Πάνω από το όριο - πλαφόν των 500 που έχει τεθεί για το 2014 και, συγκεκριμένα, κοντά στα 600 κυμαίνονται μέχρι στιγμής o αριθμός των "αγροτικών MW" που περιμένουν την έγκριση από τη ΔΕΗ. Από τις συνολικά 17.327 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμή -συνολικής ισχύος 2.877 MW- οι 6.000 προέρχονται από επαγγελματίες αγρότες.
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου η κα Μπιρμπίλη και κατά την οποία προχώρησε σε καταγραφή και απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών και της πορείας των ΑΠΕ στη χώρα αναπτύσσονται παράλληλα, και τους στόχους για τη δεκαετία μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, λοιπόν, και αφού αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια. αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το πόσες και ποιες από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ θα πάρουν το «πράσινο» φως. Η κα Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητα θα έχουν οι αγρότες –όπως έχει δεσμευτεί, άλλωστε, η κυβέρνηση- και ότι οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας.
Πάντως, η υπουργός επανέλαβε ότι τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Τουλάχιστον 500 MW από φωτοβολταϊκά το 2011
Η κα Μπιρμπίλη εκτιμά ότι περίπου 500 MW εγκατεστημένης ισχύος από «πράσινη» ενέργεια - 300 ΜW από αιολικά και 200 ΜW από φωτοβολταϊκά - θα μπουν στο σύστημα το 2011 αριθμός υπερτριπλάσιος από τα 140 MW που υπάρχουν σήμερα.
H υπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο μεν, εφικτό δε το στόχο της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 40% μέχρι το 2020 (13% είναι σήμερα). Μάλιστα, εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί θα υπάρξουν επενδύσεις 16,4 δις ευρώ και θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας στο διάστημα αυτό στον κλάδο της «πράσινης» ενέργειας.
Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν:
-Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ.
-ΝΑ Αιγαίο (Καβάλα-Λήμνο-Λέσβο-Χίο-Εύβοια)
-Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Ήδη για τη διασύνδεση της Κρήτης θα εξετασθεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ πρόταση ιδιωτικού ομίλου για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο. Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ή αυτή να είναι οριακή. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 - 2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
«Υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας στο εγχείρημα των ΑΠΕ και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια της επόμενη δεκαετίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο που διαδραμάτισαν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας ο νέος νόμος 3851 αλλά και η ΡΑΕ η οποία μέσα σε λίγους μήνες αδειοδότησε 3.400 MW ΑΠΕ (το 1/3 των αδειοδοτημένων έργων της προηγούμενης 15ετίας).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, οι περισσότερες νέες εγκαταστάσεις αφορούν φωτοβολταϊκά, όπου πλέον έχουν ξεπεραστεί τα 140 ΜW από 53 ΜW στο τέλος του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου