σύνολο της επιτροπής.

Τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην ολομέλεια. Έχω την εντύπωση ότι οι βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ασκούν πιέσεις ώστε να αφαιρεθούν από την έκθεση όσα τους ενοχλούν

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 14ης/2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (6/10/2010) και άλλα..


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 14ης/2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (6/10/2010)
Σας καλούμε, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 18 του Ν. 1474/1984 και 16 του Π.Δ. 334/1985, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία του Επιμελητηρίου (Βενιζέλου 64), την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 10:30.

Διαβάστε περισσότερα


ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ Σ/Ν ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ K.A. TOY Υ.ΠΕ.Κ.Α.
Τις απόψεις τους απέστειλε η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. [ εννέα από τα δεκαπέντε μέλη ] στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στην Υπουργό ΠΕΚΑ , στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ και στον Ειδικό Γραμματέα δασών του ΥΠΕΚΑ. Την Τρίτη άρχισε η συζήτηση του εν λόγω Σ/Ν στην Βουλή και σε αυτή καλέστηκε να συμμετάσχει και το ΓΕΩΤΕΕ. Το ΓΕΩΤΕΕ με ευθύνη - όχι πάντως της πλειοψηφίας των μελών του - δεν κατόρθωσε να έχει απόφαση επι του θέματος παρότι υφίσταται ως θέμα από τις αρχές Ιουνίου του 2010. Για αυτό τα μέλη του Δ.Σ. που υπογράφουν τις απόψεις αυτές αναγκάστηκαν να αποστείλουν αυτές τις απόψεις προκειμένου το ΓΕΩΤΕΕ έστω και έτσι να φανεί ότι μπορεί να έχει σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη για μεγάλα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν την χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνίσκος, φυτό πολλαπλών χρήσεων

ImageΟ τριγωνίσκος, ή τριγωνέλλα, Trigonella foenum-graecum, είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, κτηνοτροφικό και εδώδιμο της ελληνικής χλωρίδας με πολλαπλές χρήσεις. Οι σπόροι και ο σανός του χρησιμοποιείται σε ειδικά σιτηρέσια ασθενών ζώων. Σαλάτα από πράσινα φυτάρια είναι δίαιτα αδυνατίσματος.

Ο τριγωνίσκος είναι ετήσιο φυτό ψυχανθές, ύψους 50 - 60 εκ. Τα άνθη του είναι λευκά με χαρακτηριστικά μπλε στίγματα. Οι σπόροι του, οι οποίοι βρίσκουν φαρμακευτική χρήση, είναι καφέ, μεγέθους περίπου 3 χιλ., σχήματος πλαγίου παραλληλόγραμμου. Περιέχονται από 10 έως 20 σε δρεπανοειδείς λοβούς μήκους 7-9 εκ. που η κορυφή τους μοιάζει με ράμφος πτηνού. Η γεύση τους είναι πικρή και ιδιάζουσα που θυμίζει σέλινο.

Στη χώρα μας υπάρχουν και άλλα είδη του γένους Trigonella που απαντώνται στην Ελλάδα τα οποία είναι όλα ξηροφυτικά, μονοετή είδη που αυτοφύονται σε ξηρά βοσκοτόπια της ηπειρωτικής Ελλάδος, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.

Ο τριγωνίσκος είναι φυτό με ευρεία προσαρμοστικότητα σε διάφορα κλίματα ως προς τις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλήρη φωτισμό. Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, μέτρια ελαφρά έως μέτρια βαριά, αρκεί να περιέχουν τουλάχιστον μέτρια ποσότητα οργανικής ουσίας (1-1,5%). Ως ψυχανθές φυτό αυτοεφοδιάζεται με άζωτο, ιδιαίτερα σε εδάφη που έχουν pH 6,5 -7, ενώ μετά τη συγκομιδή του υπέργειου τμήματος αφήνει μαζί με τις ρίζες του το δεσμευμένο άζωτο στο έδαφος, για την επόμενη καλλιέργεια. Όταν ο φώσφορος δεν είναι επαρκής στο έδαφος τότε πρέπει να προστεθούν μέχρι 10 μονάδες ανά στρέμμα υπό μορφή φυσικών πετρωμάτων φωσφορίτου ή γουανό. Χρειάζεται νερό σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας.

Ο τριγωνίσκος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά μπορεί να γίνει τέλος χειμώνα - αρχή άνοιξης. Το χωράφι που θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια χρειάζεται ένα φθινοπωρινό όργωμα, σε μέτριο βάθος (έως 22-25 εκ.), στο τέλος του χειμώνα πέρασμα με καλλιεργητή και λίγο πριν τη σπορά φρεζάρισμα. Η μέση επιθυμητή πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα είναι 25.000 φυτά. Όταν σπέρνεται στα πεταχτά με το χέρι για σίγουρο φύτρωμα απαιτούνται περίπου 2 κιλά σπόρος ανά στρέμμα. Ενώ για σπορά σε γραμμές (20 εκ. η μια από την άλλη) με σύγχρονες ρυθμιζόμενες μηχανές απαιτούνται 200-250 γρ.

Το Ινστιτούτο κτηνοτροφικών φυτών και βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει από εγχώριο πληθυσμό τριγωνίσκου την ποικιλία «Ιωνία».

Απόδοση και χρήσεις

Ο τριγωνίσκος μπορεί να συγκομισθεί φρέσκος για ανθρώπινη τροφή. Όταν καλλιεργείται για σπόρο, ο οποίος παρουσιάζει και το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, τα φυτά συγκομίζονται και αλωνίζονται όταν ωριμάσουν πλήρως. Όταν δεν υπάρχουν μηχανήματα το αλώνισμα γίνεται παραδοσιακά με χτύπημα ή πάτημα των θερισμένων φυτών σε αλώνι, λίχνισμα των αλωνισμένων ξηρών βλαστών, για να ξεχωρίσει ο σπόρος και κατόπιν κοσκίνισμα του σπόρου. Η μέση απόδοση σε σπόρο είναι 60 κιλά. Ο σανός και τα άχυρα τριγωνίσκου μετά την απόληψη του σπόρου αποτελούν πολύ καλή ζωοτροφή.

Οι σπόροι τριγωνίσκου περιέχουν συστατικά ανάλογα του μουρουνέλαιου. Με κατάλληλη κατεργασία χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του μουρουνέλαιου. Είναι κατάλληλοι για "sprouts" (φυτάρια που μόλις φύτρωσαν για άμεση κατανάλωση) τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ειδικές δίαιτες για διατήρηση της υγείας και του χαμηλού σωματικού βάρους. Ο σπόρος και ο σανός του φυτού χρησιμοποιούνται επίσης στην κτηνιατρική, για την παρασκευή ειδικών σιτηρεσίων ζώων που ασθενούν.

www.agronews.gr/

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ κ.ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο.)

Το ζήτημα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών παραμένει πάντα επίκαιρο και αντικείμενο συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα: επιστημονικό, πολιτικό, οικονομικό αλλά και ηθικό. Το ζήτημα αυτό, πέρα από επίκαιρο, είναι θεμελιώδες ενώ πολλές πλευρές του παραμένουν αμφιλεγόμενες.

Η διαμάχη γύρω από τα “μεταλλαγμένα” προϊόντα επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν στις απειλές για την υγεία του ανθρώπου, την πιθανή διάρρηξη της συνέχειας του φυσικού περιβάλλοντος, στους κινδύνους για τη γεωργική παραγωγή από την εξέλιξη ανεπιθύμητων ζιζανίων και την ενδεχόμενη καταστροφή των αγροτικών οικονομιών του Τρίτου Κόσμου. Τέλος, εκφράζονται ενστάσεις για λόγους ηθικής στις «μη φυσικές» παρεμβάσεις που είναι δυνατόν θεωρητικά να αλλοιώσουν τον βιολογικό χάρτη της υφηλίου.

Η όποια χρήση της γενετικής μηχανικής προς το παρόν μπορεί να θεωρηθεί πειραματισμός, με απρόβλεπτες μάλιστα επιπτώσεις στη φύση και στον άνθρωπο. Στην συγκυρία αυτή, η μόνη ενδεικτική πρόληψη είναι ο έλεγχος κάθε καινούργιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας στη βάση των δεδομένων της επιστήμης και των αναγκών της ανθρωπότητας.

Στη διαδικασία όμως αυτή, η ίδια η κοινωνία θεωρεί ότι εμπλέκονται παράγοντες, όπως εκείνοι που δημιουργούν και διακινούν τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας. Η παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών είναι ένα κλειστό κύκλωμα με τις εταιρίες βιοτεχνολογίας να βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση και τους καλλιεργητές σε θέση εξάρτησης.

Βασικό στάδιο στη διαδικασία έγκρισης ενός Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών αποτελεί η ανάλυση επικινδυνότητάς του. Αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο αφού σε αυτό το στάδιο ελέγχεται το επίπεδο ασφάλειας από τη χρήση ενός Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Και αξίζει εδώ να τονιστεί η βασική διαφορά φιλοσοφίας και προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στο θέμα της αδειοδότησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Ενώ στην Αμερική πρέπει να αποδειχτεί ότι ένας Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός είναι επικίνδυνος για να απαγορευτεί η κυκλοφορία του, στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία ζώων και ανθρώπων προκειμένου να κυκλοφορήσει.

Όπως κάθε νέα τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, συνοδεύεται από πιθανά οφέλη αλλά και κινδύνους που είναι όμως δύσκολο να προβλεφθούν εκ των προτέρων. Το βέβαιο όμως είναι ότι η εκτίμηση της ζημίας που μπορεί να προκληθεί χρειάζεται πολλά χρόνια για να αποδειχθεί ενώ συχνά δεν υπάρχει διέξοδος επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση.

Τα ειδικότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωργία είναι πολλά:

  • Οι γεωργοί γίνονται δέσμιοι των ολιγοπωλίων.

  • Οι σπόροι δεύτερης γενιάς είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής.

  • Πολλές τροποποιήσεις είναι τέτοιες που αναγκάζουν τους γεωργούς να προμηθεύονται συγκεκριμένα φυτοφάρμακα από την ίδια πολυεθνική που παράγει και τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

  • Οι κίνδυνοι επιμόλυνσης των γειτονικών καλλιεργειών και της άγριας βλάστησης.

  • Η θέση μας είναι ξεκάθαρα αρνητική σε ότι αφορά στην καλλιέργεια και στην κυκλοφορία σπόρων γενετικά τροποποιημένων για λόγους:

  • Επιστημονικούς: Η ανάλυση επικινδυνότητας είναι αμφισβητήσιμη.

  • Περιβαλλοντικούς: Μεγάλες εκτάσεις στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται υπό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας με πολύτιμη βιοποικιλότητα.

  • Ηθικούς: Σε θέματα δημόσιων αγαθών όπως η υγεία επιλέγουμε να καταφεύγουμε στην αρχή της προφύλαξης από το να αναζητούμε μάταιες επανορθωτικές λύσεις.

  • Πολιτικούς και κοινωνικούς: Το 90% των Ελλήνων πολιτών, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, δεν αποδέχονται τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

  • Διαρθρωτικούς: Ο μικρός, πολυτεμαχισμένος κλήρος και η μεγάλη διαφοροποίηση της γεωργικής μας παραγωγής, δεν επιτρέπει ουσιαστικά τη συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων με τις συμβατικές και βιολογικές μας καλλιέργειες, χωρίς να προκύψουν επιμολύνσεις, που απαξιώνουν τα ποιοτικά μας προϊόντα.

  • Οικονομικούς: Η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία στη χώρα μας δεν είναι στα επίπεδα των άλλων ανεπτυγμένων χωρών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εξάρτησή μας σε εισαγόμενη τεχνογνωσία. Το μοντέλο της γεωργίας που προωθούμε έχει ως κεντρικό άξονα τα διατροφικά προϊόντα ποιότητας, που είναι ασυμβίβαστα με την έννοια των Γενετικά Τροποποιημένων. Έχουμε επιλέξει τη στροφή σε επώνυμα και ασφαλή προϊόντα, που επενδύουν στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Που δικαιολογούν τη δημόσια στήριξη και αναμένουν πρόσοδο από μια αγορά, που στρέφεται διαρκώς περισσότερο στα ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα.

  • Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τονίσαμε ότι η νέα δέσμη μέτρων της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία παρέχεται στο Κράτος Μέλος μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής ως προς την απαγόρευση της καλλιέργειας, μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους έχοντας όμως διασφαλίσει ότι το σύστημα εγκρίσεων θα παραμείνει αυστηρό.

    Επισημάναμε ότι οι δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην ενιαία εσωτερική αγορά, που επικαλούνται ορισμένα κράτη μέλη, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εμπειρία της παραγωγής και διακίνησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην Ε.Ε. είναι μικρή.

    Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίσαμε, ότι για ορισμένα είδη γεωργικής παραγωγής για τα οποία απαιτείται αυξημένο κόστος, όπως η βιολογική παραγωγή και γενικότερα η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας, η ακούσια παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για σημαντικές οικονομικές απώλειες.

    Εν κατακλείδι, απαιτούνται μακρόχρονες έρευνες και μελέτες για να εκτιμηθούν οι δυνητικοί κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ακόμη και αν η τεχνολογία υπόσχεται οφέλη. Μέχρις ότου αποδειχθεί με ασφάλεια ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες δεν απειλούν σοβαρά την υγεία του ανθρώπου ή των οικοσυστημάτων του πλανήτη, η συζήτηση για την απελευθέρωσή τους θα συνεχιστεί.

    Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΧΟΥΣ

    Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, 2010~ 09.00-15.00

    Αιγές Μέλαθρον Hotel ~Βέροια

    Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. Ολοήμερη εκδρομή (βλέπε παρακάτω)

    Ημερίδα της Ένωσης στη Βέροια

    Πρακτική εκπαίδευση των ασχολουμένων με την αλυσίδα διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών

    Στις 20 - 21 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους θα διοργανώσει για πρώτη φορά στον κλάδο, ένα γεγονός που αφορά σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο της βιομηχανίας και επικεντρώνεται αυστηρά στα φρούτα και τα λαχανικά. Όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη ζώντων οργανισμών καθιστά αναγκαία μια ευρύτερη γνώση (βιολογική και χημική), συγκριτικά με τα περισσότερα θέματα της ψυκτικής αλυσίδας για τα οποία συχνά ακούμε. Είτε αφορά σε 3rd party ψυχρή αποθήκευση, είτε σε χονδρική πώληση, όλοι έχουμε πολλά να μάθουμε γύρω από το θέμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ενός προϊόντος, τόσο πριν να φτάσει στην αποθήκη όσο και κατά την αποθήκευσή του. Αναπτυγμένη γνώση αυτών των θεμάτων θα βοηθήσει στην αύξηση του χρόνου αποθήκευσης και θα επιτρέψει την προσφορά ενός καλύτερου ποιοτικά προϊόντος στον πελάτη.

    Θα υπάρξει εκτεταμένη παρουσίαση πρακτικών θεμάτων ψυκτικής αλυσίδας σε μια δίωρη παρουσίαση από εξειδικευμένο Πανεπιστημιακό Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, τον κ. Ευάγγελο Σφακιωτάκη.

    Θέστε στον εαυτό σας τα επόμενα ερωτήματα:

    • Τι μέτρα λαμβάνετε πριν τοποθετήσετε προϊόντα στην αποθήκη σας;
    • Πόσο αναγκαία είναι η πρόψυξη και πότε πρέπει να γίνεται;
    • Είναι σωστή η τοποθέτηση των παλετών σας κατά τρόπο ώστε να επιτρέπεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα;
    • Ποιες είναι οι απαιτήσεις σκληρότητας και γλυκύτητας κατά την πορεία ενός φρούτου στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας (αγρός, ψυχρή αποθήκη, χονδρική/λιανική πώληση, καταναλωτής) και γιατί;
    • Ποιες είναι οι απαιτήσεις ιχνιλασημότητας για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά;
    • Τι είδους έλεγχοι και προετοιμασίες γίνονται πριν την εξαγωγή φρέσκων φρούτων στη Ρωσία;
    • Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα προϊόντα ελάχιστης κατεργασίας ( έτοιμες σαλάτες) και ποια είναι η προοπτική τους στην Ελληνική αγορά;
    • Ποιο είναι το κόστος των φρούτων που καταστρέφονται;
    • Θέλετε να έχετε την ευκαιρία να περάσετε 2 μέρες συζητώντας με συναδέλφους που δίνουν τις ίδιες μάχες με εσάς σε καθημερινή βάση; Τότε σημειώστε την 20 και 21 Οκτωβρίου στο ημερολόγιο σας!

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια, στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον και θα έχει τίτλο: Πρακτική εκπαίδευση των ασχολουμένων με την αλυσίδα διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών. Την Τετάρτη το βράδυ θα πάμε όλοι μαζί με πούλμαν για γεύμα κοινωνικής δικτύωσης σε μία παραδοσιακή ταβέρνα της Βέροιας. Θα έχουμε την ευκαιρία εποικοδομητικών συζητήσεων και γνωριμίας των συμμετεχόντων. Την επόμενη μέρα θα επισκεφτούμε τοπικές ψυκτικές μονάδες αποθήκευσης και διανομής φρούτων (σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση) στην περιοχή της Βέροιας όπου θα συζητήσουμε με τους φρουτέμπορους τις διαδικασίες και τις δυνατότητές τους.

    .



    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ –ΑΛΙΕΙΑΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘΗΝΑ, 28 Σεπτεμβρίου 2010

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ –ΑΛΙΕΙΑΣ

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας, που συνήλθε στις Bρυξέλλες, στις 27 Σεπτεμβρίου και μετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, εξετάσθηκαν κυρίως τα θέματα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), της κατάστασης στην αγορά σιτηρών και γάλακτος και του καθεστώτος δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους της Ε.Ε.

    Για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ.Τ.Ο.) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη που θέλουν να απαγορεύουν την καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών στην επικράτειά τους, όπως η περίπτωση της Ελλάδας.

    Για τα σιτηρά, ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας, έθεσε το πρόβλημα της αστάθειας των τιμών παραγωγού και ζήτησε μέτρα για τη σταθεροποίησή τους:

    1. Άμεσες ενέργειες για ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών και περιθωρίου κέρδους.

    2. Δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση επισιτιστικών και διατροφικών κρίσεων.

    3. Λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αστάθειας των τιμών και της αλόγιστης κερδοσκοπίας με σκοπό τη σταθεροποίηση των γεωργικών εισοδημάτων και της αγοράς.

    Ο Επίτροπος Γεωργίας αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύθηκε να το εξετάσει στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για το μέλλον της ΚΑΠ, που θα υποβάλει το Νοέμβριο.

    Για το γάλα, η Προεδρία κατέληξε σε συμπεράσματα για την υπέρβαση των κρίσεων και την ομαλοποίηση της αγοράς. Διατυπώθηκαν προτάσεις για τις διεπαγγελματικές σχέσεις και την λειτουργία της αγοράς και την εισαγωγή καινοτόμων μέτρων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

    Για τα προγράμματα της δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους, ο έλληνας Υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ τα προϊόντα που διανέμονται θα πρέπει να είναι γεωργικά και μάλιστα αποκλειστικά κοινοτικής προέλευσης.

    Όπως δήλωσε, ο Υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, οι Γ.Τ.Ο. απορρίπτονται από την ελληνική κοινωνία για τους κινδύνους που συνεπάγονται στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και στα βιολογικά και ποιοτικά μας προϊόντα. Όσο για την κατάσταση των αγορών όλων των γεωργικών προϊόντων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των γεωργών, η διαφάνεια της αγοράς αλλά και η δυνατότητα παρεμβάσεων σε περιόδους κρίσεως είναι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

    Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε συνάντηση με την Επίτροπο Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη. Έθεσε τα προβλήματα του τομέα, όπως η απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, κυρίως όμως αναζήτησε λύση στο θέμα της συνέχισης των παρεκκλίσεων για αλιευτικά εργαλεία όπως η βιτζότρατα, ώστε να υπάρξει συνέχιση ή εναλλακτικές λύσεις στην απασχόληση και στο εισόδημα των αλιέων.

    ΚΥΑ ΥΠΑΑΤ - ΥΠΕΚΑ κατάταξης ποιότητας αγροτικής γης-Κριτήρια κατάταξης της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας

    Κριτήρια κατάταξης της αγροτικής γης σε κατηγορίες παραγωγικότητας

    Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίσθηκαν τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής της, στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικότερα, πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 168040, η οποία καθορίζει τα παρακάτω οκτώ Κριτήρια Ποιότητας (ΚΠ), με τις κατηγοριοποιήσεις τους, με τα οποία διαβαθμίζεται η Γεωργική (Αγροτική) Γη σε ποιότητες - με τους αντίστοιχους συμβολισμούς τους:


    1. ΥΔΡΟΜΟΡΦΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ (συνθήκες στράγγισης εδάφους) ı ΚΠ1

    ΚΠ1(Υδρ1): Καλώς αποστραγγιζόμενο

    ΚΠ1(Υδρ2): Ατελώς αποστραγγιζόμενο

    ΚΠ1(Υδρ3): Κακώς αποστραγγιζόμενο

    ΚΠ1(Υδρ4): Πολύ κακώς αποστραγγιζόμενο

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ (κοκκομετρική σύσταση) ı ΚΠ2

    ΚΠ2(Μ1): Μέσης κοκκομετρικής σύστασης (πηλώδη εδάφη, με περιεκτικότητα σε άργιλο 8-28%) και μετρίως λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο 28-40%)

    ΚΠ2(Μ2): Λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο μεγαλύτερη του 40%)

    ΚΠ2(Μ3): Χονδρόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο 10-15%) και πολύ λεπτόκοκκα εδάφη (με περιεκτικότητα σε άργιλο μεγαλύτερη του 60%)

    ΚΠ2(Μ4): Πολύ χονδρόκοκκα εδάφη (αμμώδη εδάφη, με περιεκτικότητα σε άργιλο μικρότερη του 5%)

    3. ΒΑΘΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ3

    ΚΠ3(Β1): βάθος εδάφους μεγαλύτερο του 1 μέτρου

    ΚΠ3(Β2): βάθος εδάφους από 60 - 100 εκ.

    ΚΠ3(Β3): βάθος εδάφους από 30 - 60 εκ.

    ΚΠ3(Β4): βάθος εδάφους μικρότερο των 30 εκ.

    4. ΟΞΥΤΗΤΑ (PH) ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ4

    ΚΠ4(PH1): 6,0 - 7,9

    ΚΠ4(PH2): 8,0 - 8,5 ή 5,5 - 5,9

    ΚΠ4(PH3): >8,5 ή <> 8 ds/m

    7. ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ı ΚΠ7

    ΚΠ7(Κλ1): 0 - 8%

    ΚΠ7(Κλ2): 8 - 25%

    ΚΠ7(Κλ3): (> 25% )

    8. ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ı ΚΠ8

    ΚΠ8(ΑνΑσβ1): περιεκτικότητα μικρότερη του 35%

    ΚΠ8(ΑνΑσβ2): περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 35%.


    Με βάση δε αυτά τα κριτήρια η Γεωργική (Αγροτική) Γη διαβαθμίζεται σε ποιότητες όπως φαίνεται στον Πίνακα του Παραρτήματος 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

    Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια η Αγροτική Γη μπορεί να διαβαθμιστεί, κατά φθίνουσα σειρά, σε τέσσερις (4) Ποιότητες ήτοι:

    Α΄ Ποιότητα, Β΄ Ποιότητα, Γ΄ Ποιότητα και τέλος Δ΄ Ποιότητα (ακατάλληλη Γεωργική Γη).

    Στην Α Ποιότητα, η οποία είναι και η καλύτερη ποιότητα, όλα τα κριτήρια ποιότητας Γεωργικής Γης βρίσκονται υπό την ευνοϊκότερη συνθήκη (βαθμίδα των κλάσεων), ανήκουν δηλαδή στην κλάση 1.

    Στις Β και Γ Ποιότητες όλα τα κριτήρια ποιότητας Γεωργικής Γης ανήκουν σε χαμηλότερες βαθμίδες των κλάσεων των επί μέρους κριτηρίων, δηλαδή στις βαθμίδες των κλάσεων 2 και 3 αντίστοιχα.

    Στη δε Δ Ποιότητα (ακατάλληλα εδάφη), στην ακατάλληλη για Γεωργική χρήση Γη, όλοι οι παράγοντες βρίσκονται υπό την απαγορευτική συνθήκη (κλάση 4) όπου υπάρχει.

    Τέλος, η βαθμονόμηση και η τελική κατάταξη σε ποιότητες της Γεωργικής Γης, στις περιπτώσεις που όλα τα κριτήρια ποιότητας γης δεν βρίσκονται στην αυτή διαβάθμιση των κλάσεων των επί μέρους κριτηρίων, θα καθορίζεται κάθε φορά από τον περιοριστικό παράγοντα, δηλαδή το Κριτήριο Ποιότητας που βρίσκεται υπό τη δυσμενέστερη συνθήκη.


    Τα κριτήρια παραγωγικότητας

    Τα Κριτήρια Παραγωγικότητας (ΚΠαρ) με βάση τα οποία κατατάσσεται η Γεωργική (Αγροτική) Γη σε κατηγορίες παραγωγικότητας καθορίζονται ως εξής:

    Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια κατηγοριοποιείται η Γεωργική (Αγροτική) Γη, από άποψη παραγωγικότητας, στις παρακάτω, τρεις κατά φθίνουσα σειρά, κατηγορίες:

    · Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

    · Γεωργική Γη Μέσης Παραγωγικότητας

    · Γεωργική Γη Απλή

    Ο χαρακτηρισμός δε και η κατάταξη σε κατηγορίες Παραγωγικότητας της Γεωργικής (Αγροτικής) Γης, που απεικονίζεται στον Πίνακα του Παραρτήματος 2 της απόφασης, γίνεται με την παρακάτω μεθοδολογία, συναρτήσει της Ποιότητάς της και των καθορισθέντων Κριτηρίων Παραγωγικότητας:

    · Στην περίπτωση της Γεωργικής Γης Α΄ Ποιότητας αυτή χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ήτοι στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η ύπαρξη κανενός Κριτηρίου Παραγωγικότητας για να της προσδώσει το χαρακτηρισμό της Υψηλής Παραγωγικότητας.

    · Η ύπαρξη και μόνο ενός οποιουδήποτε από τα πέντε πρώτα Κριτήρια Παραγωγικότητας (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), σε οποιαδήποτε περίπτωση ποιότητας, χαρακτηρίζει τη Γεωργική Γη ως υφιστάμενη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

    · Στην περίπτωση των Ποιοτήτων Β΄ και Γ΄ η παντελής απουσία κριτηρίων παραγωγικότητας κατατάσσει τις Γεωργικής Γαίες αυτές στη Γεωργική Γη Μέσης Παραγωγικότητας και Γεωργική Γη απλή αντίστοιχα.

    · Στην περίπτωση του κριτηρίου της Νησιωτικότητας ήτοι στην περίπτωση της Γεωργικής Γης των νησιών οι Α΄ και Β΄ Ποιότητας Γεωργικές Γαίες χαρακτηρίζονται αυτομάτως ως Γεωργικές Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας, ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι άλλου κριτηρίου Παραγωγικότητας η δε κατηγορία Γ΄ χαρακτηρίζεται ως Γεωργική Γη απλή.

    · Σε ότι αφορά το έβδομο κριτήριο ήτοι αυτό της Γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές ορίζεται ότι μια τέτοια έκταση που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται ως Γεωργική (Αγροτική) Γη Υψηλής Παραγωγικότητας αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της Αγροτικής Γής επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευομένων περιοχών.

    Πανελλήνιο συνέδριο γεωτεχνικής στον πολυχώρο Τσαλαπάτα στο Βόλο

    ImageΤο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωτεχνικής και Γεωπερι- βαλλοντικής Μηχανικής διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ως 1 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο Τσαλαπάτα στο Βόλο.


    Στόχος του συνεδρίου είναι να καταγράψει τις προόδουςτης γεωτεχνικής και γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής στην Ελλάδα του 21ου αιώνα,όπως αντικατοπτρίζονται στα σημαντικά γεωτεχνικά έργα που έχουν μελετηθεί καικατασκευαστεί ή κατασκευάζονται, όπως επίσης και σε όσα σιδηροδρομικά, οδικά,λιμενικά, υδραυλικά, κτιριακά και περιβαλλοντικά έργα χρήζουν σημαντικήςγεωτεχνικής μελέτης.

    Επιδίωξη είναι οι εργασίες του συνεδρίου να αναδείξουνπρωτότυπα στοιχεία συμβολής της γεωτεχνικής και γεωπεριβαλλοντικής μηχανικήςκαι να προβάλουν θεωρητικές και πειραματικές έρευνες σε εδαφικά, βραχώδη καιημιβραχώδη υλικά που βρήκαν ή μπορούν να βρουν εφαρμογή στην πράξη.

    www.agronews.gr/

    Στο περίμενε οι παραγωγοί αγριαγκινάρας

    ImageΑνησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί στο νομό Κοζάνηςγια το μέλλον της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας ενός ενεργειακού φυτού, ηαπορρόφηση του οποίου γίνεται από τη ΔΕΗ.

    Με την αγριαγκινάρα απασχολούνται 80 παραγωγοί, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, του οποίου διαχειριστική αρχή είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Δυτικής Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. Η σύμβαση με την ΑΝ.ΚΟ. προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρόφηση όλης της παραγωγής από τη ΔΕΗ και λήγει το 2010. Μέχρι στιγμής, οι καλλιεργητές δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για το αν η ΔΕΗ προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει τις καλλιέργειες στο μέλλον. Σε επίπεδο νομού Κοζάνης, καλλιεργούνται μέσω του προγράμματος αυτού περίπου 4.000 στρέμματα αγριαγκινάρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να βρίσκονται στον δήμο Ελλησπόντου.

    Ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΟ. και νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, μιλώντας σε τοπικά Μέσα για το θέμα, καθησύχασε τους αγρότες τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα τόσο οι δοκιμαστικές καύσεις όσο και όλη η ροή του προγράμματος, δεν παρουσίασε κανένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελέσει δείγμα ότι η ΔΕΗ δεν θα συνεχίσει να απορροφά την παραγωγή της αγριαγκινάρας. ''Εδώ στη Δυτική Μακεδονία μπορούμε να παντρέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δυναμική καλλιέργεια, η οποία θα δώσει απάντηση στα ερωτήματα αγροτών συμπατριωτών μας για το ζήτημα της επιβίωσής τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να δίνει ένα σταθερό εισόδημα, με σταθερή απορρόφηση παραγωγής από πλευράς ΔΕΗ και να βοηθήσει την περιοχή μας αισθητικά, γιατί η καλλιέργεια αυτή έχει πολύ πράσινο, αλλά και περιβαλλοντικά ως απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα'', δήλωσε ο νομάρχης Κοζάνης. Ο κ. Δακής πάντως τόνισε ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να συνεχίσει την καλλιέργεια και μάλιστα πριν από μια εβδομάδα, κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είδε από κοντά την παραγωγή αγριαγκινάρας και επέστρεψε στην Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και την εξέλιξη της.

    Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στις 15 Οκτωβρίου σε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ και Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι θα αποφανθούν για την ποιότητα της φετινής παραγωγής, θα αποφασιστεί και το μέλλον ή όχι της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης.
    Οι παραγωγοί από την πλευρά τους ζητούν άμεση συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, δεδομένου ότι η αγριαγκινάρα είναι πολυετής και απαιτητική καλλιέργεια.

    www.agronews.gr/

    17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

    17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
    Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010, 09:34
    «Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει. Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2010, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον Αττικής.Σκοπός της είναι να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.Στη Γιορτή συμμετέχουν:* Αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία βιώσιμη και αειφόρα γεωργία χωρίς δηλητήρια (βιολογική και φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία). Αγρότες που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος.* Χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.* Συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα οικολογικού περιεχομένου, με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών και με την επανοικειοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση των δημοσίων χώρων.Η έκθεση και πώληση των προϊόντων δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών. Είναι η διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τον ιδρώτα τους, τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν άμεσες και τίμιες σχέσεις με τους καταναλωτές των προϊόντων τους. Είναι η διάθεση να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού - καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση, την εκμετάλλευση και τον κατακερματισμό και να αναζητήσουμε νέες συνθέσεις.Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά της οικολογικής γεωργίας, αλλά η παρουσίαση και προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής. Είναι η ανάπτυξη τίμιων σχέσεων και η δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας.Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή, επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο ενός άλλου τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών ή θεωρητικών.Κάθε χρόνο η γιορτή διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη από διάφορες συλλογικότητες και παραγωγούς με ανώτατο όργανο τη συνέλευση των συμμετεχόντων. Φέτος, συνδιοργανώνεται από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος» (http://www.sporos.org/) και το Δίκτυο Οικοκοινότητα (http://www.oikodiktyo.espiv.blogs.net/).Πληροφορίες για πρόσβαση, πρόγραμμα, τρόπους συμβολής στη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες:http://oikogiorti.gr/ - email: info@oikogiorti.gr
    zougla.gr