Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

2ης Διεθνούς "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών"- Εκδήλωση «Η γοητεία της χλωρίδας του Βορείου Πηλίου»

«Η γοητεία της χλωρίδας του Βορείου Πηλίου»
  
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και ο Πολιτιστικός &Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου, στα πλαίσια της 2ης  Διεθνούς "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών" έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε εκδήλωση με θέμα:
«Η γοητεία της χλωρίδας του Βορείου Πηλίου»,
που θα λάβει χώρα την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 και ώρα 19.00’, στην Κερασιά, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

Η γοητεία της χλωρίδας του Βορείου Πηλίου

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (EuropeanPlantOrganisation– EPSO), του Δήμου Ρήγα Φεραίου με Εθνικό συντονιστή  Γ.Ν. Σκαράκη (καθηγητή Γ.Π.Α.).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ
ΘΕΜΑ: Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες :
  •  Πρώτη ενότητα  19:30 - 20:00  με θέμα «Η μαγεία της άγριας Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου» και εισηγητή τον  Δημήτριο Οικονομίδη (Καθηγητής – Φυσιογνώστης από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας Β. Πηλίου)
  •  Δεύτερη ενότητα  20:00 - 20.30 με θέμα «Ανθοφόρα και αρωματικά φυτά του Βορείου Πηλίου» με εισηγητή τον Χρήστο Λύκα (Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανθοκομίας) του Παν/μίου Θεσσαλίας )
  •  Τρίτη ενότητα 20:30 – 21:00  με θέμα «Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά» με εισηγητή τον  Δημήτριο Μιχαλάκη (Δασολόγος – Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου)
Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από προβολές βίντεο, ενώ ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στο χώρο, αναρτημένες φωτογραφίες, από  είδη της οικογένειας των ορχεοειδών που φύονται στο Βόρειο Πήλιο.
Από τις 12.00´ θα λειτουργεί στο προαύλιο του σχολείου έκθεση φυτών.
Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν αρμονικά:
ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας,
το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου
ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου,
ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, 
το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.),
το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης &Έρευνας Γενετικού Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ)
και ο φυτωριούχος κ. Κλόντζας Δημήτριος
Η εκδήλωση της Κερασιάς δε συνίσταται μόνο στις ενημερωτικές ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της 19ης Μαΐου, αλλά και στην παρουσία, από το μεσημέρι μέχρι και το τέλος της ημέρας, των καλλωπιστικών φυτών του φυτωρίου του κ. Κλόντζα Δημητρίου. Επιδίωξη των υπευθύνων της εορτής είναι να "ανθίσει" η αυλή του σχολείου της Κερασιάς με τα μαγιάτικα λουλούδια, να ενημερωθεί ο κόσμος όσο το δυνατόν περισσότερο για τα νέα φυτά που κυκλοφορούν στην ανθοκομική αγορά και να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποια από αυτά, στολίζοντας όχι μόνο τις αυλές της Κερασιάς, αλλά και όλων όσων επισκεπτών επιλέξουν να περάσουν τη συγκεκριμένη μέρα στο όμορφο αυτό Πηλιορείτικο χωριό.
Ο μαγευτικός κόσμος των φυτών θα προβληθεί δημόσια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το απόγευμα της Κυριακής, 19 Μαΐου 2013 στην  Κερασιά Μαγνησίας με σκοπό  της εκδήλωσης αυτής, την ανάδειξη και προβολή  του κόσμου των φυτών, αλλά και τον πλούτο του γενετικού υλικού που έχει η πατρίδα μας και παραμένει ανεκμετάλλευτος. Η Ελληνική βιοποικιλότητα. Ο άγνωστος θησαυρός της ελληνικής γης.
Ήδη  με Αιχμή την αυτοφυή άγρια ορχιδέα γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του γενετικού μας πλούτου,  καθότι ο μέχρι τώρα έλεγχος μιας περιορισμένης έκτασης του Βορείου Πηλίου κατέγραψε δεκάδες διαφορετικά είδη άγριας ορχιδέας.
Η Ελλάδα είναι ένας ιδιάζων βιότοπος. Οι ντόπιες ποικιλίες φυτών, τα ενδημικά είδη, προσαρμοσμένα στην ελληνική χερσόνησο, στήριξαν τους Έλληνες σε δύσκολες εποχές για να επιβιώσουν. Η μοναδική αυτή βιοποικιλότητα αποτελεί και συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτός ο πλούτος μας, είναι βέβαιο ότι αποτελεί και πάλι τη μεγάλη παρακαταθήκη του Δημιουργού και των προγόνων προς το γένος μας. Σήμερα λοιπόν, στην ελληνική χλωρίδα κατατάσσονται περίπου 6.500 διαφορετικά είδη φυτών. Από αυτά τα 1.200 περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή φύονται μόνον στην πατρίδα μας και πουθενά αλλού στον κόσμο. Από τα ενδημικά φυτά, γεωργικά  ή επιχειρηματικά, έχουμε αξιοποιήσει μέχρι σήμερα λιγότερα από 60 διαφορετικά είδη. Δηλαδή από το θησαυροφυλάκιο των 6.500 αυτοφυών ή των 1.200 ενδημικών, εμείς μέχρι σήμερα αξιοποιήσαμε γεωργικώς (με οικονομικό αποτέλεσμα) μόλις τα 60. Η βιοποικιλότητα αυτή είναι η μεγαλύτερη που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της εύκρατης ζώνης του πλανήτη, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα. Όπου έγιναν σοβαρές προσπάθειες αξιοποίησης των μοναδικών αυτών χαρακτηριστικών στην ελληνική γεωργία, είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Π.χ. με τη μαστίχα της Χίου. (Γ. Κασαπίδης  2010)
Οι εκδηλώσεις  τελούν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organisation-EPSO, Brussels, www.epsoweb.org ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τα Φυτά (Global Plant Council). Με τις συντονισμένες αυτές εκδηλώσεις, θα «φυτευτούν» εικονικοί και συνεχώς βλαστάνοντες σπόροι στην συλλογική συνείδηση του  Παγκόσμιου Κοινού ώστε να  γίνει κατανοητή η ιδιαίτερη σημαντικότητα των επιστημών των φυτών για το τωρινό και μελλοντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο.
Η "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" (FoPD)  έχει ήδη υιοθετηθεί από 52  χώρες σε όλο τον κόσμο. Όλες οι πληροφορίες για τη σχετική πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.plantday12.eu. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών που εθελοντικά προωθούν  και διαδίδουν την δραστηριότητα στη χώρα τους. Για την Ελλάδα τον συντονισμό έχει ο καθηγητής κος Σκαράκης από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήδη πάνω από 160 επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, βοτανικοί κήποι και μουσεία, μαζί με αγρότες και εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διοργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες εκδηλώσεις βασισμένες στον κόσμο των φυτών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα φιλοξενήσουν κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από την ηλικία του:
 
  • Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Βοτανικοί Κήποι-Πάρκα, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Επιχειρήσεις Παραγωγής και Αξιοποίησης Προιόντων του  Γεωργικού Τομέα  κλπ., θα οργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες ανοιχτές σχετικές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.
  • Τα Ερευνητικά Ιδρύματα καθώς και υπόλοιποι φορείς  θα φροντίσουν για τη συμμετοχή των ΜΜΕ, ώστε  να συζητήσουν μαζί τους οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι του αγροτοβιομηχανικού τομέα, να προβληθούν τα πλέον εντυπωσιακά πρόσφατα ερευνητικά επιτεύγματα των Επιστημών των Φυτών και να διερευνηθούν όλες οι νέες δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πρακτικό επίπεδο.
  • Η Ημέρα της Μαγείας των Φυτών θα υποστηριχθεί από μια σειρά δρώμενων σε δημόσιους χώρους, θέατρα, καφετέριες, κεντρικές πλατείες πόλεων και πάρκα, σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον όλων.
  • Μετά από μια συντονισμένη αποστολή δελτίων τύπου σχετικά με τις διάφορες εκδηλώσεις , οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την Ευρώπη  θα  παρουσιάσουν με κατανοητό τρόπο  τη σημασία και τη η ιδιαίτερη  σπουδαιότητα  των Επιστημών των Φυτών στη διαμόρφωση  του  τωρινού και μελλοντικού κοινωνικού  και  περιβαλλοντικού Ευρωπαϊκού τοπίου.
 
Επιπλέον από τους βασικούς στόχους και σκοπούς  της εκδήλωσης είναι οι επισκέπτες να κατανοήσουν το σπουδαίο ρόλο τους μέσα στο περιβάλλον, να ενημερωθούν για την σπουδαιότητα των επιστημών των φυτών και να γνωρίσουν την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια  στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου, ώστε να διασωθεί το σπάνιο αυτό κομμάτι της Ελληνικής Φύσης μέσα από την έρευνα, την  καταγραφή και την ταυτοποίηση (φαινοτυπική και γενετική) των ειδών της οικογένειας των Ορχεοειδών.
 
 
Για τυχόν ερωτήσεις για την εκδήλωση, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τα τηλέφωνα του  Κέντρου Έρευνας: 24280 73353, 24280 73178, 24210 70317 και 6947 214 670 αλλά και του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας 6972240061 ο οποίος θα είναι συντονιστής της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: