Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Τμήμα: Ποιοτικού & Φυτoυγειονομικού Ελέγχου

Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο Βόλος 38001

Πληροφορίες: Γ.Γίτσης, Μ.Ναθαναϊλίδου, Μ.Δημητριάδου

Τηλέφωνο: 2421352497/493

Βόλος 31-8-2012

Αριθμ. Πρωτ.: 15158

ΠΡΟΣ: Π.Δ.

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Π.Ε) ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

1. Στόχοι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας και Σποράδων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Μαγνησίας ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας, ωρίμανσης και ανοίγματος των πρώτων καρυδιών.

2. Διαπιστώσεις

2.1 Βρισκόμαστε στην έναρξη δραστηριότητας της 3ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι.

2.2 Οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες αυτή την περίοδο είναι αυξανόμενη.

2.3 Οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν σε περιοχές του Νομού δεν έδειξαν σημαντικούς πληθυσμούς πράσινου σκουληκιού διότι το έντομο βρίσκεται στην αρχή της 3ης γενιάς (ακμαία) και ενδεχομένως έχει αρχίσει η ωοτοκία .

2.4 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρπόδεσης και ανοίγματος των πρώτων καρυδιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα βοήθησαν στην ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών και συνετέλεσαν στην ισόρροπη ανάπτυξη των καρποφόρων οργάνων των φυτών.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Γενικά η 3η γενιά του πράσινου σκουληκιού δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η 2η γενιά του Αυγούστου. Ελάχιστες φορές προκαλεί σοβαρές ζημιές στις βαμβακοφυτείες διότι οι προνύμφες προτιμούν τα τρυφερά καρποφόρα όργανα της κορυφής και σπάνια προσβάλουν τα χαμηλότερα και πιο αποδοτικά. Ωστόσο οι παραγωγοί και ιδιαίτερα όσοι έχουν όψιμες φυτείες ή έχουν κάνει πολλούς ψεκασμούς για τη 2η γενιά με συνέπεια την εξόντωση των ωφέλιμων εντόμων, πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να παρακολουθούν κάθε 2 – 3 ημέρες τα βαμβακοχώραφα, προκειμένου να διαπιστώνουν τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων και να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί φτάσουν στα όρια επέμβασης.

Πράσινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε μόνο όταν διαπιστωθούν 4 ζωντανές νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά κατά μέσο όρο ή 1 ζωντανή νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο.

3.2 Το ρόδινο σκουλήκι αποτελεί σημαντικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας με δυσδιάκριτα συμπτώματα στην αρχή της προσβολής για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα νεαρά καρύδια.

Ρόδινο σκουλήκι: : Επεμβαίνουμε μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5-8% στα 100 καρύδια.

Αποφύλλωση: Η αποφύλλωση είναι μια σημαντική επέμβαση προκειμένου να επιταχυνθεί η ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Επίσης, με την αποφύλλωση επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες.

Τα αποφυλλωτικά θα πρέπει να ψεκάζονται όταν έχουν ανοίξει τουλάχιστον το 50% των καρυδιών. Μια πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βάμβακος και πολλές φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίησή τους. Επίσης, για να είναι αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά θα πρέπει να επικρατούν καλές ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας (> 15-18ο C) για 4-5 ημέρες μετά την εφαρμογή του αποφυλλωτικού και να επικρατεί ηλιοφάνεια.

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα (Φ.Π)

Όπου χρειαστούν επεμβάσεις οι παραγωγοί πρέπει να επιλέγουν μόνο εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Στην περίπτωση που προηγήθηκε και άλλη επέμβαση, το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι διαφορετικής χημικής ομάδας και να έχει διαφορετικό τρόπο δράσης στον οργανισμό του εντόμου για την μη ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1) Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με Φ.Π στις βαμβακοφυτείες/αγροτεμάχια, χωρίς σχολαστικό έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων αλλά και της εκτίμησης πιθανής ωφέλειας σε σχέση με το κόστος του ψεκασμού, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν εις βάρος της οικονομικότητας της καλλιέργειας , του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

2) Όταν χρειαστεί να γίνουν χημικές επεμβάσεις, αυτές να γίνονται μετά τη δύση του ήλιου κα κατά τις νυχτερινές ώρες, διότι οι πεταλούδες του πράσινου σκουληκιού δραστηριοποιούνται κατά τη νύχτα αλλά και για την προστασία των μελισσών.

3) Οι βαμβακοπαραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

4) Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς, που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

5) Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας στα τηλ. 2421352497 & 52493 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλέφωνο

24210 66525.

ΠΡΟΣΟΧΗ

► Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

► Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναγράφονται στην Ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (http:/www.minagric.gr).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δρ Νικόλαος Λιάνος

Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: