57η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΚΡΙΖΟΥΣ.....
Η 57η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς γίνεται σε μία χρονιά στην οποία τόσο τα θέματα του Περιβάλλοντος όσο και τα θέματα της καθημερινότητας είναι συνεχώς στο προσκήνιο. Ίσως όλα όσα γίνονται να αποτελούν ένα «ηχηρό» μήνυμα προς την Παγκόσμια Κοινότητα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην όχι και τόσο ευαισθητοποιημένη στάση των κέντρων αποφάσεων απέναντι στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του σεβασμού στο Περιβάλλον. Αυτό, είναι άμεσα συνυφασμένο και με την «κακή» καθημερινότητα, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδος ποιότητας ζωής.
Το 2011, είναι αφιερωμένο παγκοσμίως στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, όπως το ανακήρυξε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Γνωρίζετε ότι...
• Η επιβίωση 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τα δάση;
• Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σ’ αυτά;
• Φιλοξενούν το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας του πλανήτη;
• Σε αυτά συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά;
• Καλύπτουν το 31% της συνολικής έκτασης της Γης;
• 30% των δασών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυλείας και προϊόντων;
• Πάνω από το 40% του οξυγόνου στον κόσμο, παράγεται από τροπικά δάση;
• Περισσότερο από το ένα τέταρτο των σύγχρονων φαρμάκων, αξίας περίπου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προέρχονται από τροπικά φυτά δασών;
Στο «θεματικό» Εκθεσιακό τμήμα της 57ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα της Προστασίας των Δασών. Οι ελληνικές σπάνιες ορχιδέες, το λιμναίο δασικό οικοσύστημα και τα αρωματικά φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας, είναι κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν από τους Εκθέτες. Η συμμετοχή του Ομίλου Φίλων του Δάσους , του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του ΣΠΑΠ , με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, θα πλαισιώσουν τις δράσεις που έχουν επιμεληθεί οι συντελεστές της Έκθεσης (ξενάγηση, παιχνίδια περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος από το ΚΕΑΝ, παρουσιάσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το ΠΕΛΙΤΙ) ενώ η 11η Μαΐου 2011 είναι «αφιερωμένη» μέρα στο Δάσος, με εκδηλώσεις όλων των παραπάνω φορέων και υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Δασών.
Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο πως τα μικρά παιδιά θα συμμετάσχουν στη δημιουργική απασχόληση της κηπουρικής. Η επαφή με το χώμα, το Πράσινο, το άρωμα, επένδυση για ένα καλύτερο αύριο. Αλλά και για τους μεγαλύτερους υπάρχουν «νέα» ενδιαφέροντα καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που «ψάχνονται» να κάνουν στην ελληνική επαρχία , στο κτήμα τους, μία νέα καλλιέργεια: αρωματικά φυτά, μύρτιλο, ιπποφαές, ροδιά, ακόμα και ...σαλιγκάρια! Οι Γεωπόνοι της Ανθοκομικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, έχουν πολλές χρήσιμε κι εφαρμόσιμες προτάσεις. Τέλος, σημαντική δραστηριότητα είναι η «αφιερωμένη» μέρα στην κηπουρική ως εργασιοθεραπεία για τις ευάλωτες ομάδες, που θα γίνει την 5η Μαϊου, με ξεναγήσεις, μαθήματα για φυτεύσεις, κατασκευή bonsai, φυτά σε γυάλες κλπ.
Πάνω από 2000 είδη φυτών στις καλύτερες τιμές, κυρίως ελληνικής παραγωγής, δίνουν πολλές επιλογές για ολάνθιστα μπαλκόνια , αρωματικές γωνιές και «ασπίδα» για το καυσαέριο....Επίσης, οι συμμετοχές της Πρεσβείας της Ινδονησίας και της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταϊβάν) στην Αθήνα, δίνουν διεθνή χαρακτήρα για άλλη μία χρονιά στην Ανθοκομική.
Κι επειδή το Πράσινο και ο Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες , σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων (χορευτικά, θεατρικά, χορωδίες , παρέλαση παλαιών αυτοκινήτων, «Χορός των Λουλουδιών» στη Γιορτή της Μητέρας και πολλά ακόμη) σε σχεδόν καθημερινή βάση, συνθέτουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Ανθοκομικής, η οποία δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη σε διάρκεια εκδήλωση στην Ελλάδα σε συνδυασμό και με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων!
"Η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιας, ο ιστορικότερος θεσμός της Ελληνικής Ανθοκομίας, θα γίνει και φέτος στο Άλσος "Δημήτηρης Ζωμόπουλος" (Πλατεία Πλατάνου, Τέρμα ΗΣΑΠ), από 27 Απριλίου έως 15 Μαϊου, με πολλά νέα φυτά, θεματικούς κήπους και εκπαιδευτικό κέντρο για μικρούς και μεγάλους ....επίδοξους κηπουρούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες"
info:http://www.kifissia.gr/main/content/anthokomiki/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου