Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέα ποικιλία μπρόκολου ανέπτυξαν επιστήμονες

Νέα ποικιλία μπρόκολου ανέπτυξαν επιστήμονες

http://www.trikalavoice.gr/sites/default/files/storyimage/2011/08/4477/mprokolo.jpg

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο είδος μπρόκολου που περιέχει αυξημένες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας γλυκοραφανίνης, η οποία ανάμεσα στα άλλα συνδέεται με την προστασία της καρδιάς. Το μπρόκολο «φάρμακο»

Ειδικοί του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς δημιούργησαν ένα μπρόκολο που περιέχει 2-3 φορές υψηλότερα επίπεδα της γλυκοραφανίνης. Η ουσία διαλύει το λίπος στον οργανισμό, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, βασικό παράγοντα πρόκλησης
καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του «σούπερ» μπρόκολου.

Το υβρίδιο

Οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους. Έπειτα από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν, διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στη Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από τη Σικελία, η οποία έχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης.

Το «σούπερ» μπρόκολο πωλείται εδώ και λίγο καιρό σε επιλεγμένα καταστήματα σε δύο Πολιτείες των Η.Π.Α. με την επωνυμία Beneforte. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε η πώλησή του στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από τον Δεκέμβριο θα διατίθεται σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το «σούπερ» μπρόκολο ανήκει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσά τους είναι πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.ά.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: