Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Γενετικά τροποποιημένος ο ιός του «δυτικού Νείλου» από αυτόν που ξέραμε μέχρι τώρα…

Γενετικά τροποποιημένος ο ιός του «δυτικού Νείλου» από αυτόν που ξέραμε μέχρι τώρα…

Γενετικά τροποποιημένο αποδεικνύεται από τις μοριακές εξετάσεις ότι είναι ο ιός του «Δυτικού Νείλου» από αυτόν που ξέραμε μέχρι τώρα. Ο ιός έχει ταυτοποιηθεί ως «ιός του Δυτικού Νείλου τύπου 2″, σε αντίθεση με τον «τύπου 1″ που είχε εμφανιστεί μέχρι και το πρόσφατα παρελθόν. Σε αυτό το..... γεγονός αποδίδεται και η θνησιμότητα που καταγράφεται στους ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτόν και ειδικά στους ηλικιωμένους. Ο ιός υπήρχε μέχρι τώρα στην Αφρική και ο μέχρι τώρα κύκλος του ήταν μεταξύ κουνουπιών και πτηνών και όχι μεταξύ των ανθρώπων. Για άγνωστο λόγο ο ιός «πέρασε» και στον άνθρωπο. Σημαντικότατο επίσης στοιχείο που προκύπτει είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο ιός του «δυτικού Νείλου τύπου 2″ ήταν μη παθογόνος και τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη που έχει υποστεί.

www.agroschannel.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ agreco.net




http://www.agreco.net/fls/agreco20.pdf

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΚΑΠΕ

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία, και ορίζεται ως εξής:
1. Πρόεδρος ορίζεται ο Μάνθος Σανταμούρης του Ιωάννη, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Φυσικός.
2. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Αθανάσιος Στούμπος του Κωνσταντίνου, Χημικός Μηχανικός.
3. Έλενα Δασκαλάκη του Γεωργίου, Φυσικός Κτηριακού Περιβάλλοντος - Μέλος.
4. Γαρυφαλλιά Γιδάκου του Γεωργίου, Χημικός Μηχανικός - Μέλος.
5. Ιωάννης Τσιπουρίδης του Λαζάρου, Χημικός Μηχανικός - Μέλος.
6. Φωκίων Δεληγιάννης του Κωνσταντίνου, Μηχανολόγος Μηχανικός - Μέλος.
7. Αγαπητός Μπιζάς, του Βασιλείου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Μέλος.

Το ΚΑΠΕ αποτελεί τον εθνικό φορέα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, της ορθολογικής χρήσης και της εξοικονόμησης ενέργειας και δραστηριοποιείται δυναμικά, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για τη διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

Τρουφομακαρονάδες και πολλές εκπλήξεις στη 2η Γιορτή Μανιταριού Τρούφας, στις 27-28 Αυγούστου, στην Αργαλαστή Πηλίου

Τρουφομακαρονάδες και πολλές εκπλήξεις στη 2η Γιορτή Μανιταριού Τρούφας, στις 27-28 Αυγούστου, στην Αργαλαστή Πηλίου

Με ... τρουφομακαρονάδες, ψωμάκια αλειμμένα με τρουφένιο τυρί, ακούσματα της πηλιορείτικης παράδοσης, οριεντάλ χορούς, αλλά και πολλές εκπλήξεις, που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, πραγματοποιείται το διήμερο 27-28 Αυγούστου 2010, στην Αργαλαστή Πηλίου, στη Μαγνησία, η 2η Γιορτή Μανιταριού Τρούφας.

Στόχος της γιορτής είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις ευεργετικές ιδιότητες του προϊόντος, αλλά και να γευτεί τη μοναδική του νοστιμιά, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, Στέργιος Παπαϊωάννου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών Τρούφας του Αγροτουριστικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Πηλίου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εισηγήσεις, από γνώστες τους αντικειμένου, χρήσιμες για να γνωρίσουν ένα προϊόν, που στα λατινικά σημαίνει "τροφή για βασιλιάδες"!

Ειδικότερα, ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Διαμαντής, θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια, τη συλλογή και την εμπορία τρούφας, ενώ στους συμμετέχοντες ομιλητές συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι από τα Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας κ.ά. Στο πλαίσιο της γιορτής, ο σεφ Παναγιώτης Ιωαννίδης θα ετοιμάσει σπεσιαλιτέ με βάση την τρούφα, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, όπως σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Και τις δύο ημέρες της γιορτής, θα υπάρχουν πρατήρια πώλησης μανιταριών τρούφας και άλλων μανιταριών, ενώ όσοι δώσουν το "παρών", θα μπορούν να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο: «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας». Παράλληλα, στο πλαίσιο της γιορτής, θα γίνει γευσιγνωσία κρασιού, που θα προσφέρουν οι ντόπιοι παραγωγοί Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Πατιστής και Νικόλαος Ρακής.

Από την καλλιέργεια, στην κατανάλωση


Η ομάδα παραγωγών τρούφας του Αγροτικού Οικοτεχνικού Συνεταιρισμού Πηλίου, αποτελείται από δέκα άτομα και η έκταση που καλλιεργείται δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα διευκρινιστεί τέλος του 2012, αρχές του 2013, οπότε και θα γίνει η πρώτη συγκομιδή, ενώ πρόσθεσε ότι η παραγωγή τρούφας είναι ήδη «ταγμένη» σε εστιατόρια της Θεσσαλίας, ενώ έντονο καταγράφεται και το "φλερτ" Ιταλών για απορρόφηση μέρους αυτής. «Τροφή των θεών», «κόρες της γης», «χαβιάρι της καλλιέργειας», «θαύμα της φύσης», «μαύρο διαμάντι της κουζίνας» και «σκόρδο των πλουσίων», είναι μερικές χαρακτηριστικές ονομασίες που αποδόθηκαν κατά καιρούς στην τρούφα.

Αρχικά, η τρούφα ήταν προνόμιο μόνο της γαλλικής κουζίνας που συνόδευε εκλεκτά φαγητά, ενώ στη συνέχεια προσαρμόστηκαν και οι υπόλοιπες διεθνείς κουζίνες. Η τρούφα αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια, αλλά και περιζήτητα είδη μανιταριών, με την τιμή της να ανέρχεται έως και τα 8.000 δολάρια/κιλό. Αναπτύσσεται υπόγεια, σε βάθος 6-15 εκ. και συμβιώνει στις ρίζες συγκεκριμένων δένδρων (περίπου 50 είδη, π.χ. κέδρος, φουντουκιά, βελανιδιά, ελιά, πεύκο, δρυς, κερασιά, αμυγδαλιά, ιτιά, λεύκα, κ.α.) ή θάμνων. Είναι ένα απόλυτα φυσικό βιολογικό προϊόν, το οποίο και πιστοποιείται, μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η υπόγεια ανάπτυξή της πιθανόν να οφείλεται στην προσπάθεια προσαρμογής από διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιά, ξηρασία, παγετός.

Όσον αφορά το σχήμα της τρούφας, αυτό καθορίζεται κυρίως από το είδος του εδάφους που αναπτύσσεται. Έτσι, σήμερα, είναι γνωστά περίπου 70 είδη τρούφας παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται αποκλειστικά στην Ευρώπη. Το σχήμα της είναι περίπου στρογγυλό, με ακανόνιστη μορφή και διαστάσεις μπιζελιού- ενίοτε και πορτοκαλιού- έχει χρώμα από σκούρο γκρι μέχρι μαύρο και λευκό και βάρος από μερικά γραμμάρια έως και 2 κιλά. Οι χώρες που κατεξοχήν ασχολούνται με την παραγωγή τρούφας είναι οι Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ τα τελευταία χρόνια η Νέα Ζηλανδία, η Τασμανία, το Μαρόκο, το Ιράν, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ (βορειοδυτικές περιοχές κυρίως), η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα (Πήλιο, Κιλκίς, Κοζάνη και Χαλκιδική), κάνουν δειλά- δειλά τις πρώτες παραγωγικές προσπάθειες. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας ευνοείται η καλλιέργεια της καλοκαιρινής τρούφας (Τuber) σε ελαιόδεντρα, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών.

Η σημερινή ζήτηση της τρούφας είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή, αν και το βασικό μέλημα των παραγωγών θα έπρεπε να είναι "λιγότερη ποσότητα, καλύτερη ποιότητα". Επισημαίνεται ότι, στην τρούφα αποδίδονται και θεραπευτικές δράσεις, κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές (17-16ο αι. π.Χ), οι Σουμέριοι τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με όσπρια και δημητριακά, ενώ στην αρχαία Ελλάδα, την ονόμαζαν ύδνον ή κεραύνια, θεωρώντας ότι προκύπτει από τους κεραυνούς του Δία στη γη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.agri.gr/

Αίτηση για ΠΟΠ για το φιρίκι Πηλίου

Αίτηση για ΠΟΠ για το φιρίκι Πηλίου

evropaiki_enosiΔημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλlο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως το φιρίκι Πηλίου ενταχθεί στον κοινοτικό κατάλογο και κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Με βάση την υποβληθείσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτηση, ζητείται η κατοχύρωση της παραγωγής φιρικιών από την γεωγραφική περιοχή του ορεινού Πηλίου (μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων και Κοινοτήτων Πορταρίας, Μακρινίτσης, Ζαγοράς, Αγριάς, Αρτέμιδας, Μουρεσίου, Μελεών και Αφετών), που οριοθετήθηκε βάση του υψόμετρου (ζώνη καλλιέργειας από 300 μ. έως 900 μ.), των εδαφοκλιματικών συνθηκών (γειτνίαση των καλλιεργειών με δασικές εκτάσεις καστανιάς-οξιάς και κουμαριάς, επικλινές καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος, μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αυξημένη σχετική υγρασία, υψηλή ηλιοφάνεια), της ομοιομορφίας των καλλιεργητικών φροντίδων (πχ καλλιέργεια σε αναβαθμίδες, συγκομιδή με το χέρι) και της παράδοσης στην καλλιέργεια, τα οποία συντελούν στο να αποκτήσει το φιρίκι Πηλίου τα συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.agri.gr/

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Υπόμνημα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Νομού, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου για άμεση επίλυσή τους.
Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά τη φετινή περίοδο οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του πράσινου σκουληκιού. Η φυτική αυτή νόσος είναι σε πολύ..

μεγάλη έξαρση και έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες του Νομού, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την παραγωγή. Και παρά τους πολλούς ψεκασμούς που έχουν πραγματοποιήσει οι παραγωγοί, η νόσος φαίνεται ότι δε μπορεί να καταπολεμηθεί. Γι’ αυτό ο Βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, με κατ’ εξαίρεση κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, ώστε να στηριχθεί το εισόδημά τους.

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε με το υπόμνημα ήταν η φετινή διάθεση των σταφυλιών, αφού οι οινοβιομηχανίες δεν μπορούν να τα παραλάβουν, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.


Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι από τις πιο δύσκολες για την αμπελοκαλλιέργεια, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα διάθεσης μεγάλης ποσότητας σταφυλιών. Γι’ αυτό ζήτησε από την Υπουργό να μελετήσει το όλο θέμα και να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να εξασφαλίζει τα εισοδήματα των αμπελουργών και να επιλύσει το πρόβλημα των πλεονασμάτων.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στην Υπουργό το θέμα του βιομηχανικού ροδάκινου, καθώς οι περισσότερες βιομηχανίες αγοράζουν το προϊόν με ανοιχτές τιμές. Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή των συμπύρηνων ροδάκινων βρίσκεται ήδη προς το τέλος της, οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι από τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούν οι βιομήχανοι.


Ο Βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού για τη στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος με τον καθορισμό τιμής βάσης, καθώς το βιομηχανικό ροδάκινο απασχολεί 30.000 περίπου εποχιακά εργαζόμενους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας της ευρύτερης περιοχής.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΙΚΑ"

www.agri.gr/

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Με αφορμή τις ζημιές που έχουν υποστεί μελισσοσμήνη,Ψεκάστε τη νύχτα για το πράσινο σκουλήκι

ImageΜε αφορμή τις ζημιές που έχουν υποστεί μελισσοσμήνη κοντά σε βαμβακοφυτείες και δεδομένου ότι εδώ και λίγο καιρό γίνονται πολλοί ψεκασμοί εναντίον του πράσινου σκουληκιού με μελισσοτοξικά φάρμακα, το Κέντρο Μελισσοκομίας της Θεσσαλίας δίνει συμβουλές στους παραγωγούς.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Οι ψεκασμοί επιτρέπονται μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου μέχρι μία ώρα μετά την ανατολή του ηλίου. Για τους παραβάτες προβλέπονται κυρώσεις από το νόμο. Επιπλέον, οι ψεκασμοί τις νυχτερινές ώρες έχουν καλύτερα αποτελέσματα εναντίον του πράσινου σκουληκιού. Οι μελισσοκόμοι, όταν αντιλαμβάνονται ψεκασμούς τις μεσημεριανές ώρες ή διαπιστώνουν εκτεταμένη ζημιά στα μελισσοσμήνη τους, να επικοινωνούν αμέσως με το τοπικό τμήμα Αγροφυλακής, την Αστυνομία και το Κέντρο Μελισσοκομίας.

Η καλή συνεννόηση και ο σεβασμός των νόμων και αποφάσεων της Πολιτείας ελπίζουμε να μειώσει τις ζημιές που υπόκεινται οι μελισσοκόμοι από τους ψεκασμούς, την ίδια στιγμή που οι γεωργοί μόνο όφελος έχουν από την παρουσία μελισσιών κοντά στις καλλιέργειές τους. Ας δείξουμε όλοι περισσότερο σεβασμό στη μελισσοκομία, η οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, αλλά το εμπλουτίζει.

http://www.agronews.gr/

Προκηρύχθηκαν πέντε (5) θέσεις εργασίας, ειδικότητας Γεωπονίας, στην "Ελληνική Εταιρεία Ζάχαρης Α.Ε.".

Προκηρύχθηκαν πέντε (5) θέσεις εργασίας, ειδικότητας Γεωπονίας, στην "Ελληνική Εταιρεία Ζάχαρης Α.Ε.".
Εργασία - Γεωπονία
  • Κατηγορία: ΠΕ
  • Ειδικότητα: Γεωπονίας
  • Θέσεις: 5 (Πέντε). Αναλυτικότερα:
  1. Κατερίνη (1)
  2. Λάρισα (1)
  3. Μαυροδένδρι Κοζάνης (1)
  4. Ξινό Νερό Φλώρινα (1)
  5. Πτολεμαΐδα (1)
  • Φορέας: Ελληνική Εταιρεία Ζάχαρης Α.Ε., Εργοστάσιο Πλατεός
  • Έδρα: Νομαρχία Ημαθίας
  • Σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Εποχιακό Προσωπικό)
  • Αριθμός Προκήρυξης: 3/2010 1336/10-8-10
  • Πληροφορίες: 2333068200
  • Ημερομηνία έγκρισης ΑΣΕΠ: 11/8/2010
Πηγή: asep.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://agrogreco.blogspot.com/2010/08/5.html#ixzz0wkilGeXr

Μεταλλαγμένη ελαιοκράμβη στην Αμερική

ImageΓια πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό βρέθηκε να αναπτύσσεται και να ακμάζει στο φυσικό περιβάλλον. Οι αγρότες ίσως έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς η διαγονιδιακή ελαιοκράμβη θα μπορούσε να διεισδύσει στις καλλιέργειες ως ανθεκτικό ζιζάνιο και να καταστήσει έτσι άχρηστα τα σημερινά ζιζανιοκτόνα.

Η γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη (φυτό που καλλιεργείται για το λάδι του, συχνά για την παραγωγή βιοκαυσίμων) φυτρώνει ελεύθερα στις άκρες των δρόμων της Βόρειας Ντακότα, ανέφεραν ερευνητές στο συνέδριο της Οικολογικής Εταιρίας Αμερικής που πραγματοποιείται στο Πίτσμπουργκ. Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες έχουν εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον και στον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο παρατηρείται στις ΗΠΑ. «Η έκταση της απόδρασης είναι πρωτοφανής» σχολίασε στο Nature.com η Σίνθια Σάγκερς του Πανεπιστημίου του Άρκανσο στο Φάγιετβιλ, επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε δύο ποικιλίες διαγονιδιακής ελαιοκράμβης. Η μία είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, η άλλη είναι ανθεκτική στο παρόμοιο ζιζανιοκτόνο Liberty της Bayer. Οι ερευνητές, πάντως, δεν κάνουν λόγο για κίνδυνο άμεσης βλάβης στο περιβάλλον. Η ελαιοκράμβη είναι γνωστό ότι φύεται στην αμερικανική ύπαιθρο εδώ και δεκαετίες. Και, ούτως ή άλλως κανείς, δεν θα σκεφτόταν να εξοντώσει ένα φυτό στη φύση ψεκάζοντας ζιζανιοκτόνα στην ύπαιθρο. Ωστόσο η απόδραση θα μπορούσε δυνητικά να απειλήσει την αμερικανική γεωργία. Αν η «μεταλλαγμένη» ελαιοκράμβη εμφανιστεί στα χωράφια ως ανθεκτικό ζιζάνιο, τα δύο εν λόγω ζιζανιοκτόνα θα μπορούσαν να καταστούν άχρηστα.

Στην περίπτωση αυτή οι αγρότες θα αναγκάζονταν πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν περισσότερα και πιο δραστικά ζιζανιοκτόνα τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να απειλήσουν και το φυσικό περιβάλλον. Η έκταση της μόλυνσης που κατέγραψε η μελέτη είναι πράγματι μεγάλη: Από τις 288 τοποθεσίες που εξετάστηκαν, τα γονίδια ανθεκτικότητας βρέθηκαν σχεδόν στις μισές. Τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα φυτά ήταν ανθεκτικά σε ένα από τα δύο ζιζανιοκτόνα, βρέθηκε όμως και ένα φυτό που ήταν ανθεκτικό και στα δύο ταυτόχρονα.

Η ανακάλυψη του φυτού αυτού δείχνει ότι η γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη φύεται στην ύπαιθρο «εδώ και αρκετές γενιές» επισήμανε η Δρ Σάγκερς. Η ίδια διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τις άκρες των δρόμων και επομένως τα αποτελέσματα ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικά για την ύπαιθρο της Βόρειας Ντακότα εν γένει. Όσον αφορά την πηγή της επιμόλυνσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι πέφτουν στο δρόμο από φορτηγά που μεταφέρουν κάθε χρόνο τις σοδειές.

http://www.agronews.gr/