Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Κερασιά Πηλίου. Συμμετοχή του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας στη 2η "Διεθνή Ημέρα της Μαγείας των Φυτών"



 
Η 2η "Διεθνής Ημέρα της Μαγείας των Φυτών", θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Επιστημών των φυτών (European Plant Science Organisation – EPSO) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου για τα Φυτά (Global Plant Council) στην Κερασιά Πηλίου την Κυριακή 19 Μαΐου.
 

Η "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" (Fascination of Plants Day - FoPD) έχει ήδη υιοθετηθεί από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.  Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών που εθελοντικά προωθούν και διαδίδουν την δραστηριότητα στη χώρα τους. Ήδη πάνω από 160 επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, βοτανικοί κήποι και μουσεία, μαζί με αγρότες και εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διοργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες εκδηλώσεις βασισμένες στον κόσμο των φυτών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα φιλοξενήσουν κάθε ενδιαφερόμενο: 

· Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Βοτανικοί Κήποι-Πάρκα, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Επιχειρήσεις Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων του Γεωργικού Τομέα κλπ., θα οργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες ανοιχτές σχετικές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.
· Τα Ερευνητικά Ιδρύματα καθώς και υπόλοιποι φορείς θα φροντίσουν για τη συμμετοχή των ΜΜΕ, ώστε να συζητήσουν μαζί τους οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι του αγροτοβιομηχανικού τομέα, να προβληθούν τα πλέον εντυπωσιακά πρόσφατα ερευνητικά επιτεύγματα των Επιστημών των Φυτών και να διερευνηθούν όλες οι νέες δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πρακτικό επίπεδο.
· Η Ημέρα της Μαγείας των Φυτών θα υποστηριχθεί από μια σειρά δρώμενων σε δημόσιους χώρους, θέατρα, καφετέριες, κεντρικές πλατείες πόλεων και πάρκα, σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον όλων.
· Μετά από μια συντονισμένη αποστολή δελτίων τύπου σχετικά με τις διάφορες εκδηλώσεις, οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσουν με κατανοητό τρόπο τη σημασία και τη ιδιαίτερη σπουδαιότητα των Επιστημών των Φυτών στη διαμόρφωση του τωρινού και μελλοντικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού Ευρωπαϊκού τοπίου.

Εθνικός Συντονιστής για τη χώρα μας είναι ο κ. Γ.Ν. Σκαράκης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι τα σημερινά δεδομένα, φορέας υλοποίησης για το νομό Μαγνησίας αυτής της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου.

Οι εκδηλώσεις της  «Ημέρας της Μαγείας των Φυτών» σε όλο τον κόσμο κορυφώνονται την 18η Μαΐου, όμως καθ' όλη τη διάρκεια πριν και μετά αυτής (μια εβδομάδα πριν και μια εβδομάδα μετά) θα πραγματοποιούνται, από τους φορείς που συμμετέχουν  σ' αυτή, εορτές αφιερωμένες στη μαγεία των φυτών.

Το Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου επέλεξε να αφιερώσει ως ημέρα στη μαγεία των φυτών την 19η Μαΐου. Η  εκδήλωση αυτή, ως μέρος των πολυάριθμων εκδηλώσεων που θα λάβουν  χώρα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, φιλοδοξεί να κοινοποιήσει και να ενημερώσει τον επιστημονικό κόσμο, της προσπάθειας που γίνεται σ΄αυτή τη μικρή γωνιά της περιοχής μας από λίγους, εργάτες και εραστές της πηλιορείτικης φύσης και δη της φύσης του Βορείου Πηλίου. Επιθυμία αυτών των λίγων ανθρώπων που χρόνια τώρα εργάζονται για να αναδείξουν αυτό το μαγικό και γοητευτικό τόπο του Βορείου Πηλίου είναι να αναγνωριστούν, τόσο από τους ανθρώπους της περιοχής όσο και από τους υπολοίπους, τα ποιοτικά περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα. Ως μέσο ανάδειξης του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος του Βορείου Πηλίου επιλέχθηκε η αξεπέραστη σε ομορφιά και φυσική διαδικασία οικογένεια των ορχεοειδών. Αυτά τα μικρά άνθη της πηλιορείτικης φύσης, οι "μελισσίτσες" όπως τις λέει ο κόσμος ή επιστημονικά οι ορχιδέες, φιλοδοξούν να οδηγήσουν το τόπο του Βορείου Πηλίου από την ανυπαρξία και την αφάνεια, στην αναγνώριση και το προσκήνιο. Το αν θα το πετύχουν παραμένει άγνωστο, όμως το ταξίδι εξακολουθεί να συναρπάζει και να μοιάζει γοητευτικό.

 
Η εκδήλωση της Κερασιάς δε συνίσταται μόνο στις ενημερωτικές ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της 19ης Μαΐου, αλλά και στην παρουσία, από το πρωί μέχρι και το τέλος της ημέρας, των καλλωπιστικών φυτών του φυτωρίου του κ. Κλόντζα Δημητρίου. Επιδίωξη των υπευθύνων της εορτής είναι να "ανθίσει" η αυλή του σχολείου της Κερασιάς με τα μαγιάτικα λουλούδια, να ενημερωθεί ο κόσμος όσο το δυνατόν περισσότερο για τα νέα φυτά που κυκλοφορούν στην ανθοκομική αγορά και να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποια από αυτά, στολίζοντας όχι μόνο τις αυλές της Κερασιάς, αλλά και όλων όσων επισκεπτών επιλέξουν να περάσουν τη συγκεκριμένη μέρα στο όμορφο αυτό Πηλιορείτικο χωριό.

Επιπλέον από τους βασικούς στόχους και σκοπούς  της εκδήλωσης είναι οι επισκέπτες να κατανοήσουν το σπουδαίο ρόλο τους μέσα στο περιβάλλον, να ενημερωθούν για την σπουδαιότητα των επιστημών των φυτών και να γνωρίσουν την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια  στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου, ώστε να διασωθεί το σπάνιο και απειλούμενο αυτό κομμάτι της Ελληνικής Φύσης μέσα από την έρευνα, την  καταγραφή και την ταυτοποίηση (φαινοτυπική και γενετική) των ειδών της οικογένειας των Ορχεοειδών.

Το βασικό μέρος της εκδήλωσης, στα πλαίσια πάντα της 2ης "Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των Φυτών", θα αποτελείται από τρεις εισηγήσεις. Συγκεκριμένα:

Η πρώτη εισήγηση, από την πλευρά του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου, θα είναι του καθηγητή Φυσιογνώστη κ. Οικονομίδη Δημητρίου με θέμα: «Η μαγεία της άγριας Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου».
Η δεύτερη, από μέρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα είναι του λέκτορα και υπεύθυνου του Εργαστηρίου Ανθοκομίας κ. Λύκα Χρήστου με θέμα:  «Ανθοφόρα και αρωματικά φυτά του Πηλίου» και η τρίτη από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –  Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου  (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.), θα είναι αυτή του Δασολόγου  κ. Μιχαλάκη Δημητρίου, και θέμα: «Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά».


Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Η γοητεία της Χλωρίδας του Βορείου Πηλίου», οι εισηγήσεις θα συνοδεύονται από προβολές βίντεο, ενώ ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στο χώρο, αναρτημένες φωτογραφίες, από  είδη της οικογένειας των ορχεοειδών που φύονται στο Βόρειο Πήλιο.



Στην όλη προσπάθεια πολύτιμοι αρωγοί και συνεργάτες είναι οι παρακάτω φορείς:        
 
1. ο Δήμος Ρήγα Φεραίου,                                       
2. το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
3. ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας,
4. ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –  Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.),
5. το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης & Έρευνας Γενετικού Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ) και
6. ο φυτωριούχος κ. Κλόντζας Δημήτριος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή «Ημέρα της Μαγείας των Φυτών» μπορείτε να ανατρέξετε στη σχετική σύνδεση
www.plantday12.eu, ενώ για πληροφορίες σχετικά με το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου μπορείτε να έρθετε σε επαφή τηλεφωνικώς στα: 24280 73353, 24280 73178, 24210 70317 και 6947 214 670.
 
Επίσημη ιστοσελίδα  της εκδήλωσης, είναι αυτή του Δήμου Ρήγα Φεραίου (http://www.rigas-feraios.gr/). Σ' αυτή θα μπορείτε να βρίσκετε θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη εκδήλωση (πχ. κείμενα των ομιλιών, φωτογραφίες, αφίσα και πρόσκληση της εκδήλωσης κ.α.). Τέλος ο επίσημος εκπρόσωπος, καθώς και συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Λάμπρος Κωνσταντίνος, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: