Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ναι στην ομελέτα η βιομηχανία τροφίμων αλλά χωρίς αυγό

Η έλλειψη αυγών, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και η απαγόρευση των κλωβών οδηγούν τη βιομηχανία τροφίμων στην εύρεση υποκατάστατου
Στο συστατικό που θα υποκαταστήσει το αυγό τόσο στην αρτοποιία, όσο και στη ζαχαροπλαστική, επενδύει ο παγκόσμιος ηγέτης της παραγωγής συστατικών τροφίμων, η Tate & Lyle.
Ομελέτα χωρίς.. αυγά θέλει να φτιάξει η βιομηχανία τροφίμων, ελέω έλλειψης και αυξημένων τιμών.Ομελέτα χωρίς.. αυγά θέλει να φτιάξει η βιομηχανία τροφίμων, ελέω έλλειψης και αυξημένων τιμών.
Αφενός η γενικευμένη έλλειψη αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου η κατακόρυφη άνοδος της ζήτησης οδήγησαν τον βρετανικό κολοσσό σε νέες επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου συστατικού που θα υποκαταστήσει το αυγό.
Εν μέσω μάλιστα αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα και περιορισμού της προσφοράς, η ανάγκη ήταν πλέον επιτακτική.
Η έλλειψη σε αυγά σε ευρωπαϊκό επίπεδο φέτος, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των κλωβών ωοπαραγωγικών ορνίθων που έθεσε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παράλληλα με την αύξηση της τιμής έως και 75% ασκούν μεγάλες και έντονες πιέσεις στη βιομηχανία τροφίμων.
Κατά συνέπεια, η ζήτηση για υποκατάστατα αυγού είναι αρκετά ώριμη αυτή την εποχή, όπως είπε ο Αλεξάντερ Φράνζεν του βρετανικού κολοσσού Tate & Lyle στο bakery and snacks, με πολλές εταιρείες τροφίμων να επενδύουν σε αυτά τα συστατικά.
«Υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για την υποκατάσταση και αντικατάσταση αυγού ειδικότερα στον κλάδο της αρτοποιίας εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης».
Ο σταθεροποιητής της εταιρείας συστατικών μπορεί να αντικαταστήσει ως και 100% το αυγό σε τελικά προϊόντα, ισχυρίστηκε.
Την ίδια ώρα, μια άλλη εταιρεία παραγωγής συστατικών, η αμερικανική Penford Food Ingredients έριξε στην αγορά ένα συστατικό με βάση το άμυλο.
Εκμεταλλευόμενη το πρόσφορο έδαφος για υποκατάστατα αυγού, επένδυσε σε έναν σταθεροποιητή που μπορεί να εισαχθεί σε προϊόν –είτε στέρεο είτε υγρό-και να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, κέικ, μπισκότα κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Penford, Τζον Ράνταλ, είναι κατάλληλο για κατασκευαστές που χρειάζονται ένα οικονομικό υποκατάστατο. Επίσης, είναι κατάλληλο για αλλεργικούς, αφού δεν περιέχει γλουτένη».

Της Έλενας Ταγκαλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: