Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Χαρακόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για τις ζημιές σε βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι: «Η υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ αφορά οκτακόσιες χιλιάδες παραγωγούς. Το 2011 τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές ήταν της τάξεως των 158 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο επίπεδο αναμένονται και φέτος, ενώ οι εκτιμώμενες αποζημιώσεις από τις μέχρι σήμερα προσβολές στην παραγωγή υπολογίζονται στα 120 εκατομμύρια ευρώ».
Αδύνατη η ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα
«Οι αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ είναι ανταποδοτικές προς τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες μας. Και να θέλαμε να παλινδρομήσουμε στην προγενέστερη κατάσταση της ενίσχυσης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
Όπως με πληροφορούν από τον ΕΛΓΑ, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης κατά 100% της ασφαλιζόμενης ζημιάς από ασφαλιστικό φορέα. Επιπλέον, η απαλλαγή μέρους της ζημιάς που βαρύνει τον ασφαλισμένο είναι κίνητρο για να προστατεύει την παραγωγή του τόσο πριν όσο και μετά τη ζημιά».
Νέα ΚΑΠ: Συστήνεται Ταμείο Αλληλοβοηθείας – Επιδοτείται το ασφάλιστρο κατ’ ευθείαν στους παραγωγούς
«Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά την αξία της σύστασης, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του Ταμείου Αλληλοβοηθείας για την πληρωμή χρηματικών αποζημιώσεων σε γεωργούς για απώλειες από κρούσματα ζωικής ή φυτικής ασθένειας ή περιβαλλοντικό συμβάν. Όπως επίσης να τονίσω και τη σημασία της επιδότησης ασφαλίστρου στο πλαίσιο πάλι της νέας ΚΑΠ, που θα καταβάλλεται απευθείας σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ίδια αίτια».
Χρέος μας να στηρίξουμε το βαμβάκι, ένα προϊόν κατεξοχήν εξαγώγιμο
«Το βαμβάκι είναι μία καλλιέργεια από την οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την χώρα. Είναι ένα προϊόν κατεξοχήν εξαγώγιμο. Χρέος μας είναι να το στηρίζουμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε».
Συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους επιμελείς βαμβακοπαραγωγούς
«Θέλω και από το Βήμα της Βουλής να διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σ’ όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που μόχθησαν και ήταν επιμελείς με την καλλιέργειά τους. Από τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώνουν επίσημα ζημιές από το πράσινο σκουλήκι που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του βαμβακιού σε επίπεδα κατώτερα από την ελάχιστη προβλεπόμενη παραγωγή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά».
Εντός του Φθινοπώρου η έγκριση των ΠΣΕΑ του 2010 από ΕΕ
«Υπάρχει, πράγματι, καθυστέρηση στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ του 2010 για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, γεγονός που επιτείνει και την εύλογη καχυποψία των αγροτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινήσεις τις οποίες έχει παράσχει ο ΕΛΓΑ. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ μας ενημερώνει ότι το επόμενο διάστημα, εντός του Φθινοπώρου, αναμένει ότι θα υπάρχει έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ.
Για να υπάρξει, πάντως, και φέτος πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, τα λεγόμενα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, βασικότερη των οποίων είναι η μείωση στην παραγωγή σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας να είναι μεγαλύτερη από 30% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Από τη στιγμή που θα υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, αν φυσικά υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση φακέλου τον οποίο θα υποβάλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση και εν συνεχεία στην ΕΕ».
Μικρότερη η προσβολή φέτος από πράσινο σκουλήκι
«Από την ενημέρωση που είχαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και τους διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, η προσβολή στη βαμβακοκαλλιέργεια φέτος δεν είναι στην έκταση που ήταν τις δύο προηγούμενες χρονιές, πέρυσι και πρόπερσι. Βεβαίως δεν είναι ασφαλές να κάνουμε εκτιμήσεις από τώρα, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε στα μέσα του επομένου μηνός, του Σεπτεμβρίου, να έχουμε μία συνολικότερη εικόνα. Πάντως, οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου. Φέτος, ενδεχομένως και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, σε πολλές περιπτώσεις οι ψεκασμοί ήταν ελλιπείς ή και σε κάποια χωράφια δεν υπήρξαν καθόλου».
Φθινοπωρινό όργωμα με αλέτρι
«Με την ευκαιρία αυτή να εφιστήσω την προσοχή και να καλέσω τους αγρότες να παρακολουθούν τα Δελτία Γεωργικών Παρακολουθήσεων και τις συστάσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως πληροφορούμαστε, όσοι παραγωγοί ακολούθησαν τις οδηγίες έχουν πρόβλημα σε μικρότερη ένταση. Για να μην έχουμε, όμως, πρόβλημα και του χρόνου, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες από την Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του ΥπΑΑΤ που επισημαίνει την αξία που έχει το φθινοπωρινό όργωμα με αλέτρι και υνί, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης αναμόχλευση του εδάφους, για να θανατώνονται οι διαχειμάζουσες μορφές του εντόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου