Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Καλά πήγε η καλλιέργεια στέβιας στα Τρίκαλα

Ικανοποιητικές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήταν οι αποδόσεις της στέβιας στον νομό Τρικάλων. Τα πρώτα θετικά δείγματα της καλλιέργειας στέβιας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Δημαρχείο του δήμου Βασιλικής, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρος Λόλας, ο οποίος ανέφερε πως για πρώτη φορά δοκιμάζεται η καλλιέργεια αυτή στα Τρίκαλα, ενώ έχει δοκιμαστεί εδώ και τρία χρόνια σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις του συγκεκριμένου φυτού στην περιοχή των Τρικάλων.
Ο κ. Λόλας, αναφερόμενος στην καλλιέργεια του φυτού σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε πως αυτή είναι η τέταρτη χρονιά των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας στην Ελλάδα, οπότε υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι προσαρμόζεται η καλλιέργεια στέβιας, αποδίδει και έχει σημασία πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έγκριση της καλλιέργειας του φυτού.
Η πειραματική καλλιέργεια στα Τρίκαλα έγινε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας σε πέντε περιοχές: τη Βασιλική, το Γριζάνο, τον Παλαιόπυργο, τον Πλάτανο και το Ρίζωμα.
Το φυτό στέβια είναι πολυετές (ζει ή καλλιεργείται για 3-6 χρόνια), πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή τα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιμοποιείτον από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων. Η καλλιέργειά της μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την περίοδο καλλιέργειας, καθώς και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, τις απαιτήσεις σε άρδευση και τη συλλογή.
πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: