Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Υπουργική απόφαση καθορίζει το προφίλ του εξαγωγέα κηπευτικών

Τις προϋποθέσεις για να λάβει μια εμπορική εταιρεία έγκριση, όπως ζητά ο ευρωπαϊκός κανονισμός 543/2011, για να εξάγει οπωροκηπευτικά σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού καθορίζει νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1380) την οποία συνυπογράφει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Iδιόκτητο ή
 ενοικιαζόμενο συσκευαστήριο, ψυγεία και γεωπόνο, κατά τα πρότυπα της ΕΕ, θα πρέπει να έχει ο εγκεκριμένος έμπορος για να εξάγει νωπά οπωροκηπευτικά.Iδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο συσκευαστήριο, ψυγεία και γεωπόνο, κατά τα πρότυπα της ΕΕ, θα πρέπει να έχει ο εγκεκριμένος έμπορος για να εξάγει νωπά οπωροκηπευτικά.
Συγκεκριμένα, ο εγκεκριμένος έμπορος ή εμπορική εξαγωγική επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο συσκευαστήριο, ψυγεία και γεωπόνο για να εξάγει εξάγει νωπά οπωροκηπευτικά από την Ελλάδα προς οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1380, καθορίζεται η έννοια του εγκεκριμένου εμπόρου στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, όπως ζητά ο ευρωπαϊκός κανονισμός 543/2011.
 
Αρ. Φύλλου 1380
“Συμπληρωματικά μέτρα σχετικά με το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, σε εφαρμογή του άρθρου 12 του Καν. (ΕΕ) 543/2011 της Επιτροπής”
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ − ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 
Αποφασίζουμε:
 
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας νοείται ως:
Έμπορος νωπών οπωροκηπευτικών: Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει στην κατοχή του νωπά οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε προδιαγραφές εμπορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του Καν (ΕΕ) αριθ. 543/2011.
Εγκεκριμένος έμπορος νωπών οπωροκηπευτικών: Ο έμπορος νωπών οπωροκηπευτικών, ο οποίος πληρεί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, παρέχει εγγυήσεις συμμόρφωσης προς τις ισχύουσες προδιαγραφές εμπορίας, διενεργεί αυτοέλεγχο, χρησιμοποιεί το υπόδειγμα του παραρτήματος II του Καν (ΕΕ) αριθ. 543/2011, στη σήμανση της κάθε συσκευασίας και του έχει χορηγηθεί η έγκριση από την αρμόδια αρχή.
Νωπά οπωροκηπευτικά: Τα νωπά οπωροκηπευτικά για τα οποία ισχύουν οι γενικές ή ειδικές προδιαγραφές εμπορίας που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 3 του Καν. (ΕΕ) αριθ. 543/2011, ή/και αναφέρονται στο έντυπο της αναγγελίας στην «Βάση δεδομένων των συναλλασσόμενων», εφαρμογή Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).
Αναγγελία: Το έντυπο αναγγελίας της εφαρμογής ΜΕΝΟ.
ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών): Η ηλεκτρονική εφαρμογή της «Βάσης δεδομένων των συναλλασσόμενων», στην οποία καταχωρούνται όλοι όσοι συμμετέχουν στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών.
 
Άρθρο 2
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για τον ορισμό του «εγκεκριμένου εμπόρου» στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 του Καν. (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, «για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, όσον αφορά στους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών».
 
Άρθρο 3
Πεδίο εφαρμογής
Οι έμποροι νωπών οπωροκηπευτικών, οι οποίοι τυποποιούν και συσκευάζουν, με σκοπό να εξάγουν προς Τρίτες χώρες ή/και να αποστείλουν προς χώρες της Ε.Ε. νωπά οπωροκηπευτικά, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή στο καθεστώς του εγκεκριμένου εμπόρου.
 
Άρθρο 4
Προϋποθέσεις για την υπαγωγή εμπόρου στο καθεστώς του εγκεκριμένου εμπόρου
Προκειμένου ένας έμπορος να υπαχθεί στο καθεστώς του εγκεκριμένου εμπόρου οφείλει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να είναι εγγεγραμμένος στη «Βάση δεδομένων των συναλλασσομένων».
2) Να διαθέτει ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο τυποποιητήριο − συσκευαστήριο, το οποίο έχει άδεια λειτουργίας.
3) Να διαθέτει τυποποιητήριο − συσκευαστήριο με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ανάλογα με το προϊόν που τυποποιεί και συσκευάζει, καθώς και κατάλληλες ψυκτικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τα είδη των οπωροκηπευτικών για τα οποία απαιτούνται.
4) Να απασχολεί, γεωπόνο του κλάδου ΠΕ Γεωπονικού ή τεχνολόγο γεωπονίας του κλάδου ΤΕ Γεωπονικού, ως υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου.
5) Nα είναι πιστοποιημένος κατά διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων, όπως ΕΝ ISO22000, BRC food, IFS food, FSSC 22000, ή άλλο αναγνωρισμένο πρότυπο βασισμένο στις αρχές του συστήματος HACCP.
6) Να έχει καταταγεί στην κατηγορία του χαμηλότερου κινδύνου, όπως προκύπτει από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου.
 
Άρθρο 5
Διαδικασία χορήγησης έγκρισης
1. Ο έμπορος που πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 4 της παρούσας, δύναται να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), στην περιοχή ευθύνης της οποίας υπάγονται οι εγκαταστάσεις της επιχείρησής του. Οι διαδικασίες έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης ολοκληρώνονται εντός 3 μηνών από την υποβολή της. Ο έμπορος παραθέτει αναλυτικά στην αίτησή του τα προϊόντα καθώς και τις εγκαταστάσεις, στις οποίες τυποποιεί και συσκευάζει τα εν λόγω προϊόντα για τις οποίες αιτείται την έγκριση. Σε περίπτωση που ο έμπορος έχει εγκαταστάσεις σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες, αιτείται για κάθε μία εγκατάσταση ξεχωριστά στην αρμόδια ΔΑΟΚ στην περιοχή ευθύνης της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση. Η αίτηση συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού της επιχείρησης και τυχόν τροποποιήσεις αυτού καθώς και επίσημο έγγραφο ορισμού νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.
β) Πιστοποιητικό μη κήρυξης του νομικού εκπροσώπου σε πτώχευση από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, το οποίο αναζητείται αυτεπάγγελτα σε περίπτωση που εκδίδεται από ημεδαπές αρχές.
γ) Υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης, όπου δηλώνεται το όνομα του υπεύθυνου του ποιοτικού ελέγχου, καθώς και αντίγραφο της σχετικής σύμβασης απασχόλησης.
δ) Ακριβές φωτοαντίγραφο του πτυχίου του απασχο− λούμενου ως υπευθύνου ποιοτικού ελέγχου.
ε) Πιστοποιητικό κατά το διεθνές πρότυπο ΕΝ ISO22000, BRC food, IFS food, FSSC 22000, ή άλλο αναγνωρισμένο πρότυπο βασισμένο στις αρχές του συστήματος HACCP.
στ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας.
2. Με απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ συνιστάται σε κάθε ΔΑΟΚ, τριμελής πρωτοβάθμια Επιτροπή Αξιολόγησης
4. Η τελική απόφαση έγκρισης περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός μοναδικού αριθμού μητρώου εγκεκριμένου εμπόρου. Το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων καταρτίζεται από τη Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου και τη Δ/νση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., τηρείται στο ΜΕΝΟ και εφαρμόζεται από τις ΔΑΟΚ και τα ΠΚΠΦΠΕ. Ο αριθμός μητρώου του εγκεκριμένου εμπόρου αποτελείται από τα δύο αρχικά γράμματα της χώρας (GR), τον τετραψήφιο αριθμό του εγκεκριμένου εμπόρου, ο οποίος είναι μοναδικός αύξων αριθμός σε εθνικό επίπεδο, τον αριθμό της περιφέρειας με λατινικούς αριθμούς και τα τρία αρχικά γράμματα της περιφερειακής ενότητας με λατινικούς χαρακτήρες, όπως GR0034/I/KOR ο εγκεκριμένος έμπορος με αύξοντα αριθμό εγγραφής στο Μητρώο 0034, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
5. Η έγκριση έχει διάρκεια 3 ετών, η οποία ανανεώνεται στην λήξη της τριετίας μετά από αίτηση του εγκεκριμένου εμπόρου και σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας.
 
Άρθρο 6
Υποχρεώσεις εγκεκριμένου εμπόρου
Ο εγκεκριμένος έμπορος οφείλει:
1) Να υποβάλλει αναγγελία προ της έναρξης της φορτώσεως αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ΜΕΝΟ της «Βάσης δεδομένων ων συναλλασσομένων» του ΥΠΑΑΤ για όλα τα φορτία.
2) Να διενεργεί τους ελέγχους συμμόρφωσης στα προϊόντα που διακινεί και να τηρεί αρχείο ελέγχου, στο οποίο θα αναγράφονται όλοι οι έλεγχοι συμμόρφωσης και όλα τα στοιχεία σχετικά με αυτούς (ημερομηνία και ώρα ελέγχου ανά παρτίδα, αριθμός και είδος μέσου μεταφοράς, είδος προϊόντος, χώρα προορισμού, αριθμός δελτίων αποστολής/τιμολογίων, ιχνηλασιμότητα κ.τ.λ.).
3) Να συνεργάζεται και να διευκολύνει τον ποιοτικό έλεγχο όταν αυτός διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου) και να θέτουν στην διάθεση των ελεγκτών τα αρχεία των ελέγχων συμμόρφωσης της επιχείρησης.
4) Να γνωστοποιεί εγγράφως κάθε αλλαγή των ως άνω δικαιολογητικών το αργότερο εντός 10 ημερολογιακών ημερών στην αρμόδια ΔΑΟΚ στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση. Σε περίπτωση αλλαγής, παραίτησης, απόλυσης και για οποιοδήποτε λόγο απώλειας του υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια ΔΑΟΚ εντός 24 ωρών. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να αντικαταστήσει τον υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου το αργότερο εντός διαστήματος ενός μήνα, σε αντίθετη περίπτωση αναστέλλεται η έγκριση που του έχει χορηγηθεί. Κατά το διάστημα αυτό δε μπορεί να λειτουργεί ως εγκεκριμένος έμπορος και στις εξαγωγές ή αποστολές του, τα φορτία του ελέγχονται από την αρμόδια ΔΑΟΚ.
5) Να είναι συνεπής στις συναλλαγές του με τους πελάτες και τους προμηθευτές του και σε κάθε περίπτωση να καταδεικνύεται η φερεγγυότητα της επιχείρησής του.
 
Άρθρο 7
Έλεγχοι
Η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανώνει, συντονίζει και εποπτεύει ελέγχους συμμόρφωσης, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καν (ΕΕ) αριθ. 543/3011 και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, σε όλα τα στάδια εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων και τα ΠΚΠΦΠΕ διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των απαιτήσεων της παρούσας. Οι ΔΑΟΚ και τα ΠΚΠΦΠΕ διενεργούν προγραμματισμένες επιθεωρήσεις τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο στις εγκαταστάσεις του εγκεκριμένου εμπόρου, σχετικά με την ισχύ των προϋποθέσεων του άρθρου 4. Οι ΔΑΟΚ και τα ΠΚΠΦΠΕ διενεργούν ελέγχους συμμόρφωσης στα φορτία των εγκεκριμένων εμπόρων σε ποσοστό μικρότερο του 2% επί των συνολικών φορτίων, λόγω κατάταξης του εγκεκριμένου έμπορου στη χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου. Όταν ο εγκεκριμένος έμπορος δεν τηρεί τις απαιτήσεις της παρούσας, η αρμόδια ΔΑΟΚ εισηγείται στην ΔΜΤΠΕ και η τελευταία ανακαλεί την έγκριση οριστικά.
 
Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις
Όλοι οι έμποροι νωπών οπωροκηπευτικών, οι οποίοι εισάγουν από τρίτες χώρες ή/και παραλαμβάνουν από χώρες της ΕΕ νωπά οπωροκηπευτικά, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για την υπαγωγή στο καθεστώς του εγκεκριμένου εμπόρου από 01.01.2015.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σπόρων (ISF) Τιμ Τζόνσον.

Συνέντευξη του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σπόρων (ISF) Τιμ Τζόνσον. http://www.agronews.gr

Παγωμένο γιαούρτι από γάλα… ΕΒΟΛ

Η νέα… μόδα με το παγωμένο γιαούρτι και τα χαμηλού κόστους καταστήματα διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην επαρχία. Και μπορεί οι δουλειές το χειμώνα να πέφτουν λίγο λόγω του παγωμένου γιαουρτιού, ωστόσο το καλοκαίρι όλα αλλάζουν.

Μια από τις πόλεις όπου έχει εισβάλλει η νέα τάση είναι ο Βόλος. Μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται η ΕΑΣ Βόλου και η γαλακτοβιομηχανία της ΕΒΟΛ, με πλούσια γκάμα προϊόντων προς ένα ευρύ κοινό. Έτσι μετά τα στρατόπεδα της περιοχής και τους φαντάρους που πίνουν γάλα ΕΒΟΛ, η νεολαίοι της περιοχής γεύονται παγωμένο γιαούρτι με τη σφραγίδα… ΕΒΟΛ, γεγονός που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 




Αλέξανδρος Μπίκας
 
 

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Aνακοίνωση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων


ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα, 11-6-2013


Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 6-6-2013 το Συντονιστικό Συμβούλιο (Σ.Σ) του ΓΕΩΤΕΕ για το θέμα που έγκαιρα ανέδειξε η παράταξη μας, όταν όλοι οι άλλοι αδρανούσαν και «σφύριζαν αδιάφορα», δηλ. της επίθεσης και απαξίωσης του γεωπονικού επαγγέλματος από την κυβέρνηση, αλλά και του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δυστυχώς κατά τις εργασίες του Σ.Σ καμιά απολύτως διαφοροποίηση δεν επήλθε στις αντι-γεωπονικές αποφάσεις του Δ.Σ .

 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο Σ.Σ κυριάρχησαν οι ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου της τρικομματικής κυβέρνησης, που καταργούν την υποχρέωση απασχόλησης γεωπόνου σε επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων και παραγωγής-εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και του μόλις ανακοινωθέντος την προηγούμενη ημέρα νομοσχεδίου, το οποίο εισάγει την συνταγογράφηση, απαγορεύοντας την ταυτόχρονα από όσους ασκούν διανομή γεωργικών φαρμάκων. Είναι ξεκάθαρο και σαν ΠΑΜΕ δεν είχαμε καμιά αυταπάτη, ότι οι ίδιες ακριβώς πλειοψηφίες στο Σ.Σ που εκφράζονται και στο Δ.Σ., δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να περάσουν στα μαλακά το σημαντικό για τον κλάδο πρόβλημα. Η μόνη διαφορά στο Σ.Σ., είναι ότι ακούστηκαν και οι απόψεις ορισμένων επαγγελματικών φορέων, που όμως αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα δράση για την κατάργηση των αντι-γεωτεχνικών ρυθμίσεων, τις οποίες και αυτοί αναγνωρίζουν, περιορίστηκαν στην ανάδειξη των επιμέρους διαφορών στο θέμα της συνταγογράφησης. Κι αυτό, όταν με τις τοποθετήσεις του ΠΑΜΕ αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ μαζί με γεωπόνο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, έχουν επανειλημμένες επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς τη συμμετοχή όλων των μελών του Δ.Σ., ούτε ενημέρωσης μας, ώστε να γίνει γρήγορα-γρήγορα η επεξεργασία και κατάθεση των εφαρμοστικών Προεδρικών Διαταγμάτων, ερήμην μας χωρίς συλλογικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ ότι δεν έχει προτάσεις, ούτε συμμετέχει στην επεξεργασία τους, ώστε να βελτιωθούν τα Π.Δ. που ετοιμάζουν από κοινού η τρόικα, στελέχη του Υπουργείου και τα συγκεκριμένα στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ. Πράγματι, το ΠΑΜΕ δεν έχει προτάσεις για αυτά τα «σοβαρά θέματα», που «εκτελούν» τα επαγγελματικά γεωπονικά δικαιώματα όπως:

-πόσα εξάμηνα θα διαρκεί η εκπαίδευση αυτών που θα αντικαταστήσουν το γεωπόνο?

-αυτοί οι εκπαιδευόμενοι που πρόκειται να αντικαταστήσουν το γεωπόνο, θα είναι του δημοτικού, του γυμνασίου ή του λυκείου?

-ποιος φορέας θα κάνει την εκπαίδευση, το ΓΕΩΤΕΕ, κάποιο ΤΕΙ?

-θα διδάσκεται η λαχανοκομία ή όχι και γιατί? καθώς και άλλα τέτοια «σημαντικότατα ερωτήματα» για το παρόν και το μέλλον των γεωτεχνικών.

 


Το ΠΑΜΕ δηλώνει κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατάργηση του γεωπόνου στην πράξη και ειδικά σε θέματα που άπτονται της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Γεωπόνοι είναι αυτοί, που έχουν τελειώσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και έχουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Π.Δ.344/2000. Δεν είναι όλοι αυτοί οι απόφοιτοι της μέσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που παρακολουθούν κάποια σεμινάρια.

Εμείς δεν έχουμε προτάσεις για τον τρόπο και τη μέθοδο θανάτωσης του κλάδου, αλλά αντιστεκόμαστε στον αφανισμό του και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση του.

Αν θέλουν οι συγκεκριμένοι, ας πάνε να συμφωνήσουν και να υπογράψουν. ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ. Και όλοι κρινόμαστε, ενώ αργά ή γρήγορα ιστορικά αποκαλύπτονται όλα όσα συμφωνούνται υπόγεια, κάτω από το τραπέζι.

Σήμερα, πιθανόν να απασχολεί ένα μέρος των γεωτεχνικών το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, έτσι σιγά-σιγά αρχίζει να ξηλώνεται το όλο οικοδόμημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών. Και το ξήλωμα αυτό, το αρχίζουν γεωτεχνικοί, με επικεφαλής τον Υπουργό-Καθηγητή της Γεωπονικής, που θα μείνει στην ιστορία ως «νεκροθάφτης» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών!

 

Η απόρριψη και μέσα στο Σ.Σ της πρότασης του ΠΑΜΕ, με την οποία ζητήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ να γίνει παν-κινητοποίηση του γεωπονικού κόσμου, με συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις στο Υπουργείο, ενημέρωση επαγγελματικών-επιστημονικών και άλλων φορέων, αλλά και των ίδιων των γεωτεχνικών, να ακολουθήσει κλιμάκωση με συλλαλητήριο στην Αθήνα με αίτημα να καταργηθεί η εφαρμογή των αντί-γεωπονικών διατάξεων, αποδείχνει ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων είτε στο Δ.Σ είτε στο Σ.Σ., κανένας γεωτεχνικός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό.

Η κυβέρνηση και οι πλειοψηφίες της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που συναινούν, δήθεν στο όνομα του ρεαλισμού, στο να περάσει εύκολα και να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος, μπορεί να μένουν ίσως ήσυχοι προς το παρόν, αφού κατάφεραν να μην εκφραστεί η αντίθεση του Σ.Σ. Άλλωστε δικοί τους άνθρωποι είναι, τι διαφορετικό περίμενε κανείς.

Δεν θα είναι το ίδιο γι’ αυτούς όμως, όταν μιλήσουν οι απλοί συνάδελφοι γεωτεχνικοί, που θα χάσουν τις δουλειές τους, που μαστίζονται από την ανεργία, ιδιαίτερα οι νέοι απόφοιτοι που βλέπουν ότι παρά τους κόπους τους, το πτυχίο τους είναι άχρηστο. Αυτούς τους γεωτεχνικούς καλούμε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις σημερινές πλειοψηφίες στο ΓΕΩΤΕΕ, να πεισμώσουν και αγωνιστικά να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση αφενός να βάλουμε φραγμό στην βάρβαρη και άγρια επίθεση στη ζωή μας και αφετέρου στην προοπτική μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, η οποία, θα εστιάζει στην ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, θα κατοχυρώνει στην πράξη το αντικείμενο της δουλειάς τους σε όφελος του λαού και θα λύνει οριστικά (για πάντα) το πρόβλημα της ανεργίας.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Agronews

Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Agronews. Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Agronews. A μέρος. Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Agronews. B μέρος. http://www.youtube.com/watch?v=yCQpavtkEiE

Γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με το ψάρι;

Γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με το ψάρι;

 
Επιστήμονες ερεύνησαν και βρήκαν γιατί τα κόκκινα κρασιά δεν συνδυάζονται με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Διαπίστωσαν ότι ευθύνεται ο σίδηρος, ο οποίος εξηγεί την αισθητηριακή αλλεργία μας στον συνδυασμό αυτόν.
Μπορεί να μην είναι η ανακάλυψη του αιώνα, όμως οι γαστρονόμοι του πλανήτη θα την εκτιμήσουν. Το ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με τα θαλασσινά είναι κάτι σαν θρησκευτικό δόγμα για τους γευσιγνώστες.
Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός τους συνήθως δημιουργεί μια έντονη και δυσάρεστη ψαρίσια επίγευση. Η παραδοσιακή εξήγηση βασίζεται στην παρουσία των τανινών- χημικές ουσίες που κάνουν τα κόκκινα κρασιά στυφά.
Όμως πού και πού εμφανίζεται κάποιο κόκκινο κρασί που συνοδεύει ευχάριστα τα θαλασσινά. Με ποια κρασιά συμβαίνει αυτό, αποτελούσε ώς τώρα μυστήριο που ακόμη και οι καλύτεροι σομελιέ δεν κατανοούσαν.
Την απάντηση έδωσε ομάδα ερευνητών της εταιρείας Μercian Corporation στην Καναγκάουα της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τακαγιούκι Ταμούρα, με μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Αgricultural and Food Chemistry».
Όπως έγραψε το περιοδικό «Εconomist», που αναφέρθηκε στην εν λόγω έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από επτά έμπειρους δοκιμαστές κρασιών να δοκιμάσουν κόκκινα και λευκά κρασιά τρώγοντας χτένια και να βαθμολογήσουν την παρουσία της ψαρίσιας επίγευσης σε μια κλίμακα από το μηδέν ώς το τέσσερα.
Στη διάρκεια τεσσάρων δοκιμών, τους προσφέρθηκαν με τυχαία σειρά 38 κόκκινα κρασιά, 26 λευκά, 2 σέρι, ένα κρασί επιδορπίου, ένα πόρτο και ένα Μαδέρα.
Διαπιστώθηκε πως τα κρασιά με την εντονότερη ψαρίσια επίγευση ήταν αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου· και πως, όταν ο φυσικός σίδηρος στο κρασί εξουδετερωνόταν με κάποια χημική αντίδραση, η επίγευση εξαφανιζόταν· όταν προσέθεταν σίδηρο, γινόταν εντονότερη. Τα άλλα μέταλλα δεν είχαν ανάλογο αποτέλεσμα στο κρασί.
Στο τέλος οι ερευνητές έριξαν απευθείας τα χτένια μέσα σε κρασιά και ανέλυσαν το διάλυμα που σχηματίσθηκε.
Διαπίστωσαν πως, εκτός του ότι μύριζαν ψαρίλα, τα διαλύματα που σχηματίσθηκαν από κρασιά με μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου περιείχαν αρκετά πτητικά συστατικά που δημιουργούν άσχημες οσμές ψαριού, λίπους, ελαίων, ακόμη και μανιταριών.
Η ειρωνεία είναι πως τα συστατικά αυτά σχηματίζονται από την αντίδραση του σιδήρου με τα μη κορεσμένα λιπαρά οξέα που κάνουν τα ψάρια πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας.
Η περιεκτικότητα σε σίδηρο
Τα ευρύματα αυτά δείχνουν πως, αντίθετα από τη γενική πεποίθηση, δεν είναι οι τανίνες που ευθύνονται για τη δυσκολία να συνδυαστούν τα κόκκινα κρασιά με ψάρια και θαλασσινά. Αντίθετα, το σημαντικό για να αποφασίσει κανείς αν ένα κρασί μπορεί να συνδυαστεί με τις τροφές αυτές είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει τρόπος για να ξέρει εκ των προτέρων ποια ποικιλία σταφυλιού πρέπει να χρησιμοποιήσει ή σε τι έδαφος να φυτέψει τα αμπέλια για να είναι το κόκκινο κρασί απαλλαγμένο από σίδηρο.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης πως τα λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας συνδυάζονται καλά με θαλασσινά με έντονη ψαρίσια μυρωδιά επειδή τα οξέα εξουδετερώνουν τον σίδηρο που υπάρχει στον συνδυασμό, ανεξάρτητα από την πηγή του.
Τι ταιριάζει με τι
● ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, ορεκτικά εν γένει, ζυμαρικά, ρύζι, τυριά με έντονη γεύση. Μπορεί επίσης να το πιει κανείς ως απεριτίφ πριν από το γεύμα.
● ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
Κρέας, σκληρά τυριά με πιο ήπια γεύση, αλμυρά και πικάντικα αλλαντικά, σούπες από κρέας.
● ΟΙ «ΕΧΘΡΟΙ» ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
Τα φαγητά που περιέχουν ξίδι και αυγά εξουδετερώνουν τη γεύση του κρασιού.
Επίσης τα μαλακά γλυκά, όπως κρέμες σοκολάτας και παγωτά. Ακόμη, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, οι αραιές σούπες.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Το Οικοσύστημα του


Seal Ag. TheodorosΚλίμα & Πετρώματα

Τύπος

Είναι μεσογειακού τύπου με βροχερό χειμώνα και ξηρό καλοκαίρι. Η μέση ετήσια θερμοκρασία φτάνει στους 17° C, ενώ η μέση ετήσια τιμή των βροχοπτώσεων στα 515 mm.
Τον Αύγουστο, τα μελτέμια. (πολύ δυνατοί βόρειοι άνεμοι), ανανεώνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν σημαντική αναταραχή στη θάλασσα.

Πετρώματα

Επικρατούν τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας της περιοχής είναι οι απότομοι βράχοι που καταλήγουν στη θάλασσα και οι σπηλιές, που αποτελούν το κύριο ενδιαίτημα της μεσογειακής φώκιας. Συναντώνται διάφοροι τύποι εδαφών. Το γλυκό νερό είναι, γενικά, περιορισμένο στην περιοχή.
 

Χλωρίδα & Πανίδα

Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η μορφολογία, ο περιορισμένος βαθμός ανθρώπινης παρέμβασης και η άριστη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθιστούν το τοπίο και τις θαλάσσιες περιοχές του Πάρκου, ιδανικό καταφύγιο, για πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση, είδη της χερσαίας και θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.


Xλωρίδα

Τα νησιά καλύπτονται από μεσογειακά δάση κωνοφόρων όπως ο πεύκος, μακία βλάστηση με θάμνους όπως η κουμαριά, το σχίνο, το φιλλύκι, το ρείκι, ο ράμνος και το πουρνάρι, συχνά σε μορφή δενδρώδη. Ακόμη συναντούμε αειθαλή, όπως το κρητικό σφενδάμι, η αγριελιά, το θαμνοκυπάρισσο και το σπάνιο δεντράκι Amelanchier chelmea. Συνηθισμένα είναι ακόμη τα φρύγανα σε μεγάλη ποικιλία ειδών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η χασμοφυτική χλωρίδα, με αρκετά ενδημικά φυτά, όπως η Campanula reiseri, η Campanula rechingeri, το Linum gyaricum, η Areanaria phitosiana, κ.λ.π. Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanicae), τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αναπαραγωγή άλλων οργανισμών αλλά και τη συγκράτηση και ανακύκλωση διαφόρων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι εκτεταμένα και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.


 
Πανίδα

Η περιοχή του Πάρκου είναι ένας σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη ψαριών (περίπου 300), πτηνών (περισσότερα από 80 είδη), ερπετών και επίσης θηλαστικών. H μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), το κόκκινο κοράλι (Coraliu mrubrum), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), ο αιγαιόγλαρος (Laru saudouinii), ο θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis) και το αγριοκάτσικο των Γιούρων (Capra aegagrus) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά σπάνια είδη που απαντούνται στη περιοχή. Μερικά από τα πτηνά που διαβιούν στο Πάρκο είναι ο σπιζαετός (Hieraetus fasciatus), o κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) και ο ασημόγλαρος (Larus cacchinans) και οι σταχτάρες (Apus apus και Apus melba). Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει επίσης τα είδη της οικογένειας Sylvidae, όπως οι τσιροβάκοι Sylvia melanocephala και Sylvia articapilla. Επίσης μεγάλη ποικιλομορφία παρουσιάζει η υποβρύχια πανίδα με πολλά βενθικά και πελαγικά είδη. Δελφίνια καθώς και μερικά είδη φαλαινών απαντώνται στην περιοχή. Τα πιο συνηθισμένα είδη δελφινιών και φαλαινών είναι το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), o φυσητήρας (Physeter macrocephalus) και ο ζιφιός (Ziphius cavirostris).


 
 
Monachus Monachus
 
SealΗ μεσογειακή φώκια Monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν να φοράει σκούφο ρωμαιοκαθολικού καλόγερου είτε επειδή δε ζει σε μεγάλες ομάδες προτιμώντας την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία. Αναπαρίσταται σε αρχαία Ελληνικά νομίσματα και αναφέρεται σε αποσπάσματα του Ομήρου που την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές.

Ωστόσο, σήμερα η μεσογειακή φώκια θεωρείται το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη. Τα παλιά χρόνια είχε ευρεία εξάπλωση σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως και τις ακτές του Ατλαντικού, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που επέδρασαν αρνητικά στα ζώα και τα καταφύγιά τους, το είδος εξαφανίστηκε σε περισσότερες από 10 χώρες τα τελευταία 20 χρόνια.

 
 

Piperi pupΕίναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός ατόμων του είδους, γιατί οι πληθυσμοί είναι διασκορπισμένοι και τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ελάχιστα. Γενικά, υπολογίζεται ότι 400-500 άτομα επιβιώνουν σήμερα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα βρίσκονται τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας. Στις Βόρειες Ατλαντικές ακτές της Μαυριτανίας ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 100-150 άτομα, πληθυσμός που συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ενός επιδημικού ιού. Μικρότεροι πληθυσμοί βρίσκονται στις ακτές της Μαδέρα, Μαρόκου, Τουρκίας και Κύπρου.

Η μεσογειακή φώκια είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκιών στον κόσμο και το μήκος της φτάνει στα 2-3 μέτρα ενώ το βάρος της κατά μέσο όρο είναι 250 kg. Τα θηλυκά ωριμάζουν στα 3-4 χρόνια της ηλικίας τους, ενώ τα αρσενικά λίγο αργότερα. Η διάρκεια ζωής της φώκιας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά υπολογίζεται πως είναι περίπου 35 - 40 χρόνια.

Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό, στιλπνό τρίχωμα με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος ένα μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα με ένα άσπρο "μπάλωμα" στην κοιλιά. Δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.
 

Seal lyingΗ κύηση διαρκεί περίπου 10 με 11 μήνες και οι γεννήσεις παρατηρούνται κυρίως τους μήνες Μάιο-Νοέμβριο, με αποκορύφωση το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί περίπου 4 - 8 εβδομάδες. Επειδή η περίοδος της κύησης και της γαλουχίας έχουν μεγάλη διάρκεια, οι γεννήσεις σημειώνονται συνήθως χρόνο παρά χρόνο. Η μεσογειακή φώκια γεννά ένα μόνο μικρό κάθε φορά. Σήμερα οι γεννήσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως σε σπηλιές. Αυτό δε συνέβαινε παλαιότερα, αλλά μόνο από τότε που η μεσογειακή φώκια υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις αμμώδεις παραλίες όπου γεννούσε τα μικρά της, εξαιτίας της ενόχλησης που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κολυμπούν καλά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι ικανά να κολυμπούν άριστα.
 
 
Seal Ag. TheodorosΗ μεσογειακή φώκια τρέφεται με όλα τα είδη ψαριών και κεφαλόποδων που υπάρχουν στην περιοχή που ζει. Μια ενήλικη φώκια υπολογίζεται ότι ημερησίως καταναλώνει το 5-10 % του σωματικού της βάρους. Για να εξασφαλίσουν την τροφή τους επιτίθενται σε δίχτυα, ακολουθούν ψαρόβαρκες και μεταναστευτικά είδη ψαριών.



Απειλές
Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι:

α) Η αυξημένη θνησιμότητα ενήλικων και ανήλικων ατόμων εξαιτίας σκόπιμων θανάτων που προέρχονται από τον άνθρωπο. Κατά το παρελθόν κυνηγήθηκε άγρια για το λίπος και το δέρμα της. Σήμερα, θεωρείται συχνά φυσικός ανταγωνιστής του ψαρά και προκαλεί μερικές φορές ζημιές στα δίχτυα για να «κλέψει» την τροφή της. Τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς λόγω της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας και η φώκια σε αναζήτηση της καθημερινής της τροφής «αναγκάζεται» να αναζητήσει τροφή στα αλιευτικά εργαλεία. Αυτός ο ανταγωνισμός για αναζήτηση τροφής είναι ο κύριος λόγος θανάτωσής της. Στην Ελλάδα και παρά τη βαρβαρότητα της πράξης, αποτελεί φαινόμενο που εξακολουθεί να εμφανίζεται, ευτυχώς με συνεχώς μειούμενες τάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή του Πάρκου δεν έχει αναφερθεί παρόμοιο κρούσμα τα τελευταία χρόνια.
β) Η αυξημένη θνησιμότητα ανήλικων ατόμων εξαιτίας απώλειας κατάλληλων βιοτόπων.
Παλιότερα οι φώκιες γεννούσαν σε αμμώδεις παραλίες και μεγάλες σπηλιές. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων (τουρισμός, σκάφη αναψυχής, λιμάνια, δρόμοι κ.λπ.), οι φώκιες αναγκάστηκαν να γεννούν μέσα σε ακατάλληλες για αυτό το σκοπό σπηλιές. Το ποσοστό θνησιμότητας νεογνών σε τέτοιες σπηλιές είναι αρκετά υψηλό, επειδή τα νεογνά είναι άπειρα στην κολύμβηση κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και μπορούν εύκολα να τραυματιστούν ή να πνιγούν, από τον έντονο κυματισμό κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.
γ) Η αυξημένη θνησιμότητα ενήλικων και ανήλικων ατόμων εξαιτίας εμπλοκής σε δίχτυα.
Μη σκόπιμη θνησιμότητα, κυρίως από πνιγμό, παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο και για πολλά άλλα είδη (π.χ. Caretta caretta) εκτός από τη φώκια. Η μεσογειακή φώκια μπορεί να εμπλακεί σε όλους τους τύπους διχτυών, αλλά κυρίως στα στατικά δίχτυα.


 

7 τρόφιμα που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή πίεση του αίματος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν καρδιαγγειακά επεισοδία παγκοσμίως.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αρτηριακά τους επίπεδα και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή και η κληρονομικότητα.
Έρευνες δείχνουν όμως ότι υπάρχουν μερικά φαγητά που μπορούν να ρίξουν την πίεση.
Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα 7 αυτά φαγητά…
1. Τα ακτινίδια
2. Οι μπανάνες
3. Το καρπούζι
4. Οι πατάτες
5. Το tofu
6. Η σοκολάτα
7. Οι κόκκινες πιπεριές

10 λόγοι για να πίνεις μπύρα

μπύρα
Για πολλά χρόνια οι λάτρεις του κρασιού το απολάμβαναν χωρίς ενοχές, αφού έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως δείχνουν όμως πρόσφατες μελέτες, μάλλον ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθεί και η μπύρα, χάρη στα πολλαπλά οφέλη της: από τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης μέχρι την πρόληψη από το διαβήτη και την άνοια.
Αποκτάς πιο ανθεκτικά οστά
Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.
 
Πιο δυνατή καρδιά
Μια ανάλυση που έγινε το 2011 σε 16 προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, υπό τη διεύθυνση του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Fondazion di Ricerca e Cura βρήκε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, αφού αυξάνουν την HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.
 
Πιο υγιή νεφρά
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.
 
Καλύτερη διανοητική υγεία
Μια μπύρα την ημέρα μπορεί να κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, λένε οι επιστήμονες. Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις σε σχέση με όσους δεν έπιναν κατά 20%.
 
Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
Πορτογαλέζικη έρευνα βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπύρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι η μπύρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί, με τη διαφορά ότι είναι διαφορετικές.
 
Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το TNO Nutrition and Food Research Institute βρήκε ότι όσοι έπιναν μπύρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπύρα επίσης περιέχει Β12 και φολικό οξύ.
 
Προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.
 
Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα όμως πάνω από δυο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.
 
Μειώνει την πίεση του αίματος
Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard, η μπύρα κάνει ακόμα μεγαλύτερο καλό. Η έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν με μέτρο μπύρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.
 
Σου προσθέτει χρόνια ζωής
Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.
 
Πιες με μέτρο όμως…
Το κλειδί και στην περίπτωση της μπύρας είναι το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεις όχι περισσότερα από 340 γραμμάρια μπύρας, αν είσαι γυναίκα, και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια (περίπου 2 κουτάκια δηλαδή) αν είσαι άντρας. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπύρας μπορεί να έχει περίπου 150 θερμίδες.
cosmo.gr/

Σύκο: πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών

Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως αποτελεί καλή πηγή ενέργειας.
Τα σύκα περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ τα μαύρα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά με αντιγηραντική δράση.
Βοηθούν:
-Στη δυσκοιλιότητα: Οι φυτικές ίνες που περιέχει απορροφούν ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
-Στην απώλεια βάρους: Χάρη στις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.
-Στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων: Ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ το κάλιο που περιέχουν θεωρείται αποτελεσματικό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
-Στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
-Στη σεξουαλική ζωή: Επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.