Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Θέμα: Συνάντηση της Υπουργού κ. Κατερίνας Μπατζελή με την Επίτροπο Γεωργίας κ. Marian Fisher Boel.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 05/11/2009 ΥΠΑΑΤ
(Θέμα: Συνάντηση της Υπουργού κ. Κατερίνας Μπατζελή με την Επίτροπο Γεωργίας κ. Marian Fisher Boel.)
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Γεωργίας κ. Marian Fischer Boel με στόχο να βρεθούν οι λύσεις σε μεγάλα ανοιχτά προβλήματα, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Ειδικότερα συζητήθηκαν:

α) οι πληρωμές των ενισχύσεων 2009 στους γεωργούς, για τις οποίες προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ. Η Υπουργός ανέλαβε να επισπεύσει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια για την πληρωμή των επιδοτήσεων.

β) το θέμα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων των γεωργών, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

γ) οι ελληνικές δεσμεύσεις, τον Ιούλιο 2009 για την εφαρμογή των αποφάσεων στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ τις οποίες η κ. Κατερίνα Μπατζελή προτίθεται να τροποποιήσει ώστε να επικεντρώνονται σε μέτρα και ενισχύσεις με άμεσους αποδέκτες τους έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Όπως δήλωσε η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή «Η ασυνέπεια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας αποδόμησε την αξιοπιστία μας και μαζί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών απέναντι στην Ε.Ε. Υποχρεωνόμαστε να διαπραγματευόμαστε τα κεκτημένα αντί να διεκδικούμε καλύτερες πολιτικές για τους αγρότες. Η έξοδος όμως από τα σημερινά αδιέξοδα είναι ένα στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Μαζί ο κρατικός μηχανισμός, οι γεωργοί και οι Ενώσεις τους πρέπει και μπορούμε να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και να αποκτήσουμε τις υποδομές, που όχι μόνο θα μας βοηθήσουν στην διαχείριση των επιδοτήσεων αλλά και θα αποτελέσουν εργαλεία για να εφαρμόσουμε πολιτικές προς όφελος των γεωργών».
πηγή:ΥΠΑΑΤ

Προθεσμία μέχρι τις 16 Νοεμβρίου έχει η χώρα μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει διευκρινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις των 425 εκατομμυρίων Ευρώ για το 2009 και 386 εκατομμυρίων Ευρώ για το 2008 . Αυτό προέκυψε απο τη συνάντηση που είχε η κ. Μπατζελή με την αρμόδια Επίτροπο κ. Μάριαν Μπόελ .

Επίσης η αρμόδια επίτροπος τόνισε..... στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οτι στις 23 και 27 Νομεβρίου ειδική Επιτροπή θα βρίσκεται στη χώρα μας για την διενέργερια ελέγχων σε οτι αφορά την ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων για να δοθούν οι ενισχύσεις στους αγρότες .
πηγή:agrochannel
"Σπάει" στα τρία το 15χίλιαρο τρέχει μόνο το "πάγωμα" χρεών
Σε τρία κομμάτια που αντιπροσωπεύουν ισάριθμες δέσμες πολιτικών, κυρίως της τελευταίας διετίας "σπάει" απ’ ότι φαίνεται για τη χώρα μας το 15χίλιαρο, μετά το "πράσινο φως" της Κομισιόν που παρέχει τη δυνατότητα για αυξημένη εθνική ενίσχυση προς τους αγρότες. Στις διαβουλεύσεις που είχε σήμερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή με κοινοτικούς αξιωματούχους στη Βελγική πρωτεύουσα, έγιναν γνωστό το περίγραμμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί η "νέα γραμμή" των Βρυξελλών.

Ειδικότερα το 15χίλιαρο ενσωματώνεται στις ακόλουθες πολιτικές:

- «Πάγωμα» όλων των αγροτικών χρεών προς όλες τις τράπεζες για τρία χρόνια και χωρίς καμία επιβάρυνση τόκων.

- Συμψηφισμός του γνωστού «πακέτου Χατζηγάκη», ύψους 425 εκατ. ευρώ στις «ήσσονος σημασίας» (de minimis) που επιτρέπει το νέο κοινοτικό πλαφόν για τη διετία 2008 -2009.

- Μια σειρά από ταμειακές διευκολύνσεις ή και αποζημιώσεις που έχουν δοθεί, καθώς και η πρόωρη καταβολή των άμεσων ενισχύσεων του 2009, το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπατζελή επωφελήθηκε της ευκαιρίας, στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και κυρίως με το γραφείο της Επιτρόπου, να αναπτύξει το σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης για όλους τους «καυτούς» φακέλους που έχει παραλάβει αλλά και να δώσει το γενικότερο στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της γεωργίας. Έτσι, έγινε διεξοδική συζήτηση για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και το αμαρτωλό ΟΣΔΕ, για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, για τη μέχρι σήμερα δράση αλλά και την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΕΛΓα, για τις ρυθμίσεις στον τομέα του καπνού και για τις αλλαγές που προοιωνίζονται στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπατζελή θα καταθέσει τις «εγγυήσεις» που ζητά η Κομισιόν ότι δηλαδή προχωρούν οι βελτιώσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως», ώστε να καταβληθεί το συντομότερο στους αγρότες μια καλή προκαταβολή από το «τσεκ» της ενιαίας ενίσχυσης. Το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχει γίνει ψηφιοποίηση και ταυτοποίηση ούτε στο 40% των δηλώσεων των παραγωγών έχει «μπλοκάρει» την προκαταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός θα επιδιώξει να πείσει τους κοινοτικούς αξιωματούχους να δοθεί νέα μικρή «περίοδος χάριτος», ώστε η επικαιροποίηση του ΟΣΔΕ να μην γίνει στο τέλος του έτους - όπως ορίζει ο κανονισμός - αλλά στο πρώτο τετράμηνο του 2010.

Ως προς το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της 4ης περιόδου, η υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους κοινοτικούς αξιωματούχους και για τον επανασχεδιασμό του και την ανακατανομή κονδυλίων, καθώς τα 2/3 των πόρων του δόθηκαν σε πληρωμές δράσεων του Γ΄ΚΠΣ.

Κατά την συνάντηση η κ. Μπατζελή θα θέσει και τα προβλήματα στην τιμή και την διάθεση που αντιμετωπίζουν βασικά προϊόντα όπως το γάλα και τα σιτηρά. Μάλιστα, αναμένεται να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή και τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν όροι διεκδίκησης ικανοποιητικού εισοδήματος από την εμπορική αξία των αγροτικών προϊόντων αλλά και να επιτευχθεί ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς τροφίμων.
πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: