«Ανοσία» στα χρησιμο- ποιούμενα μαζικώς φυτοφάρμακα φαίνεται να έχει αναπτύξει το πράσινο σκουλήκι, με δεδομένο τις εκτεταμένες καταστροφές στις βαμβακοκαλλιέργειες της Λάρισας, της Πέλλας (Γιαννιτσά) και της Κομοτηνής, με εκτιμώμενη μείωση αποδόσεων των καλλιεργειών κατά 30%-80%, αναλόγως περιοχής, που έχει προκαλέσει.
Κρούσματα σημειώνονται και στο Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται η «μετανάστευση» του πολυφάγου εντόμου και σε άλλες περιοχές ή καλλιέργειες (π.χ. κηπευτικά). Στις πληγείσες περιοχές, οι παραγωγοί έχουν κάνει ακόμη και 4-5 ψεκασμούς των καλλιεργειών τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το σκουλήκι έχει αναπτύξει «ανοσία» στα χρησιμοποιούμενα μαζικώς φυτοφάρμακα. Να σημειωθεί ότι δύο δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν τη φετινή παραγωγή δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επισήμως για βαμβακοκαλλιέργειες.
«Όταν χρησιμοποιείται διαρκώς η ίδια δραστική ουσία για την αντιμετώπιση ενός εντόμου, τα άτομα που επιζούν γίνονται ανθεκτικότερα, καθώς αναπτύσσουν βιολογικούς μηχανισμούς που μπλοκάρουν τη δράση των φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο εντομολόγος Ζώης Ζαρταλούδης, του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Αντιμετώπιση από το Μάιο, με φερομονικές παγίδες
Κατά τον ίδιο, η αντιμετώπιση του εντόμου, ο πληθυσμός του οποίου βρίσκεται φέτος σε έξαρση στην Ελλάδα, πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίτερα -ήδη από το Μάιο ή τον Ιούνιο- καθώς η τρίτη γενιά του, που εμφανίζεται συνήθως από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου μέχρι το δεύτερο του Αυγούστου, είναι πολύ ανθεκτική και η πιο επικίνδυνη. Πρόκειται για ένα έντομο έντονα μεταναστευτικό, που φτάνει στην Ελλάδα ακόμη και από άλλες χώρες, όταν η άνοιξη είναι βροχερή, όπως η φετινή, το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα στην πρώτη γενιά του και όταν τα φυτά του βαμβακιού είναι μικρά, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού.
«Με στρατηγική αντιμετώπιση των φυτοφαρμάκων (δηλαδή, να μη χρησιμοποιούμε πάντα τις ίδιες δραστικές ουσίες), με στενή παρακολούθηση από τους παραγωγούς, από όταν τα φυτά είναι πολύ μικρά, αλλά και με την ανάπτυξη συμβουλευτικής από το κράτος για καλλιέργειες εθνικής σημασίας, όπως το βαμβάκι, δεν θα αντιμετωπίζαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα», σημειώνει.
Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί θα μπορούσαν από το Μάιο - Ιούνιο να χρησιμοποιήσουν τις λεγόμενες «φερομονικές παγίδες», που συλλαμβάνουν τις αρσενικές πεταλούδες του είδους και καταγράφουν τις πτήσεις τους, δίνοντας στον καλλιεργητή τη δυνατότητα να προσδιορίσει την περίοδο της ωοτοκίας και να «χτυπήσει» το έντομο όταν είναι ευάλωτο.
Διαθέσιμες δραστικές ουσίες
Τι μπορεί να γίνει, όμως, τώρα που το πρόβλημα έχει προχωρήσει και το έντομο βρίσκεται ήδη στην τρίτη γενιά; Σύμφωνα με τον κ. Ζαρταλούδη, δύο δραστικές ουσίες (σ.σ. δεν πρόκειται για επωνυμίες εμπορικών σκευασμάτων), που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν καλά αποτελέσματα στο παρόν στάδιο εξέλιξης του εντόμου είναι οι spinosad και metaflumizone. Ωστόσο, αμφότερες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επισήμως για το βαμβάκι, αν και η πρώτη είναι βιολογική και η δεύτερη χρησιμοποιείται ήδη για τις πιπεριές.
Τρίτη εναλλακτική, για όσα έντομα δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ανθεκτικότητα στις πυρεριθρίνες, θα ήταν η δραστική ουσία Lambda-cyhalothrin, σε δοσολογία 20-25 cc/στρέμμα.
Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής της ζημιάς
Τη διαδικασία να δοθούν αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι που πλήττει σε μεγάλη έκταση το νομό Λάρισας ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης 10 Αυγούστου η νομαρχία της περιοχής.
Μετά από επικοινωνία του νομάρχη, Λουκά Κατσαρού με τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ Χρ. Χατζηαντωνίου, συμφωνήθηκε η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.
Παράλληλα, η Νομαρχία Λάρισας έθεσε θέμα εξασφάλισης και της συνδεδεμένης ενίσχυσης που οι βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν λόγω μειωμένης παραγωγής.
Πιο αναλυτικά, όπως συμφωνήθηκε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις – βάσει του Κανονισμού - θα πρέπει να δοθούν μέσω των ΠΣΕΑ.
Κατόπιν αυτού, από την Τετάρτη 11 του μήνα, εξειδικευμένο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας επισκέπτεται πληγείσες βαμβακοφυτείες προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών και να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.
Το πρακτικό που θα συνταχτεί, θα σταλεί στον ΕΛΓΑ και στο ΕΘΙΑΓΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης φακέλου ΠΣΕΑ, μιας και η ζημιά υπερβαίνει το 30%, όπως απαιτεί ο Κανονισμός.
Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των παραγωγών και για να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ζημιάς έτσι ώστε να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται οι παραγωγοί που θα πιάσουν το όριο των 209 κιλών ανά στρέμμα, κάτι που είναι δύσκολο να πετύχουν οι παραγωγοί εξαιτίας της ασθένειας που έπληξε το βαμβάκι.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Λουκάς Κατσαρός τόνισε: «Παρακολουθούμε εδώ και μέρες το θέμα, και έχουμε ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς. Αν λάβουμε δε υπόψη τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες της χώρας και την καθυστέρηση στις πληρωμές της νιτρορύπανσης και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τότε εύκολα κατανοεί ο καθένας πόσο δυσχερής είναι πλέον η θέση του αγρότη. Το υπουργείο οφείλει άμεσα να σκύψει στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει συνεργαζόμενο με όλους τους φορείς του Νομού Λάρισας.
Οδηγίες από το υπουργείο
Το πράσινο φώς ήρθε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία με ανακοίνωσή της την Τρίτη 10 Αυγούστου, έδωσε οδηγίες για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, του ΕΘΙΑΓΕ και των νομαρχιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε από την προσβολή των καλλιεργειών του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ήδη η διοίκηση του ΕΛΓΑ έδωσε τις σχετικές εντολές στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του Οργανισμού να γίνουν ταχύτατα οι επιβαλλόμενες εκτεταμένες επισημάνσεις, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος του προβλήματος. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί και οι νομαρχίες της χώρας να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΕΘΙΑΓΕ, με στόχο να εντοπιστούν τα αίτια για τα οποία δεν αποδίδουν τα φυτοπροστατευτικά μέσα και οι φαρμακολογικές μέθοδοι καταπολέμησης του συγκεκριμένου εντόμου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ θα αξιοποιήσουν κάθε αναγκαίο μέσο κάλυψης της απώλειας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.
ΕΟΑΣΝΛ: Κίνδυνος για την παραγωγή και τη συνδεδεμένη ενίσχυση
Το πράσινο σκουλήκι που πλήττει την βαμβακοπαραγωγή έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στους παραγωγούς και δεν αντιμετωπίζεται από τα φάρμακα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας.
Σε μια περίοδο που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν εξευτελιστικές, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, το πράσινο σκουλήκι έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή για τους βαμβακοπαραγωγούς αφού από την μια ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής από τα φάρμακα που όλοι οι αγρότες έχουν ψεκάσει ως τώρα χωρίς αποτέλεσμα αλλά και από την μείωση της παραγωγής που θα έχουν.
Υπάρχει σαφής κίνδυνος να χαθεί εκτός μεγάλου μέρους της παραγωγής και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι αφού χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να μην εξασφαλίσουν 200 κιλά το στρέμμα που είναι το κατώτερο πλαφόν να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι.
Συνδεδεμένη ενίσχυση που ούτως ή άλλως θα είναι σαφέστατα μικρότερη σε σχέση με πέρυσι αφού η βαμβακοκαλλιέργεια έχει ξεπεράσει το πλαφόν των 2.500.000 στρεμμάτων φέτος. Η αντιλαϊκή ΚΑΠ της Ε.Ε για μια ακόμη φορά χτυπάει την τσέπη των παραγωγών.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εισόδημα που δεν θα καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής.
Η Ομοσπονδία μας από την Δευτέρα έχει επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ με θέμα την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί στην παραγωγή από το πράσινο σκουλήκι. Η απάντηση ήταν ότι δεν καλύπτεται η ζημιά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αλλάξει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις όλα τα ζημιογόνα αίτια όπως είναι και το πράσινο σκουλήκι φέτος, εξάλλου αυτή ήταν και η προεκλογική της δέσμευση που όμως με το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ που κατέθεσε την «έκανε γαργάρα». Να υπάρχει κρατική στήριξη στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Αντιπαλεύουμε το «έκτρωμα» που δημιουργεί με το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, διαλύοντας τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε, στέλνοντας μας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και αναγκάζοντας μας να πληρώνουμε πολύ παραπάνω ασφάλιστρα χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις ζημιές.
Να αποζημιωθεί ακόμη και κατ’ εξαίρεση η παραγωγή του βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ, σε καμιά περίπτωση να μην δοθούν τα ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ, και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να αναπληρώσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και βεβαίως να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε κάθε βαμβακοπαραγωγό που ενδεχομένως να μην «πιάσει» το πλαφόν στα κιλά εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού.
Καλούμε τους συνάδελφους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ξέρουμε πως με τους αγώνες μας κερδίσαμε ότι έχουμε κερδίσει ως σήμερα και σε κάθε περίπτωση με τους αγώνες μας στον δρόμο θα κριθεί το δίκιο των αιτημάτων μας σε σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων που αδειάζει τις τσέπες μας και μας διώχνει από τις καλλιέργειες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου