Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας - Ελάχιστοι οι δικαιούχοι παράτασης!!!

Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας - Ελάχιστοι οι δικαιούχοι παράτασης!!!


BIOAKYROΣύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορά τα φιλοπεριβαλλοντικά δικαιούχοι παράτασης για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας είναι μόνο όσοι παραγωγοί έχουν συμβάσεις σε ισχύ την ημερομηνία της πρόσκλησης (17/11/2011) και ταυτόχρονα δεν έχει λήξει η καλλιεργητική περίοδος των προϊόντων που καλλιεργούσαν βιολογικά.

Οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι παραγωγοί το 2006 γράφουν πως έχουν πενταετή διάρκεια από την ημερομηνία υπογραφής τους και πως μόνο σε προϊόντα που η καλλιεργητική περίοδος τους ξεκινά από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο η διάρκεια της σύμβασης παρατείνεται μέχρι 31/12/2011.

Έτσι, στη Θεσσαλία οι περισσότερες συμβάσεις έχουν ήδη λήξει, αφού αυτές είναι υπογεγραμμένες με ημερομηνίες μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2006. Εκτός αυτού η καλλιεργητική περίοδος για τα περισσότερα προϊόντα έχει λήξει, οπότε πάλι τα αγροτεμάχια αυτά αποκλείονται.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η καλλιέργεια της Ελιάς. Οι ελαιοκαλλιεργητές μπορούν να παρατείνουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για άλλα 2 χρόνια τη σύμβαση τους.

Παρόλα αυτά όσοι παραγωγοί έχουν βιολογικούς ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες ταυτόχρονα ενώ μπορούν να παρατείνουν τη σύμβαση τους για τις ελιές, δε μπορούν να κάνουν το ίδιο για τα άλλα προϊόντα, αφού η καλλιεργητική περίοδος τους την ημερομηνία της πρόσκλησης είχε λήξει… Επίσης οι παραγωγοί αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση στη επόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με 5ετή δέσμευση, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι δικαιούχοι παράτασης αποκλείονται από αυτήν….

Τα συμπεράσματα περί παράτασης στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας δικά σας…

WWW.THESSALIKIGI.GR

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : ΚΡΙΣΗ

Νέα ποικιλία μπρόκολου ανέπτυξαν επιστήμονες

Νέα ποικιλία μπρόκολου ανέπτυξαν επιστήμονες

http://www.trikalavoice.gr/sites/default/files/storyimage/2011/08/4477/mprokolo.jpg

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο είδος μπρόκολου που περιέχει αυξημένες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας γλυκοραφανίνης, η οποία ανάμεσα στα άλλα συνδέεται με την προστασία της καρδιάς. Το μπρόκολο «φάρμακο»

Ειδικοί του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς δημιούργησαν ένα μπρόκολο που περιέχει 2-3 φορές υψηλότερα επίπεδα της γλυκοραφανίνης. Η ουσία διαλύει το λίπος στον οργανισμό, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, βασικό παράγοντα πρόκλησης
καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του «σούπερ» μπρόκολου.

Το υβρίδιο

Οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους. Έπειτα από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν, διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στη Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από τη Σικελία, η οποία έχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης.

Το «σούπερ» μπρόκολο πωλείται εδώ και λίγο καιρό σε επιλεγμένα καταστήματα σε δύο Πολιτείες των Η.Π.Α. με την επωνυμία Beneforte. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε η πώλησή του στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από τον Δεκέμβριο θα διατίθεται σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το «σούπερ» μπρόκολο ανήκει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσά τους είναι πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.ά.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Εγκρίθηκε η χρήση στέβιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της στέβιας στην ΕΕ με τον Κανονισμό (ΕΕ) με αριθμό 1131/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011, οι γλυκοζίτες στεβιόλης που προέρχονται από το φυτό στέβια προστίθενται, με αριθμό καταχώρησης Ε 960, στα εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για χρήση σε πάνω από 30 κατηγορίες τροφίμων και ποτών ως γλυκαντική ύλη (δείτε Παράρτημα σχετικού Κανονισμού). Ο συγκεκριμένος Κανονισμός αρχίζει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή από τις 2 Δεκεμβρίου του 2011. Οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν να καταναλώνουν προϊόντα στα οποία ως γλυκαντική ύλη έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκοζίτες στεβιόλης. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης περιέχονται σε καθαρά εκχυλίσματα του φυτού στέβια.
Η στέβια είναι ένας μικρός θάμνος καταγόμενος από τη Νότια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων, στην οποία ανήκουν γνωστά βότανα όπως το χαμομήλι αλλά και λαχανικά όπως το μαρούλι.

NP Stevia1Οι Διεθνείς Οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ειδική Επιτροπή για τα πρόσθετα των τροφίμων FAO/ WHO όπως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων EFSA, έχουν γνωμοδοτήσει ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι ασφαλείς για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς ανθρώπων, όπως επίσης ότι είναι κατάλληλοι ακόμα και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι γλυκοζίτες στεβιόλης προερχόμενοι από μια φυσική πηγή, το φυτό της στέβιας, είναι επιπλέον μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται για χρήση από ανθρώπους που επιθυμούν την υγιεινή διατροφή και τον έλεγχο της παχυσαρκίας.
Στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά της ΕΕ πολλά προϊόντα στα οποία σαν γλυκαντική ύλη δεν θα χρησιμοποιούν την ζάχαρη αλλά τις γλυκαντικές ουσίες της στέβιας. Τέτοια προϊόντα θα είναι γιαούρτια, δημητριακά, ποτά και αναψυκτικά, σοκολάτες, μπισκότα κ.α.

Ήδη η πολυεθνική Cargill είναι έτοιμη σε συνεργασία με την Azucarera (την μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης της Ισπανίας) να λανσάρει το προϊόν truria (γλυκαντική ουσία με βάση τα στέβια). Επίσης παρόμοιες συνεργασίες η συγκεκριμένη πολυεθνική είναι έτοιμη να κάνει σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ιρλανδία.
Η Coca Cola Europe επίσης καλωσόρισε την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση στεβιόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, αυτό ανοίγει τον δρόμος την εταιρεία να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων της, τα οποία θα λανσάρει στην αγορά στην κατηγορία Coca Cola light.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, πρώην Γεωπόνος ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, χρόνια πιλοτικών καλλιεργειών και πειραμάτων έδειξαν ότι η χώρα μας εμφανίζει πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια αυτού του φυτού, που αν τα εκμεταλλευτεί θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες για στεβιοζάχαρη αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όμως για να υπάρξει υψηλό εισόδημα θα πρέπει η στέβια να καλλιεργηθεί, να μεταποιηθεί και να πουληθεί από ομάδα παραγωγών. Πρέπει να γίνει μια αρχή στην Ελλάδα και οι αγρότες να παράγουν, να μεταποιούν και να πωλούν οι ίδιοι το προϊόν τους. Με την μέθοδο της εκχύλισης μπορούμε από τα φύλλα της στέβιας να παράγουμε τις γλυκαντικές ουσίες που χρειαζόμαστε», τονίζει ο κ. Ζαχοκώστας.

www.agrotypos.gr

Προχωρά η συνένωση των ΕΑΣ της Θεσσαλίας

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος που συγκάλεσε χθες στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ στη ΒΙΠΕ Βόλου σύσκεψη των Προεδρείων των εννέα θεσσαλικών ΕΑΣ, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του δύσκολου, όπως το χαρακτήρισε, εγχειρήματος.

Αναφέρθηκε επίσης στη θετική στάση που έχουν όχι μόνο οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα που ζητούν ενημέρωση από την ΕΑΣ Βόλου η οποία πρωτοπορεί στην εφαρμογή της νέα νομοθεσίας για την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των ΕΑΣ, συγκέντρωσε η εισήγηση του κ. Δημ. Νταφούλη, Διευθυντή της ICAP Κεντρικής Ελλάδας, της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί η σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία του νέου συνεταιριστικού σχήματος.

Η χθεσινή συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία, διότι η εταιρεία ICAP η οποία έχει αναλάβει την μελέτη υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία και έκανε τις πρώτες προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διεπιστώθη ότι υπάρχει πίεση χρόνου καθότι οι ημερομηνίες που προβλέπονται από τον ψηφισθέντα Νόμο Περί Συνεταιρισμών για τις τροποποιητικές αποφάσεις είναι πολύ πιεστικές.

Μετά την ανάλυση όλων αυτών των στοιχείων επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων που πρέπει να γίνουν.

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα από όλες τις ΕΑΣ στις 5 Δεκεμβρίου να κληθούν όλες οι Πολιτικές αρχές του θεσσαλικού χώρου, ήτοι όλοι οι Βουλευτές καθώς ο Περιφερειάρχης αλλά και οι επικεφαλής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε σύσκεψη προκειμένου να γίνει σχετική ενημέρωση και να ζητηθεί η συμπαράστασή τους και η βοήθειά τους για την επίτευξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος.

Εν συνεχεία θα αρχίσει η ενημέρωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ακολούθως όλων των πολιτικών χώρων.

Πάντως, στην χθεσινή συνάντηση υπήρξε αισιοδοξία ότι με επιμονή και υπομονή θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και θα πάνε όλα καλά.

http://www.paseges.gr

ΑγροΤύπος ηλεκτρονική εφημερίδα: Ελληνική Μπύρα, Κυδώνι, Οίνοι Merlot

ΑγροΤύπος

εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα αγροτικής ενημέρωσης

Ελληνική Μπύρα: Από εισαγόμενη βύνη λόγω έλλειψης εργοστασίων βυνοποίησης του κριθαριού.

Κυδώνι: Οι ασθένειες και η ανυπαρξία στήριξης των παραγωγών φρενάρουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Περί Οίνων: Merlot.

Αγγελίες, εκδηλώσεις εβδομάδας και η υπόλοιπη αγροτική επικαιρότητα ...

Μπορείτε να διαβάσετε την Αγροτική Εφημερίδα 108 και σε PDF


www.agrotypos.gr

Εγκύκλιος για ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκύκλιος για ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων

Οδηγίες για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων αναφέρονται σε εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο αρμόδιοςΥφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης.

Η εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρει:

Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται στα αιγοπρόβατα που γεννήθηκαν μετά την 31.12.2009, κατά τα προβλεπόμενα στην αριθ. 134167/18.04.2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 823).

Με σκοπό να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων και με αφορμή (α)την έγκριση και επικείμενη, στο άμεσο προσεχές διάστημα, διάθεση των πρώτων ηλεκτρονικών ενωτίων και(β) την ανάγκη έγκυρης και ακριβούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων σχετικά με τις δυνατότητες και τη διαδικασία σήμανσης του ζωικού κεφαλαίου τους με ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικό ενώτιο, ηλεκτρονικός ενδοστομαχικός βώλος), παρακαλούμε:

1. Για την αποστολή του επισυναπτόμενου ενημερωτικού φυλλαδίου σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες-μονάδες (Τμήματα Κτηνιατρικής, Αγροτικά Κτηνιατρεία, Κτηνιατρικά Κέντρα) και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της περιοχής αρμοδιότητάς σας,

2. Για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων-κτηνιάτρων σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω φυλλαδίου και τη διάχυση, με κάθε πρόσφορο μέσο, των σχετικών πληροφοριών στους αιγοπροβατοτρόφους που απευθύνονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι συμπληρωματικές λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της αριθ. 134167/18.04.2011 ΚΥΑ σε ότι αφορά τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής σήμανσης θα ακολουθήσουν άμεσα, με σχετικές εγκυκλίους που θα εκδώσει αρμοδίως η Δ/νση ΚΑΦΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ακολουθεί το ενημερωτικό φυλλάδιο:

Παρουσίαση εναλλακτικής καλλιέργειας: Το εξωτικό πεκάν από τη Βραζιλία

Το πεκάν, ένας ξηρός καρπός που μοιάζει με το καρύδι, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά - Ανθεκτική η καλλιέργειά του, χωρίς μεγάλες δυσκολίες.

Μεγάλα κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με το καρύδι και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά.

Οντας μια άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι σήμερα οι καλλιεργητές πεκάν και ως εκ τούτου η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισαγωγές από Αμερική και τρίτες χώρες.

Πρόκειται για ένα προϊόν με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η αγορά ξηρών καρπών σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με την εγχώρια κατανάλωση να εμφανίζει σταθερό ρυθμό αύξησης χρόνο με το χρόνο.

Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων.

Στην Ευρώπη, άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ενώ στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται ακόμη συστηματικά.
Οι καρποί του πεκάν μοιάζουν με τους καρπούς της καρυδιάς και μπορούν να καταναλωθούν σαν νωποί αλλά και σαν ξηροί καρποί, ενώ χρησιμοποιείται και στη μεταποίηση για εξαγωγή ελαίου που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη φαρμακευτική.

Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές του καιρού, ενώ δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και φυτοφάρμακα.
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως από τις πιο εύκολες καλλιέργειες, καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές του καιρού, ενώ δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και φυτοφάρμακα. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πεκάν» υποστηρίζει ο κ. Ιωάννης Μακανίκας, ιδιοκτήτης εταιρείας καρπών στον Αλμυρό Βόλου.
Η ψίχα του καρυδιού του πεκάν είναι πολύ πλούσια κυρίως στις βιταμίνες Α και Ε. Το πεκάν γίνεται δέντρο μεγάλης ανάπτυξης που μπορεί να φθάσει τα 35 μέτρα ύψος και μπορεί να ζήσει πολλά έτη που ξεπερνούν τα 120. Το πεκάν μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα μέχρι -18ο C και το καλοκαίρι μέχρι 45ο C. Το πεκάν γενικά προτιμά περιοχές χωρίς παγετούς.

Καρπός... κερδοφορίας με προέλευση από τη Βραζιλία

Η γεύση του πεκάν μοιάζει με εκείνη του καρυδιού. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και γι' αυτό είναι πολύ καλός καρπός για τη μείωση της χοληστερίνης.

Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Οι ποικιλίες και η χημική σύνθεση του πεκάν
Η ποικιλία "Mahan" προέρχεται από τις ΗΠΑ και είναι η ποικιλία που έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις και αποτελεί την πιο εμπορική ποικιλία. Εχει μέτρια έως υψηλή ευρωστία, πυκνό φύλλωμα και τα μεγάλα φυλλίδια. Ο καρπός της είναι μεγάλος (42mm) μήκος και μέσο βάρος 7-8 g/καρύδι. Η απόδοση του καρυδιού αυτού σε ψίχα είναι 55%. Ο φλοιός του καρυδιού είναι λεπτός και με εύκολο διαχωρισμό από το εξωτερικό περίβλημα.

Η ποικιλία Elisabeth είναι εύρωστη που όμως δεν έχει τόσο πυκνό φύλλωμα όσο η προηγούμενη ποικιλία, ούτε το καρύδι της είναι τόσο ογκώδες (36mm) ενώ έχει ένα μέσο βάρος καρυδιού 8g. Ο φλοιός του καρυδιού είναι παχύς, ενώ παρουσιάζει μία σχετική δυσκολία ο αποχωρισμός της ψίχας.

Η χημική σύνθεση των 100g ψίχας καρπών είναι η εξής:
Πρωτεΐνες 9%, Φυτικές ίνες 10%, Κορεσμένα λιπίδια 6%, Πολυακόρεστα λιπίδια 22%, Μονοακόρεστα λιπίδια 51%, Μαγνήσιο 121 mg, Φωσφόρος 277, Ψευδάργυρος 4,53, Χαλκός 1,2, Μαγγάνιο 4,5, Θειαμίνη 0,66, Βιταμίνη Ε 1,4

Εσοδα έως 4.000 ευρώ ανά στρέμμα - Οι τεχνικές καλλιέργειας
Μακροχρόνιες αποδόσεις που κυμαίνονται από 1.500 έως και 4.000 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται η καλλιέργεια του αιωνόβιου δέντρου πεκάν. Οι αποδόσεις των δέντρων του πεκάν -όπως μας επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- κυμαίνονται από 70-120 κιλά σε ηλικία 15 ετών, δηλαδή 700-1.200 κιλά το στρέμμα σε καρύδια με τους φλοιούς τους, που μπορούν να δώσουν 250-400 κιλά ψίχας το στρέμμα. Υπολογίζοντας μία τιμή της ψίχας των καρυδιών στα 7-10 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια του πεκάν μπορεί να δώσει μία ακαθάριστη πρόσοδο 1.500- 4.000 ευρώ το στρέμμα. Το δέντρο του πεκάν είναι εύρωστο και οι διαστάσεις του μπορούν να φθάσουν τα 25-35 μέτρα σε ύψος και 15-30 μέτρα σε διάμετρο.

"Για να υπάρξει ικανοποιητική επικονίαση των ανθέων του πεκάν -σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο- καλό είναι να φυτευτούν στο ίδιο χωράφι δύο ποικιλίες ώστε να έχουμε σταυρογονιμοποίηση με αποτέλεσμα τα καρύδια που παράγονται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ψίχας. Το φυτό αυτό είναι ανεμόφιλο, δηλαδή η μεταφορά της γύρεως γίνεται με τον άνεμο και όχι με τα έντομα".

Η φύτευση: Τα φυτά του πεκάν φυτεύονται σε διαστάσεις 10Χ10m μέχρι 11Χ11m λόγω του μεγάλου μεγέθους που αναπτύσσουν αλλά και των μεγάλων αναγκών τους σε ηλιακό φως. Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, λόγω του μεγάλου μήκους που έχουν οι ρίζες του, πρέπει να ανοίγονται λάκκοι βάθους τουλάχιστον 1,5m ώστε να αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα. Κατά τη φύτευση γίνεται μία βασική λίπανση που εξαρτάται από τη χημική ανάλυση του εδάφους που έγινε προηγουμένως.

Η λίπανση: Η ανάπτυξη της βλαστήσεως του πεκάν, διακρίνεται σε δύο περιόδους έντονης δραστηριότητας, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η φωσφορο-καλιούχα λίπανση πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή των καρπών το φθινόπωρο. Ο φωσφόρος και το κάλιο ενσωματώνονται στο έδαφος. Το πεκάν είναι απαιτητικό σε άζωτο. Η αζωτούχος λίπανση δίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση δίνεται κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και η δεύτερη το καλοκαίρι (Αύγουστο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυτό του πεκάν είναι ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδαργύρου που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό ροζέτας στο άκρο του βλαστού. Εφόσον υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου γίνονται ψεκασμοί στα φύλλα με κατάλληλο σκεύασμα (θειικό ψευδάργυρο).

Η άρδευση: Είναι απαιτητικό σε νερό και γι' αυτό πρέπει να ποτίζεται σε ολόκληρη τη βλαστική περίοδο. Τις μεγαλύτερες ανάγκες του σε νερό τις έχει τους δύο πρώτους μήνες της βλαστικής του περιόδου αλλά και αργότερα κατά την περίοδο που μεγαλώνει ο όγκος των καρυδιών.

Το κλάδεμα: Το δέντρο διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή σε σχήμα πυραμίδας. Πρέπει να γίνεται κλάδεμα καρποφορίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Το κλάδεμα αυτό αφορά την απομάκρυνση των ξηρών βλαστών, το άνοιγμα του εσωτερικού της κόμης του φυτού ώστε να έχει καλό αερισμό και την ανανέωση των βλαστών.

Ο πολλαπλασιασμός: Ο πιο γνωστός τρόπος πολλαπλασιασμού του πεκάν είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους και στη συνέχεια ο εμβολιασμός των φυταρίων με την κατάλληλη ποικιλία. Μπορεί να γίνει και με μοσχεύματα ή με in vitro καλλιέργεια. Πριν από τη σπορά των καρυδιών, πρέπει να γίνεται η στρωμάτωσή τους σε υγρή άμμο, κατά τον Δεκέμβριο ενώ η σπορά που ακολουθεί γίνεται μετά από 2-3 μήνες. Οι αποστάσεις στο φυτώριο είναι στα 0,4-0,5 m επί της γραμμής και 0,8-1,0 m μεταξύ των γραμμών. Ο εμβολιασμός γίνεται κατά το δεύτερο έτος τον Σεπτέμβριο με τον πλακίτη σε φυτά που είναι εύρωστα. Ο ενοφθαλμισμός γίνεται τον Μάρτιο-Απρίλιο. Ο ενοφθαλμισμός με βλαστάνοντα οφθαλμό μπορεί να γίνει εάν ο πρώτος εμβολιασμός δεν είναι επιτυχής. Τα εμβόλια γενικά λαμβάνονται από το μεσαίο τμήμα της βλάστησης των βλαστών του προηγούμενου έτους. Το εμβολιασμένο φυτάριο είναι έτοιμο για φύτεμα στην οριστική του θέση στον αγρό, μετά τον εμβολιασμό αφού παρέλθουν 2 έτη.

Η συγκομιδή: Η συγκομιδή των καρυδιών γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με την ποικιλία. Το χαρακτηριστικό της ωρίμανσης των καρπών είναι ότι το πράσινο εξωτερικό περίβλημα τους αλλάζει χρώμα και αρχίζει να σχίζεται.

"Ωθούμε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν το προϊόν"
Στον Αλμυρό Βόλου μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίας στο τομέα της αποφλοίωσης και της εμπορίας ξηρών καρπών, πρόσθεσε τα τελευταία δύο χρόνια στην γκάμα των προϊόντων της και το πεκάν, ωθώντας παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή να καλλιεργήσουν τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό. "Υπάρχει ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν και αυτός είναι ο λόγος που ωθούμε πολλούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν το πεκάν", αναφέρει ο κ. Μακανίκας Ιωάννης, ιδιοκτήτης της εταιρείας "Μακίν ξηροί καρποί".

Η εταιρεία παράλληλα με τις ιδιόκτητες καλλιέργειες έχει ήδη δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας με Ελληνες παραγωγούς υποστηρίζοντας με τεχνογνωσία τη σωστή καλλιέργειά τους (εδαφοκλιματικές συνθήκες, άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία κ.ά.).

Συνεργασίες
"Συνεργαζόμαστε με Ελληνες παραγωγούς και με τον ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, μεταποιούμε την παραγωγή και την προωθούμε ωμή ή επεξεργασμένη στην εγχώρια και διεθνή αγορά", επισημαίνει ο κ. Μακανίκας. "Ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με ελληνικής προέλευσης ξηρούς καρπούς καθώς πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να παράγουμε. Σαν εταιρεία προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη τιμή για τον παραγωγό, τον συνεργάτη μας, όπως όσοι μας γνωρίζουν ότι τον θεωρούμε, και παράλληλα να προσφέρουμε στην αγορά ξηρούς καρπούς σε τιμές παραγωγού.

Πιστεύουμε ότι 25 χρόνια τώρα το καταφέρνουμε με επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία χρονιά κλείσαμε με αύξηση εξαγωγών ελληνικών ξηρών καρπών κατά 300%".

ΠΗΓΗ: www.makin.gr

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ για το «κούρεμα» των γεωργο – περιβαλλοντικών δράσεων

Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ για το «κούρεμα» των γεωργο – περιβαλλοντικών δράσεων

Εξηγήσεις ζητά από την κυβέρνηση ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης για τις μεγάλες καθυστερήσεις και περικοπές του μέτρου 2.1.4. των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «κούρεμα» της βιολογικής γεωργίας κατά 75 εκ. ευρώ της βιολογικής κτηνοτροφίας κατά 25 εκ. ευρώ και της απονιτροποίησης κατά 65 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο κ. Κασαπίδης μετά τη δημοσίευση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αδικαιολόγητη και χωρίς νόημα είναι η απόφαση του υπουργείου να μειώσει δραστικά τον προϋπολογισμό του μέτρου των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων στη γεωργία στα 298 εκ. €, μειωμένο κατά 152 εκ. € από την προηγούμενη ανακοίνωση του ΥπΑΑΑΤ.

Με την απόφαση αυτή το ΥπΑΑΤ διαψεύδει προηγούμενη δέσμευσή του από τη 01/06/2011 για χρηματοδότηση του μέτρου με 450 εκ. €, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σ΄αυτό το «κούρεμα».

Μάλιστα την ίδια περίοδο ο Υπουργός ανακοίνωσε τις προκηρύξεις των δράσεων του μέτρου τον επόμενο μήνα (Ιούλιο) χαρακτηρίζοντάς τες«πολυαναμενόμενες», καθώς ήδη καθυστερούσαν ενάμισι χρόνο.

Όμως και τότε διαψεύστηκε η Κυβέρνηση, αφού χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για την τελική υπογραφή της τελικής ΚΥΑ.

Άραγε, αυτό ήταν το ενδιαφέρον της προηγούμενης κυβέρνησης όταν δεσμευόταν στους Έλληνες αγρότες για «πράσινη ανάπτυξη» και στήριξη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος;

Για ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό προβαίνει σε ανακοινώσεις τις οποίες εντός ολίγου η ίδια τις αναιρεί.

Θέτει, όμως, και εκτός προγραμματισμού τα νοικοκυριά χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι περιμένουν, μέχρι τελευταία στιγμή, για να αποφασίσουν αν τελικά θα σπείρουν.
Δεν είναι πλέον σίγουροι οι παραγωγοί αν το «κούρεμα» της βιολογικής γεωργίας κατά 75 εκ. € ή της βιολογικής κτηνοτροφίας κατά 25 εκ. € ή της απονιτροποίησης κατά 65 εκ. €, θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Είναι λυπηρό ακόμα και τώρα που η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους με εθνική συμμετοχή μόλις στο5% να γίνονται περικοπές και «κουρέματα» κονδυλίων της ελληνικής γεωργίας, σε ένα κλάδο που η Ελλάδα μπορεί βάσιμα να επενδύει γιαανάπτυξη, ασφαλή διέξοδο από την κρίση και καλύτερη προοπτική.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις μεγάλες αυτές περικοπές του μέτρου 2.1.4. των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, καθώς επίσης καιτους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Βασίστηκε, άραγε, ο Υπουργός σε κάποια έγκυρη αξιολόγηση μέτρου που να δικαιολογεί τη μείωση της χρηματοδότησης και την υποβάθμισή του;

Για όλα τα παραπάνω κατέθεσα ερώτηση μαζί με άλλους συναδέλφους μου της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικές εξηγήσεις».

ΠΗΓΗ: http://www.politis-gr.com/

Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Το TOP 10 των βιολογικών προϊόντων στις εξαγωγές

Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το TOP 10 των βιολογικών προϊόντων στις εξαγωγές

Μπορεί η κρίση στην Ελλάδα να έχει επηρεάσει τις πωλήσεις ελληνικών βιολογικών προϊόντων, ωστόσο οι επιδόσεις εκτός συνόρων φέρνουν χαμόγελα και αισιοδοξία στους βιοκαλλιεργητές και στις εταιρείες εμπορίας βιολογικών προϊόντων.

Το TOP 10 των βιολογικών προϊόντων στις εξαγωγές

Την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά την αγορά βιολογικών προϊόντων, που μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται, με την κάμψη των πωλήσεων να είναι φανερή, οι εξαγωγές καταγράφουν σταθερή άνοδο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται αγαπημένοι... πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Φέτος οι ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, η εγχώρια αγορά γνωρίζει καθίζηση. Οι πωλήσεις βιολογικών "εντός των τειχών" σημειώνουν μείωση, όταν τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αύξησης κάθε χρόνο άγγιζε το 30%.

Η κρίση στην Ελλάδα αποτρέπει τον κόσμο να αγοράζει βιολογικά προϊόντα, διότι κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά. Σε διεθνές επίπεδο, όμως, η αγορά φαίνεται να αντιστέκεται απέναντι στην οικονομική κρίση. "Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης, που τα προηγούμενα χρόνια αυξανόταν ετησίως κατά 20% και 30%, να έχει πλέον περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά, όμως και σήμερα εξακολουθεί να είναι θετικός", σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, κ. Σπύρος Σγούρος.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής που έχουν στο εξωτερικό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το παράδειγμα της εταιρείας Gaea, το βιολογικό ελαιόλαδο της οποίας έχει για το πρώτο 10μηνο του 2011 μια αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία της τάξης του 28,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική αύξηση, όμως, εμφανίζουν οι εξαγωγές και σε σκανδιναβικές χώρες, όπως είναι η Νορβηγία.

Το TOP 10 των βιολογικών προϊόντων στις εξαγωγές

Ο οινοποιός Απόστολος Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του "Κτήμα Σπυρόπουλου", μιλώντας στις "Επαγγελματικές Ευκαιρίες", αναφέρει ότι το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας ήταν ένα από τα πρώτα βιολογικά προϊόντα που πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη στις ξένες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για να καταλήξει πως δεν υπάρχει λόγος το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας να είναι ακριβότερο από το "συμβατικό" κρασί.

Ο Γιώργος Μηναδάκης, γενικός διευθυντής της ΒΙΑΝΑΜΕ, ένα δίκτυο βιοκαλλιεργητών από όλη την Κρήτη, τονίζει πως αν είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή, θα ήταν ευκολότερες οι εξαγωγές. Ακόμα και φέτος, όμως, που βιώνουμε την κρίση στην Ελλάδα, έχουμε αύξηση στις εξαγωγές ντομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, μελιτζάνας, καρπουζιού και πεπονιού.

Το TOP 10 των βιολογικών  προϊόντων στις εξαγωγές

Στα σκαριά πρόγραμμα ενίσχυσης
Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά το νέο πενταετές πρόγραμμα ενισχύσεων για νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων σε όλη τη χώρα αλλά και νυν βιοκαλλιεργητές που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ενίσχυση χορηγείται κάθε χρόνο και για όλη την περίοδο της δέσμευσης (πενταετία για νέους δικαιούχους και διετία για νυν παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με δικαίωμα παράτασης) ύστερα από αίτηση του δικαιούχου. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει της έκτασης της βιολογικής καλλιέργειας και συγκεκριμένων ποσών που ορίζονται ανά καλλιέργεια.

Αξιόπιστη πιστοποίηση
"Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων αποτελεί διαδικασία εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο ως προϋπόθεση που προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και ως απαίτηση της ίδιας της αγοράς για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα". Αυτό υπογραμμίζει ο Γιώργος Νικολάου από τη διεύθυνση Agrisystems της TUV Hellas, τονίζοντας ότι τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση για εφαρμογή "πράσινων" μεθόδων παραγωγής αγαθών έχουν αναδείξει την ανάγκη για ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών.

"Οι εταιρείες παραγωγής βιολογικών τροφίμων -συνεχίζει ο κ. Νικολάου- αναζητούν αξιόπιστη πιστοποίηση με κύριο στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες συγκυρίες, προσδίδοντας στα προϊόντα τους πραγματική προστιθέμενη αξία.

Η TUV Hellas, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η πολυετής εμπειρία της στον χώρο των τροφίμων και το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα της προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στη διείσδυση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και στις αγορές του εξωτερικού".

1 Ντομάτα
Με την τιμή παραγωγού για τη βιολογική ντομάτα τσαμπί να είναι σταθερή στο 1,4 ευρώ το κιλό, το κέρδος για τον βιοκαλλιεργητή κυμαίνεται από 0,8 έως 1 ευρώ. Βέβαια, ενώ στη συμβατική καλλιέργεια η απόδοση φτάνει μέχρι 15 τόνους ανά στρέμμα τον χρόνο, η ανώτατη απόδοση στη βιολογική δεν ξεπερνά τους 10 τόνους.

2 Κρασί
Οι Ελληνες μπορεί να παραμένουν διστακτικοί με το βιολογικό κρασί, ωστόσο η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν σταθερά αύξηση κάθε χρόνο. Εντυπωσιακές είναι και οι εξαγωγικές επιδόσεις του κρασιού στις ΗΠΑ.

3 Ελαιόλαδο
Ενας από τους σημαντικότερους πελάτες του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου είναι η Γερμανία, που χρόνο με τον χρόνο απορροφά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Εκτός της Γερμανίας, όμως, εξαγωγές γίνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ πλέον καταγράφεται στροφή και προς τις ΗΠΑ.

4 Ελιές
Οι καταλληλότερες ποικιλίες για βιοκαλλιέργεια θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στους εχθρούς και σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Ποικιλίες όπως η "Κορωνέικη" και η "Ντόπια λαδοελιά" παρουσιάζουν αρκετή ανθεκτικότητα.

5 Σταφίδα
Η διάσημη ελληνική σταφίδα απέκτησε τα τελευταία χρόνια και βιολογική ταυτότητα, με σκοπό την εξαγωγή της σε αγορές της Ευρώπης. Το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση της βιολογικής σταφίδας στο εξωτερικό μοιάζει να αποτελεί εγγύηση για το εισόδημα των βιοκαλλιεργητών.

6 Αγγουράκι
Καλλιεργείται όλο τον χρόνο σε θερμοκρασίες όχι μικρότερες από 17 οC. Κατά συνέπεια, το κόστος είναι πιο υψηλό στις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας. Με την τιμή -που εξασφαλίζει ο παραγωγός όταν το προϊόν εξάγεται- να κυμαίνεται από 0,90 έως 1 ευρώ, το καθαρό κέρδος υπολογίζεται σε 0,30-0,40 λεπτά.

7 Αρωματικά
Μεγάλη η ζήτηση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στις ευρωπαϊκές αγορές. Φυτά όπως η αποξηραμένη λεβάντα, που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια, φτάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες.

8 Πιπεριές
Με την τιμή παραγωγού για την πιπεριά Φλωρίνης να ανέρχεται σε 1,5 ευρώ ανά κιλό και το κοστολόγιο στα επίπεδα του 1 ευρώ, το καθαρό κέρδος για τους βιοκαλλιεργητές φθάνει τα 0,50 ευρώ. Η ετήσια παραγόμενη ποσότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει σταθερά, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού.

9 Φέτα
Παρά το γεγονός ότι η βιολογική κτηνοτροφία άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 η βιολογική φέτα κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές. Ενας από τους λόγους που έχουν συμβάλει στην ευρεία διάδοση του προϊόντος αυτού είναι το γεγονός ότι η φέτα είναι από τα βασικά προϊόντα στη μεσογειακή διατροφή.

10 Εσπεριδοειδή
Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες βιολογικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και λεμόνια). Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων από βιολογικά εσπεριδοειδή, όπως χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά.

Κώστας Νάνος

http://www.ethnos.gr