Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΜΗΛΟΕΙΔΗ Νο 8/2.11.2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ­ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Δρ Μόσχος Θεόδωρος
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων :
- βλάπτει την υγεία των καταναλωτών
- επιβαρύνει το περιβάλλον
- αυξάνει το κόστος παραγωγής

ΜΗΛΟΕΙΔΗ Νο 8/2.11.2009


ΑΧΛΑΔΙΑ - ΜΗΛΙΑ

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ

Την περίοδο αυτή και για τον περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα την άνοιξη, συστήνεται παράχωμα των πεσμένων φύλλων με όργωμα, καθώς και αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων. Σε οπωρώνες με σοβαρές προσβολές από τον μύκητα, συστήνεται ψεκασμός των δένδρων και των πεσμένων φύλλων με ουρία ή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση. Τα ανωτέρω αναγκαία μέτρα είναι αποτελεσματικά, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών μιας περιοχής, διότι τα μολύσματα του παθογόνου (ασκοσπόρια) μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Τα προτεινόμενα μέτρα κατά του φουζικλαδίου επαρκούν για τον περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα της σεπτορίωσης.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Στις περιοχές που υπάρχει το βακτηριακό κάψιμο, συνιστάται για προληπτικούς λόγους ψεκασμός των οπωρώνων στην αρχή και στο τέλος της πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο μυκητοκτόνο/βακτηριοκτόνο σκεύασμα. Επιπλέον, στους οπωρώνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το βακτήριο, συνιστάται η λήψη σειράς καλλιεργητικών μέτρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας όπως: 1) εκρίζωση και άμεση καύση των δένδρων που έχουν προσβληθεί στον κορμό ή σε βραχίονα και σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από αυτόν, 2) αφαίρεση και άμεση καύση όλων των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων μαζί με υγιές τμήμα μήκους τουλάχιστον 20-30 εκ., 3) Εκρίζωση και καύση όλων των αυτοφυών δένδρων και θάμνων (εναλλακτικοί ξενιστές) που εμφανίζουν συμπτώματα προσβολής από το βακτήριο, γύρω και μέσα στον οπωρώνα. Τα ανωτέρω καλλιεργητικά μέτρα πρέπει να διενεργούνται με ξηρό καιρό και δεν θα πρέπει να συνδυάζονται αυτή την εποχή με το χειμερινό κλάδεμα. Οι τομές αφαίρεσης των προσβολών πρέπει απαραίτητα να προστατεύονται με κατάλληλα σκευάσματα και είναι αναγκαία η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων μετά από κάθε τομή, σε διάλυμα χλωρίνης σε νερό και σε αναλογία 1 προς 9.

ΣΕΖΙΑ

Για την καταπολέμηση του εντόμου, το οποίο την περίοδο αυτή βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης, συστήνεται επέμβαση στον κορμό και στη βάση των βραχιόνων των δένδρων, όπου κυρίως εντοπίζονται οι προσβολές, με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας ή με μίγμα θερινού ορυκτελαίου και ενός επιτρεπόμενου για την καλλιέργεια οργανοφωσφορικού εντομοκτόνου. Στο πλαίσιο της μείωσης του πληθυσμού του εντόμου, οι ξεροί και εξασθενημένοι λόγω της προσβολής κλάδοι πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά και να καίγονται.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Σαν Ζοζέ, Παρλατόρια)

Σε οπωρώνες στους οποίους παρατηρήθηκαν προσβολές κοκκοειδών, συστήνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφαίρεση και καύση των ξερών και εξασθενημένων τμημάτων των δένδρων και γενικά όλων όσων έχουν πυκνό πληθυσμό εντόμων. Επιπλέον, στο διάστημα από την πτώση των φύλλων και πριν το φούσκωμα των οφθαλμών, θεωρείται αναγκαίος ένας ψεκασμός με μίγμα ορυκτελαίου και κατάλληλου εντομοκτόνου.

ΨΥΛΛΑ

Σε οπωρώνες αχλαδιάς με έντονη προσβολή και υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου αργά το καλοκαίρι, συστήνεται επέμβαση την περίοδο αυτή εναντίον των διαχειμαζόντων ενηλίκων του εντόμου με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο πυρεθροειδές εντομοκτόνο. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ηλιόλουστης και ζεστής μέρας.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

α/α

Κων/νος Πίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: