Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Θέμα: «Ενημέρωση των φυτωριούχων - παραγωγών για ένα νέο επικίνδυνο παθογόνο, τον μύκητα Phytophthora ramorum»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
κ. ΑΡΓΥΡΗ ΚΟΠΑΝΑ

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο

Ταχ. Κώδικας: 38001 Βόλος

Τηλ : 2421352740

Fax : 2421075315

Βόλος 16 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Θέμα: «Ενημέρωση των φυτωριούχων - παραγωγών για ένα νέο επικίνδυνο παθογόνο, τον μύκητα Phytophthora ramorum».

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μακρυρράχη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα και του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νικολάου Λιάνου, τους οποίους καλωσόρισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Σαμαρά, με σκοπό την ενημέρωση των φυτωριούχων - παραγωγών για ένα νέο επικίνδυνο παθογόνο, τον μύκητα Phytophthora ramorum .





Την ενημέρωση για το επικίνδυνο παθογόνο που εισήλθε στη χώρα μας το 2010 και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε μεγάλο αριθμό ανθοκομικών και δασικών φυτών έκαναν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δήμητρα Γεωργατζή και Μυροφόρα Ναθαναιλίδου ενώ ο έλεγχος της παρουσίας αυτού του μύκητα γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος των Επισκοπήσεων που επίσημα ξεκίνησαν στη χώρα μας το 2009.

Οι συστηματικές επίσημες Επισκοπήσεις που αφορούν στη λήψη δειγμάτων φυτών ή φυτικών τμημάτων με σκοπό τον έλεγχο της παρουσίας εντόμων ή παθογόνων που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στη χώρα μας ή που η είσοδός τους είναι εντοπισμένη και περιορισμένη (οργανισμοί καραντίνας) είναι υποχρεωτικές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαπιστώνεται ότι η χώρα είναι απαλλαγμένη από ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς για τους οποίους:

α) έχει ορισθεί ως Προστατευόμενη Ζώνη

β) προκύπτει ως υποχρέωση από τις αποφάσεις λήψης εκτάκτων μέτρων της Επιτροπής της Ε.Ε. για την προστασία της Χώρας και των άλλων κρατών μελών.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Επισκοπήσεων του 2011 στην Π.Ε Μαγνησίας, ελέγχονται 14 οργανισμοί καραντίνας, ένας εκ των οποίων και ο παθογόνος μύκητας Phytophthora ramorum. H καταγραφή του παθογόνου έγινε για πρώτη φορά το 2010 σε φυτώριο του Ν. Φθιώτιδας ενώ στο Νομό Μαγνησίας η επίσημη καταγραφή του έγινε την Άνοιξη του 2010, όπου βρέθηκε σε φυτά καμέλιας και βιβούρνου στο χωριό Μακρυρράχη.

Καθώς ο μύκητας προκαλεί εκτεταμένες ζημιές έως και πλήρη καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου σε ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, κρίνονται αναγκαίες αφενός η συστηματική λήψη δειγμάτων, αφετέρου οι συνεχείς επιθεωρήσεις των καλλιεργειών ανθοκομικών φυτών, με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του παθογόνου.

Το παθογόνο μεταφέρεται και σε δασικά είδη ενδημούντα στην περιοχή μας και προκαλεί αιφνίδιο θάνατο των δένδρων. Στη χώρα μας πιθανότεροι ξενιστές είναι: σφένδαμος, ιπποκαστανιά, σκλήθρο, κουμαριά, καμέλια, καστανιά, οξιά, φράξος, απολλώνιος δάφνη, ψευδοτσούγκα, δρύς, ράμνος, ροδόδενδρο, βάτο και βιβούρνο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, τόνισε στους παρευρισκόμενους παραγωγούς τα εξής: «Είναι σημαντικό οι φυτωριούχοι, στις που αναγνωρίζουν προσβεβλημένα ή ύποπτα για προσβολή φυτά να τα απομονώνουν σε ιδιαίτερο χώρο και να ενημερώνουν την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τις περαιτέρω ενέργειες της υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες μας θα βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών και των φυτωριούχων».

Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του παθογόνου με συστηματικό καθαρισμό των εργαλείων αλλά και την αποφυγή διασποράς του, με την απόθεση μολυσμένων κλάδων ή μολυσμένου χώματος στο δάσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: