Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Αύξηση 7,8% στις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων

Βελτίωση για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά την πτώση τους κατά 14% τον περασμένο Φεβρουάριο, σημείωσαν τον Απρίλιο οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών, που αυξήθηκαν 4,7%, σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική η παρουσία των τροφίμων, των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,8%.


Ωστόσο, το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008, σύμφωνα με επεξεργασία, που πραγματοποίησε στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ).


Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι η μηνιαία πορεία των ελληνικών εξαγωγών παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις μέσα στο 2010, καθώς αυτές αυξήθηκαν οριακά τον Ιανουάριο (+0,9%), μειώθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο (-14%) και ανέκαμψαν τον Μάρτιο (+16,4%), με την ανοδική ορμή να μετριάζεται τον Απρίλιο (+4,7%).


Οι κλάδοι, που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στις ελληνικές εξαγωγές, όπως τα βιομηχανικά είδη (μερίδιο 22,8%), τα τρόφιμα (18,8%) και τα χημικά προϊόντα (15,9%), αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα κατά 16,1%, 7,8% και 13,9% αντίστοιχα τον Απρίλιο. Αντίθετα, οι κλάδοι των μηχανημάτων, των λίπων και ελαίων και των ποτών-καπνού κατέγραψαν μείωση (με τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 18,4%, στα λίπη και έλαια).


Μείωση εξακολούθησαν να καταγράφουν και οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα (κατά 22,2% τον Απρίλιο). Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τομέα των μηχανημάτων (-22,5%) και συγκεκριμένα στα αυτοκίνητα, καθώς αποτελούν τον κλάδο με την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ελληνικές εισαγωγές, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒΕ.

paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: