Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε έλληνες φοιτητές

Ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας σε έλληνες φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ένα οικολογικό, υγιεινό και νόστιμο παριζάκι από… θαλασσινά κατάφεραν να παρασκευάσουν δύο φοιτητές και κέρδισαν το βραβείο του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτόμων προϊόντων διατροφής «ECOTROPHELIA 2011». Νικητές είναι η Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου και ο Γιάννης Σαρακατσιάνος.



Η κ. Γκαλιτσοπούλου κάνει το διδακτορικό της στον τομέα βιομηχανικής χημείας και χημείας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο κ Σαρακατσιάνος το μεταπτυχιακό του στο τμήμα διασφάλισης ποιότητας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το δικό μου αντικείμενο μελέτης είναι τα θαλασσινά και βλέποντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, συζήτησα με τον συντονιστή του έργου δρ Γεωργαντέλη, ο οποίος αναζήτησε και βρήκε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή που ασχολείται αποκλειστικά με την ποιότητα των τροφίμων, τον Γιάννη», εξηγεί η κ. Γκαλιτσοπούλου.

Ο Γιάννης έχοντας το βασικό πτυχίο από την κτηνιατρική σχολή Θεσσαλονίκης γνώριζε πολύ καλά τα θαλασσινά και έτσι μπόρεσε να αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του προϊόντος που υπήρχε ως αρχική ιδέα. Οι δύο φοιτητές δεν έχασαν στιγμή. Ήρθαν άμεσος σε επαφή με την εταιρεία «Κοντοβερός ΑΕΒΕ» που δραστηριοποιείται στα θαλασσινά και η υποδοχή της διοίκησης ήταν θερμή.

Γνωρίζοντας την επεξεργασία των θαλασσινών και το μικρό ποσοστό της πρώτης ύλης που τελικά χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία, θέλησαν να ανακαλύψουν έναν τρόπο αποτελεσματικής αξιοποίησης προϊόντων που προκύπτουν από τις διαδικασίες επεξεργασίας (φιλετοποίηση, κοπή σε ροδέλες). Για παράδειγμα, όταν ένα καλαμάρι κόβεται σε ροδέλες, μένουν τα φτερά και τα πλοκάμια εκτός επεξεργασίας και παρόλο που είναι ασφαλή για κατανάλωση, έχουν μηδενική εμπορική αξία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ως απόβλητα το περιβάλλον. Έτσι, σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλό υλικό για να πηγαίνει χαμένο και χρησιμοποιήσαν αποκλειστικά τέτοια προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό αύξησαν την απόδοση των πρώτων υλών από 25-40% στο 80-85% και μείωσαν δραστικά τα παραγόμενα απορρίμματα.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν αλλά ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ρόδα… «Τα πειράματα και ειδικά στις περιπτώσεις που ξεκινάς κάτι που δεν έχει παρασκευαστεί ποτέ ξανά, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα. Κάποιες στιγμές υπήρχαν σημεία στην έρευνα που λέγαμε ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Μετά διαβάζαμε, διαβάζαμε και προχωρούσαμε σε άλλες λύσεις, συνδυάζοντας ότι καλό προέκυπτε στην κάθε δοκιμή και έτσι καταλήξαμε στη βασική δομή», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Σαρακατσιάνος.

Εντούτοις, πέρα από τη βασική δομή και τον οικολογικό χαρακτήρα, θα έπρεπε το προϊόν να έχει και γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Οι επίδοξοι φοιτητές δεν ήθελαν να κάνουν κάτι που απλώς φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά να είναι και νόστιμο. Γι’ αυτό «δανειστήκαμε στοιχεία από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Παρθένο ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το κλασικό κρεμμύδι, η τομάτα αλλά και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το πιπέρι , το δενδρολίβανο και η πάπρικα», λέει η Αυγουστίνα.

Έτσι, κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα νόστιμο και υγιεινό προϊόν, το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες -μόνο 22 θερμίδες ανά φέτα-, είναι 100% χωρίς κρέας, ή προϊόντα από κρέας (όπως λίπος, κολλαγόνο). Επιπλέον, δεν έχει χημικά συντηρητικά, χημικά χρώματα, είναι πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών, είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν.

Όσον αφορά στη διάκριση, πέραν από καλοί επιστήμονες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι και ιδιαίτερα μετριόφρονες. «Γνωρίζαμε ότι το προϊόν μας πληροί τα κριτήρια του διαγωνισμού και ότι έχει πολύ ελκυστική γεύση. Αλλά υπήρχαν και άλλες πολύ καλές υποψηφιότητες και η αγωνία μας ήταν στο κόκκινο, μέχρι τη στιγμή που ακούσαμε το όνομα της συμμετοχής μας», λένε.

Για τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά και έτσι «δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία να αξιοποιήσουμε. Για να φτάσει κανείς ψηλά πρέπει πρώτα να στοχεύσει εκεί. Και εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο γιατί θέλουμε να βλέπουμε τη χώρα μας πολύ ψηλά».

Όσο για το μέλλον του προϊόντος, όπως μας εξηγούν η Αυγουστίνα και ο Γιάννης, έχουν προχωρήσει σε κατοχύρωση πατέντας, αναμένεται να το κυκλοφορήσει στην αγορά και η αρχική εκτίμηση για την τιμή του είναι ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 12-17 ευρώ. Επιπλέον, ήδη έχει παρασκευαστεί και η πιο gourmet έκδοση, το καπνιστό παριζάκι θαλασσινών.

Ο διαγωνισμός «ECOTROPHELIA 2011» στην Ελλάδα

Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 6 Πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών που κατάφεραν να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα που είχαν δημιουργήσει οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν «Sweet Variation - Semolina Halva», ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο προς κατανάλωση, πλούσιο σε σελήνιο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το 3ο βραβείο μοιράστηκε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αυτήν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές ανέπτυξαν το «Magic Key», ένα dressing σαλάτας με βάση το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που η καινοτόμα συσκευασία του, στην οποία ενσωματώνονται διάφορα μπαχαρικά, επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει τη γεύση, που επιθυμεί. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε με το προϊόν «Green Mediterranean Deli Salad», μια προ-συσκευασμένη έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ελληνικά λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

http://www.dictyo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: