Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Έρευνα στην Κρήτη για κρατήσεις ψηφιοποίησης

Image

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το θέμα των κρατήσεων στις επιδοτήσεις που κάνουν οι Ενώσεις, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκάκης παρήγγειλε σε πταισματοδίκη να πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα για τις κρατήσεις των επιδοτήσεων που έκαναν οι Ενώσεις προκειμένου να καλύψουν το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και της ψηφιοποίησης των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από πταισματοδίκη, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει το φάκελο στον εισαγγελέα για να κρίνει αν θα ασκήσει ή όχι ποινικές διώξεις εναντίον των αρμοδίων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να κληθούν δικαιούχοι επιδοτήσεων για να καταθέσουν σχετικά με το ύψος των κρατήσεων επί των επιδοτήσεων τους. Επίσης, θα καταθέσουν και οι επικεφαλής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όπως είναι γνωστό, η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την παρακράτηση χρημάτων από την ενιαία ενίσχυση (επιδοτήσεις). Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και της ψηφιοποίησης των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία οφείλουν μετά από δημόσιους, μειοδοτικούς διαγωνισμούς να επιλέξουν τους αναδόχους του έργου.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποιος διαγωνισμός. Εδώ και χρόνια ανατίθεται το έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις. Κι επειδή το κράτος δεν καλύπτει το κόστος, (οι Ενώσεις είναι επιχειρήσεις και πρέπει να πληρωθούν για τη δουλειά που κάνουν), το καλύπτουν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων.

Το ίδιο θέμα όμως παίρνει τη «νομική οδό» και απευθείας από τους παραγωγούς, δικαιούχους επιδοτήσεων που προετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές εναντίον της Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου κ. Ναπολέοντα Λουκαδάκη, που πρωτοστατεί σε αυτή τη διαδικασία, σε λίγες μέρες οι δικαιούχοι θα συγκεντρώσουν τις αγωγές από τα χωριά για να τις καταθέσουν στη Δικαιοσύνη. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για το ποσοστό των κρατήσεων που όπως οι ίδιοι λένε σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και το 20% επί του συνόλου των επιδοτήσεων τους, πράγμα εντελώς παράλογο.

πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: