Καμπανάκι κινδύνου για την απένταξη της Κάρλας από τα προγράμματα χρηματοδότησης, χτύπησαν σήμερα από το Βόλο ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Αντρέας Ανδρεαδάκης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)
Ο κ. Ανδρεαδάκης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η λίμνη Κάρλα είναι από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στο νομό Μαγνησίας και θα ήταν άδικο να κινδυνεύσει με απένταξη από τα προγράμματα χρηματοδότησης εξαιτίας λάθους σχεδιασμών. Χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεαδάκης σημείωσε τα εξής: «Προσωπικά δεν έχω την αίσθηση ότι ο σχεδιασμός της Κάρλας έχει γίνει με λάθος τρόπο. Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τεχνικά και έχουν να κάνουν με τους εργολάβους. Από εκεί και πέρα το έργο θα πρέπει να προχωρήσει γιατί κινδυνεύει με άμεση απένταξη και αυτό είναι κρίμα. Η Κάρλα αυτή την στιγμή δεν δουλεύει σωστά, γιατί είναι ένα έργο σε εξέλιξη, και είναι λάθος πολλοί να βγάζουν συμπεράσματα» κατέληξε ο κ. Ανδρεαδάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη Κάρλα, επεσήμανε ότι το έργο κινδυνεύει με απένταξη, αφού αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει όλες οι εργασίες που γίνονταν εκεί. «Είναι ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα» τόνισε.
Ελλειμμα υδατικών
πόρων στη Θεσσαλία
Για το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Αντρέας Ανδρεαδάκης τονίζοντας ότι η Θεσσαλία είναι από τα ελλειμματικότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας σε νερό, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης σε νερό σε σχέση με τις απαιτήσεις. «Όπως είναι γνωστό έχει γίνει μια μεγάλη κατανάλωση υπόγειων νερών στη Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε απίστευτα βάθη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επομένως πρέπει να υπάρξει μια μεταστροφή από την υπερεκμετάλλευση των υπογείων υδάτων σε μια αξιοποίηση επιφανειακών νερών, με προοπτική την σταδιακή αποκατάσταση της στάθμης του υδροφορέα. Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό άμεσα, αλλά πρέπει να αρχίσει κανείς σιγά σιγά να μην τα εξαντλεί περαιτέρω αλλά να τα εμπλουτίζει μέχρι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε» συμπλήρωσε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Αντρέας Ανδρεαδάκης.
Ωστόσο στους στόχους και τις προτεραιότητες της περιφέρειας σε σχέση με την διαχείριση των υδατικών πόρων, αναφέρθηκε και ο κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας πως πρώτο μέλημά του είναι η αύξηση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα, η εκμετάλλευση την ενέργειας από το νερό και η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης, χωρίς την πολυπλοκότητα πολλών φορέων διαχείρισης.
Για την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτων στη Μαγνησία κατέθεσε τις απόψεις του και το ΤΕΕ, διευκρινίζοντας ότι στη Μαγνησία το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς με την πάροδο του χρόνου λαμβάνει δυσμενέστατες διαστάσεις και απαιτεί πιεστικά την εφαρμογή ορθολογικής υδατικής πολιτικής.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου