Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το χωριό που καλλιεργεί εικονικά τιμολόγια

Εκατομμύρια ευρώ εξασφάλιζαν οικογένειες στο Άρμα Θηβών

Από τότε που κάποιοι κάτοικοι του χωριού Άρμα στη Βοιωτία ανακάλυψαν ότι η πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια ήταν τα πλαστά τιμολόγια, έπαψαν να περνούν τις ημέρες τους στα χωράφια και έστησαν μια βιομηχανία θράσους που άφησε άφωνους ακόμα και τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περίπου 80 οικογένειες του χωριού ήταν δεμένες στο άρμα της απάτης, εξασφαλίζοντας εκατομμύρια ευρώ με τη μέθοδο της επιστροφής ΦΠΑ από αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων.

Από τα θερμοκήπια της περιοχής αναδύεται οσμή πρωτοφανούς σκανδάλου, που σε μικρό χρονικό διάστημα μετέτρεψε φτωχούς αγρότες σε εκατομμυριούχους και προκάλεσε άνευ προηγουμένου αιμορραγία στα κρατικά ταμεία καθώς ο ΦΠΑ καταβλήθηκε στους επιτήδειους χωρίς κανέναν λόγο.

Όπως δημοσιεύει η «Realnews», τα μεγάλα ποσά που κατέληγαν ως επιστροφές ΦΠΑ από τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας κίνησαν τις υποψίες των ελεγκτικών μηχανισμών και το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες έφοδο στο χωριό Άρμα, ήρθε αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν ποτέ τον αγροτικό κόσμο.

Εικονικά τιμολόγια που ξεπερνούν σε αξία τα 80 εκατ. Ευρώ και αντιστοιχούσαν σε επιστροφή ΦΠΑ περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ είχαν αντικαταστήσει τις αγροτικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περίπου 1.000 κάτοικοι του χωριού, και είχαν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη τάξη νεόπλουτων αγροτών.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, που επί χρόνια λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, είχαν επιστρατευτεί πλαστές σφραγίδες, αχυράνθρωποι και αγρότες «μαϊμού» που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς να έχουν καν χωράφια στην ιδιοκτησία τους, όπως προέκυψε από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το «μπλόκο» στο μεγάλο φαγοπότι ξεκίνησε με ελέγχους του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή ο οποίος εντόπισε τη μεγάλη κομπίνα κι έδωσε εντολή για έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που πήραν τη σκυτάλη των ελέγχων δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έφτασαν στο Άρμα Θηβών, καθώς ερευνώντας όλα τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι το μισό χωριό συμμετείχε στο «πάρτι», βάζοντας στην τσέπη ιλιγγιώδη ποσά.

Στο σκάνδαλό εμπλέκονται συνολικά τουλάχιστον 80 φυσικά πρόσωπα, όλοι κάτοικοι του χωριού, για τους οποίους το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη σε δέσμευση των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες.
το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι ελεγκτές «σκόνταψαν» σε υπεράνω πάσης υποψίας αγρότισσα, που είχε στην κατοχή της περίπου 100 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ.

Η γυναίκα που φαινόταν να καλλιεργεί κρεμμύδια και πατάτες στα χωράφια της στο χωριό, δεν ήταν παρά ο αχυράνθρωπος που χρησιμοποιούσαν οι αετονύχηδες για την είσπραξη των χρημάτων. Εκδόθηκαν δηλαδή τιμολόγια στο όνομα της τα οποία το ΣΔΟΕ θεωρεί εικονικά, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι ανύπαρκτοι έμποροι αγόρασαν τη σοδειά της.

Παράλληλα εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιτήδειων που είχαν ιδρύσει επιχειρήσεις «φαντάσματα» για μια ημέρα, μόνο και μόνο για να θεωρήσουν τιμολόγια και μα βάση αυτά να εκδίδουν στη συνέχεια τα πλαστά. Τα στοιχεία για τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες σχηματίζουν μικρά βουνά στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεχίζει τους ελέγχους με εντατικούς ρυθμούς σε ολόκληρη την περιοχή.

Συνεχώς οι ελεγκτές ανακαλύπτουν αγρότες που πλούτισαν εξαπατώντας το Κράτος, χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο χωράφι, σε βάρος όλων των αγροτών που δουλεύουν σκληρά, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής πρωτογενούς οικονομίας.

Η αξία των εικονικών τιμολογίων εκτιμάται πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη των 80 εκατ. Ευρώ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος αφού στο κόλπο ήταν πολλά ακόμη χωριά της περιοχής Βοιωτίας.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/220548/to-horio-pou-kalliergei-eikonika-timologia-/

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Την πρώτη απόφαση για τη σύσταση του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρώτη απόφαση για συγχωνεύσεις Οργανισμών πήρε ομόφωνα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνοντας την εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για τη σύσταση του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ως γνωστόν στο νέο Οργανισμό συγχωνεύονται οι τέσσερις εποπτευόμενοι Οργανισμοί : ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ .

Για την άμεση σύσταση του Οργανισμού, ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσίασε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα υπογράφεται και από τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα μ΄ αυτή, αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα οριστεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό των συγχωνευόμενων φορέων στο νέο Οργανισμό.

Παράλληλα, προωθείται σχετικό σχέδιο νόμου , το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται δε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση το σχέδιο νόμου «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις».

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΒΑΜΒΑΚΙ,



ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΒΑΜΒΑΚΙ

http://www.minagric.gr/

•Κανονισμός ασφάλισης φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ



Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πώς να πάρετε άδεια στάβλου εύκολα και γρήγορα

ImageΤις διαδικασίες για την έκδοση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων απλοποιεί το νέο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, επιταχύνοντας τον χρόνο έκδοσής τους. Όπως αποκαλύπτει το Agronews, καθορίζονται τρεις κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων, ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή της εκμετάλλευσης, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Πρόχειρα καταλύματα ζώων, που είναι ελαφρές κατασκευές παραδοσιακού τύπου και τα οποία εξυπηρετούν εκτατικής μορφής κτηνοτροφία και μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

2. Σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών (έως 300 τ.μ.) ή εγκεκριμένους τύπους κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου (σύμφωνα με τις ΚΥΑ 281273/27-08-2004 και 5888/03-02-2004) και οι οποίες δεν διαθέτουν βιολογικό καθορισμό και σύστημα μηχανικής άμελξης.

3. Σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκτροφών εντατικής μορφής.

Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο στόχος είναι η άδεια λειτουργίας να αντικατασταθεί με την απλούστερης μορφής άδεια εγκατάστασης, η οποία θα χορηγείται από τον οικείο ΟΤΑ. Για την τρίτη περίπτωση απαιτείται μεν υποβολή δικαιολογητικών (μελέτη διαχείρισης αποβλήτων κλπ) σχετικά με τη συμμόρφωση ως προς τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, ωστόσο ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της άδειας λειτουργίας θα μειωθεί, μέσω της αναζήτησης των ανωτέρω δικαιολογητικών από την ίδια την εκδούσα Αρχή.

Για κάθε περίπτωση υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων για χρονικό διάστημα τέτοιο, ώστε να συμμορφωθούν με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κτηνοτροφίας.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβολή σε θέματα των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ κτηνοτροφικών μονάδων και χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας (π.χ. οικισμοί, ποτάμια, ακτές κλπ). Ειδικότερα, η μέτρηση των αποστάσεων θα γίνεται από τον λειτουργικό χώρο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι το λειτουργικό χώρο των δραστηριοτήτων και όχι από τα όρια των περιγραμμάτων (π.χ. όρια οικοπέδου, όρια ρυμοτομικού σχεδίου) των αντίστοιχων εκτάσεων, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, δημιουργείται ηλεκτρονικό αρχείο όλων των κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων (σχετικές εγκρίσεις, άδειες, αποτελέσματα ελέγχων και διοικητικές κυρώσεις). Στόχος του αρχείου είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταγραφή και εποπτεία των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας.

http://www.agronews.gr/content/view/69865/67/lang,el/

Το 2019 τέλος για το ιστορικό μοντέλο στις ενισχύσεις

ImageΣε έγγραφο που διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο, η Κομισιόν για πρώτη φορά προτείνει την 1η Ιανουαρίου 2019 ως προθεσμία για το τέλος του ισχύοντος καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μετάβαση από τις ενισχύσεις που βασίζονται στα ιστορικά επίπεδα αναφοράς, στο νέο μοντέλο των στρεμματικών ενισχύσεων που θα υπολογίζονται σε εθνική ή σε περιφερειακή βάση. Προκειμένου να αποφευχθούν απότομες μεταβολές του αγροτικού εισοδήματος, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές αναφορές για ένα ακόμη για ένα έτος μετά το 2019, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent της Ιρλανδίας. Το έγγραφο φωτίζει και ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση και το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων.

Όπως αναφέρει, οι αγρότες προκειμένου να λάβουν το λεγόμενο «οικολογικό συντελεστή», ο οποίος θα αντιστοιχεί περίπου στο 30% της πλήρους ενίσχυσης, θα πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά, τρία αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που πάνε ένα βήμα πέρα από τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αφιερώνουν το 5% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε «οικολογικούς σκοπούς», ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες άνω των 30 στρεμμάτων θα πρέπει να καλλιεργούνται τουλάχιστον τρία είδη φυτών.

Επιπλέον στο έγγραφο που διέρρευσε, δίνονται λεπτομέρειες για το τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πλαφόν στις ενισχύσεις. Όσοι αγρότες λαμβάνουν πάνω από 150.000 ευρώ, θα πληρώνουν εισφορά 20% για όλες τις ενισχύσεις ως τα 200.000 ευρώ, 40% για τις ενισχύσεις από 200.000 ως 250.000 ευρώ και 70% για τις ενισχύσεις από 250.000 ως 300.000 ευρώ.

Οι ενισχύσεις θα έχουν μέγιστο όριο τα 300.000 ευρώ. Το κλιμακωτό αυτό πλαφόν στόχο έχει μια πιο δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση, αφαιρώντας το κόστος της εργασίας από την εισφορά. Το πλαφόν θα ισχύει μόνο για τη βασική ενίσχυση και όχι και για τον «οικολογικό συντελεστή».

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες του θέματος στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Αυγούστου.

http://www.agronews.gr/content/view/69911/39/lang,el/

Περισσότερα αίτια στον νέο κανονισμό ασφάλισης ΕΛΓΑ

ImageΜεγαλύτερο αριθμό ασφαλιζόμενων κινδύνων και πιο γρήγορη εκτίμηση από τους γεωπόνους και τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ φέρνουν οι νέοι κανονισμοί του οργανισμού για την ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.


Στις αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζονται το αντικείμενο του Κανονισμού, οι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, το είδος των ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά, αλλά και οι εξαιρέσεις, τα ποσοστά κάλυψης των ζημιών, αλλά και αυτά της ζημιάς που δεν καλύπτονται, καθώς και τα χρονικά όρια της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών.

Ο νέος Κανονισμός ορίζει ότι το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση του ιδίου είδους στην ίδια ασφαλιστική περίοδο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας της εκμετάλλευσης για την ίδια ασφαλιστική περίοδο.

Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί να καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάση τους Κανονισμούς Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής και του Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο ετησίως τις εβδομήντα χιλιάδες (70.000,00) ευρώ.

Για τη φυτική παραγωγή

Όσον αφορά τη φυτική παραγωγή, ο ασφαλισμένος που οι καλλιέργειες του ζημιώθηκαν από καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20 % της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ’ είδος καλλιέργειας και ποικιλία που ζημιώθηκε, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό πρόσωπο, δήλωση της ζημιάς.

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. που είναι αρμόδιος για την παραλαβή των δηλώσεων ζημιάς στην αγροτική περιοχή όπου βρίσκονται τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια από το καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο. Μαζί με τη δήλωση προσκομίζεται αντίγραφο της «Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής» του έτους ζημιάς ή του προηγουμένου έτους αν η ζημιά συμβεί νωρίτερα από το χρόνο υποβολής εμπρόθεσμης «Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής» του έτους ζημιάς.

Άρθρο 2

Aσφαλιζόμενοι κίνδυνοι

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι παρακάτω κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια) που προκαλούν ζημιές στην παραγωγή των συστηματικών καλλιεργειών:

α. Φυσικοί κίνδυνοι: χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνας και ηλιακή ακτινοβολία, υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, χιόνι και θάλασσα.

β. Άγρια ζώα: αρκούδα, αγριογούρουνα (στις περιοχές όπου προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR) και άγρια κουνέλια − Oryctolagus cuniculus − (στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου).

Άρθρο 4

Είδος ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά

1. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια που προσδιορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβηκε το ζημιογόνο αίτιο.

2. Οι ζημιές που προκαλούνται στο φυτικό κεφάλαιο ή που επιδρούν μειωτικά στην παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, εκτός της καλλιέργειας των σπαραγγιών.

3. Δεν καλύπτονται οι ζημιές που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.

4. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των παραπάνω παραγράφων 1 και 3, καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή των υπό κάλυψη καλλιεργειών, εξ’ αιτίας της μερικής ή ολικής καταστροφής των υλικών κατασκευής των θερμοκηπίων, εφόσον η αντιμετώπιση ή ο περιορισμός τους είναι πέρα από τις δυνατότητες του ασφαλισμένου.

5. Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές της φυτικής παραγωγής, όταν δεν έχει υποβληθεί από τον ασφαλισμένο Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια και δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη ασφαλιστική.

Διαβάστε εδώ τον σχετικό Κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής ΕΛΓΑ

Για το ζωικό κεφάλαιο

ImageΌσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, μία από τις καινοτομίες που φέρνει ο νέος Κανονισμός είναι ότι η εκτίμηση της ζημιάς πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα των δύο (2) επόμενων εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αναγγελίας της ζημιάς. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο ασφαλισμένος έχει υποχρέωση να διατηρεί τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάσσει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων.

Οι τιμές αποζημίωσης των ζημιωθέντων ζώων κατά είδος, κατηγορία, υποκατηγορία ζώου, καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α., σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες «ασφαλιζόμενες αξίες» της Δήλωσης Εκτροφής του ιδίου ασφαλιστικού έτους.

Άρθρο 2

Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια)

Η υποχρεωτική ασφάλιση περιλαμβάνει τις ζημιές, που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο από τους παρακάτω ασφαλιζόμενους κινδύνους (ζημιογόνα αίτια):

α. Φυσικοί κίνδυνοι: χαλάζι, υπερβολικό ψύχος, χιόνι, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, καύσωνας, κεραυνός, άγρια ζώα, σεισμός, κατολίσθηση, καθίζηση, πυρκαγιά από ανωτέρα βία.

β. Ασθένειες−Παθήσεις: παθολογικές καταστάσεις τοκετού βοοειδών, Μετατόπιση ηνύστρου δεξιά με στροφή των βοοειδών, Ειλεός των βοοειδών, «Ατυχήματα (κατάγματα εκτός περιόδου τοκετού) των βοοειδών», Άνθρακας, Πνευματάνθρακας, Ιογενής διάρροια−Νόσος των βλεννογόνων, Κακοήθης καταρροϊκός πυρετός των βοοειδών (Γαγγραινώδης κόρυζα των βοοειδών), Γαγγραινώδης μαστίτιδα των αιγών και των προβάτων, Λοιμώδης αγαλαξία των αιγών και των προβάτων, Παραφυματίωση των αιγών και των προβάτων, Προϊούσα πνευμονία των αιγών και των προβάτων, Λιστερίαση των αιγών και των προβάτων, Λοιμώδης πλευροπνευμονία των αιγών, Νόσος οιδήματος των αιγών, Γαγγραινώδης μαστίτιδα των βοοειδών, Κολιβακιλλική μαστίτιδα των βοοειδών, Νοζεμίαση των μελισσοσμηνών, Σηψηγονία (αμερικάνικη) των μελισσοσμηνών.

Άρθρο 4

Είδος ζημιών που καλύπτονται ασφαλιστικά

1. Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι ζημιές που αποκλειστικά, άμεσα και διαπιστωμένα προκαλούνται από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους του άρθρου 2 του παρόντος Κανονισμού και εφόσον η αντιμετώπιση ή ο περιορισμός τους είναι πέρα από τις δυνατότητες του ασφαλισμένου.

2. Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές του Ζωικού Κεφαλαίου, εάν δεν έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

3. Με αποφάσεις των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να διευρύνεται και επεκτείνεται η ασφάλιση και σε άλλους κινδύνους που προβλέπονται από τον νόμο 3877/2010, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τον Κανονισμό ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των φάκελων για το προγράμμα “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

Διδότου 26, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 10680, Τηλ. 210 3623594, 6947 566915, fax 210 3623784 email: poseg@otenet.gr, www. poseg.gr

Ημ/νία: 09/08/2011

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη

2. Υφυπουργό κ. Γιάννη Δριβελέγκα

3. Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κανελλόπουλο

4. Ειδικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Διβάρη

5. Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων & Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοποίηση:

1. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

2. Γεωτεχνικοί Φορείς & Γεωπόνοι

3. ΜΜΕ

Θέμα: Προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των φάκελων για το προγράμμα “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007–2013”

Κύριοι

Εδώ και καιρό τα προβλήματα με την ηλεκτρονική υποβολή αντί να μειωθούν αυξάνονται και ουσιαστικά όπως γνωρίζετε κάθε μέρα οδηγούμαστε όλοι μαζί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Από ότι φαίνεται όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται δεν ευοδώνονται και τα λάθη δεν διορθώνονται.

Επανειλημμένα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή σας τονίσαμε ότι:

1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει σημαντικά προβλήματα και ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Είναι στατική με δύσχρηστο περιβάλλον εργασίας και το γεγονός αυτό δυσχεράνει σημαντικά την υποβολή των προτάσεων και όσο το σύστημα θα πιέζεται τόσο θα αντιστέκεται.

2. Η προωθούμενη λύση της χρήσης αρχείου XML που κάθε μέρα τροποποιείται, δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε λύσεις διαφορετικών ταχυτήτων και εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων παρόχων τέτοιων διευκολύνσεων.

3. Η ηλεκτρονική υποβολή δεν υποστηρίζει τα αυτονόητα, δηλαδή, ούτε αθροίζει, ούτε μεταφέρει δεδομένα, ούτε εκτελεί ελέγχους των δεδομένων που καταχωρούνται.

4. Η ηλεκτρονική υποβολή δεν εκτυπώνει το σύνολο των καταχωρημένων δεδομένων και δεν εμφανίζεται η συνολική εικόνα της πρότασης.

5. Η ηλεκτρονική υποβολή χάνει συνεχώς στοιχεία και αξιοπιστία.

6. Κυριολεκτικά και ουσιαστικά η ηλεκτρονική υποβολή δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΥΑ 12374/2010, με αποτέλεσμα α) να μη μπορούν να κατατεθούν φάκελοι όπως σαφέστατα ορίζει η ΥΑ και β) σε περίπτωση κατάθεσης να κινδυνεύουν να θεωρηθούν οι αιτήσεις «μη παραδεκτές» σύμφωνα με το άρθρο 9 της ίδιας ΥΑ και έτσι να απορρίπτονται.

Συμπεράσματα

1ο Η ηλεκτρονική υποβολή μέχρι τις 25/08/2011, είναι αδύνατη.

2ο Η συμπλήρωση των φάκελων υποψηφιότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές ΥΑ δεν μπορεί να γίνει.

3ο Η Αξιολόγηση των φακέλων με την εικόνα που εμφανίζονται αυτή την στιγμή οι προτάσεις είναι αντικειμενικά αδύνατη.

Προτάσεις

1η Να ανασταλεί προσωρινά η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων μέχρι να διορθωθεί και να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη, λειτουργική και αξιόπιστη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα ανταποκρίνεται στις απατήσεις της ΥΑ 12374/2010.

2η Να προσδιορισθεί άμεσα νέος χρόνος υποβολής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας

Ευθύμιος Ιακωβάκης

Δημήτριος Καρακώστας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Καταφύγιο άγριας ζωής

Καταφύγιο άγριας ζωής
Καταφύγιο άγριας ζωής

Από τους 255 τύπους οικοτόπων που έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι 110 βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως επίσης και 76 από τα είδη που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα. Ο εθνικός κατάλογος της χώρας μας περιλαμβάνει 264 περιοχές, από τις οποίες οι 52 έχουν δηλωθεί ως "Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά".

Ειδικότερα στο νομό Τρικάλων υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για την περιοχή Ασπροποτάμου, την περιοχή Κόζιακα και την περιοχή των ορέων Αντιχασίων-Μετεώρων.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες τρεις περιοχές που καλύπτουν μικρά τμήματα του νομού και έχουν ενταχθεί και αυτές στο Δίκτυο Natura 2000.

Περιοχή του Ασπροποτάμου

Σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ -ΚΕΝΑΚΑΠ, η κοιλάδα του Ασπροποτάμου είναι μια από τις πιο όμορφες ορεινές κοιλάδες της νότιας Πίνδου, "χαμένη" μέσα σε παρθένα δάση ελάτων και πεύκων. Το θέαμα που αντικρίζει κανείς, όταν επισκέπτεται την περιοχή, είναι μοναδικό.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις εναλλαγές του φυσικού τοπίου: οι απόκρημνες χαράδρες με τις ράχες εναλλάσσονται με περιοχές έντονης δασοκάλυψης, με τις γυμνές κορυφές τις Πίνδου, τα πολλά νερά και τα παραποτάμια δάση.

Η υψηλή αισθητική αξία της περιοχής είναι δεδομένη, γι' αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό παραθεριστών που αναζητούν αυτή την όαση φυσικού κάλλους και ησυχίας.

Τα χωριά τις περιοχής είναι ξακουστά για τα παραδοσιακά βλάχικα πανηγύρια την περίοδο του καλοκαιριού, τα οποία διαρκούν τρεις ημέρες.

Στην περιοχή, μπορεί να δει κανείς μεγάλα πέτρινα θολωτά γεφύρια, να θαυμάσει λιθόκτιστες οικοδομές και σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, καθώς και να επισκεφθεί μοναστήρια και πολλά ξωκλήσια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Πολλές είναι ακόμη και οι βρύσες που θα συναντήσει ο επισκέπτης, ιδιαίτερης κατασκευής και όλες με τρεχούμενο, γάργαρο και κρύο νερό.

Τα μνημεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής του Ασπροποτάμου είναι το έντονο ανάγλυφο, η κάλυψη από παραγωγικά μεικτά δάση, οι μεγάλες εκτάσεις υποαλπικών λιβαδιών και τέλος τα ποτάμια με την παραποτάμια βλάστηση. Εκεί, βρίσκονται και οι πηγές του Αχελώου (Άσπρος), που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδος.

Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο και περιβάλλεται από τις πανύψηλες κορυφές των βουνών Περιστέρι (2295 μ), Τρυγγίας (2205 Μ.). Η περιοχή παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό (πάνω από 20) φυτικών ειδών, τα οποία είναι ενδημικά ή απειλούνται και προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.

Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο.

Περιοχή του Κόζιακα

Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος των αρχαίων, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της κεντρικής Πίνδου. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις ράχες και κορυφές, αλλά και από δασωμένα φαράγγια και δάση ελάτης.

Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

Στην περιοχή του Κόζιακα υπάρχουν 11 είδη της χλωρίδας, που είναι ενδημικά ή προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Στην περιοχή, που έχει επίσης χαρακτηριστεί "περιοχή ελεγχόμενης θήρευσης και απόθεμα θηραμάτων", υπάρχουν πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών-θηραμάτων (ελάφι, ζαρκάδι κλπ), που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας, κυρίως από τη λαθροθηρία.

Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, το λύκο και το αγριόγιδο.

Το βουνό φιλοξενεί ακόμη σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί ως "σημαντική περιοχή για τα πουλιά".

Χαρακτηριστικά είδη είναι: το όρνιο, ο Χρυσαετός, ο Ασπροπάρης και ένα πλήθος άλλων πουλιών, που κατακλύζουν τα ανοίγματα του δάσους.

Η οικολογική ποιότητα και η ισορροπία της περιοχής, όπως διαμορφώνεται από τη διαχείριση της, είναι εύθραυστες και για αυτό απαιτούνται συνεχείς χειρισμοί από τη δασική υπηρεσία.

Η περιοχή περιλαμβάνει και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Περιοχή Αντιχασίων

Η περιοχή των Αντιχασίων-Μετεώρων καλύπτει γεωγραφικά το ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη ποικιλία στους τύπους της βλάστησης, που προκύπτει τόσο από τα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά

της περιοχής (μεγάλο υψομετρικό εύρος από 90-1380μ) όσο και από τη μακρόχρονη χρήση της περιοχής από τον άνθρωπο.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη εναλλαγή δασωμένων εκτάσεων, με μεγάλες ανοικτές περιοχές, ομαλό ανάγλυφο αλλά και βραχώδεις εξάρσεις.

Το κλίμα είναι υπο-μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες.

Η περιοχή των Αντιχασίων-Μετεώρων είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους για τα αρπακτικά πουλιά στην Ελλάδα, λόγω του συνδυασμού των ανοικτών εκτάσεων, των βραχωδών εξάρσεων και των δασωμένων ρεματιών.

Στην περιοχή βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία Ασπροπάρη στην Ελλάδα (10+ ζεύγη), ενώ άλλα είδη προτεραιότητας (αρπακτικά) που απαντώνται και αναπαράγονται στην περιοχή είναι ο κραυγαετός, o Φιδαετός, o τσίφτης, το Χρυσογέρακο και ο πετρίτης.

Η περιοχή είναι επίσης σημαντικότατος βιότοπος για το λύκο, η παρουσία του οποίου εκεί είναι μόνιμη και η αναπαραγωγή του συστηματική.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει επανεμφανισθεί και αναπαράγεται, έπειτα από απουσία πολλών δεκαετιών, και η αρκούδα.

Ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε συστηματικά με τις περιοχές NATURA 2000 των Τρικάλων και παρήγαγε ένα συγκεκριμένο και απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στις ορεινές αυτές περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας είναι η Αναπτυξιακή Τρικάλων, όπως επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της, Παναγιώτης Πάτρας.

Ο ίδιος υπενθυμίζει τη σημασία ολοκλήρωσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που εκπόνησε η ΝΑ Τρικάλων με χρηματοδότηση επίσης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η οποία έθεσε τους όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε ισορροπία με ένα μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής Ασπροποτάμου, αλλά και του γειτονικού Κόζιακα, επίσης περιοχής NATURA 2000 (με κωδικό GR 14400002). Η μελέτη αυτή, όπως σημειώνει ο κ. Πάτρας, δυστυχώς έχει μείνει "στα συρτάρια".


http://www.iefimerida.gr

Προσπαθούν να καλλιεργήσουν βαμβάκι με λιγότερο λίπασμα

Προσπαθούν να καλλιεργήσουν βαμβάκι με λιγότερο λίπασμα
Προσπαθούν να καλλιεργήσουν βαμβάκι με λιγότερο λίπασμα

Εντυπωσιακή εξοικονόμηση λιπάσματος έως και 50%, χωρίς μεγάλη μείωση της απόδοσης (85) σε σύγκριση με εκείνη των συμβατικών πρακτικών που ακολουθούνται από τους παραγωγούς έδειξαν τα αποτελέσματα εφαρμογής ερευνητικού προγράμματος, που στόχο έχει την εφαρμογή των αρχών της γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια βάμβακος στο θεσσαλικό κάμπο.

Τα αποτελέσματα αυτά αντιστοιχούν σε διπλασιασμό της αποτελεσματικότητας χρήσης αζώτου στις πιλοτικές περιοχές (100%) σε σύγκριση με εκείνη των παραγωγών (50%).

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος HydroSense, που έχει στόχο να εφαρμόσει τις αρχές της γεωργίας ακριβείας (ή σημειακής διαχείρισης) στην καλλιέργεια βάμβακος στο Θεσσαλικό κάμπο και να επιδείξει νέες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, αζωτούχου λίπανσης και φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Το πρόγραμμα HydroSense συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος για το περιβάλλον LIFE+ και η υλοποίησή του έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2010.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Συντονιστής Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης) και συμμετέχουν το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών (Επιστημονικός Υπέυθυνος Δρ. Χρίστος Τσαντήλας), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο (Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. Δημοσθένης Χάχαλης), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας, (Επιστημονικός Υπεύθυνος Καθηγητής Νικόλαος Δαλέζιος) και το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιστημονικός Υπεύθυνος Επ. Καθηγητής Αθανάσιος Καμπάς).

Μεθοδολογία

Για τη διεξαγωγή του πειραματισμού στο πλαίσιο του προγράμματος HydroSense επιλέχθηκαν τρεις πειραματικοί αγροί σε διαφορετικές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τύπους εδαφών και παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη ανομοιομορφία στις εδαφικές τους ιδιότητες, όπως αυτές εμφανίζονται στη δορυφορική εικόνα της περιοχής μελέτης.

Σε κάθε πειραματικό αγροτεμάχιο οριοθετήθηκε πιλοτική περιοχή 10 στρεμμάτων, στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα διαχείρισης, που προτείνει το πρόγραμμα HydroSense. Στο υπόλοιπο τμήμα του αγρού η διαχείριση γίνεται με τη συμβατική μέθοδο κάθε παραγωγού και αποτελεί τον μάρτυρα προκειμένου να συγκριθεί με το νέο σύστημα διαχείρισης.

Σε κάθε ζώνη διαχείρισης προσδιορίστηκαν τέσσερα σημεία, στα οποία πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δειγματοληψίες εδάφους, φύλλων, και εγκαταστάθηκαν τα συστήματα αισθητήρων για την παρακολούθηση των αναγκών της καλλιέργειας σε νερό.

Σε κάθε πιλοτική περιοχή του πειραματικού αγροτεμαχίου εγκαταστάθηκε σύστημα μεταβλητής παροχής νερού άρδευσης, με το οποίο υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης κάθε ζώνης διαχείρισης αυτόνομα, τόσο ως προς την ποσότητα του αρδευτικού νερού όσο και ως προς το χρόνο άρδευσης.

Στο υπόλοιπο κομμάτι του πειραματικού αγρού η άρδευση πραγματοποιείται με τη συμβατική μέθοδο, που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός.

Η άρδευση της καλλιέργειας βάμβακος στο HydroSense πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας, ενώ για την παρακολούθηση των αναγκών της καλλιέργειας σε αρδευτικό νερό εγκαταστάθηκαν τρία διαφορετικά συστήματα αισθητήρων.

Η αζωτούχος λίπανση γίνεται μέσω τηλεπισκόπησης και μεταβλητής παροχής, ενώ προκειμένου να παρακολουθηθούν οι ανάγκες των φυτών για λίπανση και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις εφαρμογής λιπάσματος, η ομάδα του εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας και Βιοτεχνολογίας του Μουσείου Γουλανδρή πραγματοποιούσε μετρήσεις του φυλλώματος με τους πολυφασματικούς αισθητήρες.

Η παραγωγή χαρτών της απαίτησης σε άζωτο γινόταν εβδομαδιαία από το Εργαστήριο Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας εντός του Ιουλίου και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2010.

Οι χάρτες αυτοί αποδίδουν τη χωρική παραλλακτικότητα της βλάστησης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις απαιτήσεις για λίπανση και είναι προσβάσιμοι στον διαδικτυακό τόπο www. hydrosense.org. Κατόπιν υπολογίστηκε η ποσότητα εφαρμογής λιπάσματος ανά διαχειριστική ζώνη, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ταυτόχρονη μεταβλητή παροχή λιπάσματος και αρδευτικού νερού μέσω του δικτύου άρδευσης.

Φυτοπροστασία

Η φυτοπροστασία της καλλιέργειας βάμβακος στο HydroSense πραγματοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μέσω των αρχών της γεωργίας ακριβείας στη ζιζανιοκτονία και της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εντόμων.

Σύμφωνα με τις συμβατικές πρακτικές χημικής αντιμετώπισης ζιζανίων στην Ελλάδα, εφαρμόζονται προ-φυτρωτικές ή προ-σπαρτικές καθολικές επεμβάσεις στην συνολική επιφάνεια του αγρού. Στο πρόγραμμα HydroSense γίνεται καταγραφή του είδους και της πυκνότητας εμφάνισης των ζιζανίων, ώστε να προσδιορισθεί η ένταση του ανταγωνισμού από τα ζιζάνια στην καλλιέργεια και με τη βοήθεια αξιόπιστων μοντέλων πρόβλεψης να αποφασισθεί η χρήση ή μη ζιζανιοκτόνων, καθώς και η κατάλληλη δόση εφαρμογής. Περαιτέρω μείωση των προ-φυτρωτικών ζιζανιοκτόνων στο βαμβάκι επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ψεκασμού κατά λωρίδες επί της γραμμής σποράς.

Η μετα-φυτρωτική ζιζανιοκτονία επιτυγχάνεται με κατευθυνόμενο και χωρικά καθορισμένο ψεκασμό (δραστική ουσία glyphosate), με τη χρήση της τεχνολογίας αισθητήρων WeedSeeker. Μέσω του εν λόγω εξοπλισμού, εξοικονομείται μέχρι και 70% ζιζανιοκτόνου, αφού οι ψεκασμοί στοχεύουν αποκλειστικά τα ζιζάνια και όχι το γυμνό έδαφος.

Παράλληλα, με την ίδια τεχνολογία μπορούν να δημιουργηθούν χάρτες πυκνότητας ζιζανίων και χωρικά καθορισμένης εφαρμογής ζιζανιοκτόνων (site specific herbicide application maps) στον αγρό, με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών πραγματοποιείται μέσω ενός δικτύου φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση των πληθυσμών τριών ειδών αγρότιδων (Agrotis sp), καθώς και των ακμαίων του πράσινου (Helicoverpa armigera) και ρόδινου σκουληκιού Pectinophora gossypiella). Τα επίπεδα συλλήψεων ενήλικων εντόμων βοηθούν στη λήψη αποφάσεων για την ανάγκη ή όχι επέμβασης με κατάλληλο εντομοκτόνο.

Στόχος της μεθόδου είναι η αποφυγή άσκοπων ψεκασμών που γίνονται με λάθος κριτήρια, (π.χ. ημερολογιακά) και συνήθως προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως λόγω της εξόντωσης των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων.

Καινοτομίες

Στις καινοτομίες του προγράμματος HydroSense συγκαταλέγεται, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Χρίστος Τσαντήλας, από το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών, η ταυτόχρονη μεταβλητή παροχή αρδευτικού νερού και αζωτούχου λίπανσης σε αγροτεμάχια, τα οποία έχουν προηγουμένως διαιρεθεί σε διαχειριστικές ζώνες, δηλαδή σε περιοχές του αγρού που έχουν ομοιογενείς ιδιότητες του εδάφους.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, η απόδοση της καλλιέργειας σε κάθε διαχειριστική ζώνη συγκρίνεται με εκείνη της συμβατικής καλλιέργειας του παραγωγού με τη δημιουργία χαρτών απόδοσης για κάθε πειραματικό αγρό με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα της χρήσης της νέας τεχνολογίας σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Σε δεύτερο στάδιο, το HydroSense έχει στόχο να επιδείξει τα πλεονεκτήματα της χρήσης δορυφορικών εικόνων και του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS) για την αναγωγή των δεδομένων από το επίπεδο των αγροτεμαχίων σε ευρύτερες αγροτικές εκτάσεις του θεσσαλικού Κάμπου.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Τσαντήλας, η σύγκριση της χρήσης νερού και χημικών εισροών μεταξύ της συμβατικής μεθόδου καλλιέργειας βάμβακος και της νέας τεχνολογίας θα αναδείξει στρατηγικές για την έξυπνη διαχείριση και κοστολόγηση νερού σε επίπεδο λεκάνης απορροής.


http://www.iefimerida.gr

Τέλος του ρωσικού εμπάργκο στα λαχανικά της ΕΕ


ImageΆρει την απαγόρευση των εισαγωγών για όλα τα ωμά λαχανικά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ρωσία αρχής γενομένης από την 9η Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Μόσχα είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ωμών λαχανικών από την ΕΕ τις 2 Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα της θανατηφόρας επιδημίας μολύνσεων από το βακτήριο E.coli. Οι ρωσικές αρχές συμφώνησαν αργότερα να άρουν την απαγόρευση υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και έκτοτε έχουν επιτρέψει εκ νέου τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από αρκετές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας κ.ά., αν και με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας.

Η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της οποίας εξήγαγαν συνολικά λαχανικά αξίας 600 εκατ. ευρώ στη Ρωσία το 2010, έχει υπογραμμίσει ότι η καθολική απαγόρευση δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένη.

«Έλαβα την απόφαση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εισαγωγές των λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τρίτη 9 Αυγούστου», φέρεται να δήλωσε ο Γκενάντι Ανισένκο, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών Rospotrebnadzor, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πέραν αυτού, το ειδικό καθεστώς που επέβαλε την έκδοση ειδικών πιστοποιητικών για κάθε φορτίο λαχανικών επίσης αίρεται» πρόσθεσε ο Ανισένκο.

Η καθολική απαγόρευση προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, σε μια συγκυρία που η Μόσχα επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στα τέλη Ιουλίου το γερμανικό κέντρο ελέγχου επιδημιών Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) είχε ανακοινώσει πως η επιδημία που είχε προκληθεί από την μόλυνση λόγω του βακτηρίου E.coli, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, τερματίστηκε.


http://www.agronews.gr/

Ξεμπλοκάρουν οι θεωρήσεις Σχεδίων για νέους στάβλους


ImageΤέλος στις καθυστερήσεις της θεώρησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων που απαιτούνται για την επιδότηση μιας νέας κτηνοτροφικής εγκατάστασης από τις τοπικές διευθύνσεις γεωργίας βάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το θέμα είχε προκύψει από διαμαρτυρίες γεωπόνων μελετητών για το γεγονός ότι κάποιες από τις παλιές Νομαρχιακές Διευθύνσεις Γεωργίας, τωρινές περιφερειακές ενότητες, κωλυσιεργούσαν να θεωρήσουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια (τα οποία στην προηγούμενη προκήρυξη το 2006, όπως και μέχρι το τέλος του 2010, υπέγραφαν κανονικά) επικαλούμενες αναρμοδιότητα, μη συγκρότηση επιτροπών, μη ενημέρωση από το υπουργείο και διάφορους λόγους οι οποίοι «σηκώνουν» πολύ συζήτηση αφού οι ίδιοι άνθρωποι πριν ένα έτος τα θεωρούσαν και ήταν και ενημερωμένοι για όλες τις διαδικασίες.

Έτσι με την εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ ξεκαθαρίζεται ότι με ευθύνη του Γεωπόνου – Μελετητή και του Μηχανικού θα κατατίθενται όλη η σειρά των αρχιτεκτονικών σχεδίων, ο συγκριτικός πίνακας λειτουργικότητας και προδιαγραφών, η τεχνική έκθεση των νέων εγκαταστάσεων , και το αντίγραφο μόνο της αίτησης που κατατέθηκαν στην υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας.

Έτσι θα προχωρήσει κανονικά ο φάκελος για αξιολόγηση και θα μπορούν να προσκομιστούν τα θεωρημένα σχέδια μέχρι τη τελική έγκριση από τη γνωμοδοτική επιτροπή. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα βρουν τις αρμοδιότητες τους οι ιθύνοντες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνουν αποδεκτά θεωρημένα σχέδια γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μετά την καταληκτική ημερομηνία (25 Αυγούστου 2011) για την έντυπη υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας για τις περιπτώσεις όπου η αδυναμία θεώρησης οφείλεται σε καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει στο φάκελο υποψηφιότητας υποχρεωτικά να περιέχονται τα αθεώρητα σχέδια τα οποία θα συνοδεύονται από:

α) αντίγραφο της πρωτοκολλημένης αίτησης υποβολής των σχεδίων στην αρμόδια υπηρεσία και

β) υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου ότι θα προσκομίσει τα θεωρημένα σχέδια μετά την ημερομηνία της προέγκρισης προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για την οριστική έγκριση της επένδυσής του.

http://www.agronews.gr/