Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η Vivartia εξαγοράζει τη ΜΕΒΓΑΛ

ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ Τροφίμων... έσονται εις σάρκαν μία αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται γενική συνέλευση της πρώτης, όπου οι μέτοχοι ουσιαστικά αποφασίζουν τον μεγαλύτερο "γάμο" στην ιστορία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Marfin, εντός της ημέρας θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Το προφίλ της Vivartia
Μόλις στα τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της Vivartia σε ανεξάρτητες μεταξύ τους θυγατρικές εταιρείες. Στα τέλη Ιουλίου ολοκληρώθηκε, επίσης, η πώληση του τομέα αρτοποιίας και ζαχαρωδών, έναντι τιμήματος 730 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 327 εκατ. αντιστοιχούν σε δανειακές υποχρεώσεις του κλάδου).
Συνολικά οι πωλήσεις της Vivartia για το 1ο εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 410 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες του τομέα που πωλήθηκε), έναντι 435,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 19,4 εκατ. έναντι 30,9 εκατ. πέρυσι.

Στο πρώτο μισό του 2010 οι πωλήσεις γάλακτος της Vivartia εμφάνισαν υποχώρηση της τάξης του 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, εξέλιξη που η εταιρεία απέδωσε στην οικονομική κρίση και στη στροφή των καταναλωτών στα χαμηλότερης τιμής αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.


Στον τομέα γάλακτος η Vivartia κατέχει την 1η θέση στην αγορά με μερίδιο 25,5%, ενώ στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος το μερίδιο της εταιρείας φτάνει στο 34,5%, ποσοστό αυξημένο κατά 2,2 μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2010.


Αντίστοιχα στον τομέα γιαουρτιού η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο (βάσει όγκου) 17,1%. Στον τομέα χυμών ψυγείου (η Vivartia διαθέτει τη σειρά προϊόντων Life), το μερίδιο της εταιρείας φτάνει στο 43,7%. Στον τομέα των τροφίμων η εταιρεία διαθέτει τη σειρά κατεψυγμένων προϊόντων "Μπαρμπα Στάθης".


Η εταιρεία ελέγχει επίσης τις αλυσίδες καταστημάτων Goody's, Flocafe και Everest, καθώς και την Olympic Catering.
Η πορεία της ΜΕΒΓΑΛ
Η ΜΕΒΓΑΛ ξεκίνησε την πορεία της στις αρχές της δεκαετίας του '50 στη Βόρεια Ελλάδα με δραστηριότητα στον κλάδο της τυροκομίας και το 1971 ξεκίνησε τη διανομή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.
Όπως σημειώνει η ίδια, ήταν η πρώτη εταιρεία που διένειμε συσκευασμένο τυρί φέτα (το 1989) , ενώ το 2003 μπήκε στον κλάδο των χυμών με τη σειρά Vivid και ανέλαβε τη διανομή και του γάλακτος της Μακεδονικής Φάρμας "Αγρόκτημα Βραχιάς".
Το 2004 εξαγόρασε την τυροκομική μονάδα Εβρογάλ και την ίδια χρονιά άρχισε να εντείνει την παρουσία της στη Νότια Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 2006, Vivartia (που τότε ονομάζονταν Δέλτα Συμμετοχών) και ΜΕΒΓΑΛ είχαν βρεθεί αντιμέτωπες, μετά την κίνηση της πρώτης να αγοράσει 21% των μετοχών της δεύτερης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΕΒΓΑΛ αμφισβήτησε την πράξη.
Πρόστιμα για το καρτέλ στο γάλα
Υπενθυμίζεται ότι, το 2007 - 2008, είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πρόστιμα ύψους 25 εκατ. ευρώ σε έξι επιχειρήσεις σούπερ - μάρκετ και τέσσερις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες δρούσαν με αντιανταγωνιστικούς όρους, επηρεάζοντας άμεσα τις τιμές σε επίπεδο καταναλωτή.
Η κατηγορία αφορούσε "κάθετες συμπράξεις" (καρτέλ) στην αγορά γάλακτος, οι οποίες αποδυνάμωναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπορικών αλυσίδων.
Τα πρόστιμα ήταν για την Όλυμπος 421.000 ευρώ, για τη ΜΕΒΓΑΛ 3 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΛΤΑ 21,7 εκατ. ευρώ και για τη ΦΑΓΕ 39.900 ευρώ.
enet.gr - agri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: