Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Σειρά νέων επιδοτήσεων και δανείων μέσω ΕΣΠΑ προανήγγειλαν Σαμαράς -Χατζηδάκης


Μια σειρά μέτρων που στόχο θα έχουν να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και να ανασχεθούν η ύφεση και η ανεργία παρουσίασε την Τετάρτη, 9 Ιανουρίου, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκαν οι στόχοι της Κυβέρνησης οι οποίοι θα στηριχθούν σε τρεις άξονες: ρευστότητα, προώθηση δημοσίων επενδύσεων και διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας ο Υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε μεγάλες ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα όπως οι Hewlett-Packard, Unilever, Philip Morris και Cosco.
Ο υπουργός έκανε απολογισμό των 20 δράσεων που ολοκληρώθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2012 και παρουσίασε τους 3 άξονες δράσης για το 2013. Προανήγγειλε νέα προγράμματα επιδοτήσεων, εγγυοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων για το 2013. Στις 14/1 προκηρύσσεται το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, προϋπολογισμού 4,56 εκατ. ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί και το ICT4Growth ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Ξεκινά από το ΥΠΑΝ εντός του Ιανουαρίου πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ (τελικό επιτόκιο 4,5%). Επιχειρείται να απλοποιηθεί το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για να πέσουν στην αγορά επιπλέον 450 εκατ. ευρώ. Θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του νέου ταμείου «Ενάλιο». Επιχειρείται η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμμετοχή του Δημοσίου, αναπτυξιακών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ ο υπουργός σημείωσε ότι στον προγραμματισμό για το 2013 «στόχος είναι το πέρασμα από τη βαθιά ύφεση στην ανάκαμψη. Με δράσεις που θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας και θα πείσουν πως η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά δε δικαιούμαστε να αποτύχουμε».
Και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την προσπάθεια, κινούμαστε σε τρεις βασικούς άξονες: τις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, τα δημόσια έργα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Πρώτος άξονας, λοιπόν, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, στο βαθμό που αναλογεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
Το «βαρύ πυροβολικό», βέβαια, είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά μας, ωστόσο, αναπτύσσουμε τις εξής παράλληλες δράσεις:

Πρώτον: Εντός του 2013, υλοποιείται η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκ. ευρώ από τα 1,44 δις ευρώ που προβλέπονται, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση στο 1 δις ευρώ για την περίοδο αυτή.
Επίσης, από τον Απρίλιο, βάσει όσων έχει πει η ΕΤΕπ, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, μέσω των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους.
Οι πιστώσεις θα είναι ανακυκλούμενες και το συνολικό ύψος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Δεύτερον, σχετικά με το ΕΣΠΑ:

  • Ο στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3 δις 890 εκ. ευρώ, που είναι μεγαλύτερος και ακόμη πιο φιλόδοξος από τον περσινό.
  • Προκηρύσσεται από τις 14 Ιανουαρίου και υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.
  • Μέσω της δράσης του «ICT4growth«, που επίσης θα προκηρυχθεί άμεσα, προβλέπεται η ενίσχυση των ΜμΕ με κονδύλια ύψους 130 εκ. ευρώ.
  • Προχωρούμε εντός των ημερών, με ένα 2ο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.
  • Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών και της μείωσης του κόστους των απαλλοτριώσεων
  • Είμαστε σε συνεχή διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.
  • Υποστηρίζουμε με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το “Εlenxis”, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα “e-procurement” και “e-prescription”.
  • Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, για να αποφύγουμε την ενδεχόμενη μείωση των πόρων κατά 40% περίπου. Ήδη από τα μόλις 11,2 δις ευρώ που προβλέπονταν, έχουμε διασφαλίσει 14 δις ευρώ περίπου. Και συνεχίζουμε ,μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, για να εξασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό.
  • Προετοιμάζουμε ,στο τέλος της χρονιάς, το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ.

Τρίτον, σχετικά με το ΕΤΕΑΝ, «ξεπαρκάρονται» κονδύλια και απλοποιούνται οι διαδικασίες:

  • Ξεκινά, εντός του τρέχοντος μηνός, το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ. Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι 50%.
  • Απλοποιούμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ” Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκ. ευρώ επιπλέον. Το συγκεκριμένο Ταμείο ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης ήδη διαμορφώνει την πρόταση που καταθέσει για νέους και ευέλικτους όρους.
  • Η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά τον αλιευτικό στόλο, τις υδατοκαλλιέργειες, τις επιχειρήσεις των αλιευτικών προϊόντων αλλά και νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέταρτον: Χρησιμοποιούμε τον Επενδυτικό Νόμο για την ενίσχυση της ρευστότητας, με πληρωμές ύψους 620 εκ. ευρώ για το 2013 -έναντι 510 εκ. ευρώ το 2012. Από αυτά, τα 250 εκ ευρώ εκτιμάται πως δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
Πέμπτον: επιχειρούμε τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου , που θα μπορούσε και αυτό να συντελέσει, ως ένα βαθμό, στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας. Αλλά και να προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε ζωτικής σημασίας κλάδους όπως οι υποδομές, η τεχνολογία, οι ΜμΕ και η ενέργεια. Θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς και από ιδιώτες επενδυτές. Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: