Eυνοϊκότεροι όροι για τους εξαγωγείς των φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε., όπως τα μήλα και τα αχλάδια, σταφύλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια,βερίκοκα, κλπ.) δημιουργούνται μετά την ευθυγράμμιση ορισμένων MRL στα.... υπολείμματα φυτοφαρμάκων της Ρωσίας με την ΕΕ και τα διεθνή πρότυπα επισημαίνει ο κ Γ Πολυχρονάκης ,ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS .
Μετά από αιτήματα που επανειλημμένως διατύπωνε η ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία τροποποίησε τα MRLs για τα φρούτα και λαχανικά. Η τροποποιημένη ρωσική νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου. Έτσι η Ρωσία έχει πλέον επισήμως ένα MRL για το captan σε μήλα και αχλαδια. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια. Το Captan δύναται και πάλι να χρησιμοποιηθεί.
Η εναρμόνιση αυτή αναμένεται να επιφέρει μικρή βελτίωση στις συνθήκες του εμπορίου των φρούτων και λαχανικών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Για το 2009, η αξία των συναλλαγών των εν λόγω προϊόντων ήταν € 2,3 δις ευρώ. Το ποσό αφορά κυρίως τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο διάλογος για την εναρμόνιση των ρωσικών προδιαγραφών με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχιστεί, καθώς η Ε.Ε έχει υποβάλει μια σειρά άλλων αιτημάτων για ευθυγράμμιση.
Ο κ.Πολυχρονάκης συνεχίζει «Είναι ακόμα πρόωρο για να εκτιμηθούν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εναρμόνιση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL).
Η ερμηνεία από τη ρωσική Υπηρεσία Rosselchodnadzor είναι κρίσιμη για την εναρμόνιση ,δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει τη δική της ερμηνεία των κανόνων MRLs. «Θετικό είναι ότι η νέα ρωσική Νομοθεσία καθορίζει τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων βελτιώνοντας τα χαμηλά επίπεδα που ίσχυαν και η Υπηρεσία Rosselchodnadzor, υιοθετεί μια πιο συνεργάσιμη στάση και περιμένουμε σ αυτό το πνεύμα την άρση των κυρώσεων που μέχρι σήμερα είχαν επιβληθεί στα ελληνικά οπωροκηπευτικά»
agroschannel.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου