Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ

Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ Σε μείωση του πλαφόν για τη συνδεδεμένη βάμβακος προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της χώρας, οι οποίοι εδώ και καιρό εκφράζουν την αγωνία τους στον ΑγροΤύπο για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος αφού ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών δεν έχει “πιάσει” το απαραίτητο πλαφόν.

Υπενθυμίζουμε, ότι μέχρι σήμερα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι για να εισπράξει κάποιος παραγωγός το συνδεδεμένο (με την παραγωγή) κομμάτι της ευρωπαϊκής επιδότησης, θα πρέπει να παράγει τουλάχιστον 206 κιλά το στρέμμα ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω καταστροφών δεν είχαν μεγάλη παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να… κατέβει το πλαφόν από τα 206 κιλά ανά στρέμμα στα 120 με 130 κιλά ανά στρέμμα.
Όσον αφορά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για την εσοδεία 2011, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μόσχος Κορασίδης, έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2012. Ο ίδιος μας έκανε ακόμα γνωστό ότι οι διαδικασίες ελέγχου, ειδικά με τηλεπισκόπιση, για τον εντοπισμό εκτάσεων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κανονισμού, βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξαιρεθούν από την ενίσχυση.
Θεσσαλία
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της συνδεδεμένης, έκανε με επιστολή του και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ζητώντας διαβεβαίωση από τον Κ. Σκανδαλίδη για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.
«Σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα της Περιφέρειάς μας η παραγωγή βάμβακος ανά στρέμμα δεν καλύπτει το απαιτούμενο όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα βάμβακος, λόγω έντονων εντομολογικών προσβολών για 2η συνεχή καλλιεργητική περίοδο.

Επειδή δε δεν έχουν προκύψει επιτόπιοι έλεγχοι από καμία Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ) για την επισήμανση της κατάστασης, οι παραγωγοί των εν λόγω περιοχών ζητούν με ανησυχία, διαβεβαίωση από τον ΥΠΑΑΤ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011, ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής ανά στρέμμα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός στην επιστολή του προς τον υπουργό ΑΑΤ περιγράφοντας την κατάσταση στην περιφέρεια του.
Έβρος
Στην βουλή έφερε – με αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό ΑΑΤ – η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κα. Όλγα Ρενταρή- Τέντε, το θέμα της αδυναμίας και των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου να συγκεντρώσουν το πλαφόν που απαιτείται ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αναφορά της η βουλευτής λόγω έντονης ζημιάς, τόσο από τις έντονες και υπερβολικές βροχοπτώσεις όσο και από την εμφάνιση “πράσινου σκουληκιού”, η στρεμματική απόδοση των χωραφιών ήταν πολύ μειωμένη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής να αδυνατούν να καλύψουν την απαιτούμενη ποσότητα βάμβακος για την καταβολή της ενίσχυσης.
http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: