Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ανακατανομή πόρων στα προγράμματα

Τεράστια ανακατανομή πόρων και επιβράδυνση της υλοποίησης των αγροτικών προγραμμάτων επιφυλάσσει σε πρώτη φάση η αναθεώρηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με βάση τη μειωμένη εθνική συμμετοχή στο 5%.
Ενώ αρχικά στην Ελλάδα όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, διαπιστώνουμε τώρα ότι αυτό δεν σήμαινε και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, για να παραμείνουν τα ίδια χρήματα στην αγροτική ανάπτυξη. Αντιθέτως, τα συνολικά διαθέσιμα ποσά μειώνονται κατά 567 εκατ. ευρω, αφού η Ελλάδα παραδέχεται πλέον ότι δεν είναι σε θέση να τα βρει εγκαίρως για να χρηματοδοτήσει έναν τομέα της οικονομίας, ο οποίος μόνο πλούτο μπορεί να παράγει για το εθνικό ΑΕΠ.
Στο κείμενο που δημοσιεύει εν μέρει η Agrenda βλέπουμε την αποτυχία να δοθούν επαρκείς εθνικοί πόροι ώστε να βοηθήσει η κυβέρνηση την αγροτική ανάπτυξη. Γίνεται, έτσι μια προσπάθεια όπως-όπως προσαρμογής των μέτρων και των δράσεων, όπου δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες για επενδύσεις, με το επιχείρημα ότι οι αγρότες δεν μπορούν να επενδύσουν λόγω οικονομικής κρίσης.
Για παράδειγμα, μειώνονται τα κονδύλια για τα Σχέδια Βελτίωσης κατά περίπου 198 εκατ. ευρώ και για τη βιολογική γεωργία κατά 100 εκατ. ευρώ.
Από κει και πέρα, μένει να δούμε πόσο θα τραβήξει η διαδικασία της αναθεώρησης και η έγκριση από την Κομισιόν, για να μην καθυστερήσει κι άλλο η υλοποίηση των προγραμμάτων.
Χάνονται, τελικά, εθνικά κονδύλια 567 εκατ. ευρώ
Αιτίες και προβλήματα εφαρμογής που δικαιολογούν την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε διαβούλευση μέχρι τις 6 Μαρτίου με τους ενδιαφερόμενους φορείς των αγροτών τέθηκε το κείμενο της αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013. «Δεδομένου του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, η πρόθεση υλοποίησης επενδύσεων έχει περιοριστεί», παραδέχεται στο έγγραφο της αναθεώρησης που θα στείλει στην Κομισιόν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμπληρώνει: «Συνεπώς είναι θεμιτή η μείωση της Δημόσιας Δαπάνης στους Άξονες 1, 3 και 4 με χρήση των μέγιστων ποσοστών κοινοτικής συμμετοχής. Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις (πληρωμές, νομικές δεσμεύσεις, εντάξεις και προκηρύξεις) κάποιων μέτρων και δράσεων, γίνεται ανακατανομή πόρων.
Αντίθετα, στον Άξονα 2, δεδομένης της σημασίας του εν λόγω άξονα στη στρατηγική του Προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος και λόγω των μακροχρόνιων δεσμεύσεων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών ωφελειών, δεν είναι εφικτή η μείωση της Δημόσιας Δαπάνης. Για το λόγο αυτό τα ποσοστά κοινοτικής συμμετοχής παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, για την κάλυψη της πληθώρας των συμβατικών υποχρεώσεων του ΠΑΑ γίνεται ανακατανομή των πόρων σε Μέτρα και Δράσεις του εν λόγω Άξονα.
Παράλληλα, όσον αφορά την Τεχνική Βοήθεια, διατηρείται το ισχύον ποσοστό συγχρηματοδότησης.
Τέλος, λόγω έλλειψης εθνικών πόρων, θα μηδενιστεί η πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. ΕΕ (2010)1260/3.3.10 Απόφαση έγκρισης του ΠΑΑ, για τα Μέτρα 125 Α1, 321, 322, 323 ενώ θα παραμείνουν 206 εκατ. ευρώ για τα 211 και 212, δεδομένου ότι έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες». Τα δύο τελευταία μέτρα είναι η «εξισωτική αποζημίωση», ενώ τα Μέτρα 125 Α1, 321, 322 και 323 αφορούν δημόσια έργα.
Στην αρχή της επιχειρηματολογίας του υπέρ των περικοπών το υπουργείο αναφέρει τα εξής: «Με την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005 από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1312/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2011 επιχειρείται η ενίσχυση της συνέργιας μεταξύ του προγράμματος δανεισμού για την Ελλάδα και της ενίσχυσης της αγροτικής ανάπτυξης μέσω του ΕΓΤΑΑ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει πόρους της Ένωσης προκειμένου: α) Να τονωθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση, β) να διευκολυνθεί η διαχείριση της χρηματοδότησης από την Ένωση, γ) να υποστηριχθεί η επιτάχυνση των επενδύσεων και δ) να ενισχυθεί ο αντίκτυπος της χρηματοδότησης για την οικονομία.
Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, δύναται να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ, κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημοσίων δαπανών στις επιλέξιμες για το στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στιςυπόλοιπες περιοχές».

Το σκεπτικό της μείωσης των δαπανών
Αναμένεται να υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές
Η πρόταση τροποποίησης βασίζεται κυρίως στις ακόλουθες αρχές:
● Μείωση της Δημόσιας Δαπάνης ως αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής των μέτρων και δράσεων στους Άξονες 1, 3 και 4.
● Διατήρηση του ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής στον Άξονα 2 και στην Τεχνική Βοήθεια.
● Κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων του Προγράμματος (πληρωμές, νομικές δεσμεύσεις, εντάξεις και προκηρύξεις των Μέτρων και Δράσεων του ΠΑΑ.
● Μείωση προϋπολογισμού μέτρων και δράσεων, τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης η οποία είναι σε εξέλιξη. Τονίζεται ότι λόγω οικονομικής κρίσης και προβλημάτων ρευστότητας θα υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές αν και αρχικά υπήρξε μεγάλη προσέλευση σε ορισμένες προκηρύξεις.
● Επανασχεδιασμός προγραμματισμένων προκηρύξεων συγκεκριμένων Μέτρων και Δράσεων του ΠΑΑ, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.
● Κατάργηση ορισμένων Δράσεων του ΠΑΑ, οι οποίες από την αρχή της εφαρμογής του παρουσίαζαν προβλήματα στην υλοποίησή τους.
Έτσι, «η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης του Π.Α.Α. κατά 567 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου προκύπτει μείωση σε πληθώρα Μέτρων του ΠΑΑ και κατάργηση ελάχιστων Μέτρων και Δράσεων (125 Α3, 126 και 227.1)».
Επισημαίνεται από το υπουργείο ότι «η κοινοτική συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά στα Μέτρα 125 Α1, 211 και 212, καθώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμπληρωματικής εθνικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί για τα ανωτέρω μέτρα.
Επιπλέον, στο Μέτρο 114 (σύμβουλοι γεωπόνοι) η προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε δεν είχε το αναμενόμενο ενδιαφέρον και έτσι οι εναπομείναντες πόροι καλύπτουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις του». Εάν δει κάποιος τα στοιχεία των πινάκων, θα διαπιστώσει ότι για τους συμβούλους γεωπόνους χάνονται πάνω από 5 εκατ. ευρώ!
Μικρότερη δανειοδότηση από τράπεζες
Σώζεται το Leader με νέα προκήρυξη για τις νησιωτικές περιοχές
Όσον αφορά τα μέτρα και τις δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί (Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία και Μεταποίηση, Leader και ΟΠΑΑΧ), λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά χωρίς να αναφέρεται στα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, το υπουργείο αναφέρει ότι «οι προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν δέχθηκαν σημαντικό αριθμό αιτήσεων
αλλά μεγάλο ποσοστό αυτών δε θα προχωρήσουν σε υλοποίηση, καθώς λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος έχουν αποθαρρυνθεί οι εν δυνάμει επενδυτές». Επιπλέον, δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη δανειοδότηση έχει περιοριστεί σημαντικά η δανειοληπτική ικανότητά τους. Συνεπώς, οι προτεινόμενοι πόροι (σε όρους κοινοτικής συμμετοχής) στα κατωτέρω μέτρα και δράσεις έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης». Επισημαίνεται ότι «η σημαντική αύξηση στο Μέτρο 321 και οι περιορισμένες μειώσεις στα Μέτρα 322 και 323 οφείλονται στην υποκατάσταση της πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης από συγχρηματοδοτούμενους πόρους» και «η σημαντική αύξηση στο Μέτρο 413 οφείλεται στον προγραμματισμό νέας προκήρυξης για τις νησιωτικές περιοχές»
Καταργείται οριστικά ο αγροτικός εξηλεκτρισμός

«Για να εξοικονομηθούν πόροι για την κάλυψη των υφιστάμενων υποχρεώσεων του προγράμματος το οποίο έχει ενεργοποιηθεί κατά 94%, έχει ενταχθεί το 74% της Δ.Δ., με νομικές δεσμεύσεις 49,6% και έχει πληρωθεί το 35% αυτής, με την απορρόφηση να ανέρχεται σε 43,5%, πρέπει να καταργηθούν μέτρα και δράσεις, τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί και δεν έχουν δημιουργήσει ανειλημμένες υποχρεώσεις και των οποίων η κατάργηση δεν ανατρέπει τους στόχους του ΠΑΑ», υποστηρίζει το υπουργείο και αναλύει τα καταργούμενα προγράμματα:
Δράση 227.1 «Έργα Δασικής Αναψυχής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις»
Η εν λόγω Δράση θα καταργηθεί λόγω της μείωσης της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος και της μη ύπαρξης νομικών δεσμεύσεων στη Δράση αυτή.

Δράση 125 Α3 «Αγροτικός εξηλεκτρισμός»
Δικαιούχοι της εν λόγω Δράσης είναι οι περιφερειακές υπηρεσίες της Χώρας. Ωστόσο, μετά την ψήφιση του Ν. 3852/2010«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», προέκυψε σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της Δράσης λόγω των αλλαγών με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την αναδιάρθρωση των Περιφερειών σε ότι αφορά στη στελέχωση και στις αρμοδιότητές τους. Επιπλέον, τα χρονικά περιθώρια του προγράμματος δεν επαρκούν για την υλοποίηση της Δράσης αυτής (προκήρυξη, αξιολόγηση, ένταξη κ.λπ.).
Μέτρο 126 «Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού, που ζημιώθηκε από φυσικές καταστροφές και εισαγωγή των κατάλληλων Δράσεων πρόληψης»
Το Μέτρο αυτό αποσκοπούσε στην αποκατάσταση ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που είχαν προκληθεί από φυσικές καταστροφές από τις οποίες δεν είχε παρέλθει περίοδος τριών ετών. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε ανάγκη κάλυψης τέτοιου είδους δαπανών, κρίνεται σκόπιμο το Μέτρο να καταργηθεί προκειμένου να εξοικονομηθούν πιστώσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στις υφιστάμενες υποχρεώσεις του ΠΑΑ σε άλλα Μέτρα.

Βρείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
Γραπτή διαδικασία για τη 10η αναθεώρηση του ΠΑΑ 2007-2013.doc
10η Αναθεώρηση Αλέξανδρου Μπαλτατζή.doc
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: