Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Όλες oι τοποποικιλίες στην εθνική στρατηγική για το κρασί



Την ανάδειξη της ποικιλομορφίας του ελληνικού αμπελώνα προσπαθεί να αποτυπώσει η εθνική οινική αρχιτεκτονική που προτείνεται για το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, στα πλαίσια του έργου Ανάπτυξη της στρατηγικής marketing και συστήματος ταυτότητας του Ελληνικού κρασιού σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο και του πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, που εκπονεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο). Το έργο αυτό καλύπτει το σύνολο της σύγχρονης, αξιόλογης ελληνικής οινικής προσφοράς, ενώ το σύνολο των γεωγραφικών ενδείξεων και των ποικιλιών (γηγενών και διεθνών) εντάσσονται στο εθνικό οινικό χαρτοφυλάκιο από την πρώτη κιόλας μέρα υλοποίησης του σχεδίου.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις πρώτες τέσσερις τόπο-ποικιλίες πρεσβευτές (Ασύρτικο – Σαντορίνη, Μοσχοφίλερο – Μαντινεία, Ξινόμαυρο – Νάουσα / Αμύνταιο / Γουμένισσα / Ραψάνη, Αγιωργίτικο – Νεμέα, η Εθνική οινική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει επιπλέον τις ακόλουθες οινικές κατηγορίες (υπο-οντότητες). Επισημαίνεται από την ΕΔΟΑΟ ότι δεν θα χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ελληνικές ορολογίες, αλλά η αντίστοιχη απόδοσή τους ανάλογα με την αγορά στόχο την κάθε φορά.

Αναφορικά με τις 8 οινικές κατηγορίες που δεν αφορούν τοπο-ποικιλίες, προβλέπεται επικοινωνιακή παρουσίασή τους και ανά οινοπαραγωγική περιοχή (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα / Αττική, Πελοπόννησο / Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη).

Τα κρασιά (ετικέτες) που ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω οινικές κατηγορίες, δηλαδή όλα τα σύγχρονα, αξιόλογα κρασιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ποικιλιακής σύνθεσης ή γεωγραφικής ένδειξης, εντάσσονται αυτόματα στο εθνικό χαρτοφυλάκιο. Έτσι δεν αποκλείεται κανένας παραγωγός – οινοποιός σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας και εάν δραστηριοποιείται και οποιεσδήποτε και εάν είναι οι ποικιλίες των σταφυλιών που οινοποιεί, είτε γηγενείς είτε διεθνείς.

Αναφορικά με τα κρασιά (ετικέτες) πρεσβευτές (Ambassador Wines), δηλαδή εκείνα τα κρασιά που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα, όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη εθνικής οινικής εκπροσώπησης μέσω γευστικής δοκιμής, αυτά θα αναδεικνύονται με μοναδικό κριτήριο την ποιότητά τους, όπως αυτή θα αξιολογείται από την εθνική διαδικασία επιλογής κρασιών (ετικετών) πρεσβευτών. Είναι επομένως προφανές, ότι όλα τα σύγχρονα, αξιόλογα κρασιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ποικιλιακής σύνθεσης ή γεωγραφικής ένδειξης μπορούν να αποτελέσουν κρασιά (ετικέτες) πρεσβευτές, δηλαδή Ambassador Wines.

Αναφορικά με την ανάδειξη των κρασιών πρεσβευτών (Ambassador Wines) ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Ιδανικά, όλα τα ελληνικά κρασιά θα πρέπει να τηρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις να αναδειχθούν σε Ambassador Wines
περισσότερα...

πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: