Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανοί επιστήμονες έφταξαν πλαστικό από φλούδες πορτοκαλιού

http://www.clinicalnutrition.gr/public/images/stories/orange.jpg
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης με την οποία διάφορες οργανικές ύλες (π.χ φλούδες φρούτων, άχυρα κ.α) μετατρέπονται σε χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων ή σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα, σε φίλτρα καθαρισμού νερού.


Μικροκυματική ανακύκλωση

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανακύκλωσης. Η μέθοδος βασίζεται σε υψηλής ενέργειας μικροκύματα τα οποία διασπούν τα «σκληρά» μόρια της φυτικής ύλης (κυτταρίνη) με τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερώνονται ασταθή αέρια που συλλέγονται και διϋλίζονται μέσα σε ένα υγρό προϊόν.

Οι βιοδιασπώμενες χημικές ουσίες που παράγονται από αυτή την διεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων, φίλτρων νερού και γενικότερα ως συστατικά καθαρισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος έχει πολύ υψηλή αποδοτικότητα που αγγίζει το 90% και μπορεί να αξιοποιήσει πολλά είδη οργανικών υλών από φλούδες φρούτων (και κάθε είδους φυτικά «απόβλητα») μέχρι και άχυρα ή υπολείμματα κόκκων καφέ.

Η εφαρμογή

Οι ερευνητές αποφάσισαν να χτίσουν οι ίδιοι μια μικρής κλίμακας εγκατάσταση που θα μπορεί να ανακυκλώνει μερικές δεκάδες κιλά οργανικής ύλης ανά ώρα ώστε να αποδείξουν ότι η μέθοδος τους είναι λειτουργική και αξιόπιστη.
Ίδρυσαν μάλιστα μια εταιρία, την Orange Peel Exploitation Company στην οποία μετέχουν και συνεργάτες τους από την Βραζιλία και την Ισπανία. Το μίνι εργοστάσιο που θα δημιουργήσουν θα ανακυκλώνει τις φλούδες από τα πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες παρασκευής χυμών στις δύο χώρες.

«Το 50% κάθε πορτοκαλιού που στίβεται για να γίνει ένας χυμός τελικά δεν χρησιμοποιείται και καταλήγει ως υπόλειμμα. Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε χρήσιμες χημικές ουσίες από την φλούδα του πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας μικροκύματα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική περίπτωση αφού υπάρχουν σ' αυτήν μεγάλες ποσότητες χρήσιμων πτητικών αερίων. Σε χώρες μεγάλης παραγωγής χυμών πορτοκαλιού, όπως η Βραζιλία, δημιουργούνται εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων πορτοκαλιών που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν» αναφέρει ο καθηγητής Τζεημς Κλαρκ, καθηγητής «πράσινης» χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή Το Βήμα

Γιώργος Βασιλικογιαννάκης: σύνθεση φαρμάκων στην Κρήτη

Εστω ότι μια ουσία η οποία προέρχεται από ένα σπάνιο και μη καλλιεργήσιμο φυτό αποκαλύπτεται αντικαρκινική. Δύο δυνατότητες έχουμε: ή να εξαφανίσουμε το φυτό από προσώπου Γης προσπαθώντας να αποσπάσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από την ουσία-φάρμακο ή να βρούμε τρόπο να τη συνθέσουμε χημικά.
Οι ανάγκες για χημική σύνθεση οργανικών ουσιών είναι στην κυριολεξία ατελείωτες και ιστορικά οι χημικοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά εφευρετικοί. Εκτός όμως από τις ανάγκες για οργανικές ουσίες, αυξημένες είναι σήμερα και οι απαιτήσεις μας για τις προδιαγραφές παραγωγής τους. Δεν μπορούμε πια αβασάνιστα να χρησιμοποιούμε βαρέα μέταλλα, όπως χρώμιο, βανάδιο, όσμιο ή τιτάνιο, καθώς η επίδρασή τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο μπορεί να είναι καταστροφική. Ευκταίο είναι επίσης η ακολουθία των αντιδράσεων που απαιτούνται για την οργανική σύνθεση του μορίου στόχου να μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγάλη κλίμακα χωρίς το κόστος να καθίσταται απαγορευτικό.

Περιττό να πούμε ότι όσο φθηνότερη η πρώτη ύλη, τόσο το καλύτερο!

Τρόπους να ικανοποιήσει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις έχει ανακαλύψει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γεώργιος Βασιλικογιαννάκης από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απόφοιτος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ Βασιλικογιαννάκης εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός φοιτητής στο πλευρό τού επίσης ελληνικής καταγωγής κορυφαίου χημικού κ. Κ. Νικολάου στο Ινστιτούτο Scripps των ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στη γενέτειρα Κρήτη. Το ερευνητικό έργο του στοχεύει στην ανάπτυξη νέων συνθετικών τεχνολογιών με βάση το διεγερμένο μοριακό οξυγόνο.

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί ο έλληνας ερευνητής δεν είναι τίποτε άλλο από το οξυγόνο που αναπνέουμε και το οποίο διεγείρεται φωτοχημικά ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην οργανική σύνθεση. Για τη διέγερση δεν χρησιμοποιούνται οργανικοί καταλύτες αλλά φωτοευαίσθητα φυσικά μόρια (όπως π.χ. η χλωροφύλλη των φυτών) τα οποία ονομάζονται φωτοευαισθητοποιητές. Είναι γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες ότι υπό κατάλληλες συνθήκες η απορρόφηση του ορατού φωτός από τους φωτοευαισθητοποιητές έχει συνέπεια τη μεταφορά ενέργειας στο οξυγόνο, το οποίο διεγείρεται και ονομάζεται διεγερμένο μοριακό οξυγόνο. Η επιτυχία του έλληνα ερευνητή έγκειται στη χρήση του παροδικού αυτού δραστικού μορίου για τη σύνθεση βιοδραστικών φυσικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, ο κ. Βασιλικογιαννάκης και οι συνεργάτες του πετυχαίνουν να χρησιμοποιήσουν το πολύ δραστικό διεγερμένο οξυγόνο για την εκκίνηση διαδοχικών αντιδράσεων που απαιτούνται για τη σύνθεση περίπλοκων οργανικών ενώσεων στον σωστό τόπο και χρόνο και μέσα στην ίδια φιάλη.

Οπως επεσήμανε μιλώντας στο «ΒΗΜΑScience», αυτό σημαίνει «εξοικονόμηση χρόνου, αφού σε μία μόνο φιάλη μπορούν να γίνουν πολλές συνεχόμενες αντιδράσεις της συνθετικής πορείας που έχει επιλεγεί. Με την κλασική, βήμα προς βήμα, σύνθεση οι αντιδράσεις αυτές θα ήθελαν ακόμη και εβδομάδες για να πραγματοποιηθούν». Και ως τα παραπάνω να μην ήταν επαρκή, η ελληνική ερευνητική ομάδα έχει πετύχει ακόμη έναν βασικό στόχο για να καταστήσει τις εφαρμογές του πειραματισμού της φιλικότερες προς το περιβάλλον: δεν χρησιμοποιεί πια οργανικούς διαλύτες (υδρογονάνθρακες, χλωριωμένους υδρογονάνθρακες). Το μέσο διάλυσης είναι το νερό!

Το πρόγραμμα του κ. Βασιλικογιαννάκη θα χρηματοδοτηθεί με 1,338 εκατ. ευρώ. Οπως μας είπε, ένα μέρος από αυτά θα αξιοποιηθεί για υποδομές και αναλώσιμα, ενώ θα εργαστούν στο πρόγραμμα μεταδιδακτορικοί ερευνητές, καθώς επίσης και διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Αν και η σύνθεση φαρμάκων μπορεί να είναι η προφανής εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας του κ. Βασιλικογιαννάκη, το ζητούμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη μεθόδων οργανικής σύνθεσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ' όλους τους ερευνητές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν αρέσκεται να πατεντάρει τις ανακαλύψεις του: θέλει να χρησιμοποιούνται από τους ανά τον κόσμο συναδέλφους του.
Απόσπασμα από το ΒΗΜΑScience

Yποβολή προτάσεων για εναλλακτικό τουρισμό

EΩΣ τις 11 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στην πράξη εναλλακτικός τουρισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 - 2013, ύψους 20 εκατ. ευρώ, την οποία έχουν προκηρύξει τα Υπουργεία Περιφερειακής Aνάπτυξης και Τουρισμού.
Η υποβολή προτάσεων, η οποία ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου, γίνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis.
Η συγκεκριμένη πράξη αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της πράξης εναλλακτικός τουρισμός, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αθλητικός τουρισμός αναψυχής, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, γαστρονομικός τουρισμός και τουρισμός υγείας και ευεξίας.
O προϋπολογισμός της κάθε επένδυσης είναι από 10.000 έως 400.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά την τελευταία χρήση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% και δίνεται επιπλέον προσαύξηση κατά 5% σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Η ιδία συμμετοχή ανέρχεται στο 55% ή 60% και μπορεί να καλυφθεί με τραπεζικό δάνειο. Η μέγιστη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου είναι δεκαοκτώ μήνες από την ημερομηνία παράδοσης της υπουργικής απόφασης ένταξης στον δικαιούχο, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.
Πηγή: express.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο για τα αυγά με τοξίνες

Τελεσίγραφο για τα αυγά με τοξίνες
Αν και από τις αρχές Ιανουαρίου καθίσταται παράνομη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή αβγών από συστήματα κλωβοστοιχίων, η Αθήνα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί να δώσει στοιχεία στην Κομισιόν για τη χώρα μας στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύονται οι συμβατικές κλωβοστοιχίες, όπου τα πουλερικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλές από τις φυσικές συμπεριφορές τους και δεν μπορούν καν να τεντώσουν τα φτερά τους. Βάσει των νέων κανόνων, επιτρέπονται τα αποκαλούμενα «εμπλουτισμένα» κλουβιά, που διαθέτουν κούρνιες και φωλιές, ώστε οι κότες να γεννούν αυγά σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Η CIWF, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 45 χρόνια, είναι διεθνής οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα (Compassion In World Farming), καλεί τους αυγοπαραγωγούς να εφαρμόσουν τα συστήματα του αχυρώνα ή της ελευθέρας βοσκής, ώστε τα πτηνά να έχουν περισσότερο χώρο, αλλά και τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τη φυσική τους συμπεριφορά, με στόχο η τροφή που θα παράγεται σε αυγά να είναι φυσική και να μην έχει τοξίνες.

«Καλούμε την κυβέρνηση», λέει η Ολγα Κίκου, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της CIWF, «να συνεργαστεί με τους αυγοπαραγωγούς και να ληφθούν γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα ώστε να μην παράγονται πλέον παράνομα αυγά από τον Ιανουάριο, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία.

«Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι "αδυνατούμε", δεδομένου ότι είχαμε περισσότερα από 12 χρόνια για να προχωρήσουμε σ' αυτή την αλλαγή, ενώ πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τα συστήματά τους της αυγοπαραγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έχει τονίσει ότι εξαρτάται από τα ίδια τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν ότι η αυγοπαραγωγή τους θα γίνεται σύμφωνα με το νέο νόμο και ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει πως όλα τα κράτη-μέλη λαμβάνουν και εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των κλωβοστοιχίων τον Ιανουάριο.

Η CIWF καλεί και τους καταναλωτές να αγοράζουν αυγά που παράγονται από συστήματα χωρίς κλουβιά, όπως τα ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα ή βιολογικά

e-volos.gr

Β – γλυκάνη: Για την υγεία και τη γραμμή σας

Β – γλυκάνη: Για την υγεία και τη γραμμή σας
Οι διαιτητικές (φυτικές) ίνες επηρεάζουν την ενεργειακή ισορροπία μέσω των φυσικό-χημικών τους ιδιοτήτων, βοηθώντας στην πρόωρη κατανόηση της αίσθησης κορεσμού και στην ενίσχυσή της.
Η κατανάλωση φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο, φαίνεται ότι βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Η β-γλυκάνη είναι ένας φυσικός δύσπεπτος πολυσακχαρίτης, δηλαδή μια φυτική ίνα και μάλιστα ευδιάλυτη. Η χημική μορφή της β-γλυκάνης αποτελείται από μόρια γλυκόζης στη σειρά, συνδεδεμένα μεταξύ τους με β δεσμούς. Η β-γλυκάνη βρίσκεται στη φύση σε πολλά φυτικά προϊόντα και κυρίως στη βρώμη και στα προϊόντα της, δηλαδή στο πίτουρο και στο αλεύρι της βρώμης. Το κριθάρι, επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη. Επιπλέον, βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα, όπως στο στάρι, στη σίκαλη, ακόμα και στο ρύζι, αλλά σε χαμηλές ποσότητες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γλυκάνες ερευνώνται για την ιδιότητά τους να ενισχύουν το ανοσολογικό μας σύστημα, ενεργοποιώντας τα φαγοκύτταρα, τα Τ και Β κύτταρα, αλλά και τις κυτοκίνες. Φαίνεται να βελτιώνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και να το αφυπνίζουν ώστε να αντιδρά ενάντια στους ξένους εισβολείς όπως είναι τα βακτηρίδια, οι ιοί, οι μύκητες, αλλά και τα παράσιτα, ενισχύοντας τη δράση των μακροφάγων κυττάρων και αυξάνοντας επίσης την παραγωγή των κυτοκινών.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο βρώμης, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι διαλυτές β-γλυκάνες στα λιπίδια αίματος είναι οι εξής:

Δημιουργούν ένα είδος ζελατίνης μέσα στο έντερο, η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
Μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, αναστέλλουν την σύνθεση της χοληστερόλης.

Είναι γνωστό, πως το διατροφικό λίπος ευνοεί την παχυσαρκία. Το GIP είναι ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από το γαστρεντερικό σύστημα. Οι δράσεις του στην παχυσαρκία είναι η αύξηση της δραστηριότητας της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, όπως και η αύξηση της εναπόθεσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων μέσα στο λιποκύτταρο. Μελετώντας την επίδραση των ψωμιών που περιέχουν β-γλυκάνη στο GIP, βρέθηκε πως η β-γλυκάνη συμβάλλει στην παραγωγή σημαντικά χαμηλότερων επίπεδων GIP, δηλαδή πολύ λιγότερων ελεύθερων λιπαρών οξέων να εισέλθουν στα λιποκύτταρα για να εναποτεθούν σε αυτά.

Το πεπτίδιο GLP-1 είναι γνωστό για την ευνοϊκή του επίδραση στη γλυκαιμία. Όμως, το GLP-1 έχει και άλλες δράσεις, όπως ότι μειώνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου, να μειώνει το αίσθημα της πείνας και να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση του σωματικού βάρους. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη προκαλεί σημαντικά αυξημένα μεταγευματικά επίπεδα GLP-1 στο αίμα και, το σημαντικότερο ίσως, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται λοιπόν, πως το πεδίο δράσης της β-γλυκάνης είναι ευρύ. Σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω στις δράσεις της β-γλυκάνης, ούτως ώστε μελλοντικά η χρήση της να γίνεται πιο εκτεταμένα

e-volos.gr

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Δημόσια διαβούλευση Σύσταση Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Δημόσια διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ.Α.Α.Τ. με τίτλο «Σύσταση Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις»

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου υποστήριξης του έλληνα αγρότη για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής. Το πλαίσιο αυτό δομείται σε τρία επίπεδα:
  1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη Εθνικής Πολιτικής Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
  2. Σχεδιασμός και ανάπτυξη Εθνικής Πολιτικής Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας.
  3. Σχεδιασμός και ανάπτυξη Εθνικής Πολιτικής Διασφάλισης Ποιότητας στον αγροτικό τομέα.

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών προωθείται η συγχώνευση τεσσάρων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ) σε έναν ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ».

Με τη συγχώνευση των τεσσάρων νομικών προσώπων επιτυγχάνονται:

  • η ενοποίηση κατακερματισμένων μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων, οι οποίες από κοινού πρέπει να ανταποκρίνονται στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και της γεωργικής παραγωγής,
  • η άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη συνεργασία των μέχρι σήμερα ξεχωριστών φορέων,
  • η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης
  • η αποτελεσματικότερη απόδοση των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
  • η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ορθολογικότερα κατανεμημένες μονάδες με περιφερειακή διάταξη.
  • Οικονομία κλίμακας.
Διαβάστε τη διαβούλευση και σχολιάστε εδώ:
http://www.opengov.gr/ypaat/?p=332

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 26
η Σεπτεμβρίου 2011.

Εφημερίδα: Πολλά εκατομμύρια για εισαγωγές κηπευτικών και οσπρίων στην Ελλάδα, με τη Γερμανία στις κύριες χώρες προέλευσης

ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης ΑγροΤύπος, 98 ΑγροΤύπος
εβδομαδιαία
ηλεκτρονική
εφημερίδα
αγροτικής
ενημέρωσης
6 Πολλά εκατομμύρια για εισαγωγές κηπευτικών και οσπρίων στην Ελλάδα, με τη Γερμανία στις κύριες χώρες προέλευσης
12 Την πρώτη εμφάνισή του στην αγορά κάνει το ελληνικό ιπποφαές
17 Νοθεία, ελληνοποιήσεις και έλλειψη επενδύσεων, είναι τα αγκάθια της ελληνικής μελισσοκομίας
18 Περισσότερα καλά μήλα αναμένονται φέτος αλλά υπάρχουν προβλήματα στην αγορά λόγω κρίσης
19 Στάση αναμονής για την τιμή στο ρύζι. Προβληματίζουν τα αποθέματα
21 Με καλή ποιότητα, υψηλές αποδόσεις και τιμές που κυμαίνονται 17 - 24 λεπτά/κιλό ξεκίνησε ο αλωνισμός του καλαμποκιού
24 Τον κίνδυνο να χαθεί ο αγροτικός χαρακτήρας στις Εταιρικές Συμπράξεις του νέου Νόμου επισημαίνουν οι συνεταιριστές
27 Αυξήθηκαν οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, με εξαίρεση το ελαιόλαδο
37 Τέλος Οκτωβρίου η πληρωμή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης
38 Σε οικονομικό αδιέξοδο η ΕΑΣ Λάρισας
42 Περί Οίνων: Κοτσιφάλι – Κρητική Λεβεντιά
46, 48 Μικρές Αγγελίες, Εκδηλώσεις

http://www.agrotypos.gr

Δελτίο τύπου για Μεταπτυχιακό (παράταση υποβολής αιτήσεων)

Πανεπιστημιο Θεσσαλιασ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τμήματος Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος

« Αυτοματισμοί στις αρδευσεισ, τις γεωργικεσ κατασκευες και στην εκμηχανιση της γεωργιας»

Οδός Φυτόκου, Τ.Κ 38446 Ν. Ιωνία Μαγνησίας

Τηλ.: 2421093013

Fax: 2421093190

Ιστοσελίδα: www.agr.uth.gr/pms/pmsa/new_pmsa.html

Ε-mail: autom_agr@uth.gr

Εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδ. έτος 2011 - 2012

Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρόκειται να λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), το οποίο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τίτλο:

«Αυτοματισμοί στις αρδεύσεις, τις γεωργικές κατασκευές και στην εκμηχάνιση της γεωργίας»

Παράταση υποβολής Αιτήσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2011

Περισσότερες πληροφορίες:

Οδός Φυτόκου, Ν. Ιωνία, 384 46, Μαγνησία

Τηλέφωνα: 2421093013, 24210 93147 FAX: 24210 93190

E-mail: autom_agr@uth.gr

και στις διευθύνσεις: http://www.uth.gr και http://www.agr.uth.gr/pms/pmsa/index.html στο διαδίκτυο.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις εργαζομένων κατά συγχωνεύσεων

Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος
Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι αντίθετοι στην πολιτική που επιβάλλει συγχωνεύσεις και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας για τις οποίες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγγυηθεί, κατά τη συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών. Με σχετική ανακοίνωση γνωστοποιούν ότι προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Μετά την οικονομική αφαίμαξη, η οποία δεν έχει τελειωμό, ξεκινά ο “φόρος αίματος” των απολύσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας.

Το δήθεν επιτελικό κράτος είναι στην πραγματικότητα διαλυμένες συγκοινωνίες, διαλυμένα σχολεία, διαλυμένα νοσοκομεία, διαλυμένη αγροτική παραγωγή, συμμορφωμένη στα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων και όχι στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Βλέπουμε κάθε μέρα να καταρρίπτονται τα θεμέλια της κοινωνίας, το ένα μετά το άλλο, με ρυθμούς που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να γίνει.

Βρισκόμαστε στ’ αλήθεια σε πόλεμο, σ’ αυτόν που η κυβερνητική πολιτική και οι κοινοβουλευτικοί συμπαραστάτες της άνοιξαν με την κοινωνία. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην εργασία, αρνούμαστε ότι είμαστε άχρηστοι και ότι περισσεύουμε. Καλούμε όλους όσοι δεν ανέχονται τον εργασιακό παροπλισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση τη δική τους και των οικογενειών τους, να αντισταθούν κι αυτοί, να οργανωθούν και να συναντηθούμε αγωνιστικά. Είμαστε εδώ, μαζί με όλους τους άλλους, άνεργους, φτωχούς, τους υποδουλωμένους στις ελαστικές μορφές εργασίας, προς το παρόν εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και φωνάζουμε ότι δε θα περάσει το ξεπούλημα της χώρας και το δικό μας.

Οι αρχιτέκτονες της απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και οι αρχιερείς της διαφθοράς με θρασύτητα και κυνισμό κατηγορούν σήμερα τους δημόσιους υπάλληλους για την κατάντια της χώρας. Πυροδοτούν με κάθε τρόπο τη σύγκρουση και την αντιπαλότητα της μιας κοινωνικής ομάδας με την άλλη.

Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι αντίθετοι στην πολιτική αυτή και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας για τις οποίες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγγυηθεί, κατά τη συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών.

Οι Σύλλογοι αποφάσισαν:

  • Απεργιακές κινητοποιήσεις και κλείσιμο των Οργανισμών
  • Την Τετάρτη 14.09.2011 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών
  • Την Παρασκευή 16.09.2011 παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο ΥΠΑΑΤ, στην Αθήνα και στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη
  • Συνέντευξη τύπου στο ΥΠΑΑΤ, αίθουσα ΠΟΓΕΔΥ, Παρασκευή 16.09.2011, στις 13:00
  • Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων όλων των οργανισμών την Πέμπτη 22.09.2011, στο αμφιθέατρο του ΕΘΙΑΓΕ στα Ιλίσια και ταυτόχρονα ιδρυτική συνέλευση νέου συλλόγου

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ


http://4epohes.com/articles/agronomist/6970-2011-09-14-14-59-40

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος υποθαλάσσιος ποταμός, 350 φορές μεγαλύτερος από τον Τάμεση του Λονδίνου

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds ανακάλυψαν έναν υποθαλάσσιο ποταμό μεγάλων διαστάσεων, το μόνο ενεργό υποθαλάσσιο ποταμό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και ο οποίος κυλάει στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της«Telegraph ».

Τάμεσης - Λονδίνο
Ο ποταμός, όπως και οι επιφανειακοί ποταμοί, έχει κανονική κοίτη, παραποτάμους, ρεύματα, ακόμη και καταρράκτες και μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα.

Έχει βάθος σε μερικά σημεία μέχρι 35 μέτρα, μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων, πλάτος γύρω στα 800 μέτρα, το νερό του κυλάει με ταχύτητα περίπου 6,5 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ γύρω στα 22.000 κυβικά μέτρα νερού ρέουν κάθε δευτερόλεπτο (δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποταμό, τον Ρήνο ).

Ο όγκος νερού που μεταφέρει, είναι 350 φορές μεγαλύτερος από τον Τάμεση στο Λονδίνο και, αν βρισκόταν στην επιφάνεια, θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη μας από άποψη όγκου νερού που ρέει διαμέσου αυτού.

Ο ποταμός (χωρίς όνομα προς το παρόν) μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα και είναι ο μόνος ενεργός υποθαλάσσιος ποταμός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έχει δημιουργηθεί καθώς αλμυρό νερό εισδύει από την Μεσόγειο στο Στενό του Βοσπόρου και από εκεί στην Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο), που έχει ύδατα με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ο υποθαλάσσιος ποταμός
Η διαφορά αυτή στην ποσότητα του αλατιού αναγκάζει το πιο πυκνό νερό της Μεσογείου να ρέει συνεχώς σαν ένα ποτάμι κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και, στην πορεία των αιώνων, να έχει σκάψει ένα κανάλι με όχθες. Το νερό του ποταμού είναι πιο αλμυρό και συνεπώς πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του.

Το νερό του υποθαλάσσιου ποταμού διασχίζει τον καθοδικό βυθό που είναι κοντά στις ακτές και σιγά-σιγά χύνεται στην άβυσσο της Μαύρης Θάλασσας, όπως ένας επίγειος ποταμός που διασχίζει την ξηρά με καθοδική φορά και χύνεται τελικά στην θάλασσα.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι είναι δυνατό να σχηματιστούν ποτάμια στους βυθούς, καθώς οι έρευνες με σόναρ είχαν αποκαλύψει υποθαλάσσια κανάλια-μαιάνδρουςσε πολλούς ωκεανούς. Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου εκβάλλει ο Αμαζόνιος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ρεύμα νερού να διασχίζει ένα τέτοιο κανάλι.

Τα περισσότερα υποθαλάσσια κανάλια πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν όταν το επίπεδο των θαλασσών ήταν πολύ χαμηλότερο. Ορισμένα από αυτά τα κανάλια έχουν μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος αρκετών χιλιομέτρων.

Το κανάλι-ποτάμι της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερο από αυτά του Ατλαντικού, είναι όμως το πρώτο όπου αποδεικνύεται ότι νερό μπορεί να ρέει μέσα από αυτά τα κανάλια, όπως στα κανονικά επιφανειακά ποτάμια.

Πηγές: econews.gr , tanea.gr