Φραγμό στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και το διοικητικό αλαλούμ που παρατηρείται σχετικά με το νερό επιχειρείται να τεθεί με την κατάρτιση προγραμμάτων μέτρων επί των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών.
Η διαβούλευση για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας βρίσκεται σε εξέλιξη και συζήτηση έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, παρουσία του ειδικού γραμματέα υδάτων Ανδρέα Ανδεαδάκη.
Με αφορμή τα σχέδια διαχείρισης των νερών, η Περιφέρεια επανέλαβε τη θέση της για μεταφορά νερού από τον Αχελώο ως την προσφορότερη, όπως αναφέρει, λύση για να μη μειωθούν οι εκτάσεις που αρδεύονται και για να μη μειωθούν οι εκτάσεις που αρδεύονται και για να διατηρηθεί η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.
Στη Θεσσαλία, όπου το 90% του νερού καταναλώνεται στις αρδεύσεις, για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα, όπως τονίστηκε, στη διαχείριση των υδατικών πόρων και να επιτευχθεί μέχρι το 2015 η «καλή κατάσταση» όλων των υδάτων, είναι επιτακτική η ανάγκη στρατηγικής διαχείρισης, που θα λαμβάνει υπόψη τους στόχους αγροτικής πολιτικής με την υδατική πολιτική.
Δεν μπορούν, υπογραμμίστηκε, να γίνουν αποδεκτά σενάρια Γεωργίας συντηρητικά, άτολμα, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες για αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της Θεσσαλίας αλλά, αντίθετα, οδηγούν σε μετατροπή μεγάλων εκτάσεων σε ξηρικές, μείωση καλλιεργειών, μείωση της απασχόλησης, μείωση των εισοδημάτων και εντέλει κίνδυνο πρόκλησης άσκοπων κοινωνικών εντάσεων.
Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων σε λάθος κατεύθυνση, που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, με θεωρητικές παραδοχές και ελλιπή σχεδιασμό, που αγνοούν τη θεσσαλική πραγματικότητα και τα σοβαρά προβλήματά της, αφ’ ενός δεν θα βοηθήσει το περιβάλλον, αφετέρου θα ακυρώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας», τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.
Δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι ο Φορέας Διαχείρισης των νερών στη Θεσσαλίας, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, δεν αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, δεν επιβάλλει τη θεσμοθετημένη αποφασιστική συμμετοχή των χρηστών.
Η διαχείριση του νερού είναι θέμα που αφορά όλους τους χρήστες, τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη με τις επισημάνσεις ότι οι υφιστάμενες δομές της αποκεντρωμένης και της αιρετής Περιφέρειας δεν επαρκούν και μαζί με τους «γερασμένους» ΤΟΕΒ που ήδη προσαρτήθηκαν στους Καλλικρατικούς Δήμους διαχειρίζονται το πρόβλημα ανεπιτυχώς.
Φόβους ότι με τα σχέδια το πρόβλημα παραπέμπεται στις καλένδες, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, καταθέτοντας την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί εκ νέου, αφού αντλήσει παραδείγματα και από άλλες γειτονικές χώρες.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να συνεργαστεί με τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα Υδάτων και Γεωργίας, με στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου θέσεων για τη γεωργία και τις αρδεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου