Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας Συμμετοχή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.



Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

Δελτίο Τύπου Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συμμετοχή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Σε φύτευση αρωματικών φυτών στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου.

Εκεί τα μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Λεφούσης Νικόλαος, Κουντουράς Δωρόθεος και Λάμπρος Κωνσταντίνος ανέπτυξαν το σκεπτικό του σχεδιασμού και της φύτευσης ώστε να καταλάβουν τα παιδιά και να ζήσουν την μεταβολή του χώρου να μυρίσουν αρωματικά φυτά, να πιάσουν το χώμα με τα χέρια τους και να ζήσουν την διαδικασία φύτευσης και εξωραϊσμού ενός χώρου.

Συζητήθηκε ο ρόλος του Γεωπόνου υπεύθυνου για μια τέτοια εργασία αλλά και η ανάλογη φαντασία που πρέπει να διαθέτει ο γεωπόνος πέρα από τις επιστημονικές του γνώσεις, για να βάλει τα διάφορα φυτά σε ένα παρτέρι.

Όπως ο ζωγράφος ζωγραφίζει πάνω σε χαρτί ή σε καμβά ο γεωπόνος δημιουργεί πάνω στο έδαφος.

Συζητήθηκαν έννοιες όπως :

κηποτεχνική μελέτη: ονομάζεται ο σχεδιασμός που κάνουμε αρχικά στο χαρτί,

κηποτεχνική εργασία: ονομάζεται η φύτευση όλων των φυτών στο παρτέρι όχι με τυχαίο τρόπο, αλλά με τάξη και λογική

κηποτεχνία :αποτελεί μέρος ενός όμορφου κόσμου που η επιστήμη του ονομάζεται Αρχιτεκτονική Τοπίου.

Τα φυτικά είδη που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής:

α. λεβάντα

β. λεβαντίνη

γ. δενδρολίβανο

δ. δενδρολίβανο σε έρπουσα μορφή

ε. γεράνιo με κόκκινο άνθος.

Ενώ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 150 φυτά.

-Ο κ. Κουντουράς Δωρόθεος μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και η εταιρία του «Γεωτεχνική Βόλου» πρόσφερε όλο το φυτικό υλικό και ότι άλλο ήταν απαραίτητο για τον εμπλουτισμό του εδάφους

-Ο κ. Σαββίδης Χρήστος μέλος του Συλλόγου και η εταιρεία του «Κηπόραμα» πρόσφερε το προσωπικό και τα εργαλεία ώστε να γίνει η κατεργασία του εδάφους.

-Ο κ. Λεφούσης Νικόλαος ασχολήθηκε με τη μελέτη και την επίβλεψη της κηποτεχνικής εργασίας.

-Τέλος ο ιατρός αλλεργιολόγος κ. Λεφούσης Χρήστος επιμελήθηκε την αισθητική του ενημερωτικού φυλλαδίου που δόθηκε στα παιδιά του σχολείου.

-Η οργανωτική γραμματέας κ. Δημητριάδου Μαρία και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λάμπρος Κωνσταντίνος βοήθησαν στο συντονισμό της όλης προσπάθειας.

Περιβαλλοντική Ομάδα της Β’ Τάξης: «GREEN TEEN: Το μέλλον μας ανήκει»

Διευθύντρια: Λιαπή Δήμητρα

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ομάδας: Χρήστου Ουρανία (Συνταξιούχος εκπαιδευτικός)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ( Μαθητών)

Ακριβοπούλου Σεμίνα , Αντωνίου Γωγώ , Ζατσάι Αουρόρα , Καλογήρου Νάσια, Μουρογιάννης Αποστόλης , Μπατράς Δημήτρης , Οικονόμου Νατάσα , Παλαιοχωρίτη Μαρία, Πανταζή Φαίδρα, Πανταζής Σίμος, Πανταζοπούλου Ελένη, Παπαϊωάνου Σεραφείμ, Παπάς Θανάσης, Πλιακογιάννης Μαργαρίτης, Πολίτης Πέτρος, Πούλιου Κάλλι, Πουρνάρας Αντώνης, Ρίκας Αλέξανδρος, Σαρρή Έλενα, Στοφοριάδη Ανθή, Χαρίση Κων/να.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Υπόμνημα προς Σκανδαλίδη από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Κοζάνης

Κ. Υπουργέ

Στην δίνη της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, έχετε την τιμή να ηγείστε ενός Υπουργείου από την δράση και την παραγωγικότητα του οποίου, η ελληνική κοινωνία περιμένει να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος της χώρας από την ύφεση.

Σήμερα έχοντας την εμπειρία...

των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όπου η συντονισμένη προσπάθεια για ποσοτική αύξηση της γεωργικής παραγωγής οδήγησε τη χώρα σε αυτάρκεια σε τρόφιμα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα της χώρας.

Η ελληνική γεωργία όμως βρίσκεται σήμερα σε πτώση με αποτέλεσμα: η παραγωγή να μειώνεται, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων επίσης να μειώνεται, οι εισαγωγές προϊόντων ζωικής παραγωγής να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ τα γεωργικά εισοδήματα να παρουσιάζουν επιταχυνόμενη πτωτική τάση.

Είναι λοιπόν ανάγκη να υποστηριχθούν δράσεις που στόχο θα έχουν:
ü την αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης του,
ü την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας,
ü την προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων,
ü την παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας και ασφάλειας,
ü την ενθάρρυνση δημιουργίας μικτών εκμεταλλεύσεων, με την σύνδεση της φυτικής παραγωγής με την κτηνοτροφία,
ü την αναβάθμιση των συλλογικών επιχειρήσεων των αγροτών.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος βασίζεται:
Ø Στην αλλαγή της νοοτροπίας που λέει «εφαρμόζω αγροτική πολιτική για τον αγρότη και τις ανάγκες του» αντί του ορθού «εφαρμόζω αγροτική πολιτική για τη χώρα, με συνιστώσες τις πολιτικές για τον αγρότη, για τον γεωτεχνικό σύμβουλο, για τον καταναλωτή, για την κοινωνία και το περιβάλλον»

και επιπλέον,
Ø Στην κινητοποίηση της Πολιτείας και των νέων Καλλικρατικών Ο.Τ.Α., για τη δημιουργία των βασικών υποδομών και την οργάνωση αποτελεσματικών Υπηρεσιών Υποστήριξης.
Ø Σε αναγεννημένο Συνεταιριστικό Κίνημα που θα υπηρετήσει επιτέλους τον σκοπό ίδρυσής του, δηλαδή την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και τον έλεγχο των γεωργικών εισροών.
Ø Στο σχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας, με τον έλεγχο του κόστους παραγωγής, την μέριμνα για αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ø Στην αξιοποίηση των υφιστάμενων ή/και στη δημιουργία νέων υποδομών γεωργικής έρευνας.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης προκειμένου να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας σταχυολογεί ορισμένες προτάσεις:

1) Πλήρης αξιοποίηση του Π.Α.Α. 2007-2013 και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του (Επίσπευση προκήρυξης προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας κ.λ.π.).
2) Αποκέντρωση των υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. και αξιοποίηση των υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων διοικήσεων και των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων υλοποίησης του Π.Α.Α. 07-13 (Αξιολόγηση προτάσεων, ενημέρωση δικαιούχων – λοιπών φορέων, παρακολούθηση πορείας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων μέτρων και πράξεων Αγροτικής ανάπτυξης, σύνταξη εκθέσεων, ενημέρωση πληροφοριακού συστήματος κ.λ.π.).
3) Στον Αναπτυξιακό Νόμο να δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό κάτω των 200.000 €).
4) Δημιουργία στο Υπ.Α.Α.Τ. ειδικής υπηρεσίας Έρευνας αγοράς και τάσης αγορών για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων που παράγουμε.
5) Στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων Γεωπόνων και επαναφορά του Γεωπόνου στο χωράφι και τον στάβλο. Θα μπορεί έτσι να γίνει η παρακολούθηση της ορθότητας της παραγωγικής διαδικασίας, η μεταφορά της τεχνογνωσίας στους παραγωγούς, με τελικά οφέλη την παραγωγή ποιοτικών – ανταγωνιστικών προϊόντων και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
6) Εξυγίανση και αυτονομία του ΕΛ.Γ.Α., χωρίς πολιτικό εναγκαλισμό, με αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού του χωρίς παρεκκλίσεις, για να δημιουργία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στον αγροτικό χώρο.
7) Δημιουργία υποδομών γεωργικής έρευνας και σύνδεσή τους με την παραγωγή και την εκπαίδευση.
8) Λειτουργία Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη.
9) Αποκατάσταση των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του λιγνίτη και απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία για γεωργική χρήση.
10) Για την τρέχουσα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης: α) Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία των Σχεδίων Βελτίωσης κατά δύο τουλάχιστον μήνες. Δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν ολοκληρωμένες προτάσεις όταν ακόμα και σήμερα είναι σε εκκρεμότητα σειρά αποφάσεων. β) Διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Κοζάνη, σε συνέχεια του από 08.02.2011 εγγράφου μας. γ) Παράταση 2 ετών στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης των Νέων Γεωργών του 2006, για να έχουν την δυνατότητα να ωφεληθούν από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό να μείνει στην περιφέρεια και στο αγροτικό επάγγελμα πλήθος νέων ανθρώπων.

Κ. Υπουργέ
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάταση του γεωργικού τομέα της χώρας και είμαστε πάντοτε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Σιόγκας Θεόδωρος
Η Γ. Γραμματέας

Πιστόλα Ευαγγελία

http://geoponoikozanis.blogspot.com/2011/05/06052011.html#more

Δημόσια διαβούλευση: τροποποιήση και συμπλήρωση της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 σε σχέση με τους κανόνες εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο αγορανομικής διάταξης με θέμα την τροποποιήση και συμπλήρωση της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 σε σχέση με τους κανόνες εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών»

Στην ιστοσελίδα του Δικτυακού Τόπου Διαβουλεύσεων OpenGov.grΑνοικτή Διακυβέρνηση φιλοξενείται δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο αγορανομικής διάταξης «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 σε σχέση με τους κανόνες εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών».

Με την εν λόγω αγορανομική διάταξη τροποποιείται και συμπληρώνεται το άρθρο 67 του κεφαλαίου 3 της Α.Δ. 7/2009, ως ισχύει.

Συγκεκριμένα, αντικαθίστανται οι παράγραφοι 9 και 10 του ως άνω άρθρου με τίτλο «Ενδείξεις επί της συσκευασίας των εγχώριων νωπών οπωρολαχανικών» και «Ειδικότερες διατάξεις κατά τη διάθεση των ως άνω οπωρολαχανικών», αντίστοιχα, προκειμένου να προσαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, η παράγραφος 13 της Α.Δ. 7/2009, όπως τροποιήθηκε και ισχύει, «Σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των νωπών οπωρολαχανικών σε συνδυασμό με τον αριθμό παρτίδας παραγωγής τους» αριθμείται σε 12 και αντικαθίσταται, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό το σύστημα ιχνηλασιμότητας και να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Επιπλέον, προστίθεται στο άρθρο 4 του Κεφαλαίου 1 της Α.Δ. 7/2009, ως ισχύει, νέα παράγραφος με την οποία εισάγεται η έννοια της μεσοσταθμικής τιμής κτήσης για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που πραγματοποιούν εντός της ίδιας ημέρας περισσότερες από τρεις αγορές του ιδίου προϊόντος νωπών οπωρολαχανικών, ίδιας ποικιλίας και ποιότητας, αλλά διαφορετικής τιμής κτήσης αγοράς καθώς και η τήρηση κατάστασης αγορών ημέρας ανά είδος προϊόντος.

Μ’ αυτό τον τρόπο επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα υπολογισμού των εμπορικών κερδών που αντιμετωπίζουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις

Τέλος, καταργείται η απαγόρευση ανασυσκευασίας, που μέχρι σήμερα ισχύει κατά την εμπορία, διακίνηση και διάθεση νωπών οπωρολαχανικών.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου 2011.

Αποσκοπώντας στην ευρύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαμόρφωση του υπόψη σχεδίου Α.Δ., οι απόψεις, ιδέες και παρατηρήσεις που θα υποβληθούν κατά την διαβούλευση θα συνεκτιμηθούν στην τελική διαμόρφωση αυτού.

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο αγορανομικής διάταξης με θέμα την τροποποιήση και συμπλήρωση της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 σε σχέση με τους κανόνες εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών»

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=2072 .

Δημόσια Διαβούλευση :Σχέδιο νόμου «Περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών»

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών»

Αγαπητοί Φίλοι,

Εισάγουμε σήμερα στην κρίση σας το σχέδιο νόμου «Περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών». Με την πρωτοβουλία μας αυτή στοχεύουμε στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου των σημάτων, ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις, από απομιμητικά προϊόντα. Αυστηροποιούμε τις ποινές για τους παραβάτες και για πρώτη φορά εισάγουμε τη δυνατότητα για άμεση λήψη δικαστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα) χωρίς να κληθεί ο παραβάτης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων.

Έχουμε λάβει υπόψη μας τις εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή νομολογία και ενσωματώνουμε τη σχετική κοινοτική νομοθεσία: την οδηγία 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29/04/2004 σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στον τομέα του δικαίου των σημάτων, καθώς και το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης για τη διεθνή καταχώριση των σημάτων (ν. 2783/2000) και τον Κανονισμό για το κοινοτικό σήμα 207/2009/ΕΚ.

Σας καλώ να συμβάλετε στην προσπάθειά μας, υποβάλλοντας παρατηρήσεις, σχόλια, ιδέες και προτάσεις, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

για το σχέδιο νόμου «Περί σημάτων προϊόντων και υπηρεσιών»

http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1970 .

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ 20-6-2011

Ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ:

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ της καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο Μέτρο 121 (ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ) μέχρι Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011 και ώρα 15:00 μ.μ»

Όπως πρώτοι είχαμε προβλέψει άρχισε ο «χορός» των παρατάσεων. Νέα παράταση πήρε η καταληκτική ημερομηνία. Ήταν σχεδόν σίγουρο αφού η φόρμα υποβολής ακόμα διορθώνεται. Οι μελετητές πάντως πιστεύουν πως ακόμα και η παράταση αυτή των 20 ημερών δεν είναι αρκετοί δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στην προκήρυξη.

Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μέσα στον Ιούνιο να ανακοινώνεται νέα παράταση… Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο αν σκεφθεί κανείς ότι εκτός από τη φόρμα το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει (και ΠΡΕΠΕΙ) να κάνει ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και μελετητές σε διάφορες πόλεις της χώρας μας.

Αν γίνουν αυτές οι ενημερώσεις , πότε θα γίνουν;



http://www.thessalikigi.gr/index.php/enot-news/837------20-6-2011

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Οι Γεωπόνοι του Κόσμου πρασινίζουν τα Χωριά S.O.S

Οι Γεωπόνοι του Κόσμου πρασινίζουν τα Χωριά S.O.S

Οι Γεωπόνοι του Κόσμου, Μη Κυβερνητική Οργάνωση πρασίνισε το Χωριό S.O.S στη Βάρη.
Η εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ συμμετείχε ενεργά στη προσπάθεια αυτή μαζί με άλλους εθελοντές.











http://taratsokipos.blogspot.com/2011/05/sos.html

Τα Υλικά του Ταρατσόκηπου

Τα Υλικά του Ταρατσόκηπου

Οι πόλεις μας έχουν αναπτυχθεί άναρχα και τα σκληρά υλικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο. Τα πράσινα δώματα είναι ο πιο δόκιμος τρόπος ανάπτυξης πρασίνου.Τα υλικά του ταρατσόκηπου και η τεχνική κατασκευής αυτού έχει καθοριστική σημασία.

1. Αντιριζική Μεμβράνη Προστασίας.

Απαραίτητη είναι η αντιριζική προστασία. Μπορεί να υπάρχει και στο στρώμα στεγάνωσης όπως μία ΡVC μεμβράνη ή με ρευστή πολυουρεθάνη ή και σε ασφαλτόπανα. Σε νέες κατασκευές είναι εύκολος ο σχεδιασμός. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται προσεκτικά με τις απαραίτητες επικαλύψεις και ασφάλειες.
Η καλύτερη αντιριζική προστασία είναι η σωστή επιλογή φυτικού υλικού και η διαχείριση αυτής.

2. Υπόστρωμα Συγκράτησης Υγρασίας.
Παραμελημένο αλλά σημαντικότατο τμήμα ιδιαίτερα στα μεσογειακά κλίματα με τις σχετικές μεγάλες θερμοκρασίες και σε μεγάλη ξηρή περίοδο.
Είναι χρήσιμο να έχει μεγάλη δυνατότητα συγκράτησης υγρασίας. Πέρα από την προστασία στην αντιριζική.

3. Αποστραγγιστικό Σύστημα.


Είναι κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο ΡΕ, πολυστυρένιο ή πολυστερίνη ΕΡS με αντοχή στην πίεση, πάτημα ανάλογα τον τύπο του δώματος.
Στις κυψέλες πρέπει να συγκρατεί νερό και το επιπλέον να οδηγείται στις υδρορροές.
Η ποσότητα του ύδατος που συγκρατεί είναι σημαντική για την ανάπτυξη των φυτών στο κλίμα μας.

4. Διηθητικό Φύλλο.


Συνήθως πολυπροπυλένιο έτσι ώστε το υλικό από το εδαφικό υπόστρωμα να μην περνά προς το αποστραγγιστικό σύστημα και να μην αναπτύσσονται άλγες. Απαιτείται να είναι ανθεκτικό σε οξέα άλγες.

5. Αρδευτικό Δίκτυο.

Η άρδευση είναι επικουρική και εξαρτάται από την επιλογή του φυτικού υλικού και τον τύπο του δώματος. Για παράδειγμα σε δώμα εκτατικού τύπου η άρδευση χλοοτάπητα τον μετατρέπει σε εντατικό αν ποτίζουμε με περισσότερα από 900mm ανά έτος Το σημαντικό είναι ότι αρδεύουμε με λιγότερο νερό έως και 60% στα πράσινα δώματα.

6. Κεκλιμένα Δώματα.
Υπάρχουν διατάξεις στήριξης για περιπτώσεις όπου το εδαφικό υπόστρωμα θα συμπεριφέρεται σαν ρευστό. Αυτό γίνεται με γεωκυψέλες , και με ειδικά στοιχεία που παρέχουν οι προμηθευτές υλικών ταρατσοκηπου. Το σημαντικό είναι η μελέτη που γίνεται ανάλογα την κλίση. Έτσι το όριο για κλίσεις είναι οι 45 % ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην ασφάλεια του προσωπικού σε αυτές τις περιπτώσεις

7. Εδαφικό Υπόστρωμα.

Το σημαντικότερο τμήμα.
Η επιλογή του γίνεται με βάση το φυτικό υλικό που θέλουμε να βάλουμε και το βάθος του υποστρώματος.
Καλύπτει όλες τις ανάγκες των φυτών, στο μικρότερο βάθος έχει συγκεκριμένο πορώδες, ΡΗ, κοκκομετρία που βοηθά στην αποστράγγιση και αερισμό.
Δεν πρέπει να μεταβάλλεται ο όγκος του και να συμπιέζεται σημαντικά.Τα χώματά μας είναι συχνά απαράδεκτα (ΡΗ αλκαλικό και με υψηλό ποσοστό αργίλου) και βάρος μεγαλύτερο του 1800kg/m3.

8. Φωτοβολταικά.

Είναι σημαντική η φύτευση για λόγους οικονομίας και καλύτερης λειτουργίας των φωτοβολταϊκών! Υπάρχουν έτοιμες βάσεις δώματος – φωτοβολταϊκών.Τα φωτοβολταικά χάνουν σημαντικό ποσοστό απόδοσης όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στο κάτω μέρος των πάνελ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε μία Αθηναϊκή ταράτσα τις περισσότερες ώρες δεν θα είναι αποδοτικά. Η ποιο εύκολη λύση για βελτίωση της κατάστασης είναι η συν-λείτουργεία με πράσινο δώμα

9. Προστασία.
Ανάλογα τη χρήση σε πολλά δώματα είναι αναγκαία η ύπαρξη ασφάλειας για το προσωπικό. Υπάρχουν πολλά εύκολα προσαρμόσιμα συστήματα.

10. Εγκιβωτισμός.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εγκιβωτισμού ενός πράσινου δώματος με διαφορετική αισθητική, λογική, υφή, χρώματα.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να γίνεται στην επιλογή τους σε σχέση με την συμβατότητα και με το σύστημα του ταρατσόκηπου που θα χρησιμοποιήσουμε, την στερέωση τους , την σχέση τους με την στεγάνωση και με τις υποδομές του δώματος. Η διαχείριση του νερού της ταράτσας και συγκεκριμένα οι οπές όπου θα δεχθούν το νερό του υπόλοιπου δώματος θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην φράζουν εύκολα από φύλλα.

11. Φρεάτια.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανάλογα με το ύψος σημεία, χρήση, ύψος. Τα κριτήρια επιλογής είναι η ευκολία παροχέτευσης του νερού, χρήσης και αντοχής τους στις συνθήκες του πράσινου δώματος και στον χρόνο.

12. Βάσεις Δαπέδων.
Συχνά προσθέτουμε deck - πλακοστρώσεις. Καλό θα είναι όλος ο χώρος να έχει ενιαία μεμβράνη να αποστραγγίζει ομοιόμορφα ώστε να υπάρχουν - λιγότερα σημεία τομών και κρίσιμων σημείων ενώ παράλληλα η διαχείριση του συνολικού νερού του δώματος μέσα από το σύστημα του ταρατσοκηπου μπορέι να γίνει σημαντική οικονομία αρδευτικού νερού.
Τα στοιχεία αυτά βοηθούν ώστε να μην πληγώνεται η στεγάνωση του δώματος. Είναι ρυθμιζόμενα και ιδιαίτερα σταθερά.


http://taratsokipos.blogspot.com/2011/05/blog-post_06.html

Επαγγελματικά δικαιώματα σύνταξης ιδιωτικών τοπογρφικών μελετών

Επαγγελματικά δικαιώματα σύνταξης ιδιωτικών τοπογρφικών μελετών

Καλλιέργεια Goji Berry στην Ελλάδα!!!

Καλλιέργεια Goji berry στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για καινούριες καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα. Ύστερα λοιπόν από την εχινάτσια, την στέβια και το ιπποφαές, μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για κάτι το εντελώς καινούριο; Ο λόγος για την υπερτροφή-το θαύμα της φύσης, τα Goji berry!

Για τους πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα Goji berry. Στον χώρο της υγιεινής διατροφής όμως, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρουτάκια. Κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τα χρησιμοποιούν παρά την αυξημένη τιμή τους. Αυτό μου έδωσε την ώθηση να ψάξω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό και την καλλιέργειά του. Παράλληλα, παραγγείλαμε σπόρο από το εξωτερικό και τα σπείραμε για δοκιμή.

Ήδη φαίνεται να υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φυτέψουν 2-3 φυτά στις γλάστρες ή στον κήπο τους, ενώ υπάρχουν και μερικοί τολμηροί αγρότες που ενδιαφέρθηκαν να τα καλλιεργήσουν επαγγελματικά.

Τα μικρά σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ αργά τον χειμώνα. Μόλις όμως ζεστάνει ο καιρός, και μεταφυτευτούν σε γλαστράκια, η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη. Και όταν η ρίζα του φυτού γεμίσει το γλαστράκι, το φυτό είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα ή στον κήπο. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι-φθινόπωρο θα έχουμε λίγα δείγματα φρούτου Goji από αυτά τα φυτά, ενώ σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3 χρόνο.

Προς το παρών, τα στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, καθότι το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου, θέλει αρκετό ήλιο και σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση. Και λέω προς το παρών, γιατί το εγχείρημα αυτό δεν το αφήσαμε στην τύχη. Συνεργαστήκαμε με τη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, η οποία προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει και να κάνει την έρευνα-πείραμα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού Goji. Ο σπουδαστής Ι. Ε. του Perrotis College της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πείραμα αυτό κάτω από την καθοδήγηση και τις συμβουλές του Δρ. Αθανάσιου Γκέρτση, καθηγητή του Perrotis College και υπεύθυνου του εργαστηρίου Οργανικής Γεωργίας Lindsay Laboratory For Organic Agriculture. Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει 3 χρόνια, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του φυτού και της καλλιέργειάς του.

Πολύ σύντομα λοιπόν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια των Goji berries στην Ελλάδα, και ειδικότερα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του φυτού όσον αφορά τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, θρέψης, κλαδέματος για μεγαλύτερη παραγωγή, συγκομιδής, αποξήρανσης και διατήρησης του φρούτου.

Ήδη στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική έχουν καλλιεργηθεί μερικά φυτά Goji Berry, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και από μεμονωμένα άτομα που έχουν αγάπη και μεράκι για τα φυτά. Μας έχουν παραχωρήσει μερικές από τις φωτογραφίες τους:

Αυτά τα δέντρα Goji δεν είναι ούτε ενός έτους. Η σπορά τους έγινε Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2009.

Καρποφώρησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη του 2010.

Το γεγονός ότι στα μέρη που ευδοκιμεί το φυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα, μας κάνει αισιόδοξους ότι στη βόρεια Ελλάδα ίσως και να έχει ακόμα καλύτερη προσαρμογή.

Στην πατρίδα τους, τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.

Στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα, τα Goji κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή χυμού και ταμπλετών, γι αυτό και είναι καλύτερα να καταναλώνονται σαν αποξηραμένα φρούτα.

Σ’ αυτήν την μορφή μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, όπως οι σταφίδες, είτε να μπουν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Τα προσθέτουν επίσης σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα κορν φλέικς ή τα κάνουν χυμό στο μπλέντερ με την προσθήκη νερού.

Αν καλλιεργηθούν όμως στην Ελλάδα, θα ξέρουμε τον βαθμό ευαισθησίας τους, καθώς και αν και για πόσο μπορεί να διατηρηθούν στη φυσική τους μορφή. Και που ξέρετε, ίσως να είμαστε από τους λίγους τυχερούς που θα καταναλώνουμε τα Goji Berries φρέσκα!

Φυτά Goji Berry διατίθενται από το κατάστημα Βιο-μπαξές. Τηλ. επικοινωνίας 23320 23932. Γίνονται αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BIOnews Μαϊου 2011


Τα μέχρι τώρα μηνύματα που παίρνουμε από πολλούς ανθρώπους που καλλιέργησαν τα Goji berry, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Όλα δείχνουν ότι τα φυτά αυτά έχουν πάρα πολύ καλή προσαρμοστικότητα στην Ελλάδα και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μόλις μεταφυτευτούν στο χωράφι! Όσον αφορά τις αποστάσεις φύτευσης των δενδρυλλίων, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 1,2 μ και 2,0μ., αναλόγως πως θα διαμορφωθεί το σχήμα των δένδρων με το κλάδεμα.

Επιπλέον, μάθαμε ότι στις Σέρρες ετοιμάζεται μονάδα συλλογής, αποξήρανσης και τυποποίησης πολλών berries, μεταξύ των οποίων και των Goji Berry. Το στήσιμο της μονάδας αυτής άρχισε πέρυσι και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Από κει θα γίνεται και η διακίνηση των τυποποιημένων προϊόντων, με κύριο στόχο την εξαγωγή.

Επίσης, επικοινώνησε μαζί μας παραγωγός από την Κοζάνη (από την ομάδα παραγωγών του Ιπποφαές) και μας ενημέρωσε ότι κι εκεί κάνουν μελέτες για να κατασκευάσουν παρόμοια μονάδα.

Στο περιοδικό «Γεωργία-Κτηνοτροφία» των εκδόσεων Αγρο Τύπος, στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2011, που θα κυκλοφορήσει τέλη του μήνα, θα υπάρχει αφιέρωμα στα Goji Berry, βασισμένο στις παραπάνω πληροφορίες μας!

Τους ευχαριστούμε!

Παναγιώτου Ελένη

Τεχνολόγος Γεωπόνος.

Βιο-μπαξές

Βιολογικά και Παραδοσιακά προϊόντα

Στουγιαννάκη 8, Νάουσα

τηλ. 23320 23932

Πληροφορίες για τις ιδιότητες των φρούτων Goji:

http://ianisdo-anando2.blogspot.com/2010/11/goji-berry-wolfberry-lycium-barbarum.html


http://biobaxes.wordpress.com/2011/03/29/445/