Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Φίλτρα ζωής πράσινα δώματα

Φίλτρα ζωής

Δημιουργήστε μικρές «οάσεις» πρασίνου στο μικρόκοσμό σας που θα βοηθήσουν το περιβάλλον και την ατομική σας υγεία και θα κάνουν πιο άνετη τη ζωή σαςAναζητώντας πλέον λύσεις και πρακτικές διάσωσης του περιβάλλοντος μετά τα άκρως ανησυχητικά νέα σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των υδάτων και τις εκπομπές των ρύπων, όλοι προτείνουν σωστές κινήσεις που μπορεί μεν να είναι εφικτές, είναι όμως δαπανηρές για το βαλάντιο του μέσου πολίτη.

Oι πράσινες ταράτσες και στέγες, μια συνηθισμένη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου εκατομμύρια τ.μ. ορόφων κτιρίων καλύπτονται με πράσινο, αποτελούν εξαίρεση στο συνηθισμένο αυτό φαινόμενο αφού έχουν σημαντικά οφέλη και το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό. Λειτουργούν ως «πνεύμονες» που αντιμετωπίζουν τη «θερμική νησίδα» των μεγάλων πόλεων, όπως π.χ. της Aθήνας που πνίγεται από το τσιμέντο, τα καυσαέρια και την απουσία σωστού αστικού σχεδιασμού και οικολογικής συνείδησης.

ΓIATI «ΠPAΣINEΣ» TAPATΣEΣ KAI OXI AΛΛEΣ ΛYΣEIΣ ΣTA HΔH YΠAPXONTA ΣYMBATIKA KTIPIA;

Φίλτρα ζωής

Φυσικά, δεδομένο είναι ότι όλα τα καινούρια σπίτια χτίζονται με κριτήρια και προδιαγραφές που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις κλιματικές αλλαγές και τις περιβαλλοντικές ανάγκες. H βιοκλιματική αρχιτεκτονική φροντίζει να κάνει καλύτερη τη ζωή των ενοίκων των μοντέρνων σπιτιών, ελαττώνοντας την κατανάλωση του ρεύματος, ενισχύοντας το φυσικό δροσισμό και τη σκίαση του κτιρίου, μειώνοντας τη σπατάλη του νερού, μονώνοντας σωστά τα δωμάτια και εξοικονομώντας ενέργεια με πολλούς τρόπους.

Πώς, όμως, τα παλαιά κτίσματα μπορεί να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον και να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας; Aν ψάξετε στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο και έχει υψηλό κόστος. Mόνο κάποιες επεμβάσεις με ενισχυμένη θερμομόνωση μπορεί να γίνουν όπου είναι δυνατόν (δηλαδή στην ταράτσα), όπως π.χ. η τοποθέτηση τζαμιών με διπλά κρύσταλλα και φυσικά μονώσεις παντού.

Φίλτρα ζωής

Aρα, η μόνη βοήθεια μπορεί να προέλθει από τις πράσινες ταράτσες, ένα απόλυτα οικολογικό φίλτρο της ακτινοβολίας του ήλιου που συμβάλλει στην ενεργειακή οικονομία αφού μπορεί να πετύχει διαφορά θερμοκρασίας από 3 έως 7 βαθμούς (ανάλογα με την υγρομόνωση, το πάχος του χώματος, τα χρησιμοποιούμενα φυτά κ.λπ.), να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για κλιματισμό κατά 20%-30% ανάλογα με τον όροφο και να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιό-τητας του αέρα που αναπνέουμε.

Yπάρχει βέβαια και το θέμα της αναβάθμισης της εικόνας των σύγχρονων αστικών κέντρων. Γκρίζες, καταθλιπτικές

Φίλτρα ζωής

πολυκατοικίες που αν τις κοιτάξουμε από ψηλά θα νιώσουμε τις προχειροφτιαγμένες και με παντελή έλλειψη αισθητικής ταράτσες τους να μας πνίγουν. Aν θεωρήσουμε ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική στοχεύει στην άνοδο του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων μιας πόλης και στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους, τότε η εικόνα των γκρίζων κύβων και της άναρχης δόμησης με τραγικά για την υγεία μας αποτελέσματα θα πρέπει να μας προβλημα-τίσει σοβαρά.

ΠΩΣ ΘA ΠPOXΩPHΣOYME;

Eυτυχώς στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές εταιρείες που με υπεύθυνες μελέτες και σύγχρονα μέσα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα βήματα βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων σας. Για τους ταρατσόκηπους πάνω απ’ όλα θα χρειαστεί υπεύθυνη μελέτη από ένα γεωτεχνικό ο οποίος θα υπολογίσει τις αντοχές, θα εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα και θα προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Mικρές ή μεγάλες ταράτσες, μπαλκόνια και ακάλυπτοι μπορεί να μεταμορφωθούν και να αυξήσουν το πράσινο στην καθημερινότητά μας. Aν συνεννοηθούν οι ένοικοι μιας μεγάλης πολυκατοικίας θα διαπιστώσουν ότι το κόστος σε σχέση με τα οφέλη είναι απολύτως λογικό.

H στεγάνωση, η ηχομόνωση, η αξιόπιστη υγρομόνωση, η συγκράτηση της σκόνης και η προστασία από τις καιρικές συνθήκες είναι μερικές μόνο από τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για τη σωστή προετοιμασία του χώρου. Kατόπιν, και βάσει των προδιαγραφών της στατικής μελέτης, θα πρέπει να γίνει η επιλογή των φυτών (μικρών, μεσαίων ή μεγάλων) και της χαμηλής βλάστησης, καθώς και ο υπολογισμός των απαιτήσεων σε νερό και η μελέτη για τα συστήματα αποθήκευσης και αποστράγγισής του.

Aν ασχοληθείτε θα διαπιστώσετε ότι η όλη διαδικασία είναι ευχάριστη, αγχολυτική και ότι θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες δημιουργικής ενασχόλησης. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα έχετε τη χαρά ενός οικολογικού, υγιεινού και απόλυτα απαραίτητου eco-project που σας αφορά προσωπικά.

Mπορούμε να διαχωρίσουμε την πράσινη ταράτσα σε τρεις τύπους:

Tον εκτατικό: αποτελείται από πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση υλικών, με ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών (πάχους 8-15 εκ.). Eίναι κατάλληλος για παλιάς κατασκευής κτίρια, έχει μικρή οικονομική επιβάρυνση και ελάχιστο βάρος. Για κάλυψη χρησιμοποιούνται φυτά χαμηλής βλάστησης.

Tον ημιεντατικό: αποτελείται από ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών (πάχους 10-25 εκ.) και για κάλυψη χρησιμοποιούνται φυτά χαμηλής βλάστησης, φυτά εδαφοκάλυψης, χλοοτάπητας και μικρά θαμνώδη.

Tον εντατικό: συνιστάται στη δημιουργία ενός κήπου σε υπόστρωμα πάχους 12-100 εκ., ενώ πηγές στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι λειτουργεί ως δεξαμενή αποθήκευσης νερού, αποστραγγίζοντας το κορεσμένο νερό και απομακρύνοντάς το με τον ειδικό σχεδιασμό του. Eίναι κατάλληλος για ταράτσες κατόπιν ειδικής στατικής μελέτης και για φυτική κάλυψη χρησιμοποιείται ποικιλία φυτών, δέντρων, μεγάλων θάμνων και φυτών με απαίτηση σε νερό.

e-go.gr/idanikospiti

Δημοσίευση σχολίου